ŽURNĀLS Notikums

29. Marts 2011 /Nr.13 (660)

Realitātē tiesu darbs izrādās labāks nekā priekšstatos
Noslēdzies Latvijas tiesu klientu viedokļu pētījums
5 komentāri

Pagājušajā nedēļā, 21. martā, sabiedrībai kļuva pieejams Latvijas Tiesnešu mācību centra (LTMC) 2010. gada decembrī un 2011. gada janvārī veiktās tiesu klientu aptaujas rezultātu kopsavilkums. Galvenais secinājums: Latvijas sabiedrība kopumā tiesu darbu vērtē daudz sliktāk nekā tie sabiedrības locekļi jeb tiesu klienti (gan juristi, gan nejuristi), kas ar tiesām patiešām saskaras. Socioloģiskās aptaujas rāda, ka kopumā tiesām uzticas tikai 33% Latvijas iedzīvotāju, savukārt tiesu klientu vidū šis uzticības rādītājs ir daudz augstāks – 79%. Pētījuma autori norāda, ka, iespējams, pie tiesu darba zemās publiskās reputācijas ir vainojami priekšstati, ko cilvēkos rada masu mediji, kā arī draugi, radi utt.

Kā norāda pētījuma autori, uz tiesas darba rezultātiem parasti skatās caur nolēmumu skaita (dažādos griezumos) prizmu, novārtā atstājot cilvēciskos un organizatoriskos faktorus tiesvedības procesā. Tiesvedība ir process, kura galarezultāts ir spriedums, taču līdz tā saņemšanai lietas dalībnieks vai pārstāvis "izbauda" tiesvedības pārējos aspektus, piemēram, tiesas ēkas kā iestādes apmeklējumu, saskarsmi ar tiesas darbiniekiem (kanceleju, arhīvu, tiesas apsardzi u. tml.), iepazīšanos ar saņemtajiem tiesas dokumentiem, tiesas sēdes gaidīšanu tiesas uzgaidāmajās telpās u. tml. Tiesvedībā iesaistītiem cilvēkiem, jo sevišķi sabiedrības pārstāvjiem, saskarsme, kas notiek tiesas zālē ar tiesnesi, bieži vien sniedz lielāku subjektīvo izpratni par taisnīgumu nekā saņemtais tiesas spriedums.

komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Praktiķis
30. Marts 2011 / 14:04
0
ATBILDĒT
Ja nebūtu nepieciešams tiesneša cilvēciskais faktors, tad tiesnešu vietā sēdētu resni datori - ievadi nodarījuma \"fabulu\" un saņem spriedumu!
Raudulīgā
29. Marts 2011 / 19:40
0
ATBILDĒT
Nelaimīgā kārtā tāpat jau netrūkst tiesnešu, kuri atļaujas ne vien izrādīt savas emocijas, bet pat izteikt personiskas, subjektīvas piezīmes kādai no pusēm.
Līdzjūtība
29. Marts 2011 / 16:00
0
ATBILDĒT
Tiešām būtu ļoti interesanti, ja kāds tiesnesis tiesas sēdē atļautos izrādīt emocijas, līdzjūtību, varbūt vēl paraudāt līdzi... atkal dažiem gudrieniekiem būtu ko teikt, ka šādā gadījumā tiesnesis ir subjektīvs un jau iepriekš ir pieņēmis nolēmumu par labu "apraudātajai" pusei.

Visi labie nodomi ir bruģēti uz elli. Dari kā gribi - nekad visi no tiesas procesa neiznāks apmierināti.

Izrādās, ka tiesneša līdzijušana nepieciešama pat profesionāliem juristiem. Tiešām smieklīgi.
Piekrītu!!
29. Marts 2011 / 10:24
0
ATBILDĒT
Tā patiešām ir galvenā problēma - robi tiesnešu zināšanās un izpratnē:(( Reizēm ir tādi spriedumi, ka nav citu variantu, kā domāt: pie vainas ir korupcija vai tiesneša muļķība?! Un tad arī rodas situācija, ka jātiesājas līdz Senātam, lai dabūtu tiesību normām atbilstošu spriedumu.
DNS
29. Marts 2011 / 08:52
0
ATBILDĒT
Galvenā problēma - tiesnešu neapmierinošā kvalifikācija !!!!!!!!!!!!!
visi numura raksti
Kristīne Dupate
Skaidrojumi. Viedokļi
Par kļūdainu Senāta spriedumu dzimumu diskriminācijas sakarā
2010. gada 8. decembrī Augstākās tiesas Senāts ir pieņēmis kļūdainu spriedumu lietā Nr. SKC–1336/2010. Kļūda attiecas uz diskriminācijas fakta (ne-)konstatēšanu un faktisko apstākļu izvērtēšanu no dzimumu līdztiesības tiesību ...
41 komentāri
Pēteris Kušners
Skaidrojumi. Viedokļi
Atļaujas forma valsts amatpersonu amatu savienošanas gadījumos
Atļauja savienot amatus valsts amatpersonai kā problēmjautājums pēdējā laikā izskan visvairāk saistībā ar policijas darbiniekiem. Taču tā ir tikai viena amatpersonu daļa, kuru skar normatīvais regulējums – saņemt atļauju savienot ...
1 komentāri
Agris Bitāns
Nedēļas jurists
Agris Bitāns
7 komentāri
Jurijs Fjodorovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Kriminālprocesa likuma nepilnības attiecībā uz izmeklēšanas institūtu
Kriminālprocesa tiesības ir viena no tiesību nozarēm, kas attīstās ļoti straujos tempos. Lai gan 2005. gada oktobrī stājās spēkā jaunais Kriminālprocesa likums, kurš nomainīja veco, vēl padomju laikos pieņemto Latvijas ...
Tiesību prakse
Pārskats par Satversmes tiesas darbu 2010. gadā
AUTORU KATALOGS