ŽURNĀLS Akadēmiskā dzīve

3. Maijs 2011 /Nr.18 (665)

Paplašinot jauno juristu redzesloku
Studenti piedalās mediju tiesību procesa izspēlēs
22 komentāri
Foto: no personiskā arhīva

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes (LU JF) komanda – Evija Ivanovska, Laura Emse, Andrejs Jambuševs un Dainis Pudelis – trenera doc. Dr.iur. Artūra Kuča vadībā pirmo reizi fakultātes vēsturē piedalījās tiesas procesa izspēlē starptautiskajās mediju tiesībās Price Moot Court Competition. Pēc sešu mēnešu ilgas gatavošanās komanda kopā ar treneri 29. martā devās uz Oksfordu, lai stātos pretim citām komandām izspēles mutiskajā daļā.

komentāri (22)
22 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Evija Ivanovska
13. Marts 2015 / 19:23
0
ATBILDĒT
Sanita Jemberga [23 Feb 2011]: "Patiesāju Jurfakā studentu sacensības.labi jaunieši,bet Lv skolās pastiprināti vajadzētu mācīt apstrīdēt autoritāti un nebaidīties+uzstāties" Avots: http://twitter.com/jemberga/status/40479990302642176

Komentārs lieliski raksturo pasn. A.Kuča (kā arī viņa kolēģa M.Lejnieka) meistarīgi radīto atmosfēru 2010./2011.akad.gadā, gatavojoties sacensībām Oksfordā. Protams, arī paša raksta publicēšana žurnālā "JV" nebūtu bijusi iespējama bez toreizējā redaktora J.Plepa "gādības". Domājošiem lasītājiem tas ir skaidrs.
Nav gan skaidrs, ko centās panākt komentāra autore/-s, kura/-š parakstījusies/-ies kā Laura Emse: "Komandas vārdā gribētu izteikt nožēlu par to, ka JV lasītājiem negribot jāsaskaras ar viena komandas dalībnieka komentāriem, kuros pausta aizskaroša informācija un sagrozīti fakti." Jo pirms grozījumu veikšanas LU portāla rakstā, nomainot Madaras Henkeles vārdu ar apcerējuma īstā autora - D.Pudeļa - parakstu, visiem bija labi redzams, ka paužu patiesu informāciju.
Turklāt konkrētais raksts žurnālā "JV" tika publicēts visas komandas vārdā, kas neatbilst patiesībai. Man šis teksts netika parādīts pirms tā publicēšanas (būtībā tādējādi uzspiežot svešas autortiesības, kas ir īpaši nekorekti, ņemot vērā faktu, ka šādi rīkojas jurisprudencē it kā izglītoti cilvēki, kuriem būtu jārāda piemērs pārējai Latvijas sabiedrībai). Tāpat tika maldināti žurnāla lasītāji, sniedzot nepatiesas ziņas par sacensību rezultātiem. Jāpiebilst, ka man bija jātiek galā ar divkāršu spriedzi - pirmkārt, jau ierašanās dienā, atrodoties ar A.Kuču un pārējiem komandas pārstāvjiem kādā Oksfordas kafejnīcā, radās "izdevība" uzklausīt rupjības, kuras es šeit neatkārtošu. A.Kučs ar savu klusēšanu pierādīja sevi kā neizdevušos pedagogu. Sāku pat nopietni apsvērt iespēju vispār neiet uz sacensību mutisko daļu. Tikai pēc ''WikiLeaks'' juristes Dž.Robinsones lekcijas sapratu, ka ne jau šo LU JF "kolēģu" dēļ man jāuzstājas. Otrkārt, arī parastā psiholoģiskās spriedzes deva - kā jau starptautiskās sacensībās - bija jāiztur. Ņemot vērā to visu, neuzskatu, ka tā sauktie komandas biedri (nedz arī treneris) mani būtu atbalstījuši. Gluži otrādi - man tika radīti papildus sarežģījumi, ar kuriem tiku galā, pateicoties apgūtajām psiholoģijas zināšanām. Tāpēc īpaši nekrietna ir visa šī anonīmo ''varoņu'' ņemšanās "JV" komentāros. Tāpat par liekulīgu uzskatu S.Matules attieksmi - ja "JV" darbinieki vēlējās, lai komentāros netiktu izteikts tas, kas šeit ir lasāms, vajadzēja savlaicīgi pārbaudīt ziņu patiesumu. Tas ir žurnāla redakcijas darbs.

P.S. Nu, un nobeigumā - par personīgo laimi. Jā, neraugoties uz cilvēka rupjo attieksmi pret mani, es jebkuru tomēr uzskatu par cilvēku. Domāju, ka ikvienam ir tiesības nedzīvot badā - piecus gadus studējot bakalaura līmenī, pietiekami labi uzzināju, ko tas nozīmē. Tamdēļ pēc brokastīm pieklauvēju pie komandas biedra istabas durvīm. Ak jā, istaba mums katram Oksfordā bija sava. Laikam būšu sabojājusi jums dzīvesprieku.
Evija Ivanovska > Evija Ivanovska
13. Marts 2015 / 19:28
0
ATBILDĒT
Lūk, arī sekas: "Žurnāls publicē viltus intervijas: varoņi neizpratnē, bet *redakcija* problēmas *nesaskata*". Varu tikai piekrist Gunai Zariņai: "Man ļoti neērti, ka, izmantojot manu vārdu un apejot autortiesības, kārtējo reizi ir “piemēslots kosmoss”." --> www.lsm.lv/lv/raksts/zinju-analiize/zinas/zurnals-publice-viltus-intervijas-varoni-neizpratne-bet-redakcija-problemas-nesaskata.a121391/
master
9. Maijs 2011 / 12:49
0
ATBILDĒT
Sievietei nav ne vainas. Kā var spriest pēc raksta un komentāru satura, labi strādā gan intelekts, gan intuīcija. Žēl, ka manā uzņēmumā juristu tagad pietiek, citādi labprāt piedāvātu darbu talantīgam cilvēkam.



Laikam jau tas tracina dažas fūrijas. Lūk, šis psiholoģiskais tipāžs man ir labi pazīstams! Ilžuki-meituki, kas darba devēja laiku šķiež, visu dienu šļūkājot pa interneta forumiem. Pats esmu bijis spiests algot datorspeciālistu, lai tādām "darbiniecēm" atslēgtu iespēju notrallināt manu naudu!!!



Ar Andi neviens diskusijā neielaižas. Kas zīmīgi. :)
Ilze
6. Maijs 2011 / 12:23
0
ATBILDĒT
"Reiz Oksfordā pat modināju uz brokastīm.." :) Pat nav komentāru. Lai laime šai sievietei :)
ledene
6. Maijs 2011 / 11:35
0
ATBILDĒT
Ģerevņa, kak edeš..
reinis
6. Maijs 2011 / 11:29
0
ATBILDĒT
es uzskatu, ka nav jādzeš, jo vismaz var kārtīgi izsmieties
Andis
6. Maijs 2011 / 10:30
0
ATBILDĒT
Zinot, kādiem piedzīvojumiem ar šo ambiciozo komandas biedreni ir gājuši cauri arī citi cilvēki, esmu pilnīgi pārliecināts, ka attiecīgajā situācijā konsekventi jāpieturas pie filosofijas "Neielaidies diskusijā ar muļķi, jo citi var nejauši padomāt, ka Tu pats esi muļķis". Uzskatu, ka šie komentāri patiešām ir jādzēš.
Sannija Matule
6. Maijs 2011 / 10:01
0
ATBILDĒT
Lūdzu, būsim korekti pret citiem, tostarp pret pārējiem JV lasītājiem, tādēļ kā JV elektroniskās versijas redaktore lūdzu personīgas dabas jautājumus un nesaskaņas risināt ārpus šī publisko diskusiju foruma! Pretējā gadījumā man nāksies šos komentārus dzēst, jo rakstu komentēšanas iespēja nav paredzēta šādam nolūkam.



Paldies par sapratni!
Evija
5. Maijs 2011 / 18:44
0
ATBILDĒT
Acīmredzot, ja kaut kas var tikt pārprasts, tas arī tiks pārprasts.



Kaut gan katram, protams, ir tiesības izteikt savu versiju par notiekošo.
latvietis
5. Maijs 2011 / 18:26
0
ATBILDĒT
Laikam jau, ka visa šī emociju noplūde ir radusies, jo kāda persona nav iecelta par komandas kontaktpersonu un līdz ar to nav piepildītas lielas ambīcijas. Dīvaini. Es stipri šaubos, ka kontaktpersonai tika dotas īpašas privilēģijas, kādas nebija citiem komandas biedriem.
skats no malas
5. Maijs 2011 / 18:00
0
ATBILDĒT
Mjā. ;) Principā to, kurš ir bijis kontaktpersona, mēs uzzinājām no Lauras komentāra... Retorisks jautājums: vai viņa palīdzēja tam cilvēkam, nosaucot vārdu? :)
M.Lejnieks
5. Maijs 2011 / 17:29
0
ATBILDĒT
Sirsnīgs apsveikums komandai, malači! Būt pionieriem šajā mootā jau pats par sevi ir gods, bet ir arī labs rezultāts, kuru šīs komandas pēctečiem būs izaicinājums pārspēt. Un zināma rīvēšanās komandās ir laiku pa laikam novērojama, jo noteikti visi tie, kuri iekļūst starptautisko mootu komandās, ir personības. ;)
ledene
5. Maijs 2011 / 16:32
0
ATBILDĒT
Man vienkārši trūkst vārdu par dažos šā raksta komentāros pausto. Saprātīgs lasītājs noteikti sapratīs, kāpēc ;).
Evija
5. Maijs 2011 / 16:22
0
ATBILDĒT
Laura, esi tik laipna, pastāsti, kuri fakti ir sagrozīti! Nelieto vispārējas frāzes! Ja vēlies būt juriste, esi precīzāka!



Kas attiecas uz Tavu draugu Daini, kuru Tu aizstāvi, jo esi ar viņu jau kādreiz uzstājusies tiesas procesu izspēlēs, es pret šo cilvēku vienmēr esmu izturējusies normāli. Reiz Oksfordā pat modināju uz brokastīm, kad visi jau bija paēduši un līdz brokastlaika beigām (plkst. 9.oo) bija atlikušas tikai 20 minūtes. Kur jūs pārējie tad bijāt?!



Viņš pats, starp citu, savu aizgulēšanos izskaidroja visnotaļ vienkārši - uz lekcijām Latvijā esot jāiet tikai vienreiz nedēļā, tāpēc parasti viņš guļot ilgāk. Tālab ieteiktu neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus, kurš ir ieguldījis vairāk laika! Tu neesi skaitījusi, cik ilgi pārējie ir strādājuši. Andrejam, starp citu, arī nebija viegli, taču viņš vismaz nebija rupjš pret pārējiem.
Laura Emse
5. Maijs 2011 / 16:01
0
ATBILDĒT
Komandas vārdā gribētu izteikt nožēlu par to, ka JV lasītājiem negribot jāsaskaras ar viena komandas dalībnieka komentāriem, kuros pausta aizskaroša informācija un sagrozīti fakti.



Tomēr tas lieliski ilustrē to, ka ne visi cilvēki ir spējīgi rast kompromisu, strādājot komandā, un tiekties uz visas komandas kopēju mērķu sasniegšanu, nevis viena viedokļa, viena cilvēka vai vienas puses izcelšanu uz komandas kopējā fona. Un šos vārdus es adresēju komentāru autorei, nevis Dainim, kas izspēlē ieguldīja vislielāko laiku un darbu no mums visiem, būdams arī komandas kontaktpersona (ar vairākuma demokrātisko akceptu).



Evija Ivanovska
5. Maijs 2011 / 15:29
0
ATBILDĒT
Varu tikai pievienoties Jūsu viedoklim.



Ja komandas kontaktpersona (ko vienpersoniski iecēla Artūrs Kučs), saņemot atbildes no Oksfordas tiesnešiem uz precizējošajiem jautājumiem, var publiskā sarakstē, lietojot necenzētus izteicienus, paust nievājošu attieksmi pret to saturu, par konstruktīvu šādu atmosfēru nenosauksi.



P.S. Barak Osama, esi vīrietis - kaut reizi mūžā paraksties ar savu īsto vārdu un uzvārdu!
latvietis
5. Maijs 2011 / 13:12
0
ATBILDĒT
Mjā. Tā jau laikam ar latviešiem ir - katrā kolektīvā (vienalga cik tas mazs) atradīsies kāds, kas bojās atmosfēru un vērps intrigas (un manuprāt tas, kurš to dara nav šā raksta autors). Bet vienalga malači!!
ledene
5. Maijs 2011 / 11:00
0
ATBILDĒT
Izskatās, ka komandai ir gājis jautri, ne tikai akadēmiskā ziņā
Baraks Osama
4. Maijs 2011 / 00:39
0
ATBILDĒT
Nezinu, kādas jūs tur komandā sešu mēnešu laikā paspējāt sataisīt savstarpējās attiecības un intrigas, bet vai tiešām publiska preses izdevuma portāla komentāru sadaļa ir īstā vieta, kur tās ietērpt dažādos mājienos un iztirzāt?
LU JF komandas dalībniece
3. Maijs 2011 / 18:51
0
ATBILDĒT
:-)



Savādi gan. LU mājaslapā tieši šo pašu tekstu ir parakstījusi Madara Henkele. Vai Dainis būtu mainījis vārdu...? :-)



http://www.lu.lv/zinas/t/6437/



Jāprecizē, ka prasītāja pārstāvji (Andrejs Jambuševs un Evija Ivanovska) savā vienīgajā raundā pārspēja Londonas Pilsētas universitātes komandu (City University London) no Anglijas.



Savukārt atbildētāja pusē uzstājās Dainis Pudelis un Laura Emse. Maču pret Nigēriju vinnējāt (apsveicu!), taču ASV komandai piekāpāties. Ja pavisam precīzi. :-)



P.S. Daini, ir tāda latviešu tautas pasaka par cilvēku, kurš redzēja to, ko viņam nevajadzēja redzēt, tāpēc tika novākts. Tajā vietā vēlāk izauga krūms, no kura stibas kāds gans aiz gara laika uztaisīja stabuli. Kad viņš sāka spēlēt, atskanēja melodija ar tekstu par to, kas tur kādreiz noticis.

Latviešu tautas morāle: patiesība vienmēr atklājas. :)))



P.P.S. Par tēmu "Apvienotā Karaliste" paši angļi mēdz ironizēt. Turklāt daži to dara visai skarbi (kā, piemēram, Džons Lenons):

http://bit.ly/ztt70
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
visi numura raksti
Sannija Matule
Notikums
Valsts prezidents – par savu darbu likumdošanā
Indra Gratkovska, Uldis Zemzars
Skaidrojumi. Viedokļi
Kriminālsodu politikas aktualitātes
Pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas pirmā nozīmīgā krimināltiesību reforma tika pabeigta 1999. gadā, kad spēkā stājās Krimināllikums, aizstājot līdz tam esošo Latvijas Kriminālkodeksu. Krimināllikums būtībā ir modificēts ...
2 komentāri
Solvita Petrova, Mārtiņš Pētersons
Skaidrojumi. Viedokļi
Vispārējie tiesību principi un Satversmes tiesas kompetence
Tas, ka vispārējie tiesību principi Latvijas tiesību sistēmā pieder pie patstāvīgajiem tiesību avotiem, jau ir ticis izsmeļoši pierādīts teorijā1 un pakāpeniski nostiprinās arī praksē tiesību normu piemērotāju darbībā. ...
Rudīte Āboliņa
Nedēļas jurists
Rudīte Āboliņa
1 komentāri
Jānis Pleps
Akadēmiskā dzīve
Lībijas krīze un Latvijas ārpolitika
Jau ierasti profesore Ineta Ziemele pulcē starptautisko publisko tiesību interesentus, lai kopīgi diskutētu un apspriestu starptautisko tiesību attīstības aktuālos jautājumus, kā arī vērtētu Latvijas iespējas līdzdarboties šajos ...
AUTORU KATALOGS