ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

4. Janvāris 2011 /Nr.1 (648)

Par tiesu praksi krimināllietās 2010. gadā
14 komentāri
Mg.iur.
Māris Leja
Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamentaSevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors 

Rakstā apskatītas trīs krimināllietas, kas 2010. gadā izskatītas AT Senāta Krimināllietu departamentā (turpmāk tekstā – AT Senātā). Šo lietu kontekstā pievērsīšos šādu noziedzīgu nodarījumu analīzei – zādzības (KL 175. pants) un apzināti nepatiesas liecības (KL 300. pants) sastāviem, kā arī apsūdzības saturam pēc KL 275. panta un apsūdzības trūkumu juridiskajām sekām. Krimināllietās saskatāmi vairāki diskusijas vērti jautājumi, kurus risinot, iespējams, var nonākt pie secinājumiem, kas atšķiras no AT Senāta viedokļa.

Mantas nolaupīšanas jēdziens un zādzības priekšmets (KL 175. pants)

Lietas apstākļi – četri apsūdzētie pēc tam, kad viens no viņiem bija pastāstījis, ka pie veikala ilgāku laiku stāv pamesta automašīna, vienojās to aizdzīt. Iedarbināt automašīnu neizdevās, tāpēc apsūdzētie aizstūma to līdz pamestai rūpnīcas ēkai, kur to salaboja un ar to braukāja, līdz viņus aizturēja policija. Šādas darbības pirmstiesas kriminālprocesā kvalificētas pēc KL 175. panta otrās daļas.

Pirmās instances tiesa un apelācijas instances tiesa apsūdzētos attaisnoja. Pamatojums – tā kā automobilis nebija aizslēgts, bija daļēji izkomplektēts, ilgāku laiku atradās vienā vietā, par to neviens neizrādīja interesi, ar to nevarēja braukt, apsūdzētie subjektīvi varēja to uzskatīt par pamestu. Par atrastas mantas piesavināšanos, kas izgājusi no īpašnieka valdījuma pret viņa gribu, kā tas bija noteikts Latvijas Kriminālkodeksa 145.1 pantā, KL atbildība nav paredzēta. Nav arī cēloņsakarības starp apsūdzēto darbībām un sekām, jo ar apsūdzēto darbībām nav radīts reāls materiāls zaudējums cietušajam. Kaitējums tam nodarīts ar citas personas darbībām, kura jau pirms tam automašīnu cietušajam nozagusi.

AT Senāts nodeva lietu jaunai izskatīšanai. Pamatojums – tiesa kļūdaini secinājusi, ka apsūdzētajiem bija pamats uzskatīt automašīnu par pamestu un īpašniekam nevajadzīgu. CL 942. pants nosaka, ka lietas, ko īpašnieks izlaiž no savas varas ārēju apstākļu spiests, nav atzīstamas par pamestām. Automašīna tās īpašniekam iepriekš bija nozagta. Tas, ka zaglis automašīnu bija pametis, nedod pamatu uzskatīt to par tādu, no kuras īpašnieks atteicies. Zādzības gadījumā mantas īpašniekam ar tās paņemšanas brīdi tiek nodarīts reāls mantisks zaudējums, ja mantai ir naudā izsakāma vērtība. Apstāklis, ka automašīnu nozagusi un pametusi cita persona, neizslēdz apsūdzēto atbildību par tālākām darbībām ar šo automašīnu. Tieši viņi ar savām darbībām – aizstumjot automašīnu, kurai ir reāla materiāla vērtība, noņemot automašīnas valsts numura zīmes, pēc kurām var identificēt tās īpašnieku, liedza iespēju īpašniekam atgūt to. Tātad īpašniekam nodarīts reāls materiāls zaudējums nozagtās mantas – automašīnas – vērtībā.1

Pamatots ir AT Senāta galaslēdziens, ka apelācijas instances tiesas lēmums atceļams. Taču argumenti, ar kuriem motivēta lēmuma atcelšana, ir diskutabli.

Vispirms par nodarījuma objektīvo pusi. AT Senāts pamatoti secina, ka īpašnieks pēc pirmās zādzības nav zaudējis īpašuma tiesības uz mantu. Tātad attiecībā pret apsūdzētajiem automašīna bija sveša manta.

Tomēr diskutabls ir jautājums par citu zādzības objektīvās puses elementu – mantas nolaupīšanu. Šis jautājums AT Senāta lēmumā tuvāk nav apskatīts, lai gan konkrētā situācija prasīja detalizētāku pamatojumu. Autora ieskatā, šī pazīme netika konstatēta, jo automašīna neatradās nedz īpašnieka, nedz pirmā zagļa valdījumā. Tas nozīmē, ka ir izslēgta notiesāšana par pabeigtu zādzību. Viedokļa pamatošanai turpmāk pievērsīšos nolaupīšanas jēdzienam, kas cieši saistīts ar zādzības priekšmeta izpratni.

Mantas nolaupīšana definēta kā tīša, prettiesiska, bezatlīdzības svešas mantas paņemšana no juridisku vai fizisku personu īpašuma vai valdījuma,2 arī kā prettiesiska sagrābšana.3 Jāatzīmē, ka pārpratumu var radīt definīcijā lietotā vārdkopa "izņemšana no īpašuma". Ar zādzības izdarīšanu īpašuma tiesības netiek zaudētas, zaudēt var tikai valdījumu.

Vācu valodā termina "valdījums" vietā lietots termins "Gewahrsam". Latviski tas tulkots kā faktiska kundzība (vara) pār mantu.4

Terminam "valdījums" civiltiesībās ir vairākas nozīmes (sk. CL 876. pantu), tāpēc nolaupīšanas jēdziena definēšanai piemērotāks varētu būt termins faktiskā kundzība (vara) pār mantu.5 Tomēr neatkarīgi no tā, kādu terminu uzskata par piemērotāku, lai atzītu, ka notikusi mantas nolaupīšana, jākonstatē, ka nolaupītā manta tās sagrābšanas brīdī atradusies kādas personas valdījumā jeb faktiskā varā.

Tātad par zādzības priekšmetu var būt tikai tāda sveša manta, kas atrodas kādas personas faktiskā varā (valdījumā). Manta, kas neatrodas nevienas personas faktiskā varā (valdījumā), kaut arī īpašnieks no tās nebūtu atteicies, nevar būt par zādzības priekšmetu.6

Konkrētajā lietā īpašnieks faktisko varu bija zaudējis ar pirmās zādzības izdarīšanas brīdi. Lai pamatotu šo viedokli, sīkāk pievērsīšos faktiskās varas izpratnei.

Faktiskā vara pār mantu ietver divus elementus – faktisko varu pār mantu un gribu realizēt šo varu,7 turklāt neatkarīgi no tā, vai faktiskā vara izriet no personai piederošām tiesībām.8

Darījumspējai nav nozīmes, izšķiroša ir vienīgi "dabiskā griba" (natürliche Wille – vācu val.). Tāpēc faktiskā vara pieder arī bērniem, garā slimiem, alkohola reibumā esošiem u. tml.9

Nav šaubu, ka faktiskā vara pastāv, ja manta atrodas personas tiešā ietekmē. Piemēram, dzīvokļa īpašniekam pieder faktiskā vara pār dzīvoklī esošām mantām, arī mantām, kas atrodas ar dzīvokli saistītās telpās (pagrabā u. c.). Faktiskā vara saglabājas arī uz šajās telpās nevietā noliktām mantām, kuru precīzu atrašanās vietu īpašnieks nezina.10

Faktiskā vara pār mantu saglabājas arī tad, ja pastāv distance starp personu un mantu. Izšķirot jautājumu, ciktāl šādos gadījumos faktiskā vara saglabājas, jānoskaidro, kādi šķēršļi ir šīs varas realizēšanai.11 Īslaicīgi un pārejoši šķēršļi faktisko varu nepārtrauc.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (14)
14 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
inga
18. Jūlijs 2011 / 20:30
0
ATBILDĒT
Sakiet,lūdzu, ar ko krāpšana būtiski atšķiras no piesavināšanās. Un kā pierādīt, ka naudas izkrāpšana par neizpildītu pasūtījumu ir bijusi krāpšana nevis piesavināšanās( cietuši vairāki cilvēki pēc vienas un tās pašas shēmas), ja vienīgais liecinieks, kas var atzīt, ka ir krāpis, ir pats krāpinieks.
Māris
10. Janvāris 2011 / 08:48
0
ATBILDĒT
Man šķiet, ka rezultāts būtu tas pats, jo piemērojami tie paši argumenti.

Kā izriet no iepriekš citētajiem ārvalstu nolēmumiem, tad nepieļaujama būtu situācija, ka starp noziedzniekiem būtu pieļaujamas zādzības, laupīšanas, krāpšanas, izpspiešanas, atstājot tos nesodītus tikai tāpēc, ka manta,ko viens noziedznieks ieguvis no otra, pēdējais jau bija ieguvis to prettiesiski.Šāda pieeja radītu stimulu upurus meklēt tikumiski vāju personu vidū.

Jūlija
9. Janvāris 2011 / 19:53
0
ATBILDĒT
Paldies par atbildi! Bet kā ir ar gadījumiem, kad zaglis nozog mantu, kuru mantas īpašnieks vai valdītājs pats iepriekš ir ieguvis noz. nodarījuma rezultātā un tā nav atdodama pēc piederības?...Tas man kaut kur atgādina vienu padomju filmu „Берегись автомобиля” :)…Pēc Jūsu tēzes, kuru citēja komentētājs dr.iur., zagli būtu jāsoda.



Starp citu, kaut arī valdījumam CL-ā nav vienotas izpratnes, tomēr 875. pantā parādās, ka valdījums ir ir tiesībām atbilstoša faktiska vara.

Māris
9. Janvāris 2011 / 18:57
0
ATBILDĒT
Īsumā apkopojot rakstā un manos komentāros pausto viedokli, mani secinājumi ir šādi:

Zādzības sastāvs aizsargā ne tikai īpašnieka īpašuma tiesības, bet arī faktisko varu pār mantu kā tādu. Tāpēc nav nozīmes, vai manta nozagta no īpašnieka valdījuma, vai cita tiesiska valdītāja (nomnieka un tml.) vai prettiesiska valdītāja.

Ja zagta manta tiek nozagta zaglim, sodot otro zagli par zādzību, primāri tiek aizsargātas īpašnieka tiesības, savukārt pakārtoti pirmā zagļa faktiskā vara pār mantu. Šī faktiskā vara tiek aizsargāta nevis pirmā zagļa interešu dēļ, bet gan sabiedrības jeb vispārējās tiesiskās kārtības interesēs. Tāpēc kriminālprocesa ietvaros tas nenozīmē, ka otrā zagļa nozagtā manta automātiski būtu atgriežama pirmajam zaglim.

Pilnībā piekrītu Jūsu komentāram par termina "Gewahrsam" jeb "faktiskās varas" izpratni, šķiet, ka šeit mūsu viedokļi sakrīt:).
J.
9. Janvāris 2011 / 18:16
0
ATBILDĒT
Rezumējot, Jūsuprāt, persona ir sodāma par zādzību, t.i., nodarījumu pret īpašumu, ja īpašniekam vai likumīgajam valdītājam pret to gribu vai bez piekrišanas atņemta kustama lieta. Katras nākamās zādzības gadījumā paliek apdraudētas tiesīgās personas īpašuma tiesības. Līdz ar to šeit tiek aizsargātas nevis pirmā zagļa tiesības uz lietu, bet īpašnieks vai likumīgajam valdītājs.



Kā arī zādzība var notikt tad, ja manta tiek atņemta tādai personai, kura pati iepriekš ieguvusi to noziedzīga nodarījuma rezultātā un šāda manta nav atdodama pēc piederības. Līdz ar to pat ja cietušajam nebūtu tiesību šādu mantu paturēt un tā pienāktos valstij, sodot šādas mantas zagli tiek primāri aizsargātas jurisdikcijas intereses (pēc analoģijas ar KL 314. pantu) un atbildība iestājas neatkarīgi no tā, vai cietušai personai ir nodarīts zaudējums. Pareizi?



Attiecībā uz „Gewahrsam”, manuprāt, tas ir vienkārši stāvoklis, kas nav saistīts ar tiesībām uz lietu. Lieta vienkārši faktiski atrodas pie kādas personas. Un, kā Jūs pats rakstiet, krimināltiesībās atsevišķu jēdzienu saturs var pilnībā nesakrist ar lietojumu citās nozarēs. Bez tam krimināltiesībās valdījuma aizsardzība nav paredzēta.

Māris Leja
9. Janvāris 2011 / 11:26
0
ATBILDĒT
Turklāt jāatzīmē, ka pat tādā gadījumā, ja civiltiesības neaizsargātu prettiesisku valdījumu, kriminālatbildības paredzēšana par šāda rakstura noziegumiem, manā skatījumā būtu pilnībā pieļaujama:

Ja valsts vēlas kādu apsvērumu dēļ liegt personai atjaunot tās mantisko stāvokli (piemēram, tāpēc, ka valdījums iegūts noziedzīgā kārtā), tomēr tas nenovērš pienākumu sodīt otru pusi.

Vācijas un Šveices tiesu praksē šajā sakarā valdošais viedoklis ir sekojošs - krimināltiesību primārais mērķis ir nodrošināt vispārējo tiesisko drošību. Šī mērķa sasniegšanai valsts vara iejaucas ne tikai atsevišķa indivīda, bet arī visas sabiedrības interesēs, proti, sods vainīgai personai tiek piemērots ne tikai atsevišķa indivīda, bet arī sabiedrības interesēs. Rezultāts, pie kura noved situācijas civiltiesiskais vērtējums, ir visai apšaubāms no tiesību politikas viedokļa, proti, šāda nodarījuma nesodāmība noziedzniekam radītu stimulu upurus meklēt tikumiski vāju personu vidū.

Vācijas Federālās Augstākās tiesas lieta: 4 StR 58/08, Beschluss vom 27.5.2008.

Austrijas Augstākās tiesas lieta: Geschäftszahl 12Os107/82, Entscheidung vom 02.12.1982.

Minētais viedoklis pausts sniedzot atbildi uz jautājumu, vai krāpšana iespējama darījumos, kuru priekšmets ir noziedzīgas darbības veikšana, proti, vai persona būtu sodāma par krāpšanu, ja, saņemot materiālus labumus, tā uzņemas izpildīt noziedzīgu darbību mantas devēja interesēs, apzinoties, ka solīto nepildīs? Ņemot vērā iepriekš minēto motivāciju, uz šo jautājumu sniegta apstiprinoša (pozitīva) atbilde.

Māris
9. Janvāris 2011 / 11:19
0
ATBILDĒT
Pilnībā piekrītu Jūsu komentāros izteiktām tēzēm:

1) Vācijā nevienādo terminus „Gewahrsam” un „Besitz”, kaut arī tie ir līdzīgi, tiesiskas sekas tomēr atšķiras (cik pats esmu pētījis šo jautājumu, tad galvenā atšķirība ir tā, ka atsevišķos gadījumos termins „Besitz” iekļauj sevī civiltiesībām raksturīgās prezumpcijas, kas savukārt krimināltiesībās nebūtu pieļaujams, jo tādējādi tiktu izjaukts krimināltiesībām raksturīgais pierādīšanas nastas sadalījums, kas būtiski atšķiras no civilprocesa);

2) Gan Latvijā, gan Vācijā zaglis civiltiesiskā kārtā var panākt sava valdījuma aizsardzību, protams, pie zināmiem nosacījumiem.

3) Krimināltiesībās prioritāras ir īpašnieka kā cietušā intereses

Vienīgais, ko, acīmredzot, es īsti neesmu uztvēris, ir tas, kāpēc pastāvot šīm līdzībām, Latvijā zaglis, kas nozog no cita zagļa mantu, nebūtu krimināli sodāms. Pēc Jūsu pirmā komentāra, es biju sapratis, ka tas ir tāpēc, ka Latvijas KL 175.pants atrodas nodaļā par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, bet Vācijā nodaļā Zādzība un piesavināšanās” („19. Abschnitt - Diebstahl und Unterschlagung”).

Šajā kontekstā, papildus pamatojot savu viedokli, varu minēt vēl citu salīdzinājumu ar krāpšanas sastāvu - jautājumā, vai nodarījums kvalificējams kā krāpšana, ja izkrāpta tiek tādas citas personas vadījumā esoša manta, kuru tā ieguvusi prettiesiskā vai pat noziedzīgā kārtā Vācijas un Austrijas tiesu valdošais viedoklis ir sekojošs – vērtējot, vai maldinātai personai radīts mantisks zaudējums, nav nozīmes tam, vai veids, kādā maldinātā persona ieguvusi mantu, ir ar likumu aizliegts. Šis princips attiecināts gan uz gadījumiem, kad manta iegūta, izdarot administratīvi sodāmu pārkāpumu, gan krimināli sodāmu pārkāpumu. Pamatojums – krimināltiesības orientējas ne vien uz formāli juridisku apstākļu vērtējumu, bet gan arī uz lietas apstākļu saimniecisku (ekonomisku) vērtējumu. Tāpēc nepastāv manta, kas nebūtu aizsargājama krimināltiesiski. Nav tādas vides, kurā KL nedarbotos. Tas attiecas arī uz noziedznieku vidi (vācu val. - es gibt keinen strafrechtsfreien Raum unter Kriminellen). (Sk, piem, Austrijas Augstākās tiesas lieta: Geschäftszahl

15Os195/96, Entscheidung vom 03.07.1997.

Domājams, ka tik pat labi arī šie apsvērumi varētu tikt attiecināti uz zādzības sastāvu.

Jūlija
9. Janvāris 2011 / 00:41
0
ATBILDĒT
Es Jums pilnībā piekrītu tajā, ka ar katru nākamo zādzību tiesīgā persona nezaudē savas īpašuma tiesības, līdz ar to tās īpašuma tiesības ir apdraudētas pirmās zādzības un joprojām paliek apdraudētas, ja attiecībā uz šo īpašumu tiek izdarīts cits noziedzīgs nodarījums, iesaistoties trešajai personai.

Es teicu kaut ko citu, un proti, ir pareizi, ka Vācijā nevienādo „Gewahrsam” un „Besitz”, kaut arī tie ir līdzīgi, tiesiskas sekas tomēr atšķiras. Principā vācu „Gewahrsam” ir apkopojošs jēdziens un aptver gan īpašumu, gan jebkura veida valdījumu, gan mūsu turējumu.

Vācijā zaglis civiltiesiskā kārtā var panākt sava valdījuma aizsardzību („Im Interesse der Einhaltung des Rechtsfriedens ist der Besitzer unabhängig davon, ob er den Besitz rechtmäßig oder unrechtmäßig erworben hat – gegen verbotene Macht geschützt”/Brockhaus. Fachlexikon. Recht. 2. Aufl., S. 234/). Līdzīga situācija ir arī Latvijā (skat., piem., CL 912., 917. p.) Tādā veidā teorētiski, ja vienam zaglim nozog mantu, bet viņš to atrod to un ceļ prasību pret otro zagli par pastāvoša valdījuma aizsardzību, tad saskaņā ar CL 912. viņa valdījums būtu aizsargājams.

Atgriežoties pie krimināltiesībām, tad šeit nedz pirmā, nedz otrā zagļa faktiskā vara pār zagto lietu netiek un nevarētu tikt aizsargāta, jo, kā es jau teicu, Jums pievienojoties, īpašnieka – cietušā intereses ir prioritāras.

Māris Leja
8. Janvāris 2011 / 21:58
0
ATBILDĒT
Lai atzītu, ka konkrētais nodarījums neapdraud attiecīgā noziedzīga nodarījuma objektu uzstādāmas visai augstas prasības. Pēc vispārējā principa noziedzīgam nodarījumam ir jāpiemīt zināmai bīstamības pakāpei, t.i., vismaz teorētiski jāpastāv draudiem radīt kaitējumu kādām ar likumu aizsargātām tiesībām vai interesēm. Tikai tāda darbība, kas no paša sākuma nerada nekādu apdraudējumu, neattaisno soda piemērošanu (Vācijas Federālās Augstākās tiesas lieta: Urteil vom 08.12.1981 (1 StR 706/81). Pieejams: http://beck-online.beck.de/default.aspx?TYP=reference&Y=300&Z=B HSt&B=30&S=285&CONTEXTDOCID=58996961

Tāpēc, piemēram, atzīts, ka krimināltiesiskā atbildība par formālu nodarījumu atkrīt, ja konkrētā situācijā noziedzīga nodarījuma objekta apdraudējums ir pilnībā izslēgts (Beckemper K. Ende und Wiederaufleben der Insolvenzantragspflicht Anmerkung zu BGH 5 StR 166/08 – Beschluss vom 28. Oktober 2008. Online Zeitschrift für Höchstrichterliche Rechtsprechung zum Strafrecht. 2/2009 Pieejams: http://www.hrr-strafrecht.de/hrr/archiv/09-02/index.php?sz=6

Konkrētajā gadījumā, lai gan zādzība nav formāls noziedzīgs nodarījums, tomēr attiecībā uz noziedzīga nodarījuma objekta apdraudējuma esamību/neesamību, būtu piemērojami tie paši principi.

Rakstā izteiktai tēzei līdzīgas domes ir izteiktas arī Krievijas juridiskajā literatūrā –

Пикуров Н.И. Комментарий к судебной практике. Квалификация преступлений на примере норм с бланкетными диспозициями. Москва: Юрайт, 2009, с. 384.

Arī Krievijas juridiskajā literatūrā zādzība ir nodarījums, kas iekļauts nodaļā par nodarījumiem pret īpašumu (Глава 21. Преступления против собственности).

Māris Leja
8. Janvāris 2011 / 21:56
0
ATBILDĒT
Fakts, ka Latvijas KL atbildību par zādzību paredzējis nodaļā par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, pats par sevi neizslēdz, ka gadījumos, kad mantu nozog zaglim, neveidotos zādzības sastāvs tāpēc, ka netiek apdraudēts noziedzīga nodarījuma objekts (īpašuma tiesības).

Jā, nenoliedzami, ka pirmām kārtām īpašnieka īpašuma tiesības vistiešāk apdraud tieši pirmais zādzības fakts, bet pirmais zaglis īpašuma tiesības iegūt nevar (CL 1003.p.)

Tomēr arī katras nākamās zādzības izdarīšana, lai gan mazākā mērā, tomēr joprojām turpina apdraudēt īpašnieka īpašuma tiesības, jo apgrūtina mantas atrašanu, rada īpašniekam papildu zaudējumus un tml. Piemēram, Vācijas juridiskajā literatūrā un tiesu praksē ir vispāratzīts, ka noziedzīgā kārtā iegūtas mantas iegādāšanās gadījumā (StGB 159.p. sal. ar Latvijas KL 314.p.) viens no apdraudējuma objektiem ir īpašnieka īpašuma tiesības, jo šāds nodarījums apgrūtina īpašnieka izredzes atgūt mantu.

Jūlija
8. Janvāris 2011 / 20:48
0
ATBILDĒT
Lai gan doma, manuprāt, ir pareiza, ka mantu „nozagt” var arī zaglim. Tomēr var rasties nepareizs iespaids, ka krimināltiesības aizsargā pirmā zagļa lietu tiesības uz zagtu lietu. Protams, tā nav, jo krimināltiesiskā kārtībā atšķirībā no civiltiesībām pirmais zaglis nevar panākt sava prettiesīgi iegūtā valdījuma aizsardzību. Bez tam, atšķirībā no Latvijas Vācijā pants par zādzību neatrodas nodaļā „Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu”, bet nodaļa vienkārši saucas „Zādzība un piesavināšanās” („19. Abschnitt - Diebstahl und Unterschlagung”). Līdz ar to šāda tēze būtu pamatota Vācija, ka viens zaglis var nozagt citam zaglim mantu. Tomēr neesmu pārliecināta, vai no teorijas viedokļa tas būtu veiksmīgs formulējums Latvijā. Teorijā līdz šim bija atzīts, ka mantas nolaupīšanas objekts – fizisku vai juridisku personu mantiskās intereses, kas nodrošina likuma ietvaros valdījuma, lietojuma un rīcības iespējas ar viņu īpašumā vai likumīgā valdījumā esošu mantu.

dr.iur.
7. Janvāris 2011 / 11:01
0
ATBILDĒT
Rakstā minētas vairākas ļoti pareizas domas:

1) ...izšķirošs ir tas, ka faktiskās varas sagrābējam nav tiesību uz mantu, nevis tas, vai kādas tiesības uz mantu ir personai, kurai atņemta faktiskā vara.32 Šāda zādzības izpratne ļauj izskaidrot, kāpēc mantu nozagt var arī zaglim.33

2) apsūdzībā norādāmi nodarījuma faktiskie apstākļi un to juridiskā kvalifikācija, nevis faktisko apstākļu un juridiskās kvalifikācijas pamatojums.43

3) Tas, ka līdz tiesu debatēm apsūdzētajam var nebūt zināmi prokurora argumenti, ar kuriem tiks pamatota nodarījuma juridiskā kvalifikācija, nav uzskatāms par tiesību uz aizstāvību aizskārumu, jo likums neuzliek par pienākumu darīt zināmu šādu argumentāciju. Izteikt iebildumus pret valsts apsūdzības faktisko apstākļu vērtējumu un juridisko kvalifikāciju likums apsūdzētajam vai viņa aizstāvim paredzējis tiesu debatēs.

4) vainas formas (nodoma vai neuzmanības) nenorādīšana apsūdzības faktisko apstākļu izklāsta tiešā tekstā nav obligāta, ja inkriminētais nodarījums izdarāms tikai ar vienu vainas formu. Pamatojums - norāde uz nodarījuma juridisko kvalifikāciju gan apsūdzētajam, gan tiesnesim ļauj novērst jebkādas šaubas, vai inkriminēts tīšs vai aiz neuzmanības izdarīts nodarījums.45 ......

Diemžēl Latvijas tiesu tiesnešu intelekta līmenis ir par zemu, lai viņi paši spētu saprast to, par ko raksta autors.

Juris
5. Janvāris 2011 / 07:54
0
ATBILDĒT
Nav ko te sarežģīt. Pareizi ir atzīts, ka manta, ko nozog, ir sveša manta, tas ir, uz kuru mantas paņēmējam nav nekādu tiesību, proti, šī manta neatrodas paņēmēja īpašumā vai likumīgā valdījumā, un turklāt, tās paņemšanas notikusi nesaskaņoti, tas ir, bez mantas īpašnieka vai valdītāja piekrišanas vai gribas.
Māris Leja
4. Janvāris 2011 / 13:21
0
ATBILDĒT
Papildus rakstā minētajai motivācijai, ar kuru pamatota tiesas paustā viedokļa nepareizība, ka tiesas lēmuma pieņemšana KPL 473.panta sestās daļas kārtībā ir obligāts nosacījums kriminālprocesa uzsākšanai par apzināti nepatiesas liecības sniegšanu, minams sekojošs apsvērums:

Ja uzskatīt par pareizu šo tiesas viedokli, faktiski tiktu paralizēta arī kriminālprocesa atjaunošana sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem, jo, ja, taisot spriedumu pamatlietā nepatiesas liecības fakts nav konstatēts, to nevar konstatēt vēlāk. Tai pat laikā KPL 655.panta 2.daļas 1.punkts nosaka, ka par jaunatklātu uzskatāms apstāklis, ka ar spēkā stājušos tiesas spriedumu atzītas cietušā vai liecinieka apzināti nepatiesas liecības, kuras bijušas pamatā nelikumīga tiesas nolēmuma pieņemšanai. Jaunatklāti apstākļi ir tādi apstākļi, kas tiesai nav bijuši zināmi uz nolēmuma taisīšanas brīdi. Tātad tiesas izdarītais secinājums nonāk pretrunā arī KPL 655.panta 2.daļas 1.punktam.

visi numura raksti
Zane Grāvelsiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Darba devēja uzteikums no darbinieka neatkarīgu iemeslu dēļ
Raksta mērķis ir izprast darba devēja uzteikuma no darbinieka neatkarīgu iemeslu dēļ būtību un izpētīt, kā šis jautājums regulēts Darba likumā un speciālajos likumos, kā arī citu valstu normatīvajos aktos. Autore piedāvās Darba ...
4 komentāri
Tiesību prakse
Dubultās sodīšanas aizlieguma principa (ne bis in idem) pārkāpums
Nodokļu soda nauda var tikt uzskatīta par kriminālsodu Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas izpratnē. Dubultās sodīšanas aizlieguma princips aizliedz personu apsūdzēt vai tiesāt par otru nodarījumu ...
Jūlija Jerņeva
Nedēļas jurists
Jūlija Jerņeva
6 komentāri
Akadēmiskā dzīve
Aicina uz priekšlasījumiem juridiskajā zinātnē
1 komentāri
Informācija
Latvijas Zvērinātu advokātu padomē
AUTORU KATALOGS