ŽURNĀLS Redaktora sleja

24. Maijs 2011 /Nr.21 (668)

Ar galvu smiltīs
19 komentāri

Pagājušajā nedēļā izrādījās, ka politiķu uzskati par seksuālajām minoritātēm var kļūt izšķiroši Valsts prezidenta vēlēšanās: frakcija “Par labu Latviju” piedraudēja neatbalstīt V. Zatlera kandidatūru, ja viņš akceptēs ideju par partnerattiecību oficiālu valsts reģistrāciju. Nebeidz pārsteigt politiķu un lielas sabiedrības daļas strausa politika – nosodīt homoseksuālas attiecības un cerēt, ka ar to šis jautājums ir pilnīgi atrisināts. Tomēr šādi – netradicionāli orientēti – cilvēki ir un acīmredzot būs, neatkarīgi no pārējās sabiedrības uzskatiem. Tā ir realitāte, turklāt ne tikai Latvijā. Tas, kas atšķiras dažādās valstīs, ir attieksme pret šo dzīves īstenību. Spektrs – visdažādākais. Ir valstis, kur par homoseksuālām attiecībām paredzēts kriminālsods, un ir valstis, kur šādus pārus atzīst par ģimenēm un pat ļauj adoptēt bērnus.

Protams, var un vajag diskutēt par “Mozaīkas” sagatavoto likumprojektu (Partnerattiecību likums un liels skaits saistītu grozījumu citos likumos) saturisko apjomu un juridisko kvalitāti. Tomēr ir skaidrs, ka visas sabiedrības interesēs ir sakārtota tiesiskā vide un pēc iespējas lielākas sabiedrības daļas interešu respektēšana. It īpaši juristiem vajadzētu saprast, cik leģitīma (un vienkārši cilvēcīga) ir vēlēšanās, piemēram, apmeklēt slimnīcā tuvu cilvēku un, ja saslimušais pats to nespēj, tiesības pieņemt lēmumus par ārstēšanas gaitu, neliecināt pret savu tuvinieku kriminālprocesā, mantot no dzīvesbiedra uz likuma pamata utt. No sabiedrības vairākuma viedokļa savukārt grūti atrast iemeslus, lai nelietderīga liktos viena dzimuma partneru iekļaušana valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas regulējumā, tai skaitā aizliedzot pieņemt lēmumus attiecībā uz dzīvesbiedru valsts iepirkuma konkursos, prasot norādīt dzīvesbiedru valsts amatpersonas deklarācijā utt.

Taču Latvijā acīmredzot vajadzētu sākt ar savstarpēju respektu un dialogu starp sabiedrības vairākumu un minoritāti. Jo pat pārsteiguma gadījumā, ja Partnerattiecību likums tiktu iesniegts Saeimā un vēl arī gūtu vairākuma atbalstu, grūti iedomāties, ka atrastos liels skaits drosminieku, kas izšķirtos par šādu oficiālu viendzimuma attiecību reģistrāciju. Latvijas sabiedrībai tolerance pret citādiem uzskatiem un citādu uzvedību nav raksturīga nedz privātajā, nedz publiskajā telpā. Ir faktiski neiespējami iztēloties, ka mūsu premjerministrs (kā Īslandē – Johanna Sigurdardotira), ārlietu ministrs (kā Vācijā – Gvido Vestervelle) vai galvaspilsētas vadītājs (kā Berlīnē – Klauss Vovereits) piederētu “minoritātei” un to neslēptu. Un ka Latvijas sabiedrība, neskatoties uz to, turpinātu viņus atbalstīt kā politiķus, jo galu galā saprastu, ka tā ir viņu privātā dzīve un ar profesionālo darbību tam nav nekāda sakara, ja nu vienīgi delikātajos protokolārajos jautājumos. Kaut gan arī tur ir iespējami risinājumi – pat izteikti konservatīvais britu karaļnams uz prinča kāzām bija ielūdzis Eltonu Džonu kopā ar partneri, un tas, kā likās, nekādi netraucēja grandiozā šova norisi.

komentāri (19)
19 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Es
30. Maijs 2011 / 17:19
0
ATBILDĒT
Tikai nepārvērsiet šo jauko žurnālu par geju un lesbiešu aizstāvju platformu!
Dace
27. Maijs 2011 / 17:29
0
ATBILDĒT
Runas par "neprecētu heteroseksuālu pāru diskrimināciju" ir blēņas! Tikpat labi tad varētu teikt, ka laulība diskriminē homoseksuālus pārus, kas vēlas stāties laulībā, bet ja tiktu pieņemts partnerattiecību likums, tad tas vienādi "diskriminētu" gan nelaulātus heteropārus kā neregistrētus homopārus. Tieši tam taču ir paredzēts Mozaīkas likumprojekts - lai arī tie homopāri, kas vēlas, var slēgt savā starpā savienību kas ir stiprāka par vienkāršu kopā dzīvošanu.
V
26. Maijs 2011 / 14:25
0
ATBILDĒT
Paldies Dinai Gailītei par skaidro domu! Partnerattiecību institūta ieviešana ir tiesībpolitisks jautājums, un tas jādiskutē kā no politiskā, tā no juridiskā viedokļa. Daži komentatori šeit arī ir izvirzījuši saturiskas tēzes gan par, gan pret. Personīgi domāju, ka šis institūts būtu ieviešams, bet nebūtu aprobežojams tikai ar homoseksuāliem pāriem, un ka tas tomēr nedrīkst būt pārāk \"līdzīgs\" laulībai \"ar citu nosaukumu\". Tai jāpaliek īpašai abu dzimumu savienībai.
Garāmgājējs
25. Maijs 2011 / 20:14
0
ATBILDĒT
Ja nekļūdos, šī izdevuma nosaukums ir \'Jurista vārds\', nevis \'Politiķa vārds\'. Balstīšanās uz noteiktām tēzēm dēļ to izteikušo institūciju institucionālās vai intelektuālās autoritātes nav intelektuālās nepilnvērtības pazīme, bet gan elementārs tiesību normu satura noteikšanas arguments. Šķiet neapšaubāmi, ka Latvijas tiesību sistēmā Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi ir viens no analoģisko Satversmes normu de minimis satura noteikšanas mehānismiem. Protams, nav neiespējami, ka arī ECT varētu veikt acīmredzami kļūdainu interpretāciju pretrunā starptautisko tiesību interpretācijas principiem, kā to attiecībā uz Latviju izdarīja Palāta Kononova lietā. Tomēr šādā gadījumā to atbalstošajai pusei vajadzētu to pierādīt: parādīt interpretācijas neatbilstību VCLT principiem, sprieduma kritiku no atbildētāja un citu ECTK dalībvalstu puses, visu procesuālo iespēju izmantošanu sprieduma atcelšanai, balsu šķēlumu un savstarpēju nepiekrišanu tiesnešu vidū, vispārēju apsmieklu profesionālajā juridiskajā literatūrā un akadēmiskajā vidē etc.. Visas šīs lietas pastāvēja attiecībā uz Kononova spriedumu; varbūt kļūdos, bet man nešķiet, ka Schalk un turpmākā prakse ir tikusi pakļauta šādam intelektuālam ostrakismam.



Attiecībā uz citu valstu praksi, protams, ka ir jāņem vērā elementārā salīdzinošo tiesību metodoloģija funkcionālās analoģijas kontekstā un lielāka iedvesma jāsmeļas no valstīm ar salīdzināmām konstitucionālām tradīcijām un struktūrām. Satversmes tiesa ir tradicionāli (varbūt pat pārāk) lielu vērību pievērsusi Vācijas praksei, tādēļ tā var kalpot par labu analīzes sākumpunktu, īpaši tāpēc, ka konstitucionālā arhitektūra un konkrētie aspekti (ģimenes aizsardzība; diskriminācija) šķiet visai līdzīgi Latvijas. Anglosakšu valstīs atšķirīga pieeja konstitucionālajai struktūrai padara salīdzinošo argumentu par mazāk vērtību; diemžēl neesmu iepazinies ar citu Eiropas augstāko un konstitucionālo tiesu spriedumiem, uz ko norādījis viens no komentētājiem.



With respect, šīs ir diezgan elementāras tēzes. Ja neskaita pagājušā gadsimta sākuma stila argumentus par suverenitātes kodolu un nespēju ar juridiskām metodēm regulēt un risināt tajā ieslēptos apstākļus, neesmu redzējis argumentus, kādēļ tās nebūtu piemērojamas, līdzīgi kā jebkura cita juridiska jautājuma atrisināšanai. Politika un tiesībpolitika tiek īstenota juridisko normu pastāvošās struktūras ietvaros. Tas, ka konkrēts arguments nešķiet pats atbilstošākais noteiktai politiskai vai filozofiskai pozīcijai, varētu būt par pamatu kritizēt argumentu pēc būtības vai norādīt uz pārliecinošākiem argumentiem. Tā vietā izvēlēties meta-argumentu par starptautisko un salīdzinošo tiesību a priori nepastāvēšanu vai piemērošanas neiespējamību vairāk šķiet klusējošs akcepts juridisko argumentu neesamībai.
Jurists
25. Maijs 2011 / 12:41
0
ATBILDĒT
Jūs rkastāt: "Taču tādā veidā tiks legalizētas tā saucamās "faktiskās/pilsoniskās laulības". Ar šādu teikumu Jūs pats graujat laulības institūtu. Saskaņā ar Civillikumu laulība ir tikai tā, kas ir noslēgta dzimtsarakstu nodaļā (civillaulība)vai pie savas konfesijas garīdznieka (baznīcas laulība). Viss pārējais, kas tiek apzīmēts kau laulība ir kopdzīve, partnerattiecības utml. Žēl, ka Jums ir galvā tāds juceklis. Taču ikvienam juristam ir jābūt skaidrībai, kas ir laulība. Diletanti to var nezināt.
miauu
25. Maijs 2011 / 12:22
0
ATBILDĒT
Vispirms jāatzīmē, ka mēs runājam par Latvijas situāciju un nevis Vācijas, Francijas, Dienvidāfrikas utt. iekšējo situāciju. Savus iekšējos jautājumus mums pašiem ir jārisina un nevis jāgaida onkuļi no citām gudrākām valstīm. Mēs redzam, kā skandināvi Latvijā uzdarbojas, uzmetot latviešus kur tik var. Un tas tādēļ, ka mēs kā muļķīši to atļaujam un atļaujam tādēļ, ka neticam paši sev. Katrā valstī ir savas tradīcijas ģimenes jomā un šī joma ir saistīta ne tikai ar kaut kādas vienas mazākumgrupas vēlmēm un kaprīzēm, bet arī ar daudzām citām blakusparādībām tādām kā demogrāfiskā situācija, nācijas skaitliskais lielums u.tml. Latvijā demogrāfiskā situācija ir vienkārši katastrofāla (ko nevar teikt par Franciju, kurā, starpcitu, viendzimuma laulības nav atļautas ; ir tikai partnerattiecības PACS). Tam visam nāk klāt fakts, ka jaunākā paaudze aizceļo prom no Latvijas un līdz ar to veido ģimenes jau citās valstīs. Neaizmirsīsim, ka tiesību zinātne ir sociālā zinātne un tādēļ tā nedrīkst neņemt vērā sabiedrībā notiekošos sociālos procesus. Ja mēs sāksim kropļot laulības institūtu tikai tāpēc, ka cilvēki kļūsta aizvien egoistiskāki (klasiska patērētāju sabiedrība, kurā otrs cilvēks ir patēriņa prece un bērni – kaut kādi blakusprodukti) un nav gatavi uzņemties atbildību, tad mēs kā tauta pēc vairākām paaudzēm vienkārši iznīksim vai izšķīdīsim citās tautās. Tā vietā, lai prātuļotu par laulības institūta pārdēvēšanu un līdz ar to arī ģimenes tālāku degradāciju, vajag labāk domāt, kā stiprināt ģimeni un laulības institūtu Latvijā. Valstij par to ir jādomā.

Kas attiecas uz partnerattiecībām, tad tās nav sinonīms laulībai. Partnerattiecībās var dzīvot arī divi cilvēki, kuriem nav nodoma veidot ģimeni un/vai kuru starpā nav fiziskas mīlestības. Te es piekrītu iepriekšējos komentāros minētajam piemēram par divām vientuļām tantiņām. Šādu vientuļu cilvēku Latvijā ir daudz, kuri dzīvo kopā tādēļ, lai vecumā nebūtu vieni (tas attiecas arī uz pretējā dzimuma cilvēkiem). Tādēļ partnerattiecībām būtu jāattiecas gan uz viendzimuma partneriem, gan arī pretējā dzimuma partneriem nolūkā sakārtot viņu mantiskās attiecības un tādējādi piešķirot papildus stabilitāti tā jau grūtajos ekonomiskajos apstākļos Latvijā.

Troja
25. Maijs 2011 / 11:28
0
ATBILDĒT
Kā pareizi norāda Mārtiņš, šādam likumam vienlīdz jāattiecas arī uz sievietes un vīrieša partnerattiecībām. Taču tādā veidā tiks legalizētas tā saucamās "faktiskās/pilsoniskās laulības", un laulības institūts, ievērojot jau tā vājo pozīciju, tiks sagrauts pilnībā.
Nemiers
25. Maijs 2011 / 08:22
0
ATBILDĒT
Pēc Jūsu loģikas, mums vajag denonsēt Konvenciju. Kam mums tā, paši savā pīļu dīķi tiksim galā. Nav svarīgi, kas notiek aiz mūsu robežām, nu, varbūt paskatīsimies uz "draudzīgām" valstīm. Austrumi? Ap 40 % iedzīvotāji tā arī darītu. 20 % varbūt domātu par Rietumiem. 40 % - kā jau visos gadījumos, bez vērtību mēra un viedokļa. Tad jau nākotne mums ir spoža :)



Piekrītu, ka ECT nav formulējusi visas Eiropas koncepciju par morāli. Bet šajā gadījumā valda tiesiskais nihilisms, ka valsts nav atrisinājusi problēmas tām esot. Vai ar Partnerattiecību likumu mēs tagad radīsim homoseksuālas attiecības? Nē, tas ir un būs. Valstij jārada tiesiskais regulējums, lai visiem, ne tikai vairākumam, būtu ērti dzīvot šajā valstī, nepārkāpjot citu tiesības. Un neviena tiesības netiek pārkāptas, ja arī kaimiņos kāda draudzene saņem daļu viņas dzīvesbiedrenes mantojumu.

Esam lojāli, ne visi ir blondi, ne visi ir virs 205 cm gari :).
Francis Ksavers
25. Maijs 2011 / 00:20
0
ATBILDĒT
Pirmkārt, akla atsaukšanās uz ECT, citu valstu praksi, dažādu autoru teikto bez kādas papildus motivācijas ir pliks "argumentum ad auctoritatem", tātad – loģiska kļūda, ar kuŗu diez vai var kādu stabili pārliecināt. Tā drīzāk ir infantilisma pazīme, kad cilvēks baidās patstāvīgi spriest un pieņemt lēmumus; tad viņam rodas tendence slēpties dažādu autoritāšu aizsegā. Savukārt pieaudzis, psicholoģiski nobriedis, atbildīgs cilvēks gan konstruktīvi uzklausa, ko saka citi, bet spēj domāt, spriest un lemt pats ar savu galvu. Šāds cilvēks piekrīt N. viedoklim nevis tāpēc, ka to ir izteicis N., bet tāpēc, ka viņš piekrīt N. piedāvātajai motivācijai.

Otrkārt, es gribētu atgādināt, ka, lai cik tas dažiem nepatiktu, Latvija ir suverēna valsts (Satversmes 1.p.), kur suverēnā vara pieder Latvijas tautai (2.p.), un likumus pieņem demokrātiski ievēlēta Saeima vai pati tauta (64.p.) – nevis ECT. Pat ja Latvija kā līdztiesīga valstu saimes locekle ir nolēmusi pievienoties starptautiskiem līgumiem cilvēktiesību jomā, ļaut ECT interpretēt Eiropas Cilvēktiesību konvenciju un atzīt ECT spriedumus (Konvencijas 19. un 46.p.), tad tas nebūt nenozīmē, ka ECT ir pilnvarota jebkuŗā brīdī iet "ultra vires" un nospriest jebko, kas vien tai ienāk prātā.

Vispirms jau ECT nevar uzņemties nacionālā parlamenta lomu. Delikāti, neviennozīmīgi, konceptuāli, ar valsts un sabiedrības pārvaldīšanu saistīti politiski jautājumi ir demokrātiski jāizlemj katras valsts iekšienē, nevis starptautiskā tiesā. Šī ECT kompetences robeža spilgti parādījās divās nesenās lietās: bēdīgi slavenajā Itālijas krucifiksu lietā un britu cietumnieku vēlēšanu lietā (kur britu valdība skaidri nolēma ECT spriedumu nepildīt).

(Starp citu, ja kādu interesē pēdējās tendences ECT judikatūrā šādos jautājumos, tad ļoti iesaku šo rakstiņu: http://www.turtlebayandbeyond.org/2011/abortion/the-italian-cru ifix-case-a-watershed/).

Treškārt, atsauce uz Kanādas, Vācijas un Dienvidāfrikas tiesu judikatūru nu noteikti nevar būt izšķiŗošs arguments. :) Man, piemēram, daudz labāka un pārliecinošāka šķiet Īrijas, Polijas un Maltas prakse. Co wy na to, szanowni państwo? :)

Secinājums: tiesībpolitiskai diskusijai par šeit aplūkojamo partnerattiecību regulējumu ir jānotiek nevis ECT, bet gan Latvijas valsts iekšienē, ievērojot Latvijas valsts un sabiedrības vajadzības un īpatnības. Un tā faktiski tagad jau notiek šeit pat, "Jurista Vārda" komentāros.
Mārtiņš
24. Maijs 2011 / 15:52
0
ATBILDĒT
Neesmu lasījis attiecīgos ECT spriedumus, taču mana pārliecība ir, ka ģimenes definīcija ir subjektīva. Valstij līdz ar to būtu pienākums radīt tādu tiesisko ietvaru, lai mana ģimene netiktu diskriminēta. Un man bija nepatīkams pārsteigums secināt, ka Mozaīka, kura tik aktīvi iestājās par vienlīdzību, savā likumprojektā ignorēja to, ka partnerattiecības var būt ne tikai starp divām viena dzimuma personām. Trūkst konsekvences?
AK
24. Maijs 2011 / 15:08
0
ATBILDĒT
ECT skaidri ir pateikusi, kas ir ģimene un ka homoseksuālu cilvēku attiecības attiecas uz privāto nevis ģimenes dzīvi

---

Lietā Schalk and Kopf v. Austria pērn ECT ir atkāpusies no šis nostājas un atzinusi, ka viendzimuma pāriem var būt arī ģimenes dzīve.
AK
24. Maijs 2011 / 15:06
0
ATBILDĒT
Es gan nezinu, vai mēs šajā jautājumā varam runāt par kādu briesmīgu sabiedrības "nosodījumu". Cik nācies palasīt interneta komentārus pie attiecīgajiem rakstiem, lielākā daļa pilnīgi pamatoti atzīst, ka viņus neinteresē citu guļamistabā notiekošais

---

Tas nozīmē, ka nosodījums nav absolūts. Bet kā var nepamanīt naidīgumu pret tiem, kas grib paust savu seksuālu identitāti analoģiski vairākumam (zināmā mēr publiski)? Pret tiem, kas grib tās pašas īpašuma un citas tiesības, kas ir pieejamas divdzimumu pāriem?



atgādina zināmas sabiedrības grupas uzskatu, ka kādreizējo formālo un neformālo privilēģiju atņemšana nozīmē pazemošanu un apspiešanu

---

Kuras privilēģijas Latvijā ir bijušas seksuālajām (kā arī etniskajām, reliģiskajām utt. - ko ar to "zināmu grupu" domā? Baltvāciešus? To pašreizējā sabiedrībā gandrīz nav) minoritātēm? Vienīgais, kas varētu būt vietā - kristiešu minoritātes privilēģijas viduslaikos, pirms tie kļuva par vairākumu, un ateistu privilēģijas agrīnajā padomju laikā, bet neizskatās, ka pašlaik tie īpaši sūdzētos (lai gan ateistiem ir pamats - valsts tērē visu nodokļu maksātāju naudu specifiski reliģiskiem pasākumiem).
Baraks Osama
24. Maijs 2011 / 13:52
0
ATBILDĒT
Es gan nezinu, vai mēs šajā jautājumā varam runāt par kādu briesmīgu sabiedrības "nosodījumu". Cik nācies palasīt interneta komentārus pie attiecīgajiem rakstiem, lielākā daļa pilnīgi pamatoti atzīst, ka viņus neinteresē citu guļamistabā notiekošais. Saistīt likumdevēja vilcināšanos pārdefinēt ļoti senus tiesību institūtus ar "nosodījumu" mazliet atgādina zināmas sabiedrības grupas uzskatu, ka kādreizējo formālo un neformālo privilēģiju atņemšana nozīmē pazemošanu un apspiešanu.
Garāmgājējs
24. Maijs 2011 / 11:58
0
ATBILDĒT
Grūti spriest par to, kas ir pagalam muļķīgi, bet vismaz ECT, šķiet, kopš pagājušās vasaras ir akceptējusi homoseksuālo attiecību ietvērtumu ģimenes tiesībās. Vācijas Konstitucionālā tiesa gadsimta sākumā atzina par Pamatlikuma ģimenes aizsardzības un diskriminācijas aizlieguma normām atbilstošu likumu, kas prima facie nebija ļoti būtiski atšķirīgs no šeit piedāvātā. Ne pilnībā nenozīmīgi varētu būt arī Kanādas un Dienvidāfrikas tiesu lēmumi par diskriminējošo laulības jēdziena attiecinājumu uz dažādiem dzimumiem, kā arī tālu no vienbalsīgās, bet arvien plašākā Eiropas valstu prakse (mazākumā gadījumu) paplašināt laulības jēdzienu un (vairākumā gadījumu) paplašināt vai radīt partnerattiecību jēdzienu. Protams, pastāv būtiskas nianses starp dažādiem regulējumiem (tai pašā Francijā, šķiet, partnerattiecības tiek attiecinātas arī uz pretējo dzimumu personām), un tieši tādēļ likumdevējam būtu jāiesaistās saprātīgā tiesībpolitiskā debatē, izmantojot plašo rīcības brīvību piemērotākā modeļa radīšanai. Lai kāda attieksme būtu pret ECT bieži visai intelektuāli nepilnvērtīgo praksi, no juridiskā viedokļa tā sastāda Satversmes de minimis saturu, un pēc Vācijas Konstitucionālās tiesas un ECT pozīcijas izteikšanas diez vai to varētu raksturot kā \'pagalam muļķīgu\' -- maksimums vienkārši muļķīgu, bet Latvijai saistošu un ļoti autoritatīvu.
Nemiers
24. Maijs 2011 / 11:19
0
ATBILDĒT
Jūs uzskatāt, ka arī ECT nolēmumi ir "āža" kāja?
Francis Ksavers
24. Maijs 2011 / 10:22
0
ATBILDĒT
Ir pagalam muļķīgi teikt, ka homoseksuālisti laulības ziņā esot kaut kādā veidā "diskriminēti". Latvijas Civillikums laulības jomā nevienu nediskriminē. Neviens no CL pantiem, kas regulē šķēršļus laulības noslēgšanai, nenosaka ar seksuālo orientāciju saistītus ierobežojumus (un pilnīgi pareizi, jo tā ir privātās dzīves lieta). Homoseksuālists var stāties laulībā ar pretējā dzimuma personu tieši tāpat, kā visi pārējie, ievērojot CL 32.-38.pp. noteiktos ierobežojumus.

Homoaktīvisti uzreiz teiks, ka 35.p. otrā daļa aizliedz laulību starp viena dzimuma personām. Taču elementāra loģika mums pasaka priekšā, ka tas ir nevis subjektīvo tiesību, bet gan pašas laulības jēdziena definīcijas jautājums. Laulība līdz šim vienmēr un visur ir nozīmējusi vīrieša un sievietes stabilu savienību nolūkā izveidot ģimeni un radīt bērnus. Lai atļautu "viendzimuma laulību", būtu vispirms radikāli jāpārdefinē pats laulības institūts, tā jēga un mērķi. Teikt, ka viendzimuma "laulību" aizliegums ir diskriminējošs, ir tikpat absurdi, kā apgalvot, ka nespēja adoptēt savu paša vecmāmiņu vai, piem., kaķi, ir diskriminējoša. Adopcijas institūtam ir noteikta nozīme, un lai šāda "adopcija" notiktu, tas būtu vispirms radikāli jāpārdefinē.

Divi pēdējie komentāri īstenībā labi parāda to spalvaino "āža kāju", kas lien ārā no "Mozaīkas" piedāvātā projekta. Uzreiz jājautā: kāds ir šā projekta mērķis? Ja tas ir tāds, kā to aprakstīja Dina Gailīte (mantisko attiecību nokārtošana, kopīgas mājsaimniecības atzīšana nodokļu un dzīvokļu tiesību jomā, u.tml.), tad varu tikai atsaukties uz savu pirmo komentāru. Savukārt, ja tas ir mēģinājums izveidot un juridiski nostiprināt "pseidolaulību" vai "pseidoģimeni" homoseksuālistu starpā, nolūkā vēlāk pieprasīt "viendzimuma laulību" atzīšanu – tas jau ir pavisam kas cits, un attieksmei pret šo projektu ir jābūt atbilstošai.
Nemiers
24. Maijs 2011 / 08:28
0
ATBILDĒT
Arī ar cieņu pret Jums, bet Jūs atkal esat uzķēries uz otras grupas izmestas maksķeres āķa.



Būsim godīgi - katra interešu grupa savā būtībā ir egoistiska un primāri domā par savām interesēm, kas ir noticis arī šajā gadījumā. Tāpēc ir Saeima - atvērta platforma diskusijai visām interešu grupām. Deputatiem jnevis Mozaīkai āpieņem likums visas sabiedrības interesēs. Jūsu minētās problēmsituācijas arī jāietver šajā likumā, bet to risinājumu trūkums Mozaīkas izstrādātajos likumprojektos nevar būt šķērslis jautājuma turpmākai risināšanai. ECT skaidri ir pateikusi, kas ir ģimene un ka homoseksuālu cilvēku attiecības attiecas uz privāto nevis ģimenes dzīvi. No šīs prezumcijas jāveido Partnerattiecību likums.
AK
24. Maijs 2011 / 04:05
0
ATBILDĒT
Savukārt "Mozaīkas" projekts pats par sevi ir klaji diskriminējošs, jo paredz īpašas privilēģijas vienai mazai grupai, kas definēta pēc tās locekļu dzimumuzvedības ierašām. Turklāt šis projekts vienkārši kopē laulības institūtam raksturīgās normas

---

Vienkāršāk sakot, pirmajā teikumā ir protests pret "heteroseksuāļu diskriminaciju", bet otrajā - apzināšanās, ka tā apzīmētie piedāvājumi tikai daļēji atsvertu laulības liegšanā balstīto homoseksuāļu diskrimināciju. Kur ir protests pret to?



Aicinājumu padarīt "parnerattiecības" pieejamas dažādu dzimumu pārstāvjiem varētu atbalstīt - tāpat arī attiecībā uz laulību, bet te F. K. nostāja pēkšņi kļūst nekonsekventa.
Francis Ksavers
24. Maijs 2011 / 02:05
0
ATBILDĒT
Problēma, kuŗu formulēja Dina Gailīte, ir reāla un nopietna, taču – ar visu manu vislielāko cieņu pret autori – jāatzīst, ka viņa šajā gadījumā ir uzķērusies uz "gejisma" ideoloģijas proponentu izmestā makšķeŗāķa. Tas parādās pirmajā teikumā, kur "partnerattiecību likums" ir tieši un nesaraujami saistīts ar "seksuālajām minoritātēm".

Autore pilnīgi pareizi saka: "sabiedrības interesēs ir sakārtota tiesiskā vide un pēc iespējas lielākas sabiedrības daļas interešu respektēšana" – un pēc tam uzskaita veselu rindu tiesisko attiecību un situāciju, kuŗās patiešām būtu vēlams noregulēt vienā mājsamniecībā dzīvojošu, bet laulībā neesošu personu savstarpējās tiesības. Bet sakiet, lūdzu: kādēļ tad šis tiesiskais noregulējums būtu jāpiešķiŗ kā īpaša privilēģija tikai vienai šaurai sabiedrības daļai, t.i., homoseksuālistiem? Kā tas iet kopā ar "pēc iespējas lielākas sabiedrības daļas interešu respektēšanu"?

Piemēram, iedomājieties divas vientuļas vecenītes, kas mūža nogali pavada, dzīvodamas kopā vienā dzīvoklī. Ja viņas ir spiestas oficiāli uzdoties par divām lesbietēm, lai varētu baudīt no partnerattiecību likuma izrietošas tiesības nodokļu, mantojuma, dzīvokļu u.c. jomās, tad tā, piedodiet, ir neizsakāma cūcība. Tāpat iedomājieties divus, trīs vai vairākus mūkus-eremītus, kuŗi dzīvo kopā mazā klosterītī. Sakiet, vai viņiem patiešām būtu jātēlo homoseksuālisti, lai varētu būt par partnerattiecību likuma subjektiem un baudīt visas autores uzskaitītās tiesības?

Ja "Mozaīkas" aktīvisti būtu apveltīti ar elementāru godīguma devu, un ja viņu mērķis patiešām būtu "sakārtota tiesiskā vide un pēc iespējas lielākas sabiedrības daļas interešu respektēšana", – tad viņi piedāvātu tādu partnerattiecību likuma modeli, kas attiektos uz VISIEM, kam šādas juridiski sakārtotas attiecības atvieglotu dzīvi, bez jebkādas sasaistes ar homo-, hetero-, metro- vai velns zina kādu vēl seksualitāti. Šādas tiesības tad varētu baudīt gan vecenītes, gan mūki, gan viendzimuma pāŗi, gan daudzi, daudzi citi. Lūk, šāda veida "neitrālu" partnerattiecību ieviešanu es atbalstītu abām rokām.

Savukārt "Mozaīkas" projekts pats par sevi ir klaji diskriminējošs, jo paredz īpašas privilēģijas vienai mazai grupai, kas definēta pēc tās locekļu dzimumuzvedības ierašām. Turklāt šis projekts vienkārši kopē laulības institūtam raksturīgās normas un – būsim godīgi! – ir acīmredzami vērsts uz to, lai tuvākā vai tālākā nākotnē prasītu "laulības" jēdziena pārdefinēšanu, kā tas ir jau noticis vairākās Eiropas valstīs. Tādēļ šis nu ir tas retais gadījums, kad es pilnībā atbalstu Valsts prezidenta nostāju.
visi numura raksti
Diskusija
Kāda ir juridiskās izglītības nākotne Latvijā
Pašlaik Saeimā top apjomīgi grozījumi Augstskolu likumā – Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, gatavojot likumprojektu uz otro lasījumu, izskata gandrīz 130 priekšlikumus. (Paralēli šiem grozījumiem jau ilgāku laiku top arī ...
3 komentāri
Daina Ose
Skaidrojumi. Viedokļi
Pierādījumu pieļaujamības un attiecināmības problēmas civilprocesā
Civilprocesa pierādīšanas procesa teorijā kā viens no nozīmīgākajiem institūtiem tiek norādīta pierādījumu pieļaujamība un attiecināmība. Šā institūta pamatā var aplūkot vairākas pierādījumu teorijā valdošās doktrīnas ar ...
Rūta Rācene-Bērtule
Skaidrojumi. Viedokļi
Par pilnīgu nāves soda atcelšanu
Tā kā Saeimā šobrīd aktuāls ir jautājums par nāves soda pilnīgu atcelšanu Latvijā, ir nepieciešams veikt skaidrojumu par pašreizējo situāciju un plānotajiem grozījumiem. Jānošķir jautājums par nāves soda atbalstīšanu vai ...
6 komentāri
Edgars Bērziņš
Nedēļas jurists
Edgars Bērziņš
Līga Beināre
Akadēmiskā dzīve
"Turībai" promocijas tiesības juridiskajā zinātnē
Maija sākumā, dienu pirms valsts svētkiem, Biznesa augstskolas "Turība" (BAT) Juridiskā fakultāte saņēma ziņu, kas sarūpēja augstskolai dubultus svētkus: valdības pieņemtie grozījumi noteikumos paredz, ka turpmāk Juridiskajai ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS