ŽURNĀLS Intervija

28. Decembris 2010 /Nr.52 (647)

Ziemassvētku noskaņās katram vajadzētu piebremzēt ambīcijas
22 komentāri
Prof. Dr.iur.
Aivars Endziņš
intervijā žurnāla "Jurista Vārds" galvenajai redaktorei Dinai Gailītei 

Jau kopš pirmā Satversmes tiesas sprieduma1 tiesnešu algu lietā "Jurista Vārds" ir atspoguļojis notikumus un dažādos viedokļus ap procesiem, ko apvienojot varētu dēvēt par likumdevēja, izpildvaras un tiesu varas viedokļu atšķirībām saistībā ar nepieciešamību krīzes apstākļos līdzsvarot valsts finanšu iespējas un tiesu varas neatkarības garantijas, tajā skaitā tiesnešu algu jautājumā.

Pagājušajā nedēļā parlaments, neskatoties uz Tieslietu padomes iebildumiem,2 līdz ar 2011. gada valsts budžeta apstiprināšanu pieņēma arī vairākus likumus, kas paredz atteikties no likumā "Par tiesu varu" līdz šim paredzētās tiesnešu atalgojuma kārtības, iekļaujot tiesnešus valsts vienotā atalgojuma sistēmā.3 Tādējādi ar 1. janvāri tiesneši likumā "Par tiesu varu" noteiktā algu pielikuma vietā saņems darba samaksu, kas tiks aprēķināta saskaņā ar valsts vienoto atalgojuma sistēmu.4

Noslēdzot debates par šo daudzus prātus sakarsējušo jautājumu, "Jurista Vārds" šī gada pēdējā numurā piedāvā trīs materiālus: Satversmes tiesas pirmā priekšsēdētāja, Biznesa augstskolas "Turība" profesora Dr.iur. Aivara Endziņa viedokli un ekspertu diskusiju, kurā uz mūsu jautājumiem atbild un jauno kārtību vērtē gan tiesneši un politiķi, gan tiesu darbinieki un citi nozares lietpratēji, kā arī Eiropas Tiesnešu konsultatīvās padomes izstrādātos Tienešu principus.

Protams, pie šīs tēmas atkal atgriezīsimies, ja piepildīsies pareģojumi, ka trim jau pieņemtajiem Satversmes tiesas spriedumiem tiesnešu algu lietā sekos arī ceturtais – par šo Saeimas tikko kā pieņemto lēmumu principā mainīt tiesnešu atalgojuma sistēmu.

Diskusijas par tiesnešu algām ilgst gandrīz visu šo gadu un pēdējos mēnešos sasniegušas ļoti augstus toņus.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (22)
22 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Skolnieciņš
18. Oktobris 2020 / 20:37
0
ATBILDĒT
Ziemassvētki ir ziemas saulgriežu laiks. Ziemassvētki ir par godu ziemai - gada aukstākajam un baltākajam gadalaikam. Ziemassvētkos ir jālūdz Latvju Dievus. Šajā laikā ir jāgodina Dabas Māte par mums sniegto dzīvību. Protams, nedrīkst aizmirst Latvju Dievus un mūsu senčus. Šajā saltajā laikā ir jāiededz majās krāsainas sveces par godu Latvju Dieviem. Jākvēpina kadiķa zariņš un vērmelīte, lai atgaiņātu mošķus, kas uzglūn no tumsas. Kā arī jāziedo Latvju Dieviem, izberot sauju monētu zem egles mežā. Latvju Dievi ar prieku uzklausīs mūsu lūgšanas un piepildīs mūsu sapņus! Mīlēsim cits citu un savas zemītes aizstāvjus - Latvju Dievus.
Sirsnīgi, Skolnieciņš - Latvju Skaudības Dievs
(Skauģu Skauģis)
#ZiemasSvētki #ziema #DabasMāte #LatvjuDievi #PozitīvāEnerģija #ZemesSpēks #LatvjuDievuSvētība
rob
3. Janvāris 2011 / 22:19
0
ATBILDĒT
es pats > Vai esat lasījis ST spriedumus? Vai esat lasījis tieslietu padomes argumentus, vai esat lasījis tiesnešu biedrības argumentus, vai esat lasījis šo rakstu un tā komentārus?



Pēc Jūsu komentāra var redzēt, ka protams nē! Jums fakti neinteresē, jo Jums ir viedoklis, ka 1.instances tiesneša alga pārsniegs prezidenta algu utt.



Argumenti, par faktisko algu Ls 550 mēnesī, par nepamatotu algas piesaistes vidējai algai maiņu, par nepamatoti lielu algu samazinājumu, par prettiesiskiem pārejas noteikumiem, kas ilgstoši samazināja algu, kam gan tas interesē...

Ka tik pakliegt - kārtējā ignorance.



krista> Es arī uzskatu, ka senators N. ir par jaunu un vēl senatore M. tika iecelta nepiedodami jauna un nepieredzējusi. Nejēdzīgi, bet ne par to ir stāsts.



Savukārt, par tiesu sistēmas augšupeju - es nekur neesmu minējis, ka tās augšupeja ir atkarīga VIENĪGI no atalgojuma, to Jūs pati man piedēvējāt.. un protams, izmantojot šo pašas izdomāto argumentu, turpiniet ar apvainojumiem par nenobriedušu personību.



Nav slikti :), bet tā Jūs tikai atkārtoti apstipriniet manis teikto, ka Jūsu diskusijas maniere, kas balstīta uz neargumentētu viedokli un apvainojumiem ir nožēlojama un par Jums neko labu neliecina.



P.S.

Negribēju šoreiz palikt atbildi parādā lielajam kliedzējiem, kas visu labāk zin, jo citādi visos portālos maz zinoši cilvēki vienkārši pārkliedz jebkuru argumentētu viedokli, bet nu jau pietiks.



Laiks visu noliks savās vietās.
krista
3. Janvāris 2011 / 14:39
0
ATBILDĒT
Neesmu nevienu aizvainojis. Lai arī kas Jūs būtu, uzskatu, ka, lai nonāktu senatora vai ST tiesneša amatā, pretendentam ir jābūt ne tikai attiecīgai kvalifikācijai, bet arī ar dzīves pieredzei.

Drīzāk Jūsu viedoklis, kas visu tiesas sistēmas augšupeju saskata vienīgi tiesnešu algu apjomā, liecina par nenobriedušu personību, kuram tiesā nav ko meklēt.
es pats
3. Janvāris 2011 / 13:40
0
ATBILDĒT
Nevienā valstī pirmās instances tiesas tiesnesim nemaksā vairāk par valsts prezidenta un valsts premjerministra algu. Ja uzskati, ka esi tik šausmīgi vērts, ka tev jāmaksā alga ar četrām nullēm un tavai mašīnai ir jabūt S-klases MB, tad tev un tādiem kā tu nav ko meklēt tiesā.
rob
3. Janvāris 2011 / 12:45
0
ATBILDĒT
Neesumu viss senators N, bet Jūsu komentāri izceļas tik vien kā ar neargumentētiem aizvainojumiem. Tā, protams, daudzi atļaujas diskutēt interneta vidē, bet neko labu par Jums tas neliecina.
krista
3. Janvāris 2011 / 09:39
0
ATBILDĒT
Toties man liekas, ka Jūs esat senators N., neviens cits tik bērnišķīgus komentārus nerakstītu. Vecās demokrātijas valstīs senatoru amatos netiek tik nepieredzējuši jaunieši bez dzīves pieredzes, bet ar tāādām ambīcijām.
Deklarācija
3. Janvāris 2011 / 09:25
0
ATBILDĒT
Tās izcilās deklarācijas pilns nosaukums ir - LATVIJAS PADOMJU SOCIĀLISTISKĀS REPUBLIKAS



AUGSTĀKĀS PADOMES



DEKLARĀCIJA



Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu



rob
2. Janvāris 2011 / 22:37
0
ATBILDĒT
Baraks > paskaties rūpīgāk, rajona tiesās algas 2010.gadā bija sākot no ~ Ls 550, pat Rīgas apgabaltiesā nav nevienas algas, kas būtu rakstāma ar četru ciparu skaitli.



http://www.ta.gov.lv/UserFiles/_4cda59da1e50f8.77408758.pdf


!!! > Labi auto pie tiesām stāv drīzāk dažiem advokātiem un pusēm. Protams, iespējams Jūs esat students, kam auto pat par eur 5000 ir dārgs.



Līdzīgi viens jauns žurnālists centās pārmest ST priekšsēdētājam Kūtra kungam, ka viņa dienesta auto ir E (vidējas) klases Mercedes.



Un kuras tieši deklarācijas vajag paskatīties?

Vai arī Jūs, kā reiz teica Āboltiņas kundze, konkrēti nezinu, bet ir \"sajūta\".., ka vajag paskatīties deklarācijas?



P.S.

Jūsu komentāri tukši, bez jebkāda seguma.





!!!
1. Janvāris 2011 / 17:25
0
ATBILDĒT
Apskaties, KĀDI autiņi stāv pie tiesām,paskaties, ar kādiem tiesneši braukā, paskaties tiesnešu deklarācijas! Ne jau sagrabējuši opelīši...viņiem pieder.

Tad jau laikam nepērk par valsts maksātu algu?
Baraks
1. Janvāris 2011 / 13:37
0
ATBILDĒT
\"Būsim godīgi, sabiedrība neciena tos, kas ir nabagi un smejas par veciem, sagrabējušiem Opel, bet tieši tādu auto šobrīd var atļauties prokurors vai tiesnesis par valsts maksāto naudu.\"

---------------------

Jocīgi, vismaz tiesnešu VID iesniegtās deklarācijas par to neliecina. Ja 800-1000 latu alga (kura, cik es saprotu, līdz šim bija aptuvenā minimālā alga rajona tiesās) ir pietiekama tikai sagrabējušam opelim, tad gribētos zināt, ar kādām mašīnām brauc tie neskaitāmie Latvijas iedzīvotāji, kam pat tādas algas sapņos nerādās.
no Jūrmalas
31. Decembris 2010 / 19:01
0
ATBILDĒT
Tu vēl noteikti nebiji nācis pasaulē vai arī staigāji zem galda, kad kompartijas sekretārs Endziņš rakstīja Neatkarības deklarāciju. Endziņa nopelni Latvijas neatkarības atjaunošanā un pirmās Satversmes tiesas izveidošanā ir nenovētējami, un tādiem šmurguļiem kā Tu, ja nav argumentu, vajadzētu paklusēt nevis te rakstīt par cienījamu cilvēku riebeklības.
Kompartijas sekretārs b. Edziņš
31. Decembris 2010 / 11:02
0
ATBILDĒT
Izskatās, ka JV slejās atkal atgriezies kompartijas sekretārs.

Apnikusi jau tā komunistu propoganda.
rob
31. Decembris 2010 / 10:39
0
ATBILDĒT
Lai gan strīds ar likumdevēju ir vairāk par algas noteikšanas principu nevis apmēru, tomēr labprāt paturpināšu par naudu, jo izskatās, ka daudzus vārda \"nauda\" piesaukšana īpaši kaitina.



Uzskatu, ka naudas daudzums tieši nosaka profesijas prestižu. ļoti grūti būs nosaukt tāds profesijas, kuras ir ļoti cienījamas, neskatoties uz nožēlojamu atalgojumu.



Valsts tiesnešiem un prokuroriem tieši ar algas lielumu ir centusies norādīto vietu un grāvusi šo profesiju prestižu un neatkarību.



Mēs nedzīvojam kaut kādā idealizētā pasaulē, kur - katram pēc vajadzībām un nopelniem. Šeit par visu ir jāmaksā, ja nav naudas, tad no dzīvokļa ar visiem bērniem izliek, ja nav naudas, tad pat bērnam pusdienas par velti neviens nedos.



Būsim godīgi, sabiedrība neciena tos, kas ir nabagi un smejas par veciem, sagrabējušiem Opel, bet tieši tādu auto šobrīd var atļauties prokurors vai tiesnesis par valsts maksāto naudu.



Es uzskatu Jūs par liekuļiem, kam bail paskatīties reālajai pasaulei acīs. Nauda ir darba vērtības mērs. Atgādinu, ka mēs šeit nerunājam par mīlestību vai draudzību, ko nemēra naudā, bet par darbu.

krista
30. Decembris 2010 / 23:50
0
ATBILDĒT
Nepiekrītu.

Ja esat tiesnesis, tad pārņem šausmas par atsevišķu tiesnešu aprobežotību. Bagātība pati par sevi nenosaka viena vai otra cilvēka prestižu sabiedrībā.Protams, ka tiesnesim jāsaņem vairāk kā "vienkāršam darba rūķim", kas rok grāvjus vai ar tīra ielas, taču arī kvalificētam ārstam nav jāsaņem mazāk. Tāpat arī profesoram, kas apmāca jaunos juristus.

Diemžēl tiesām prestiža sabiedrībā nav, un lielā mērā pateicoties pašiem tiesnešiem .
Neo
30. Decembris 2010 / 11:08
0
ATBILDĒT
Stop, stop! Ekonomiskā sistēma ir kapitālisms, bet tas nenozīmē, ka nauda ir dzīves vērtību mērs. Naudas daudzums nenosaka tiesneša amata prestižu. Ar šādu izpratni iebrauksi taisnī grāvī. Piedodiet, bet šāda izpratne ir aprobežota. Tā nedrīkst domāt.



P.S.

Cik lielā nadā Jūs novērtējat sevi? :)



Laimīgu jauno gadu!
rob
30. Decembris 2010 / 10:20
0
ATBILDĒT
Endziņa kungs raksta beigās novēl tiesnešiem "nevirzīt savas vajadzības augstāk par vienkārša cilvēka nepieciešamību un vajadzībām".



Gribētos iebilst.



Kad tas ir izdevīgi, tad tiek "aizmirsts", ka mēs dzīvojam kapitālismā, kur nauda ir vērtību mērs.



Tiesnesis protams ir valsts pārvaldes sastāvdaļa, tomēr atbilstoši kapitālisma vērtībām, tiesnesim ir jāsaņem amatam, kvalifikācijai un atbildībai atbilstoša pienācīga atlīdzība, nevis jābūt pieticīgam un jāsaņem pieticīga atlīdzība, jeb Endziņa vārdiem atlīdzība, kas "apmierina vienkārša cilvēka nepieciešamības un vajadzības".



Latviešiem ir tautas gudrības:

"kā maksā tā strādā"

"par pliku paldies pat kaķi nemirst"

"darba devējs izliekas, ka maksā algu, darbinieks izliekas, ka strādā"



Tieši atlīdzība ir vislielākais tiesnešu un prokuroru neatkarības garants. Izklausās nepatīkami, bet varbūt jābeidz liekuļot.



Ko gaidīt no tiesneša vai prokurora, kas nevar atļauties aiziet kafejnīcā pusdienas paēst.. pareizi, neko.



Ja gribam neko, tad var turpināt tiesnešiem un prokuroriem neko nemaksāt.



Ja gribam, lai tiesu varai būtu prestižs, lai par tiesnešiem un prokuroriem gribētu srādāt labi juristi un advokāti, lai tā būtu neuzpērkama un spētu nodrošināt valstī tiesiskumu, tai skaitā notiesājot lielos zagļus, tad ir jāmaksā pienācīgas algas.

Vilis
29. Decembris 2010 / 13:09
0
ATBILDĒT
Visu cieņu Endziņa kungs. Šo interviju būtu jāizstudē katram tiesnesim, īpaši no mantkārīgā gala.
edgars
29. Decembris 2010 / 11:20
0
ATBILDĒT
Ļoti līdzsvarots un pamatots viedoklis.

Labu veselību, Endziņa kungs!
arī jurists
28. Decembris 2010 / 17:53
0
ATBILDĒT
Visu cieņu Endziņa k-gam un viņa laika Satversmes tiesas komandai, kas, pretēji pašreizējai tiesai, baudīja lielu sabiedrības uzticību!

Tieslietu padomes, Kūtra k-ga un Bičkoviča k-ga argumentācija algu lietā vairāk atgādina DEMAGOĢIJU.

Jāpievienojas Endziņa k-gam, ka tiesneši nedrīkst sevi pretnostatīt tai sabiedrības daļai, kuru algas arī tiek finansētas no valsts budžeta. Nākošajā gadā tiesneši būs vieni no vislabāk atalgotajām sabiedrības grupām, tāpēc viņiem šoreiz gan vajadzētu paklusēt nevis draudēt ar tiesu darbiem. Tad būs aptuveni šādi : "Paši pūta, paši dega".
Pauls
28. Decembris 2010 / 14:06
0
ATBILDĒT
Veselības pilnu un ražīgu Jauno gadu, Endziņa kungs! Lai Jūsu padoms tiek uzklausīts - tad mums visiem klāsies labāk.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
visi numura raksti
Diskusija
Likumdevējs nosaka tiesnešu algas: vai strīds ir galā
Kopš pēdējā Satversmes tiesas sprieduma tiesnešu atalgojuma lietā pagājis pavisam mazs laiks (sk.: Litvins G. Trešais Satversmes tiesas spriedums tiesnešu algu lietā. Jurista Vārds, 21.12.2010., Nr. 51). Visi trīs spriedumi līdzšinējo ...
Jānis Dzanuškāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā pierādīt, kurš aizskāris godu un cieņu interneta vidē
Nevienam nav noslēpums, ka interneta un informācijas tehnoloģiju attīstība sniedz aizvien jaunas iespējas, bet arī apdraud internetā veiktās darbības, jo vienmēr pastāv risks, ka kāds izmantos pieejamo informāciju ļaunprātīgos ...
3 komentāri
Ieva Višķere
Nedēļas jurists
Ieva Višķere
5 komentāri
Diskusija
Tiesnešu pamatprincipi
Eiropas Tiesnešu konsultatīvās padomes mājaslapā varam lasīt: "Tiesiskums ir viena no Eiropas Padomes atbalstītajām pamatvērtībām, un tiesu vara ir tiesiskuma stūrakmens." Lai stiprinātu tiesnešu lomu Eiropā, Ministru komiteja ir ...
Vita Liberte
Skaidrojumi. Viedokļi
Komerclikumā jānosaka valdes locekļu atsaukšanas pamatojums
Eiropas Savienības Tiesas prejudiciālā nolēmuma secinājumi Ditas Danosas lietā liecina, ka ir nepieciešami grozījumi Komerclikuma 224. pantā, lai novērstu kapitālsabiedrību izpildinstitūciju locekļu atbrīvošanu no amata bez ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS