ŽURNĀLS Tiesību prakse

15. Marts 2011 /Nr.11 (658)

Patērētāju tiesību aizsardzības centra lēmuma atziņas

Līdz ar šā materiāla publicēšanu "Jurista Vārda" rubrikas Tiesību prakse/Atziņas klāstu turpmāk papildinās arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) lēmumi.

Šoreiz uzmanība tiek vērsta uz normatīvajos aktos noteiktajām PTAC tiesībām pieņemt administratīvos aktus patērētāju kolektīvo (grupas) interešu aizsardzībai un atziņām, kas izriet no 2010. gada 27. augusta PTAC lēmuma Nr. 3-lg – par nevienlīdzīgiem un netaisnīgiem līguma noteikumiem.

[1] PTAC normatīvajos aktos noteiktās tiesības pieņemt administratīvos aktus patērētāju kolektīvo (grupas) interešu aizsardzībai.

Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL) ietvertās tiesību normas ir uzskatāmas par speciālajām attiecībā pret Civillikumā ietvertajām tiesību normām, nodrošinot patērētāja kā vājākās līgumslēdzēju puses tiesisko aizsardzību no valsts puses. Līdz ar to saskaņā ar PTAL 25. panta ceturtās daļas 6. punktā noteikto PTAC funkcijās ietilpst patērētāju tiesību ievērošanas uzraudzība līgumu projektos un līgumos, ko patērētāji slēdz ar ražotājiem, pārdevējiem vai pakalpojumu sniedzējiem, arī normatīvajos aktos paredzēto darbību veikšana, lai ražotājs, pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs grozītu līguma projektu vai pārtrauktu pildīt līguma noteikumus, ja līguma projektā vai noslēgtajā līgumā konstatēti netaisnīgi vai neskaidri noteikumi.

Saskaņā ar PTAL 3. panta 2. punkta noteikumiem patērētāju tiesības ir pārkāptas, ja nav ievērots līgumslēdzēju pušu vienlīdzības princips un līguma noteikumi ir netaisnīgi. Savukārt atbilstoši PTAL 6. panta pirmajai daļai ražotājs, pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs nedrīkst piedāvāt tādus līguma noteikumus, kas ir pretrunā ar līgumslēdzēju pušu tiesiskās vienlīdzības principu, PTAL un citiem normatīvajiem aktiem.

PTAL 25. panta astotās daļas 2. punkts paredz PTAC tiesības pieņemt kolektīvo interešu lēmumu gadījumā, ja konstatēts patērētāju tiesību pārkāpums, kas skar grupas intereses (patērētāju kolektīvās intereses). Šādi PTAC izdotie lēmumi ir uzskatāmi par patērētāju kolektīvo interešu lēmumiem, jo novērš konkrētās personas pieļauto patērētāju tiesību pārkāpumu, iekļaujot ar patērētāju noslēgtajā līgumā netaisnīgus līguma noteikumus. Tādējādi tie attiecas uz visiem patērētajiem, kas par tādiem uzskatāmi PTAL 1. panta 3. punkta izpratnē un kurus ir skāris konkrētā ražotāja, pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja pieļautais patērētāju tiesību pārkāpums, ja vien līgumā ietvertajiem netaisnīgiem līguma noteikumiem patērētājs nav izteicis īpašu piekrišanu (nav notikusi katra konkrētā netaisnīgā līguma noteikuma apspriešana).

PTAL 25. panta astotās daļas 2. punkts, kas paredz PTAC pieņemt patērētāju kolektīvo interešu lēmumus, iekļauts PTAL atbilstoši Eiropas Padomes 1993. gada 5. aprīļa direktīvas Nr. 93/13/EEK "Par negodīgiem noteikumiem patērētāju līgumos" 7. pantam, kas paredz: dalībvalstis nodrošina, ka patērētāju un konkurentu interesēs pastāv adekvāti un efektīvi līdzekļi, lai novērstu negodīgu noteikumu ilgstošu izmantošanu pārdevēju vai piegādātāju ar patērētājiem noslēgtos līgumos un šie līdzekļi ietvertu noteikumus, saskaņā ar kuriem personas vai iestādes, kurām atbilstoši valsts tiesībām ir likumīgas intereses patērētāju aizsardzībā, var saskaņā ar attiecīgās valsts tiesību aktiem iesniegt prasību tiesā vai kompetentās pārvaldes iestādēs, lai panāktu lēmumu par to, vai līguma noteikumi, kas sastādīti vispārējai izmantošanai, ir negodīgi, un lai minētās personas vai iestādes varētu piemērot atbilstošus un efektīvus līdzekļus šo noteikumu ilgstošas izmantošanas novēršanai.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— PTAC —
Lemums nr.3 lg  
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Viktorija Jarkina, Guna Kaminska
Skaidrojumi. Viedokļi
Latvijas advokatūrai deviņdesmitā gadadiena
"Mainās advokātu paaudzes, bet nedrīkst mainīties ieliktie Latvijas advokatūras principi un pamati kopsakarībā ar tiesas sistēmas pamatiem. Kas necildina un nespodrina savas profesijas godu, kas nemācās no pagātnes kļūdām, nevar ...
Valters Diure
Skaidrojumi. Viedokļi
Ieskaits un izslēdzošais ieskaits
Katrs jurists ir saskāries ar tādu tiesību institūtu kā ieskaits, taču tādi specifiski ieskaita paveidi kā izslēdzošais ieskaits vai prasījumu un saistību neto ieskaits var nebūt tik pazīstami. Šis raksts ir veltīts ieskaita ...
Olavs Cers, Laura Ratniece
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai valsts amatpersonas statuss ir priekšrocība administratīvajā procesā
"Jurista Vārdā" jau iepriekš rakstīts par iespējamiem tiesību uz taisnīgu tiesu pārkāpumiem administratīvajās tiesās.2 Tā kā šī problēma pastāv joprojām, autori ar rakstu vēlas raisīt diskusiju par iespējamiem Satversmes 91. ...
48 komentāri
Lauris Liepa
Nedēļas jurists
Lauris Liepa
5 komentāri
Tiesību prakse
Par pilnvarnieka pienākumu dot norēķinu pilnvarotājam
Ja atbilstoši Civillikuma 2289. pantam pušu starpā pastāv pilnvarojuma līguma tiesiskās attiecības, pilnvarniekam, ja viņš pilnvarots rīkoties ar pilnvarotāja banku kontiem, jādod norēķins par izņemtajām naudas summām un naudas ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS