ŽURNĀLS Redaktora sleja

10. Jūlijs 2012 /Nr.28 (727)

Nodrošinot mīkstu kritienu, problēma neatrisinās
10 komentāri

Nu jau aizvadītajā nedēļā Latvijā un citur pasaulē runāja par un ap pirmcēloni gan katram cilvēkam, gan cilvēcei kopumā.

Lielā hadronu paātrinātāja laboratorijās zinātnieki ziņoja, ka, visticamāk, ir atklāts ilgi meklētais, par dievišķo daļiņu dēvētais bozons, kas ir visu pamatu pamats un veido matērijas masu un apvienojumā ar gravitācijas spēku objektiem un vielām piešķir svaru. Bozona atklāšana var palīdzēt atbildēt uz daudziem neskaidriem teorētiskās fizikas jautājumiem, piemēram, kas tieši notika Lielā sprādziena laikā, kā Visumā parādījās gaisma un kāpēc matērijai ir masa.

Tomēr ne mazāk intensīvi notika diskusijas par cilvēka pirmsākumu – bērnu – un viņa tiesībām. Tika ziņots, ka, sākot ar nākamo gadu, Francijā viendzimuma pāriem būs ļauts reģistrēt savu laulību un adoptēt bērnus, tādējādi paplašinot laulības institūta izpratni un personu loku, kas var adoptēt bērnus. Vācijā Ķelnes apgabala tiesa atzina, ka ebreju un musulmaņu bērnu apgraizīšana, kas nav veikta medicīniskos nolūkos, ir smaga un neatgriezeniska iejaukšanās cilvēka ķermeņa veselumā, un tādējādi musulmaņu un ebreju piekoptā reliģiski motivētā apgraizīšana uzskatāma par krimināli sodāmu miesas bojājumu nodarīšanu. Šajā gadījumā bērna tiesības uz privāto dzīvi stādītas pāri vecāku tiesībām realizēt ticības brīvību. Šā iemesla dēļ Holivudas kinoaktieru pāris Toms Krūzs un Keitija Holmsa nolēmuši šķirt savu laulību, jo K. Holmsa nevēlas, lai abu meita augtu T. Krūza praktizētajā un daudzu kritizētās scientoloģijas mācības ietekmē. Visbeidzot, bērnu glābējsilīšu izplatība Eiropā satraukusi bērnu tiesību aizstāvjus. ANO pārstāvju ieskatā, tiek pārkāptas glābējsilītē pamesto bērnu tiesības zināt savu izcelsmi.

Visos iepriekš minētajos gadījumos, lai rastu atbildi uz jautājumu, kāda rīcība nepieciešama demokrātiskā sabiedrībā, jāsver dažādas tiesības. Arī bērnu glābējsilīšu gadījumā uz vieniem svara kausiem jāliek bērna tiesības zināt savu izcelsmi un uz otriem – tiesības uz veselību un dzīvību. ANO norāde pēc būtības ir pamatota. Tiesības uz veselību un dzīvību noteikti atzīstamas par svarīgākām nekā tiesības zināt savu izcelsmi, tomēr bērnu glābējsilītes nevar kļūt par pamatlīdzekli problēmas, kā dēļ vecāki atsakās no saviem bērniem, risinājumu.

Bērnu glābējsilītes mazina šīs problēmas seku kaitīgumu un morāli atvieglo vecāku lēmumu, jo viņi ir droši par turpmāku bērna veselību un labklājību, tomēr nenovērš problēmas pirmcēloni. Nepieciešams noskaidrot vecāku rīcības iemeslus, tos izanalizēt un formulēt risinājumus. Līdz ar to Eiropas valstis, tai skaitā Latvija, ir radījusi kritienam mīkstu spilvenu, tomēr nav novērsusi kritiena cēloni.

komentāri (10)
10 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Students arzemnieks
10. Jūlijs 2012 / 16:57
0
ATBILDĒT
Filozofiska diskusija JV!! es labprāt piedalītos diskusija ja tas notiktu klātienē... pārāk daudz ko teikt... turklāt par reliģiju ir labāk runāt \"face to face\"
Panie Kochanku
10. Jūlijs 2012 / 15:14
0
ATBILDĒT
Starp citu, šeit ir viens testa jautājums visiem, kas apgalvo, ka zinātnei un reliģijai principā jānonāk kolīzijā: ja tas tā ir, tad kādā veidā lai izskaidro dziļi ticīgu cilvēku, t.sk. garīdznieku un mūku, proporciju Rietumu zinātnieku starpā vēstures gaitā? Tālākos faktu meklējumus uzticu Google un Vikipēdijai, jo ar tām rīkoties māk visi.

Tomēr viens mazs piemērs: ironiskā kārtā visa diskusija šeit grozās ap elementārdaļiņām, – bet, ak vai! Atomfizikas (modernajā izpratnē) pamatlicējs ir 18.gs. jezuītu priesteris Rodžers Boškovičs, bet Lielā Sprādziena teorijas tēvs ir beļģu priesteris un fizikas profesors Žoržs Lemetrs (Lemaître, 1894-1966).
Es
10. Jūlijs 2012 / 14:52
0
ATBILDĒT
Paldies par šo: \"Zinātnei un reliģijai nav jākonkurē, jo tās meklē atbildi uz diviem pilnīgi dažādiem jautājumiem. Zinātne meklē atbildi uz jautājumu \"kā? kādā veidā?\" Reliģija meklē atbildi uz fundamentālo pamatjautājumu \"kāpēc? kādēļ? kāda jēga?\"\"
Panie Kochanku
10. Jūlijs 2012 / 14:50
0
ATBILDĒT
Zinātnei un reliģijai nav jākonkurē, jo tās meklē atbildi uz diviem pilnīgi dažādiem jautājumiem. Zinātne meklē atbildi uz jautājumu \"kā? kādā veidā?\" Reliģija meklē atbildi uz fundamentālo pamatjautājumu \"kāpēc? kādēļ? kāda jēga?\"

Ja zinātne un reliģija konkrētā gadījumā nonāk konfliktā, tad tas nozīmē, ka kaut kas nav kārtībā vai nu ar zinātni, vai ar reliģiju, vai ar abām. Tātad kāds kaut ko ir pārpratis: vai nu reliģiozi cilvēki iedomājas, ka Bībele ir burtiska kosmoloģijas mācību grāmata (kā tas ir pie amerikāņu evaņģēlistiem), vai arī zinātnieki iedomājas, ka varot atbildēt uz pilnīgi visiem iespējamajiem jautājumiem (kā tas bija sovdepijā un pašlaik ir pie anekdotiskajiem \"britu zinātniekiem\"). Parasti rezultāts abos gadījumos ir nožēlojams – apmēram tāpat, kā ja maizes cepējam pēkšņi uzticētu uzšūt zābakus un otrādi.

Piemērs: Sagrada Familia bazilika Barselonā. Zinātne var atbildēt uz jautājumiem, kādēļ šī milzīgā konstrukcija stāv un nesagāžas, kādu spiedienu tā izdara uz saviem pamatiem, kāda ir gaisa konvekcija tajā, cik ilgi tā stāvēs u.tml. Taču zinātne nevar atbildēt uz jautājumu, kāpēc Gaudī uzcēla šādu baziliku. Ja kāds zinātnieks to mēģinās, tad galarezultātā kļūs citiem par apsmieklu.

Tāpat ir muļķīgs un uz pārpratumiem balstīts apgalvojums, ka zinātnes atziņas \"nonākot kolīzijā ar pasaules radīšanas dogmu\". Īstenībā zinātne nekādi nevar to nedz ietekmēt, nedz noliegt, jo šis jautājums atrodas pilnīgi citā plaknē. Zinātnes uzdevums ir izvirzīt pamatotas, pārbaudāmas un falsificējamas teorijas par to, kādā veidā ir radies Visums (Lielais Sprādziens, kvantu fizika u.tml.) Zinātne nevar noliegt nedz pašu radības faktu (jo tad jau tā būtu akūta šizofrēnija), nedz formulēt visu esošo lietu pirmcēloni, nedz arī visa esošā mērķi.
Baraks Osama
10. Jūlijs 2012 / 13:09
0
ATBILDĒT
Domāju, ka ne tikai zinātnieki man piekritīs, ja atkārtošu slaveno tēzi: no tiesībām uz viedokli neizriet tiesības uz faktiem :) Un vismaz mana pārliecība ir, ka dzīvē būtu jācenšas vairāk darboties ar reāliem faktiem nekā ar priekšstatiem, kas var izrādīties kā patiesi, tā kļūdaini. Reliģiskās dogmas un zinātnes metodes pēc būtības nesader viena ar otru. Piemēram, tā kā ar zinātniskām metodēm ticami pierādīt vai noliegt Dieva esamību, domājams, nav reāli, tad zinātne ar to nenodarbojas un spēkus veltī citiem jautājumiem.
Johans
10. Jūlijs 2012 / 12:48
0
ATBILDĒT
Jūsu argumenti ir veidoti no vienas puses - no zinātnieku viedokļa. Nedomāju, ka baznīca Jums piekristu, ka reliģiskās dogmas par pasaules rašanos ir tikai \"nepierādītas hipotēzes\".
Baraks Osama
10. Jūlijs 2012 / 12:35
0
ATBILDĒT
Vienīgi jāņem vērā tas, ka reliģijas sakarā par \"teorijām\" zinātniskā nozīmē runāt nevar. Jāatzīst, ka šī termina kļūdaina lietošana ir izplatīta dažādu alternatīvo, reliģijā bāzēto, sazvērestības u.c. \"teoriju\" piekritēju aprindās, kur jebkādu viedokli ir gatavi pasludināt par jaunu \"teoriju\". Zinātniska teorija ir novēroto faktu ticams izskaidrojums atbilstoši iegūtajiem pierādījumiem. Piemērs - relativitātes teorija. Tai par labu ir iegūti pierādījumi un tā labāk par agrākajiem uzskatiem izskaidro dabā novērojamo. Lai gan maz ticams, tomēr pastāv un pastāvēs iespēja, ka tā kādreiz tiks apgāzta un kāds atradīs labāku, precīzāku, visaptverošāku izskaidrojumu. Turpretī reliģija un citi \"alternatīvie uzskati\" labākajā gadījumā var pretendēt uz hipotēzes statusu, ko ar zinātnisko metodi pārbaudīt (un tātad potenciāli nonākt līdz zinātniskai teorijai) daudzos gadījumos pat nav iespējams.



Zinātne un reliģija to pašreizējā izskatā ir nesavietojami jēdzieni - vienu vada stikti skeptiska zinātniskā metode ar noslīpētām pētniecības metodēm, otru ticība vienam vai otram pasaules uzskatam. Nekāda \"konkurence\" tur īsti nevar sanākt.
Johans
10. Jūlijs 2012 / 12:17
0
ATBILDĒT
Zinātne un reliģija daļēji \"konkurē\". Zinātnes atklājumi par pasaules izveidošanos var apšaubīt dažu reliģisko teoriju pamatotību. Līdz ar to nevēlēšanās pieminēt šīs \"dievišķās daļiņas\" ir daļa no šī brīža zinātnieku un baznīcas tolerances. Tomēr galu galā, ja notiks straujšs zinātnes izrāviens, baznīcai ir jāgatavojas runāt par jautājumiem, kas nemaz, iespējams, nav tik pašsaprotami.
Panie Kochanku
10. Jūlijs 2012 / 12:00
0
ATBILDĒT
Jā, iepriekšējam komentētājam ir pilnīga taisnība. Bozoni, mezoni un tamlīdzīgas elementārdaļiņas ir tikpat \"dievišķas\", cik, piemēram, galds vai krēsls, kas no viņām sastāv. Nevajag jaukt zinātni un reliģiju; katrai no tām ir savs autonoms lauciņš.
Baraks Osama
10. Jūlijs 2012 / 11:33
0
ATBILDĒT
He, arī JV nav noturējies pretī kārdinājumam pieminēt dievišķās daļiņas. Fiziķi un citi speciālisti par Amerikas ebreju zinātnieka Ledermana izgudrotā populārzinātniskā apzīmējuma aiziešanu tautās ir varen noskaitušies, jo sabiedrības acīs šim svarīgajam atklājumam pilnīgi nevietā tiek piedota kaut kāda reliģiska nokrāsa.
visi numura raksti
Imants Muižnieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Koncesijas līgumu attīstība un mūsdienu tiesiskā regulējuma īpatnības
Publiskā un privātā sektora sadarbība mūsdienās ir kļuvusi par komplicētu juridisko mehānismu, kas aizvien turpina attīstīties, radot nepieciešamību nepārtraukti pilnveidot tiesisko regulējumu. Nozīmīgs sadarbības veids ar projektu ...
1 komentāri
Inese Kahanoviča
Skaidrojumi. Viedokļi
Naudas soda kvīts institūts administratīvo pārkāpumu lietās
Saeimas Juridiskajā komisijā ir atbalstīts Tieslietu ministrijas izstrādātais likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” Nr. 13/Lp11 un iesniegts Saeimai izskatīšanai trešajā lasījumā. Minētajā ...
5 komentāri
Notikums
Jaunais tieslietu ministrs: esmu pienākuma cilvēks
“Ar stingru mugurkaulu, principiāls, godīgs, latvisko vērtību cieņā turošs, kuram vēstures izpēte un izpratne piemīt kā neatņemama šodienas dzīves sastāvdaļa,” – tā vairāki aptaujātie kolēģi raksturo līdzšinējo ...
Dainis Pudelis, Dace Incenberga, ELSA Latvija
Akadēmiskā dzīve
Izspēlēs uzvar "Šodien viss vēl mierīgi"
Šā gada 2. jūnijā jau ceturto reizi Eiropas Tiesību studentu asociācija Latvijā (ELSA Latvija) sadarbībā LU Juridisko fakultāti un zvērinātu advokātu birojiem “Sorainen”, “Varul”, “Eversheds Bitāns”, “Borenius” ...
2 komentāri
Eiropas telpā
Apmācības Eiropas Savienības starptautiskajās privāttiesībās
Šajā rakstā sniegts neliels pārskats par svarīgākajām aktualitātēm, Tieslietu ministrijai īstenojot Eiropas Komisijas īpašās programmas “Civiltiesības” projektus. Šogad tādi ir divi: “Civiltiesiskās sadarbības kvalitātes ...
AUTORU KATALOGS