ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

12. Jūnijs 2001 /Nr.18 (211)

Par ārzonu trastu un tā tiesisko dabu
Dr.iur.
Lauris Leja
 

Par ārzonu trastu un tā tiesisko dabu

Lauris Leja, juridiskā biroja “Carrington, Hall & Hamburg” jurists, — “Latvijas Vēstnesim”

LEJA.JPG (11372
BYTES) Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Trasta jēdziena cilme ir meklējama ļoti senā pagātnē. Pirmais zināmais trasts tika izveidots ap 400. gadu pirms mūsu ēras Grieķijā. To izveidoja Platons savas universitātes attīstīšanai. Trasti bija pazīstami arī romiešu tiesībās. Anglijā trastus sāka izmantot 11. gadsimtā, bet tiesu praksē tie tika nostiprināti 15. gadsimtā. Amerikā pirmais trasts tika izveidots 1765. gadā, t.i., 24 gadus pirms konstitūcijas pieņemšanas, un šis trasts (“The North American Land Company”) darbojas vēl tagad, tātad jau vairāk nekā 200 gadu.

Ar laiku trasti ir pilnveidojušies un kļuvuši par vienu no nozīmīgākajiem finansu plānošanas instrumentiem. Savu ģimenes īpašumu aizsargāšanai trastus ir izveidojušas virkne pasaulslavenu ģimeņu, tai skaitā Kārnegiji ( Carnegie ), Rokfelleri ( Rockefeller ), Fordi ( Ford ), Kenediji ( Kennedy ), Hanti ( Hunt ) u.c.

 

Trasta tiesiskā konstrukcija

Trasts ir divpusējs līgums (angliski saukts par Trust Deed, Settlement Deed, Declaration of Trust, Trust Instrument vai Trust Indenture ) starp novēlētāju un trastiju ( trustee — aizbildnis, angļu val.), saskaņā ar kuru novēlētājs nodod trastijam daļējas īpašuma tiesības ( proprietary ownership ) uz naudu vai mantu un uzliek pienākumu pārvaldīt viņam īpašumā un valdījumā nodoto īpašumu (trasta īpašums) trešās personas (beneficiāra) interesēs.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Armands Kalniņš
Informācija
Par ētiku publiskajā pārvaldē un sabiedrībā
Juris Dreifelds
Skaidrojumi. Viedokļi
Par iespējām dibināt ombuda institūciju Latvijā
Akadēmiskā dzīve
Latvijas studenti tiesas prāvu inscenējumos Eiropā
Augstākā tiesa
Tiesību prakse
Par uzturlīdzekļu piedziņu
Augstākā tiesa
Tiesību prakse
Par noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju
AUTORU KATALOGS