ŽURNĀLS Redaktora sleja

6. Aprīlis 2010 /Nr.14 (609)

Vārda brīvība vai cenzūra, anonīmas rejas vai zinātnisks disputs...
4 komentāri

Šie antonīmi iezīmē problēmu loku, ar kuru ne reti saskaras “Jurista Vārda” redakcija. Īstenojot mūsu mērķi – veicināt tiesiskas domas un prakses attīstību –, mēs vēlamies nodrošināt brīvu un kritisku Latvijas juristu domu apmaiņu. Šai darbā mēs ņemam vērā, ka vairāk nekā 90 procenti mūsu lasītāju saskaņā ar aptaujām ir ieguvuši augstāko izglītību vai ir ceļā uz to un ka absolūti lielākā daļa mūsu auditorijas ir juristi. Par mūsu autoru kvalifikāciju šaubu nevarētu būt principā – rakstu iesniegšanas noteikumi paredz, ka “Jurista Vārds” publicē jurista izglītību ieguvušu personu rakstus, savukārt jurisprudences studentiem nepieciešams pasniedzēju rakstveida ieteikums.

Protams, redakcija caurskata iesniegtās publikācijas un, saskaņojot ar autoru, tās īsina, literāri rediģē vai (retos gadījumos) vispār atsaka publicēšanu acīmredzamu saturisku trūkumu dēļ. Taču publicēšanai “pielaistie” raksti nekādā gadījumā netiek cenzēti, faktoloģiski uzlaboti vai citā veidā saturiski “piepucēti”. Tas savukārt raisa divas konsekvences. No vienas puses, autoriem ir jārēķinās, ka par savas publikācijas kvalitāti juridiskās sabiedrības priekšā pilnībā atbild viņi paši un ka “Jurista Vārda” lasītāji ir pietiekami izglītoti un kritiski, lai nepatikas gadījumā autoru un rakstu “nolīdzinātu līdz ar zemi”. No otras puses, žurnāla auditorijai ir jābūt spējīgai (un mēs ticam, ka tā tas arī ir) kritiski izvērtēt savu kolēģu “Jurista Vārdā” publiski pausto viedokli un neuztvert to kā pēdējo patiesību pat gadījumos, ja pirms raksta autora vārda rotājas profesora nosaukums un doktora grāds. Uz šādu juridiskā vārda brīvības izpratni tiecas “Jurista Vārds”.

Diemžēl šis ceļš nav bez ērkšķiem. Gadās autori, kuri, būdami ļoti pārliecināti par savu kvalifikāciju un publikāciju nevainojamību, nav gatavi asai kritikai (“Jurista Vārda” elektroniskajā versijā vai polemizējošos rakstos žurnālā) un uztver to nevis kā profesionālu disputu, bet personīgu apvainojumu. No redakcijas šādos gadījumos tiek pieprasīts identificēt interneta komentāru rakstītājus, atsaukt cita autora rakstā pausto kritisko viedokli utt., ko mēs, protams, nedarām. Arī kritizētāji mēdz pārcensties un debatē nevis par publikācijas saturu, bet tās autoru (izskats, profesionālā darbība, rakstura īpašības).

Tādēļ redakcija aicina meklēt vidusceļu – rakstu autoriem būt gataviem uz kritisku un arī ļoti asu attieksmi pret savām publikācijām, savukārt elektronisko komentāru rakstītājiem savos izteikumos tiekties uz juridisku, profesionālu diskusijas līmeni. Varētu apspriest arī iespēju izveidot kārtību, kad rakstus elektroniskajā versijā var komentēt tikai reģistrēti lietotāji (atklājot savu vārdu vai ar noteiktu pseidonīmu).
Mēs labprāt uzzinātu lasītāju viedokli.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
diehard
6. Aprīlis 2010 / 16:05
0
ATBILDĒT
Lai saudzētu dabu, lasiet rakstus (un jo īpaši komentārus) datorā, nevis printējiet!
miauu
6. Aprīlis 2010 / 13:15
0
ATBILDĒT
Noteikti nekas nav jāmaina. Autoriem ir jārēķinās ar kritiku. Ja tā izraisa histēriju, tad labāk nepublicēties. JV ar katru gadu publikācijas paliek arvien kvalitatīvākas un arī lasītājs kļūst prasīgāks un tā ir pozitīva parādība, par ko ir jāpriecājas. Ja kāds domā, ka skaistā konfekšu papīrītī ietītu lielceļa oli var bez problēmām izbarot JV lasītājam kā konfekti, tad viņš rūgti maldās. No JV esošajiem komentāriem bieži vien esmu uzzinājusi daudz ko jaunu un, izprintējot rakstu, atsevišķos gadījumos es izprintēju arī komentārus, kas ir kā labs raksta pielikums vai papildinājums. Nevajadzētu lauzt šo komentēšanas tradīciju tikai dažu pašpārliecinātu narcisu vai patmīļu dēļ.
Francis Ksavers
6. Aprīlis 2010 / 12:47
0
ATBILDĒT
Ja vēlaties dzirdēt manu viedokli, tad – tā ir vētra ūdens glāzē.

Ja runājam skaudru patiesību, tad situācija izskatās šādi.

(1) Ir ļoti labs juridisks nedēļraksts, kuŗa rakstus var komentēt. Komentāri mēdz būt dažādi: labāki vai sliktāki. Bet to ir daudz, un tas priecē. Man pašam vairākkārt bija liels gods un prieks redzēt, kā manus elektroniskos komentārus pēc tam nopublicē "JV" papīra versijā.

Komentāru ir daudz, un tas ir brīnišķīgi. Brīnišķīgi tāpēc, ka, raugoties no fenomenoloģiska skatu punkta, PATIESĪBA VEIDOJAS DIALEKTISKĀ VEIDĀ. (Es īpaši precizēju: runa ir par fenomenoloģisko, nevis par ontoloģisko "patiesību", lai neizskatītos, ka esmu nodevis Aristoteli.)

(2) Tagad viena gados ļoti jauna persona nopublicē savu rakstu – acīmredzami savu pirmo publikāciju. Un par šo rakstu viņa saņem pelnītu kritiku. Asu, skarbu, sarkastisku – bet visnotaļ pamatotu un konstruktīvu. Tā vietā, lai, kā pieaudzis cilvēks, atzītu kļūdas, pateiktos komentētājiem par kritiku un censtos "mainīties uz augšu" (Rainis), šī persona asaru un apvainojuma uzplūdos raksta "JV" histērisku vēstuli. Tas liecina tikai par to, ka šī persona – diemžēl! – nav sasniegusi iekšējā brieduma stāvokli, un psicholoģiski vēl ir bērns. Jebkuŗš pedopsichologs to apliecinās.

(3) Jāsaka, ka "JV" redakcija izdarīja šim bērnam "lāča pakalpojumu", nopublicējot viņa vēstuli un tādējādi "izblamējot" viņu vēl vairāk, nekā pati nekvalitatīvā juridiskā publikācija.

(4) Un tagad redakcijas slejā es redzu aicinājumu diskutēt par komentēšanas politikas maiņu. Piedodiet, bet kādēļ tas būtu jādara? Vai tad "JV" mājas lapu ir apsēduši interneta "troļļi" un huligāni? Taču nē. Visas diskusijas notiek pieklājības robežās. Ja nu – teorētiski – kāds bāleliņš ierakstīs kādu rupjību, tad redakcija taču varēs viegli šo komentāru dzēst. Un kāpēc lietotājiem būtu jāreģistrējas? – tas taču nav diskusiju forums, bet vienkārši komentāri pie rakstiem.

Jūs patiešām gribat mainīt rakstu komentēšanas politiku tāpēc, ka sliktu rakstu nopublicējis bērns saņēma par to pelnītu kritiku? Mazliet vairāk pašlepnuma, kolēģi!
Subaru
6. Aprīlis 2010 / 10:34
0
ATBILDĒT
Šeit varētu būt divi ceļi!

Vai nu jāatstāj, kā līdz šim anonīmi komentāri, jo komentātāji vairāku iemeslu dēļ varētu gribēt palikt anonīmi!

Vai nu jāizņem pavisam ārā komentēšanas iespējas!



Ja komentētājiem būtu jāuzrāda sava personība, tad ne to (ne)kvalitatīvāko (no juridiskās tehniskas, tēmas izklāsta un aktualitātes) darbu autori (sevišķi radikālie jaunie ".." modes Doktoranti) būtu patiesi ieinteresēti tajā, uzzināt, nu kuri tad ir tie riebekļi, kuri uzdrošinājušies redziet kritizēt šos patiesi "izcilos" gara darbus.



Nē vai nu paliek kā ir, vai nav nevienam!

Un ir jau taisnība, ka dažreiz tas paliek par tirgu, bet interesanti un kam gan tas traucē!





visi numura raksti
Jānis Pleps
Skaidrojumi. Viedokļi
Parlaments pret tiesu, prezidents pret parlamentu
Izšķiroties par aktīvu darbību sabiedrisko lietu kārtošanā un politikā, reti iespējams prognozēt, kā nākamās paaudzes atminēsies politiķa veikumu. Aleksandrs Grīns rakstījis: "Vai vēsture pieskaitīs [viņu] šī gadu simteņa ...
Irina Oļevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Par mākslas iespiedgrafiku kā tiesiskā regulējuma objektu
Gadsimtiem ilgi jau zināms, ka māksla ir grezns un izdevīgs investīciju objekts. Oriģinālajām tēlotājmākslas iespiedgrafikām (fine art multiples) ir tikpat svarīga loma kā citām mākslas formām. Pat ņemot vērā risku un ievērojamas ...
Tiesību prakse
Par pašvaldības pienākumiem, lemjot par pulcēšanas brīvības aizliegumu
Satversmes 103. pantā lietotais jēdziens "aizsargā" prasa ne vien valsts neiejaukšanos šīs tiesības īstenošanā, bet arī šīs tiesības īstenošanas aizsardzību. Tas nozīmē, ka valstij ir pienākums nodrošināt, lai personas, kas ...
Eduards Virko
Nedēļas jurists
Eduards Virko
4 komentāri
No citas puses
Valstī notiekošais atspoguļojas auditorijās
Ikvienas tautas anekdošu kultūrā juristi un jo sevišķi advokāti ir vieni no populārākajiem personāžiem. Domājams, gandrīz ikviens kolēģis varētu atminēties gana daudz pastāstu par juristiem, kuros it nekas neliekas smieklīgs, lai ...
11 komentāri
AUTORU KATALOGS