ŽURNĀLS Tiesību prakse

6. Aprīlis 2010 /Nr.14 (609)

Par pašvaldības pienākumiem, lemjot par pulcēšanas brīvības aizliegumu
Administratīvās rajona tiesas spriedums
Lietā Nr. A420573210
2010.gada 15.martā

Satversmes 103. pantā lietotais jēdziens "aizsargā" prasa ne vien valsts neiejaukšanos šīs tiesības īstenošanā, bet arī šīs tiesības īstenošanas aizsardzību. Tas nozīmē, ka valstij ir pienākums nodrošināt, lai personas, kas piedalās šādos pasākumos, būtu aizsargātas.

Nepietiek ar to, ka pulcēšanās brīvības ierobežojumi ir noteikti svarīgu interešu, t. i., leģitīma mērķa, labad. Tiem ir jābūt arī samērīgiem.

Pašvaldībai, lemjot par pulcēšanās brīvības ierobežošanu, ir rūpīgi jāizvērtē konkrētā situācija. Lai atzītu, ka pulcēšanās brīvības ierobežošana ir pieļaujama, ļoti precīzi jākonstatē un jāizvērtē tie apstākļi, kas pamato šādu nepieciešamību. Pašvaldībai ir konkrēti un precīzi jādefinē gan apstākļi, kas liecina par apdraudējuma esamību, gan iespējamās sekas, gan apdraudējuma novēršanas iespējas.

Apstāklis, ka biedrības "Latvijas antifašistiskā komiteja" pieteiktā sapulce ir domāta kā protests biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" gājienam, nevar būt par pamatu, lai šo sapulci aizliegtu vai lai noteiktu tai citu norises laiku vai būtiski atšķirīgu vietu. Valsts pozitīvais pienākums aizsargāt pulcēšanās brīvību attiecas arī uz vienlaikus notiekošiem pasākumiem, no kuriem viens ir vērsts uz to, lai protestētu pret idejām, kuras, šī pasākuma dalībnieku ieskatā, pauž otra pasākuma dalībnieki.

Administratīvā rajona tiesa šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētāja tiesnese I. Freimane, tiesnese A. Kovaļevska, tiesnese D. Suipe, piedaloties pieteicējas biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" pārstāvjiem A.T., M.G. un I.P., pieteicējas biedrības "Latvijas antifašistiskā komiteja" pārstāvim E.Ā., atbildētājas Rīgas pašvaldības pusē pieaicinātās iestādes Rīgas domes pārstāvjiem D.M. un A.L., atklātā tiesas sēdē izskatīja administratīvo lietu, kas ierosināta, pamatojoties uz biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" pieteikumu par Rīgas pilsētas izpilddirektora 2010. gada 5. marta lēmuma Nr. RD-10-901-nd atcelšanu un biedrības "Latvijas antifašistiskā komiteja" pieteikumu par Rīgas pilsētas izpilddirektora 2010. gada 5. marta lēmuma Nr. RD-10-899-nd atcelšanu.

Aprakstošā daļa

[1] 2009. gada 6. februārī Rīgas pilsētas pašvaldībā tika saņemts biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" paziņojums gājiena rīkošanai 2010. gada 16. martā no plkst. 11.00 līdz plkst. 14.00 maršrutā Doma baznīca (Doma laukums) – Zirgu iela – Līvu laukums – Kaļķu iela – Brīvības bulvāris (Brīvības piemineklis). Gājiena mērķis – ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa.

2009. gada 25. februārī paziņojumu par sapulces rīkošanu Brīvības bulvāra un Aspazijas bulvāra krustojumā pie "Laimas" pulksteņa iesniedza biedrība "Latvijas antifašistiskā komiteja". Biedrība "Latvijas antifašistiskā komiteja" norādīja, ka pasākuma mērķis ir antinacistiskā sapulce.

[2] 2010. gada 5. martā Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija sēdē izskatīja biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" un "Latvijas antifašistiskā komiteja" paziņojumus par publiskajiem pasākumiem.

[3] 2010. gada 5. martā Rīgas pilsētas izpilddirektors pieņēma lēmumu Nr. RD-10-901-nd, ar kuru aizliedza biedrībai "Daugavas Vanagi Latvijā" rīkot pieteikto gājienu. Lēmums pamatoti ar šādiem argumentiem.

[3.1] 2009. gada 16. februārī Rīgas pilsētas pašvaldībā tika saņemta informācija no Rīgas pašvaldības policijas, kurā norādīts, ka Rīgas pašvaldības policijas rīcībā nav informācijas par riskiem vai gatavotiem konfliktiem iepriekš minēto pasākumu laikā.

[3.2] 2010. gada 1. martā Rīgas pilsētas pašvaldībā tika saņemta informācija no Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes, kurā norādīts uz iepriekšējo gadu pieredzi, norādot, ka iespējami sabiedriskās kārtības apdraudējumi, ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušo informāciju.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Pleps
Skaidrojumi. Viedokļi
Parlaments pret tiesu, prezidents pret parlamentu
Izšķiroties par aktīvu darbību sabiedrisko lietu kārtošanā un politikā, reti iespējams prognozēt, kā nākamās paaudzes atminēsies politiķa veikumu. Aleksandrs Grīns rakstījis: "Vai vēsture pieskaitīs [viņu] šī gadu simteņa ...
Irina Oļevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Par mākslas iespiedgrafiku kā tiesiskā regulējuma objektu
Gadsimtiem ilgi jau zināms, ka māksla ir grezns un izdevīgs investīciju objekts. Oriģinālajām tēlotājmākslas iespiedgrafikām (fine art multiples) ir tikpat svarīga loma kā citām mākslas formām. Pat ņemot vērā risku un ievērojamas ...
Eduards Virko
Nedēļas jurists
Eduards Virko
4 komentāri
No citas puses
Valstī notiekošais atspoguļojas auditorijās
Ikvienas tautas anekdošu kultūrā juristi un jo sevišķi advokāti ir vieni no populārākajiem personāžiem. Domājams, gandrīz ikviens kolēģis varētu atminēties gana daudz pastāstu par juristiem, kuros it nekas neliekas smieklīgs, lai ...
11 komentāri
Īsziņas
Kā garantēt drošību krīzes apstākļos
AUTORU KATALOGS