ŽURNĀLS Redaktora sleja

22. Oktobris 2013 /Nr.43 (794)

Pūpēdis
12 komentāri

Par prof. Egila Levita priekšlikumu paplašināt Satversmes preambulu var diskutēt un arī strīdēties, un tas, protams, ļoti aktīvi notiek, kā to cita starpā pierāda arī šis "Jurista Vārds". Iespējams, ka šis process jau tuvākajā laikā var vainagoties ar Satversmes grozījumiem, bet tikpat ticama ir arī iespēja, ka kādu laiku lielākais ieguvums no šīs iniciatīvas būs tikai diskusija par to.

Tomēr vismaz viens rezultāts ir sasniegts jau šobrīd: ja kāds vēl izlikās to neredzam (piemēram, nepamanot otras valsts valodas referendumu), tad tagad gan tam vajadzētu kļūt skaidram – Latvijas sabiedrībā, tai skaitā juridiskajās "aprindās", ir ārkārtīgi dažādi, pat savstarpēji izslēdzoši viedokļi par Latvijas valsts pamatiem un uzdevumiem.

Protams, demokrātiskā sabiedrībā viedokļu daudzveidība ir vērtība pati par sevi. Tomēr, no otras puses, valsts attīstībai un pat pastāvēšanai noteikti nāktu par labu tas, ka lielākā daļa sabiedrības spētu vienoties par pamatprincipiem, uz kuriem balstoties tā dzīvo vienā valstī – Latvijā.

Intervijā "Jurista Vārdam" vienlaikus ar preambulas priekšlikuma publicēšanu 24. septembrī E. Levits, jautāts, vai viņa priekšlikums vēl vairāk nesašķels sabiedrību, norādīja: "Ja kāds konsolidācijas mēģinājums neizdodas, tas tikai parāda, cik patiesībā slikta ir situācija, tomēr to nepasliktina. Rīkoties pretēji – "paslaucīt problēmu zem tepiķa" – tā ir nepieņemama problēmu risināšanas metode."

Neilgajā sprīdī, kas pagājis kopš E. Levita priekšlikuma publiskošanas, diemžēl ir uzkurinātas kaislības, kas līdzinās pūpēža vai pat augoņa pārsprāgšanai. Daži diskutanti sen aizrunājušies prom no projekta (varbūt nemaz nav to lasījuši) un nonākuši līdz savstarpēju personisku apvainojumu līmenim. Šāda diskusija, kā mēdz teikt, kaut arī demokrātiskā sabiedrībā ir pieļaujama, tomēr nav īpaši lietderīga. Jo novirza no sākotnējā mērķa – vienotas valsts pamatu izpratnes veicināšanas un stiprināšanas un sabiedrības konsolidēšanas.

Ekonomikas u.c. eksaktos pētījumos, šķiet, mēdz darīt tā, ka pēc datu apkopošanas vispirms atmet galēji ekstrēmās procesu izpausmes kā (dabisku, tomēr) novirzi no normas un tad pievēršas "normālā" vidus analīzei. Tāpat, iespējams, būtu racionāli rīkoties turpmākajā diskusijā par Latvijas valsts pamatiem un uzdevumiem. Sevišķi marginālie un "kā lai es vairāk uz citu fona izceļos" viedokļi lai paliek kā krāsainas kulises saturiski argumentētai un racionālai domu apmaiņai.

Tomēr šāda mērķtiecīga diskusija acīmredzot ir iespējama ar vienu minimālu nosacījumu – ka visus, kas tajā piedalās, vieno uzskats par 1918. gadā dibināto Latvijas valsti kā sasniegumu un kopīgu vērtību, kam turklāt ir arī nākotne.

Ja izdotos vienoties vismaz par to, tad no pūpēža izsprāgušie putekļi noplaktu, sarunas ievirzītos taisnākās sliedēs, bet tuvīno valsts svētku mēnesi varētu sagaidīt ar daudz mierīgāku prātu un pacilātāku sirdi.

komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
:)
24. Oktobris 2013 / 12:54
0
ATBILDĒT
Vai lasījāt preambulas projektu? vai izlasījāt, ka levita kungs tikai uzrakstījis to, lai veicinātu diskusijas? jūsu ironija ir nevietā.Tieši Jūs šobrīd demonstrējat zemo diskusiju kultūras līmeni Latvijā. Žēl... vēl skumjāk, ka ironizējat par simboliskiem tēliem, kas kaut ko nozīmē latviešīem. Ja Jums nenozīmē,nu ko...iesaku celt savu tolerances līmeni :)
Riets
24. Oktobris 2013 / 12:44
0
ATBILDĒT
Vēl mazliet vajadzētu uzlabot - konkrētu pantmēru izvēlēties un attiecīgi ritmu pieslīpēt.
hmmm
24. Oktobris 2013 / 11:40
0
ATBILDĒT
tieši kā šī celšanās un vibrēšana gaismā visu sakārtos? tieši ko tas pasaka? marazms.
Ausma
23. Oktobris 2013 / 23:14
0
ATBILDĒT
Jā, Levita kungam pilnīga taisnība. Lai plīst sasmakušais pūpēdis, un latvju tautas nodevēju gars kā pūpēžputekļi lai vējā šķīst. Un pūpēža vietā kā austoša saule lai Preambula nāk! Tā – mūsu Satversmes kodols. Tā – mūsu dzīves prieka stars! Par to jau runāts tika šogad Bīriņos, kur Levita kungs, kā vienmēr, mūs izglītoja visus.

Par preambulu cīņa – nav tik cīņa par dažiem teikumiem. Ta nav tik cīņa pret dažiem pūpēžiem. Tā ir cīņa starp gaismas spēkiem (kas iemiesoti Lāčplēša, Laimdotas, Spīdolas tēlos) un tumsas spēkiem (to tēls ir mankurti, nodevēji, kangari). Īstenībā īstiem latviešiem tagad ir jānoskaņojas uz pareizo vibrācijas toņkārtu un jāvibrē kopā ar gaismas spēkiem. Celies nu, Lāčplēsi, un grūd Melno Bruņinieku atpakaļ Bābelīša ezera dzelmē! Lai aust mūsu tautai jaunas cīņas un latviskuma spars. Mēs – kopā. Mēs – visi. Mēs – VARAM!
Lai izdodas!
23. Oktobris 2013 / 15:01
0
ATBILDĒT
Vai kāds var ieteikt, kur šobrīd ir iespējams iepazīties ar grozījumu projektu?



Pagaidām es neesmu to pati lasījusi, taču uzmanīgi klausos katrreiz, kad kāds par to publiskā telpā izsakās. Mani priecē, ka ir ļoti dažādi viedokļi. Tas, ka kāds neatbalsta Satversmes preambulas ideju, nenozīmē, ka konkrēta persona nejūtas piederīga stipras Latvijas veidošanā. Piemēram, šajā sakarā ļoti konstruktīvi diskutēja Endziņa kungs LNT 900sekundēs. Domāju, ka viņam var piekrist, ka ir aplami plānoto konstitūcijas papildinājumu uzskatīt par brīnumnūjiņu. Daļēji piekrītu arī tiem, kuri uztraucas, ka pastāv risks, ka atkal īpaši aktualizēsies sabiedrības šķelšanās problēma.

Jebkurā gadījumā viedokļu apmaiņa šajā fundamentālajā jautājumā ir ļoti svarīga un nepieciešama. Domapmaiņa ir vispusīgi izanalizētu grozījumu garants. Mūsu visu interesēs ir tas, lai šī sarežģītā procesa rezultāts izdotos pēc iespējas kvalitatīvāks.
Starp citu
22. Oktobris 2013 / 22:29
0
ATBILDĒT
>>> Eiropas Savienības tiesas tiesneša prof.

>>>Dr.iur.h.c. Egila Levita privāti

>>>izstrādāts priekšlikums





Levita kungs nav juridisko zinātņu doktors. Viņš ir Latvijas zinātņu akadēmijas Goda doktors (Dr.h.c.). Nav tāda nosaukuma kā Dr.iur.h.c. Goda doktors ir nosaukums, kuru piešķir vai nu ārvalstu doktoriem/profesoriem, kuriem jau ir grāds savā valstī, vai arī sabiedriskiem darbiniekiem, kuriem nav nekāda grāda, bet kuriem izrāda uzmanību kāda akadēmiska institūcija. Tas nav grāds vai akadēmiskais nosaukums, tas ir tikai goda nosaukums, tas nedod tiesības ieņemt amatus un tas nepadara cilvēku par speciālistu attiecīgajā nozarē. Piemēram, Bils Klintons bija kādu 4-5 universitāšu goda doktors.
andis
22. Oktobris 2013 / 20:52
0
ATBILDĒT
Par dīvainiem ļaudīm



Starp tiem dīvainajiem ļaudīm ir arī tādi, kas atbrauca uz Latviju mācīties, pēc tam aprecējās ar latvieti, iemācījās latviešu valodu un visu dzīvi ir nostrādājuši sabiedrības labā un kāds no viņiem ir devis lielāku pienesumu nekā vidusmēra latvietis.



Vai aizceļujušie latviešu uz citām valstīm arī būtu tanī valstī uzskatāmi par dīvainiem ļaudīm?
:)
22. Oktobris 2013 / 17:25
0
ATBILDĒT
Sabiedrību sašķēla 1940. gads. Līdz šim brīdim plaisa nav aizaugusi un neaizaugs, kamēr dzīva ir tā paaudze, kuru dzimtas un ģiemene tika izpostītas,un to vietā iebrauca kaut kādi dīvaini ļaudis.
Olga
22. Oktobris 2013 / 14:32
0
ATBILDĒT
Juristi vienkārši baidās kritizēt Levitu. Ar to viss pateikts. Viņi vai nu dzied slavas dziesmas, vai klusē.
ai_bi
22. Oktobris 2013 / 14:18
0
ATBILDĒT
Skumji, ka tiek radīti un uzturēti dzīvi aizvien jauni veidi, kā šķelt sabiedrību. Bet ir skaidrs, ka paaudzes mainās un kašķēšanās iemesliem par nacionālo jautājumu jārod aizvien citas tēmas. Tajā pat laikā šie cēlie un valstiskie jautājumi ir ļoti un pat ļoti atrauti no sadzīves, jeb parastā iedzīvotāja. Jau tagad mums ar savām problēmām jāgriežas ārpus Latvijas un vaina nav Satversmē, un viens uzlabojums neko nemainīs. Žēl, ka arī nopelniem bagātiem juristiem pietrūkst vēlmes darīt kaut ko reālu, izvairoties no jaunu likumu radīšanas.
Jurčiks
22. Oktobris 2013 / 13:03
0
ATBILDĒT
Fui, cik histēriski... Nevajag pārspīlēt, Gailītes kundze, tas ir slikts tonis. Ko nozīmē \"nepamanīt otras valsts valodas referendumu\"? Jebkuram cik necik sakarīgam ļautiņam bija skaidrs, ka tas nekad nerealizēsies. Tādēļ saprātīgi cilvēki nepakļāvās panikai un nepakļaujas arī tagadējai histērijai ap \"kodoliem\", preambulām u.tml. politiskām spēlītēm. Esiet latvieši, rupējieties par sevi, savu ģimeni, savu sabiedrību un savu valsti - ar to arī pietiks. Bet šitā histērija ir patiesi slimīga
hmmm
22. Oktobris 2013 / 09:54
0
ATBILDĒT
tas, ka esmu pret Satversmes politizēšanu - esmu nonācis līdz vienam līmenism ar Pūpēdi un Augonis??? lieliski. tā tik turēt jurista vārda redaktorei!!!!
visi numura raksti
Dina Gailīte
Numura tēma
Preambulas ierosinājums raisa diskusiju
Žurnāla "Jurista Vārds" 2013. gada 24. septembra laidienā (Nr. 39 (790)) tika publicēts Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētāja, Eiropas Savienības tiesas tiesneša prof. Dr.iur.h.c. Egila Levita privāti izstrādāts ...
36 komentāri
Jurista Vārds
Numura tēma
"Jurista Vārda" lasītāju aptauja un viedokļi par Satversmes preambulu
2 komentāri
Tieslietu padome
Tiesību politika
Tieslietu padome nozares ministram prasa konkrētas atbildes
Tieslietu padome 15. oktobrī nosūtīja informācijas pieprasījumu tieslietu ministram Jānim Bordānam, lūdzot sniegt skaidrojumu par Tieslietu ministrijas sagatavoto plānošanas dokumentu – izvērtējumu tiesībaizsardzības iestāžu ...
1 komentāri
Alberts Bels
Numura tēma
Preambula dos skaidru un saprotamu signālu Latvijas iedzīvotājiem
1 komentāri
Liāna Langa
Numura tēma
Valsts dibināšanas pirmsākumos pašsaprotamās lietas šodien daudziem nav skaidras
AUTORU KATALOGS