ŽURNĀLS Vēstules

28. Decembris 2010 /Nr.52 (647)

Par apolitiskām amatpersonām Saeimā jābalso atklāti
29 komentāri
Dr.iur.
Andrejs Judins
 

Atbilstoši Latvijas Republikas Sa­tversmes 84. pantam Latvijas tiesnešus apstiprina Saeima. Deputātiem kā tautas pārstāvjiem ir tiesības atbalstīt vai arī noraidīt izvirzīto kandidatūru. Neatkarīgi no tā, vai deputāti balso "par", "pret" vai slēpj noraidošo attieksmi neitrālajā "atturos",1 Saeimas pieņemtais lēmums atbilst likuma burtam. Sarežģītāk ar tā atbilstību tiesību garam.

Saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" 54. panta otro daļu uz Augstākās tiesas tiesneša amatu var pretendēt persona, kurai ir ne mazāk kā 15 gadu kopējais darba stāžs augstskolas tieslietu specialitātes akadēmiskā personāla amatā. Saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" 59. pantu Augstākās tiesas tiesneša kandidātu apstiprināšanai amatā izvirza Augstākās tiesas priekšsēdētājs, pamatojoties uz tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas atzinumu. Saņemot Augstākās tiesas priekšsēdētāja iesniegumu, Saeimas Prezidijs nodod to Saeimas Juridiskajai komisijai, kas savā sēdē, kandidātam klātesot, izskata šo iesniegumu un sagatavo Saeimas lēmuma projektu.

Vai lēmuma virzīšanas procedūra, kas ietver vairākus posmus, nozīmē, ka Saeimas deputātiem ir jāatbalsta sagatavotais lēmuma projekts, balsojot par kandidāta apstiprināšanu? Nē, noteikti nē. Saeimas komisijas lēmuma projekts neierobežo deputātu tiesības izvēlēties un balsot atbilstoši savai pārliecībai.

Tomēr Latvijas normatīvajos aktos nostiprinātā tiesnešu apstiprināšanas kārtība rada citu problēmu.

Saeimas plenārsēdē, izskatot jautājumu par tiesneša kandidāta apstiprināšanu amatā, balsojums "par" nozīmē piekrišanu secinājumiem, ko izdarījusi Juridiskā komisija, virzot jautājumu izskatīšanai Saeimas sēdē. Ja sēdē nav uzsākta diskusija par kandidāta atbilstību izvirzītajām prasībām, deputātiem, kuri atbalsta Juridiskās komisijas viedokli, nav jākāpj tribīnē, lai izklāstītu faktus, kas apstiprinātu nepieciešamību atbalstīt komisijas priekšlikumu. Citādi būtu jārīkojas tiem deputātiem, kam ir zināmi fakti, kuru dēļ kāds kandidāts nevar tikt apstiprināts amatā. Plenārsēdes laikā viņiem ir jādalās ar šādu informāciju, jāpārliecina kolēģi, lai arī viņi ievērotu svarīgos faktus, pieņemot lēmumu par lēmuma projekta atbalstīšanu vai noraidīšanu.

Tas, ka par jautājumu balso, nedebatējot, nozīmē tādu argumentu neesamību, kas varētu pārliecināt citus deputātus neatbalstīt Juridiskās komisijas lēmumu. Tas var arī atspoguļot pirms balsošanas iegūto pārliecību, ka balsošanas mašīna nostrādā tā, kā vajag un tādēļ nav jātērē laiks, lai publiski motivētu savu pozīciju.

Deputāti kā tautas ievēlētie pārstāvji var atļauties būt augstprātīgi. Tomēr iedomībai nevajadzētu robežoties ar patvaļu. Deputātam jāapzinās atbildība, ko viņš uzņemas, atbalstot vai noraidot kādu lēmumprojektu, kā arī nav jāizmanto aizklāta balsošana kā aizsegs izvēlei, ko nevar motivēt. Debašu neesamība kombinācijā ar aizklātu balsošanu objektīvi var radīt draudus tiesu varai.

Fakts, ka kāds konkrēts cilvēks apstiprināts vai nav apstiprināts amatā, nav valsts līmeņa problēma. Latvijas tiesu sistēma netiek apdraudēta ar vienas personas kandidatūras noraidīšanu, jo ir vairāki citi cilvēki, kas godam varēs strādāt par tiesnešiem. Protams, ja Saeima viņus apstiprinās amatos. Tomēr, rūpējoties par tiesas varas neatkarību, tiesnešu amata kandidātu apstiprināšanas kārtība ir jāmaina.

Vērtējot Saeimas balsošanu 16. decembrī, ir pamats uzskatīt, ka ne visi Saeimas deputāti izprot savu misiju tiesu varas veidošanā. Deputātam pašam jālemj, atbalstīt vai noraidīt noteiktu amata kandidātu. Ja trūkst informācijas, tad jārīkojas tā, lai papildu informāciju iegūtu. Lēmumu pieņemšanas procedūrai ir jābūt tādai, kas veicina tā kvalitāti. Lēmuma pamatā nedrīkst būt personiskās simpātijas vai antipātijas – atbildīgi pieņemot lēmumu, jāvērtē kandidāta profesionalitāte un spēja godīgi pildīt uzticamo darbu. Tiesnešu apstiprināšanas kārtība netika radīta, lai Saeimas deputāti vai arī kādas citas personas atlasītu sev tīkamos tiesnešus. Attiecībā uz tiesu varas veidošanu Saeimai jāstrādā kā filtram, kas neļauj cilvēkiem, kuri neatbilst augstām izvirzītajām prasībām, kļūt par tiesu varai piederīgajiem. Saeimai jāstrādā kā neatkarīgas tiesu varas sargam.

Deputātiem nevar likt par pienākumu publiski apspriest izskatāmos jautājumus. Ja deputātam ir viedoklis un viņam ir pārliecība, ka viņš pauž tautas gribu, tautai jānodrošina iespēja zināt, kā deputāts ir izmantojis viņam piešķirto varu. Par tiesnešu amata kandidātiem jābalso atklāti, pirms tam publiski izklāstot un apspriežot bažas, kas pastāv attiecībā uz konkrētu kandidātu.

Dr.iur. Andrejs Judins,
Sabiedriskās politikas centra "Providus" krimināltiesību eksperts

 


1 Saskaņā ar Satversmes 24. pantu Saeima, izņemot sevišķi paredzētos gadījumus, taisa savus lēmumus ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu. Atturoties deputāts pievieno savu balsi tām balsīm, kas nodotas pret izskatāmo priekšlikumu.

komentāri (29)
29 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ventspils Truba
31. Decembris 2010 / 12:42
0
ATBILDĒT
Un to, vai Saeimā kādam ir vai nav vieta, lemsiet nevis jūs, nevis kaut kāds aizokeāna blēdis un kriminālsodīts afērists, un nevis šī afērista pakalpiņi, bet gan Latvijas Republikas pilsoņi.
Ventspils Truba
31. Decembris 2010 / 12:08
0
ATBILDĒT
Nu re, tipisks sorosiešu bļaušanas, brēkšanas un gānīšanās piemērs, kad runātājs neatbild ne uz vienu argumentu pēc būtības! :-) Uzreiz redzams: kā maizi ēd, tā dziesmu dzied.

Satversme nekur neprasa no deputātiem "loģiski argumentēt savus lēmumus" (laikam sorosiešu izpratnē?). Deputāti balso pēc savas sirdsapziņas un atbilstoši vēlētāju gribai. Un, lai kādu brēku un troksni neceltu sorosieši, viņu mīļotie Judini, Maizīši un Vīganti tik un tā stāv pie ratiem.
Čaiņiks
31. Decembris 2010 / 01:08
0
ATBILDĒT
Tik daudz acīmredzamu muļķību vienlaidus sagvelzt jāprot.



Pat deputātiem pietiek prāta tādus argumentus neizmantot sava balsojuma argumentācijā. Un ja tie, kas sevi dēvē par tautas kalpiem nav spējīgi loģiski argumentēt savus lēmumus (kā tas bija gan Vīganta, gan Maizīša, gan arī Judina neapstiprināšanas gadījumā), tad tādiem ne Saeimā ne vispār valsts pārvaldē nav vietas.
Ventspils Truba
30. Decembris 2010 / 23:21
0
ATBILDĒT
*Citāts: "Par sulainisko maizestēva slavināšanu - nevis Lemberga "saimnieka spējās", bet gan tranzīts (no kura ienākumiem šis tas tiek atmests arī salīdzinoši ar Rīgu nelielajai Ventspilij) ir Ventspils salīdzinošās labklājības pamats."

Te ir patiešām jāsmejas. It kā milzīgajā Rīgā ar tās ostām, konteineru termināļiem, dzelzceļa mezgliem u.c. infrastruktūrām trūktu tranzīta! Ja neprot saimniekot, tad, protams, viss tas iet gar degunu, un jāpaliek pie sasistas siles. Kā krievi saka, sliktam dejotājam… pats zināt, kas traucē.

Un par to maizestēvu: jūsu paša komentāri skaidri parāda, kā maizē jūs pats esat.

*Citāts: "Arguments par NVO iešanu politikā "apejot politisko partiju likumdošanu" vien liecina par analfabētismu, kas izpaužas neizpratnē par to, ka demokrātiskā valstī nav obligāti jābūt politiskai partijai, lai piedalītos politiskos procesos."

Atkal runājat muļķības. Politiskās partijas ir pārskatāmas, tām ir noteikta, stingri reglamentēta finansēšanas kārtība. Kāpēc tad politiskai partijai būtu jāievēro šie ierobežojumi un jāpakļauj sevi sankciju riskam no KNAB puses, bet Sorosa tīkls var bez jebkādiem ierobežojumiem izmantot milzīgu naudu politisko procesu ietekmēšanai? Lai godīgi piedalās vēlēšanās, nevis blēdīgi šiverē!

*Citāts: " Ne jau velti Lembergs nelien ārā no Ventspils mērā krēsla - jo tad arī sagrūtu mīts par "labo saimnieku"."

Nomierinieties! Pie mums ir demokrātija, un Lemberga kungs tik ilgi sēž Ventspils mēra krēslā tikai tāpēc, ka ventspilnieki pilnīgi uzticas viņam un viņa politikai – politikai, kas ir pacēlusi Ventspili no gruvešiem un padarījusi to par plaukstošu pilsētu. Ko tad jūs Rīgā neievēlat sev mēru, kas jums izdarītu to pašu?

Starp citu, jūsu sorosieši pirms pagājušā gada pašvaldību vēlēšanām arī bija dikti sašūmējušies, ka nekādā gadījumā nedrīkstot laist "Saskaņas centru" pie varas. Bļāva un raustījās. Un kas notika? Rīdzinieki nobalsoja, un par Rīgas mēru kļuva Ušakovs. Un neko jūs te nevarat padarīt, mīļie draugi!
Čaiņiks
30. Decembris 2010 / 22:10
0
ATBILDĒT
Ne jau velti Lembergs nelien ārā no Ventspils mērā krēsla - jo tad arī sagrūtu mīts par "labo saimnieku".
Čaiņiks
30. Decembris 2010 / 22:07
0
ATBILDĒT
Labo Sorosu gan piesaucāt pats. :)



Arguments par NVO iešanu politikā "apejot politisko partiju likumdošanu" vien liecina par analfabētismu, kas izpaužas neizpratnē par to, ka demokrātiskā valstī nav obligāti jābūt politiskai partijai, lai piedalītos politiskos procesos.



Par sulainisko maizestēva slavināšanu - nevis Lemberga "saimnieka spējās", bet gan tranzīts (no kura ienākumiem šis tas tiek atmests arī salīdzinoši ar Rīgu nelielajai Ventspilij) ir Ventspils salīdzinošās labklājības pamats.





Ventspils Truba
30. Decembris 2010 / 18:09
0
ATBILDĒT
Vispār, murgi par Lembergu un viņa stipendiātiem un to Latvijai it kā kaitīgo darbību ir dažu labu sorosiešu pakalpiņu radīts mīts, ar kura palīdzību cenšas sabiedrību noskaņot pret tiem, kuri iestājas par Latviju, kā tiesisku, neatkarīgu un plaukstošu valsti, nevis dažādu ārzemju afēristu kontrolētu banānu republiku.



Te daži bļaurīši lēkā un piesauc it kā labo Sorosu un slikto Lembergu. Brālīši mīļie, pat ja viņus abus noliktu vienā līmenī, tik un tā Lembergam ir priekšroka, jo:



1. Lembergs darbojas politikā atklāti, nevis cenšas ielīst politikā pusslepus, ar satīklotu organizāciju (NVO) starpniecību, apejot politisko partiju likumdošanu.



2. Katru valstsvīru vispirms vērtē pēc tā, kāds saimnieks viņš ir. Aizbrauciet uz Ventspili un paskatieties, par kādu plaukstošu pilsētu tā ir kļuvusi pateicoties Lemberga kunga izcilajām saimnieka spējām. Par sorosiešiem gan nav dzirdēts, ka viņi būtu spējīgi sakopt kaut vai savu piemēsloto durvju priekšu. Vai sorosieši kaut vienas pilsētas sirmgalvjiem ir nodrošinājuši regulāru piemaksu pie pensijas, kā Lembergs Ventspilī? Vismaz vienu Latvijas zemes pleķīti tikpat gludi noasfaltējuši? Līdz šim viņu dižākais ekonomiskais un politiskais sasniegums Latvijas iedzīvotāju labklājības celšanā ir bijis "geju praids" Vērmanes dārzā.



3. Lembergs, atšķirībā no Sorosa, nav krimināli sodīts (Parīzes apelācijas tiesas 24.03.2005. spriedums "Societe General" lietā, kasācijas tiesas apstiprināts 2007. gadā). Atšķirībā no Sorosa, Lembergs nav atzīts par "persona non grata" daudzās pasaules valstīs (piem., Itālijā un Malaizijā). Lembergs arī neorganizē starptautisko narkotiku legalizācijas lobiju. Tā kā nevajag uzvārīties un runāt par to, ko nezināt.
Čaiņiks
30. Decembris 2010 / 17:04
0
ATBILDĒT
Ja jau Judina saistība ar "Providus" ir tik acīmredzams iemesls viņu neapstiprināt, kādēļ tad mūsu "tautas kalpi" tā raustījās to atklāti paziņot?



Vispār, murgi par "sorosītiem" un to Latvijai it kā kaitīgo darbību ir dažu labu oligarhu pakalpiņu radīts mīts, ar kura palīdzību cenšas sabiedrību noskaņot pret tiem, kuri iestājas par Latviju, kā tiesisku valsti, nevis dažu oligarhu ģimeņu kontrolētu banānu republiku.



Manuprāt acīmredzami kvalificēta jurista (kuru Saeimas juridiskā komisija arī atbalstīja) neapstiprināšana bez jebkādām debatēm ir vienkārši absurds.
Ventspils Truba
29. Decembris 2010 / 13:20
0
ATBILDĒT
Ā, nu, izlasot jūsu komentāru, lieta kļūst skaidrāka. Var secināt, ka laikam jau A. Judins rāvās pie tiesneša krēsla tieši tādēļ, lai varētu tiesāt Sorosa kompānijai tik ļoti nīsto Aivaru Lembergu. Tāpēc viņa neveiksme arī izsauca visu to brēkšanu un vārīšanos. Iedomājos, kā sorosieši jau ķiķināja un berzēja rociņas, iedomājoties Lemberga kungu "savējā" ķetnās. Bet – nekā! "Polnij oblom", kā saka krievi. :-)))))
Balta laiva slīd
29. Decembris 2010 / 12:37
0
ATBILDĒT
Tas jau nu ir par traku!!!

Izlasot šitos murgus, ir tikai daži varianti par Margaritu V.:

a) viņa ir saēdusies mušmires un to iespaidā Ziemsvētku naktī klausījusies, ko sikspārņi un peles miegā runā;

b) viņa ir pārdziedājusies Balto laivu un tagad liekas, ka visapkārt jūra, jūra (un sorosīti) vien;

c) viņai piemīt vajāšanas mānija, kur palīdzību varētu sniegt tikai kvalificēts mediķis.

Laimīgu Jauno gadu, Margarita!
Margarita V.
29. Decembris 2010 / 02:16
0
ATBILDĒT
Tā paša autora nākamais komentārs no t.p. mājas lapas:

"Būdams cilvēks, kas jau gadiem ilgi nodarbojas ar totalitāro sektu un ar tām saistīto fenomenu pētīšanu, es piekrītu, ka šajā procesā ir liels kārdinājums krist galējībā – nepamatotā alarmismā, saredzot problēmas tur, kur to nav. Jāatzīst, ka arī manis citādi ļoti cienītais profesors A. Dvorkins (uz kuŗa darbu esmu sniedzis atsauci) šad tad krīt minētajā galējībā, saucot par sektām organizācijas, kuŗas acīmredzami pie šīs kategorijas nepieder. Piemēram, savas rokasgrāmatas 1997. gada izdevumā viņš pie destruktīvajām sektām bija pieskaitījis katoļu laju organizāciju "Tradition, Family, Property" (TFP) – tiesa, vēlākajos izdevumos attiecīgā vieta vairs neparādījās.

Taču tikpat bīstami ir krist otrā galējībā – naivā irēnismā, pietiekami nenovērtējot totalitāro sektu fenomenu. Šo attieksmi var raksturot ar krievu sakāmvārdu: "Kamēr pērkons nenograndīs, zemnieks krustu nepārmetīs". Diemžēl vairums cilvēku – par prieku sektām! – neapzinās, cik bīstama ir šī parādība... līdz kamēr dažiem no viņiem paša miesīgais dēls vai meita iekļūst sektas valgos. Tieši tāpēc cīņā ar sektu darbību priekšgalā vienmēr ir nevis valsts iestādes, bet gan vecāku/ģimeņu NVO, un tikai tad, to spiediena rezultātā valsts speŗ kaut kādus noteiktus soļus. T.s. "postpadomju" telpā pirmā šāda veida organizācija tika izveidota Kijevā 1993.g. – apvienība "Porjatunok"; Francijā jau ilgus gadus darbojas līdzīgas ievirzes apvienība UNADFI, utt.

Manuprāt, otrā galējība ir tikpat nevēlama, cik pirmā. Jo ir jāņem vērā – un to mēs bieži neapzināmies – ka vairumam totalitāro sektu ir nevis vienkārši destruktīvs, bet slepkavniecisks potenciāls, kas jebkuŗā brīdī var izlauzties uz āru. Atgādināšu plašāk izskanējušos gadījumus.

1978. gads, Gajāna – Džima Džonsa "Tautas Tempļa" sektas masu pašnāvība.

1993. gads, Teksasa – Deivida Koreša "Branch Davidians" grupveida pašsadedzināšanās FBI organizētā uzbrukuma laikā.

No 1994. līdz 1998. gadam, Šveice, Kanāda, Francija – vairākas "Saules Tempļa Ordeņa" masu pašnāvības.

1995. gads, Japāna – Shoko Asaharas vadītā sekta "Aum Shinri Kyo" organizē zarīna gāzes uzbrukumu Tokijas metro.

1997. gads, Kalifornija – "Debesu vārtu" sektas locekļi kopīgi noindējas, lai tiktu "uz sava kosmosa kuģa".

2000. gads, Uganda – "Kustības par Desmit Dieva baušļu atjaunošanu" masu pašnāvība (pāri par 1000 upuŗiem).

Svarīgi ir atcerēties, ka dzīves laikā neviens par šo sektu nāvīgo potenciālu nevarēja pat iedomāties. Džima Džonsa organizāciju 70. gadu sākumā Sanfrancisko pašvaldība pat slavēja kā teicamu antirasistisku un sociālistisku eksperimentu. Tiem, kas saskārās ar Asaharu un "Debesu vārtu" pārstāvjiem, viņi likās mīļi un pavisam nekaitīgi dīvaiņi... Līdz kamēr nogranda pērkons.

Tas mums ir jāpatur prātā, kad runājam par jebkuŗu totalitāru sektu, vai tie būtu saientologi, sorosieši vai visarionieši."
Margarita V.
29. Decembris 2010 / 02:06
0
ATBILDĒT
Lūk, viens pavecs, bet labs komentārs no portāla politika.lv (www.politika.lv/508/did/14272/stp/4/):



"Sorosīti jeb sorosieši ir totalitāra destruktīva sekta (par totalitāras sektas definīciju skat.: Th. Lardeur, Les sectes, Paris, Presses de la Renaissance, 2004, pp. 117-124, un A. Dvorkin, Sektovedenie. Totalitarnye sekty: opyt sistematicheskogo issledovanija, Nizhnij Novgorod, 2005, str. 40-45; 62-87). Tā atbilst vācu literatūrā sastopamajiem jēdzieniem "psīchosekta" (Psychosekte) un daļēji "jauniešu sekta" (Jugendsekte).

Lai gan jau pēc nosaukuma var saprast, ka sorosiešu ideoloģijas pamatā ir amerikāņa Džordža Sorosa idejas, šī sekta aktīvi darbojas tikai jaunajās "misijas teritorijās", t.i., Austrumeiropā, it sevišķi Latvijā. Šī organizācija ir viena no bīstamākajām, jo, līdzīgi saientologiem un mūnistiem, aktīvi cenšas iegūt politisko varu, iefiltrējoties varas iestādēs un/vai veidojot spēcīgas lobiju grupas. Līdzība ar saientoloģiju (habbardismu) un mūnismu ir redzama arī tajā faktā, ka arī sorosiešiem ir vesela rinda it kā neatkarīgu "piesedzējorganizāciju". (Tāpat kā saientologiem, piemēram, ir "Narkonons" un "Dianētikas centrs", bet mūnistiem – "Starptautiskā Principa izpētes asociācija" un "Studentu asociācija par mieru visā pasaulē").

Sorosiešu organizācija atbilst klasiskajam totalitāras sektas modelim, kas ir piramidāls (to jūs atradīsiet jebkuŗā nopietnā monogrāfijā par sektām). Pašā augšā atrodas viens vai vairāki guru, zemāk – aktīvisti, vēl zemāk – ierindas biedri. Pašā apakšā atrodas svārstīgie līdzjutēji, kas ietilpst riska grupā, bet paši pie sektas faktiski (vēl) nepieder.

Sorosiešu ideoloģiju no pirmā acu uzmetiena it kā grūti klasificēt, bet, manuprāt, viņu mācība ir ierindojama "New Age" sektu un kustību grupā. Jāpaskaidro, ka "New Age" ir ļoti plaša, bet diezgan vaļīga kategorija, pie kuŗas pieder ļoti dažādu formālu organizāciju un neformālu kustību miriāde. Tās vieno noteikts pamatdogmu kodols, un sorosiešu mācība šim dogmatiskajam kodolam atbilst perfekti:

(1) Personiska Dieva noliegšana, cilvēka vai cilvēces eksaltācija Dieva vietā.

(2) Hedonisma eksaltācija.

(3) Ideja par to, ka pilnas laimes sasniegšanai ("Ūdensvīra laikmetam tuvojoties", kā saka "new-ageri") jāznīcina visas cilvēces pamatorganizācijas formas, kas pašlaik eksistē: ģimene, nācija, valsts, lielās organizētās baznīcas.

(4) Saistībā ar nr. 2 un 3 – "nonkonformisms", visādu deviantu sociālu fenomenu propaganda: vieglās narkotikas, eitanāzija, feminisms, aborti, homoseksuālisms. Ļoti interesanti novērot pārsteidzošu līdzību ar bēdīgi slavenā guru Bhāgvāna Šrī Rādžniša, saukta "Ošo", "cilvēktiesību deklarāciju" (http://sannyas.org/quotes/19861225.htm). Šobrīd, kā redzam, sorosīti īpaši liek uzsvaru uz homoseksuālisma propagandu.

(5) Neapvaldīts naids pret kristīgo reliģiju un lielajām, "tradicionālajām", konfesijām.

Kā cīnīties pret šo sektu un tās agresīvo prozelītismu? Es domāju, ka te var būt daudz un dažādi pasākumi, bet vislabāk ņemt par piemēru Vāciju un tās attieksmi pret saientoloģiju. Būtu labi, ja arī Latvijā – tāpat kā Vācijā ar habbardismu – lielāko politisko partiju vadītāji parakstītu manifestu, saskaņā ar kuŗu biedra statuss šajās partijās nav savienojams ar piederību pie sorosiešiem. Taču cits jautājums, kāda politiskā kultūra ir Vācijā un kāda – pie mums..."
He he
28. Decembris 2010 / 15:44
0
ATBILDĒT
Tavs argumentu līmenis atbilst tam, esi tukša :)
Es
28. Decembris 2010 / 15:24
0
ATBILDĒT
Atpazīstu tevī kādu no PLL jaunatnes organizācijas. Tas visu izskaidro :))
Ventspils Truba
28. Decembris 2010 / 15:22
0
ATBILDĒT
Vai Saeimai ir pienākums automātiski apstiprināt kandidātu, kuram atlases procesā konstatēts augsts profesionāls līmenis?

Taču nē? Tas ir atstāts Saeimas brīvam ieskatam, vai ne?

Tad ko tad jūs te cepjaties, mīļie draugi? :-))))
Sausi fakti
28. Decembris 2010 / 15:20
0
ATBILDĒT
A.JUDINS - NETIKA apstiprināts AT tiesneša amatā:

-Juridisko zinātņu doktors krimināltiesību apakšnozarē;

- Latvijas Policijas Akadēmijas krimināltiesību katedras lektors (1994. - 2010.) kopš 2004.g. docents;

- PROVIDUS, krimināltiesību politikas eksperts kopš 2003.g.;

- 39 publikācijas laikrakstā Jurista Vārds (citus neskaitot).



V.MUIŽNIECE - APSTIPRINĀTA Satveresmes tiesas tiesneša amatā:

- Tiesību zinātņu maģistrs;

- valsts prezidenta padomniece juridiskajos jautājumos, tieslietu ministre, 3 sasaukumu Saeimas deputāte, Saeimas Juridiskās komisisjas priekšsēdētāja;

- ilggadēja Tautas partijas biedre;

- pēdējais zinātniskais darbs - maģistra darbs par administratīvo procesu valsts pārvaldē (citu zinātnisku darbu nav).



Neo
28. Decembris 2010 / 15:18
0
ATBILDĒT
Piedod, bet demokrātija nav visatļautība. Tas, ka tu esi deputāts, tagad neļauj tev pieņemt neargumentētus lēmumus. Tā jau vairs nav demokrātija un tiesiskums, bet tuvu autoratīvam režīmam. Vēlētājiem ir tiesības zināt, kāpēc lēmi tā un ne savādāk.



Ko tad deputāti klusē par argumentiem, ja pieņemuši pareizu lēmumu? Lai pasaka kā ir. Bet redz, klusē, jo bail par lēmuma pieņemšanas motivāciju.



Un beidzam cilvēkus sasasitīt ar kādu organizāciju. Tas jau kļūst paranoiski. Ja kas nepatīk, tad pasaki, ko A. Judins ir tādu sliktu nodarījis?





Ar sāpi par valsti
28. Decembris 2010 / 15:15
0
ATBILDĒT
Lai cik izcils būtu kāda amata kandidāts, tomēr deputātiem nav pienākuma balsot „par” . Ja būtu identificējami vēlētāji, kuri ir nobalsojuši par konkrēto deputātu, respektīvi, nav balsojuši par citu sarakstu, sēdējuši vēlēšanu dienā mājās vai svītrojuši attiecīgo deputāta kandidātu, tad varētu runāt par deputāta atbildību savu vēlētāju priekšā. Pašlaik gan atbildība, gan tiesības kaut ko prasīt no priekšstāvja ir tukšas pļāpas. Deputātiem, kuriem ir pieejama negatīva infa par amata kandidātu, nav obligāti jākāpj tribīnē, bet to ar sev līdzīgiem var izrunāt arī pie kafijas vai pastaigā pa parku. Ko nozīmē atklāts balsojums? Jā, daudz ko labu, arī caurspīdīgu, bet vienlaikus tā arī ir neuzticēšanās deputātiem. Mēs it kā nojaušam, ka kāds no viņiem varētu domāt un rīkoties neforši, bet ar atklātu balsojumu gribam viņus piespiest izdarīt sev pa prātam. Vai pēc tā mēs deputātu un sevi vairāk cienīsim?
Pan Skrzetuski
28. Decembris 2010 / 15:09
0
ATBILDĒT
Protams, ka arī Sorosa fonda vai ar to saistīto organizāciju darbiniekam (tapat kā jebkuram citam, piemēram: komunistam, neonacistam, brīvmūrniekam, anarhistam, ar mafiozām aprindām saistītam cilvēkam, filatēlistam, putnkopim, utt., utt., utt.) ir konstitucionālas tiesības izvirzīt savu kandidatūru tiesneša amatam. Bet arī Saeimas deputātiem ir ne mazākas konstitucionālas tiesības šo viņa kandidatūru izbalsot. Viss ir ļoti vienkārši. "It’s democracy, stupid."
Pauls
28. Decembris 2010 / 14:24
0
ATBILDĒT
Apbrīnojami, cik ātri komentāriem pieslēdzās Lembergs. Jau agrāk manīts, ka viņš lasa JV.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 9
visi numura raksti
Dina Gailīte, Aivars Endziņš
Intervija
Ziemassvētku noskaņās katram vajadzētu piebremzēt ambīcijas
Jau kopš pirmā Satversmes tiesas sprieduma1 tiesnešu algu lietā "Jurista Vārds" ir atspoguļojis notikumus un dažādos viedokļus ap procesiem, ko apvienojot varētu dēvēt par likumdevēja, izpildvaras un tiesu varas viedokļu atšķirībām ...
22 komentāri
Diskusija
Likumdevējs nosaka tiesnešu algas: vai strīds ir galā
Kopš pēdējā Satversmes tiesas sprieduma tiesnešu atalgojuma lietā pagājis pavisam mazs laiks (sk.: Litvins G. Trešais Satversmes tiesas spriedums tiesnešu algu lietā. Jurista Vārds, 21.12.2010., Nr. 51). Visi trīs spriedumi līdzšinējo ...
Jānis Dzanuškāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā pierādīt, kurš aizskāris godu un cieņu interneta vidē
Nevienam nav noslēpums, ka interneta un informācijas tehnoloģiju attīstība sniedz aizvien jaunas iespējas, bet arī apdraud internetā veiktās darbības, jo vienmēr pastāv risks, ka kāds izmantos pieejamo informāciju ļaunprātīgos ...
3 komentāri
Ieva Višķere
Nedēļas jurists
Ieva Višķere
5 komentāri
Diskusija
Tiesnešu pamatprincipi
Eiropas Tiesnešu konsultatīvās padomes mājaslapā varam lasīt: "Tiesiskums ir viena no Eiropas Padomes atbalstītajām pamatvērtībām, un tiesu vara ir tiesiskuma stūrakmens." Lai stiprinātu tiesnešu lomu Eiropā, Ministru komiteja ir ...
AUTORU KATALOGS