ŽURNĀLS Tiesību prakse

5. Jūlijs 2011 /Nr.27 (674)

Par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līguma noslēgšanu
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC–43
2011. gada 13. aprīlī

Līguma slēgšanas brīvības ierobežojums var arī nebūt strikti noteikts likumā, bet tas var izrietēt no apstākļiem un būt nepieciešams, lai tiktu sakārtotas tiesiskās attiecības. Senāts atzīst, ka šāda nostādne ir piemērojama arī strīdos par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līguma noslēgšanu. Ņemot vērā dzīvokļu īpašnieku kopsapulces likumā noteikto kompetenci, Senāta ieskatā, tā ir tiesīga arī lemt par to, ka visiem īpašniekiem ir jānoslēdz ar kopsapulces izvēlēto apsaimniekotāju līgums, kas atbilstoši likuma “Par dzīvokļa īpašumu” 27.1 panta piektajai daļai ir saistošs visiem īpašniekiem. Ja persona izvairās šādā gadījumā slēgt līgumu, strīds risināms tiesā ar prasību vai nu uzlikt par pienākumu noslēgt līgumu, vai atzīt, ka šāds līgums kopsapulces apstiprinātajā redakcijā starp pusēm ir noslēgts.

Latvijas Republikas Augstākas tiesas Senāts šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs senators Z. Gencs, senatore referente E. Vernuša, senatore A. Briede, senators V. Jonikāns, senators A. Laviņš, senators N. Salenieks, senatore M. Zāģere, piedaloties V.P., izskatīja atklātā tiesas sēdē civillietu sakarā ar V.P. kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2009. gada 6. maija spriedumu SIA “K Holdings” prasībā pret V.P. par pienākuma uzlikšanu noslēgt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgumu.

Aprakstošā daļa

[1] SIA “K Holdings” cēlusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā prasību pret V.P. par pienākuma uzlikšanu noslēgt ar SIA “K Holdings” dzīvojamās mājas [..] ielā 17, Rīgā, pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgumu, sākot ar 2006. gada 28. decembri. Prasībā norādīts, ka V.P. pieder dzīvokļa īpašums Nr. 25, [..] ielā 17, Rīgā.

Dzīvojamās mājas [..] ielā 17, Rīgā, dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, par kuru atbildētājam paziņots 2006. gada 20. novembrī, nosūtot ierakstītu sūtījumu, notikusi 2006. gada 20. decembrī. Dzīvokļu īpašnieku kopsapulce nolēma nodot dzīvojamo māju SIA “K Holdings” apsaimniekošanā ar 2007. gada 2. janvāri.

[1.1] Pēc kopsapulces daži dzīvokļu īpašnieki iesnieguši prasītājai dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līguma projektu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Rozenbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā
Kriminālprocesa ilgums un tiesības uz tā pabeigšanu saprātīgā termiņā jau labu laiku Latvijā tiek uzskatīts par vienu no aktuālākajiem kriminālprocesuālajiem jautājumiem. Saprotamu iemeslu dēļ šis jautājums vairāk saistījis ...
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Konstitucionālo tiesību komisijas viedokļu krājums
Nupat kā klajā nācis Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas līdz šim izstrādāto atzinumu krājums: Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija. Viedokļi: 2008–2011. Rīga: Latvijas Vēstnesis, 2011. Pagājušajā ...
Sannija Matule
Akadēmiskā dzīve
Juristu aprindās jaunas tiesību doktores
Pāris dienu pirms svētkiem, 21. jūnijā, Latvijas Universitātē (LU) savus promocijas darbus tiesību doktora zinātniskā grāda iegūšanai sekmīgi aizstāvēja Irēna Kalniņa un Irēna Kucina.
9 komentāri
Karina Korna
Nedēļas jurists
Karīna Korna
3 komentāri
Dana Rone
Skaidrojumi. Viedokļi
Advokatūra ES dalībvalstīs: kopīgas un atšķirīgas iezīmes Latvijā
[1] Gatavojoties šai konferencei,* manu interesi īpaši piesaistīja Augstākās tiesas 2010. gada 10. novembra spriedums civillietā Nr. SKC–625, kurā cita starpā tika atzīts, ka Civilprocesa likumā lietotais jēdziens “advokāts” ...
4 komentāri
AUTORU KATALOGS