ŽURNĀLS Tiesību prakse

1. Februāris 2011 /Nr.5 (652)

Par piedziņas atzīmes tiesiskajām sekām
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta lēmums
Lietā Nr. SKC – 621
2010.gada 28.aprīlī
3 komentāri

Civillikuma 1370. pants piemērojams kopsakarā ar Zemesgrāmatu likuma 46. panta pirmo un otro daļu.

Piedziņas atzīme ir šķērslis īpašnieka labprātīgam hipotēkas nostiprinājumam un nav attiecināma uz piespiedu nostiprinājumu.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs senators V. Jonikāns, senatore I. Garda, senators A. Laviņš, senators K. Torgāns, senatore E. Vernuša, senatore referente A. Vītola, senatore M. Zāģere, piedaloties G.P. un viņa pārstāvim zvērinātam advokātam A. Auzam, Ģenerālprokuratūras prokurorei A. Merlajai, atklātā tiesas sēdē izskatīja civillietu sakarā ar G.P. blakus sūdzību par Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas 2009. gada 30. novembra lēmumu, ar kuru atstāts negrozīts Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesneses 2009. gada 18. septembra lēmums.

konstatēja

G.P. 2009. gada 10. septembrī iesniedzis Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā nostiprinājuma lūgumu, ar kuru lūdzis nostiprināt hipotēku Ls 484 934,76 apmērā uz G.I. piederošā nekustamā īpašuma [..] ielā 75, Rīgā, 1/3 domājamo daļu, pamatojoties uz Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2007. gada 9. oktobra lēmumu un 2009. gada 8. septembra izpildu rakstu lietā Nr.[..].

Ar Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesneses 2009. gada 18. septembra lēmumu nostiprinājuma lūgums atstāts bez ievērības. Lēmumā minēti šādi argumenti.

No ieraksta Rīgas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr.

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Māris Leja
2. Februāris 2011 / 19:22
0
ATBILDĒT
Manā skatījumā, ja arī tiesas lēmums, ar kuru apstiprināts procesuāli noslēgts izlīgums,tiek uzskatīts kā pamats piespiedu nostiprinājumam zemes grāmatā, veidojas situācija, kurā abas puses - parādnieks un kreditors vienojoties, viegli var apiet Zemesgrāmatu likumā nostiprināto principu, ka pēc piedziņas atzīmes ierakstīšanas pieļaujams tikai piespiedu nostiprinājums - atliek tikai ierosināt šķietamu strīdu tiesā un ātri noslēgt procesuāli pareizi izlīgumu un zemes grāmatā pēc piedziņas atzīmes izdarīšanas var ierakstīt ko vien katrs vēlas.
Anonīms lietotājs
1. Februāris 2011 / 18:42
0
ATBILDĒT
Attiecībā uz izlīguma dabu viss nav tik viennozīmīgi. Var arī argumentēt, ka izlīgumam CPL -ā ir gan materiāltiesiskās, gan procesuālās iezīmes. Bez šaubām CL ir tiesisks darījums, ar kuru tā dalībnieki kādu apstrīdamu vai kā citādi apšaubāmu savstarpēju tiesisku attiecību, savstarpēji piekāpdamies, pārvērš par neapstrīdamu un neapšaubāmu. Kā procesuālā rakstura vienošanās izlīgums izbeidz tiesvedību, šādā gadījumā izlīguma CPL daba ir salīdzināma, piemēram, ar līgumslēdzēju vienošanos par strīdu līgumisko piekritību (sk. CPL 30. pantu).
Māris Leja
1. Februāris 2011 / 10:05
0
ATBILDĒT
Tēze, ka piedziņas atzīme ir šķērslis īpašnieka labprātīgam hipotēkas nostiprinājumam un nav attiecināma uz piespiedu nostiprinājumu, ir pilnīgi pareiza. Taču apšaubāms, vai tā bija piemērojama konkrētā situācijā, jo diezin vai varēja runāt par piespiedu nostiprinājumu.

Blakus sūdzības nostiprinājuma lūgums bija pamatots ar rajona tiesas lēmumu par izlīguma apstiprināšanu, kas stājies spēkā, nevis nolēmumu, kas skatīts prasības kārtībā.

Pēc būtības procesuālais izlīgums neatšķiras no privāttiesiska, un tādēļ, piemēram, jautājums par tā spēkā neesamību jāapspriež pēc materiālo tiesību normām(V.Bukovskis. Civīlprocesa mācību grāmata. Rīgā: 1933, 580 lpp.).

No minētā izriet, ka izlīgums, kaut arī noslēgts tiesas procesa laikā, nezaudē savu privāttiesisko raksturu, resp., tas uzskatāms par labprātīgu procesa dalībnieku vienošanos. Tādējādi tiesas lēmums, uz kura pamata blakus sūdzības iesniedzējs lūdza nostiprināt hipotēku, nevar būt piespiedu nostiprinājums.

visi numura raksti
Inese Luste
Notikums
Nozīmīgas izmaiņas normatīvo aktu sistematizācijas nodrošināšanā
Ar 2011. gada 1. februāri Tieslietu ministrija normatīvo aktu sistematizācijas funkciju nodrošinās VSIA "Latvijas Vēstnesis" izveidotajā un uzturētajā bezmaksas tiesību aktu vortālā www.likumi.lv un pārtrauks šo funkciju pildīt ...
7 komentāri
Andris Pešudovs, Viesturs Vitovskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas problēmas
Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanā (turpmāk – SBPI) koncentrētā veidā izpaužas procesuālās ekonomijas princips. Civilprocesa likuma (CPL)1 50. nodaļā paredzētajā kārtībā kreditors darījuma formas dēļ, kas prasījumam ...
28 komentāri
Anda Smiltēna
Skaidrojumi. Viedokļi
Ministru un autonomo iestāžu ārējie normatīvie akti
Atbilstoši Latvijas Republikas Satversmei (turpmāk – Satversme) tiesības izdot ārējos normatīvos aktus ir tautai un Saeimai. Tomēr šie nav vienīgie subjekti, kas faktiski izdod ārējos normatīvos aktus. Šobrīd ārējos normatīvos ...
11 komentāri
Inese Luste
Nedēļas jurists
Inese Luste
1 komentāri
Sannija Matule
Akadēmiskā dzīve
Sekmīgi aizstāvēti divi promocijas darbi
Aizvadītajā nedēļā, 25. janvārī, Latvijas Universitātē savus promocijas darbus tiesību doktora zinātniskā grāda iegūšanai sekmīgi aizstāvēja Zane Pētersone un Vadims Mantrovs.
AUTORU KATALOGS