ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

26. Novembris 2013 /Nr.48 (799)

Psihotehnoloģijas un neirotehnoloģijas tiesībaizsardzības iestāžu darbībā
7 komentāri
Dr.iur.
Andrejs Vilks
Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns 

"Acis vienmēr novēroja, balss visur sekoja. Guļot vai nomodā, strādājot vai ēdot, istabā vai ārā, vannā vai gultā – izbēgt nebija iespējams. Pašam piederēja tikai daži kubikcentimetri telpas galvaskausā." – Džordžs Orvels

Mūsdienu sabiedrībā aizvien lielāku nozīmi iegūst cilvēkdrošība un sabiedrisko apdraudējumu novēršanas problēmas. Moderno tehnoloģiju laikmetā, lai cik tas nebūtu paradoksāli, sabiedrībā drošības potenciāls nepalielinās, bet palielinās apdraudējumu līmenis, paplašinās apdraudējumu veidi, formas un negatīvās ietekmes sekas. Indivīdu ietekmēšanā, tai skaitā izdarot pret viņiem vērstus noziedzīgos nodarījumus, tiek izmantotas inovatīvas tehnoloģijas, kuras nav pietiekami apzinātas un izzinātas.

Raksta autors publikācijā vēlas pievērst uzmanību jaunas pieejas tiesībaizsardzības iestāžu darbībā – psihotehnoloģiju un neirotehnoloģiju – tēmas aktualitātei. Rakstā ir iekicēti psihotehnoloģiskās izziņas un ietekmēšanas atsevišķi aspekti, neirotiesībzinātnes (Neirolaw) attīstības kontūras, kā arī psihotehnoloģijas studiju kursu realizācijas prakse un iespējas juristu profesionālajā izglītībā, nepretendējot uz tēmas plašu un dziļu izklāstu.

Psihotehnoloģiju un neirotehnoloģiju izmantošana tiesību aizsardzības iestāžu darbībā ir diezgan jauna. Vismaz Latvijas tiesiskajā, kā arī medicīniskajā pētnieciskajā un praktiskajā darbībā. Tomēr speciālie dienesti atbilstošas tehnoloģijas visai sekmīgi ir izmantojuši jau divdesmitā gadsimta sākumā. Kaut gan psihotehnoloģiju izmantošanas vēsture ir krietni senāka.

 

Problēmas aktualitāte

Nepieciešamība apzināt minēto tēmu un tās izpētes iespējas ir saistītas ar vairākiem apstākļiem. Pirmkārt, ar jaunu noziedzīgo nodarījumu veidu, kā arī paņēmienu izmantošanu, veicot kriminālās aktivitātes. Sakarā ar to, ka ir plaši pieejami dažādu metodiku apraksti ar personu psihiskās ietekmēšanas paņēmieniem, ir izveidoti kursi indivīdu psihiskā ietekmēšanā – psihotehniskie paņēmieni tiek izmantoti, veicot krāpšanas, īpašuma zādzības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli. Psihotehnoloģijas tiek prasmīgi un aktīvi izmantotas, lietojot modernus tehniskos komunikācijas līdzekļus (e-pastu, skaipu, mobilos sakarus), veicot praktiski anonīmu saskarsmi u.c. Otrkārt, neraugoties uz jaunu tehnoloģiju plašo pieejamību tiesību aizsardzības iestāžu darbībā, tās tiek izmantotas nepietiekami un nepilnīgi. Daudzos gadījumos tiesībaizsardzības struktūrās trūkst informācijas par šādām tehnoloģijām, to izmantošanas iespējām un rezultivitāti noziedzīgo nodarījumu novēršanā un apkarošanā, identificējot nodarījumus veikušās personas, vācot lietiskos pierādījumus, kā arī veicot noziedznieku psihokorekciju. Treškārt, atsevišķi medicīniskie un starpdisciplinārie pētījumi un zinātnisko izstrāžu rezultāti, tai skaitā neiroloģijā, varētu sniegt pilnīgi jaunas iespējas personu izziņā un viņu pretsabiedriskās un noziedzīgās uzvedības korekcijā.

komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lauris
1. Decembris 2013 / 23:01
0
ATBILDĒT
Godīgi sakot, esmu pārāk slinks, lai izlasītu visu rakstu, tāpēc nekas cits neatliek, kā minēt, skatot izrakstu, kas minēts komentārā, kuru šoreiz vismaz izlasīju visu :)



Nav interese aizstāvēt, bet jūtu morālu pienākumu apsvērt kritiku, jo autors iepretim man bijis gana atsaucīgs pasniedzējs. :)



Atkal būtu jāmin, bet, izņemot to, ka 20-100Hz nebūtu saucama par infraskaņu, neizslēdzu iespēju, ka doma nemaz nav tik pseidozinātniska vai aplama. Nav noslēpums, ka skaņas frekvences iedarbojas uz apkārtni (citādāk vispār nedzirdētu vibrācijas izpausmi, ja neveidotu viļņus gaisā), tāpēc arī frekvences no 20-100Hz varētu ietekmēt organismu, tas ir, pazemināt vismaz īslaicīgi serotonīnu vai citādāk ietekmēt homeostāzes procesus, kas var būt saistīti ar cilvēka uzvedības izmaiņām, ja pat ne būt to pamatā.



Ja rakstā minēts, ka tipiska sirdsdarbības ritma frekvence ir 7 Hz, tad mīklu neuzminēšu.



Šķiet, maz pētīts tiesību zinātnē, jo psiholoģijā pat maz pētīta tēma. Ja nemaldos, medicīnā arvien vairāk atzīst, ka visu organisma dzīvības procesu traucējumu pamatā ir iekaisums, kas savukārt var izcelties no uztura kvalitātes, sadzīves apstākļiem, apkārtējās vides elektromagnētiskā u.c. veidu starojuma, utt.



Iespējams, ka kriminoloģijā ir lielāks risks uztvert informāciju kā ezotēriku, nevis vispārzināmus faktus, bet vismaz rosme padomāt, kā arī JV komentāros diskutēt

;)
A.S.
30. Novembris 2013 / 11:05
0
ATBILDĒT
Jautājums ir par to, vai profesionālajā žurnālā ir vieta rakstam, kuru nevar saprast un kurš ir pilns ar aplamībām, ka pat Laurim Bočam jānodarbojas ar minējumiem par to, kas tad tur īsti ar to ir domāts ;-)
kritika
29. Novembris 2013 / 13:16
0
ATBILDĒT
pseidozinātnisks dažādu zinātņu nozaru savārstījums
Lauris Bočs
28. Novembris 2013 / 14:19
0
ATBILDĒT
Savukārt pats atļāvos nelasīt visu garo komentāru līdz galam, tomēr par pirmo norādi, kā savienot abus apgalvojumus.



Mans minējums - iespējams, ka domāta uzvedības nošķiršana no tās motivācijas, proti, vadīt mehāniskās darbības, taču ne ar skaidru apziņu (plānprātība vielmaiņas traucējumu dēļ).
Viesturs
27. Novembris 2013 / 14:59
0
ATBILDĒT
Nu nav šaubu, ka tehnoloģijas, cilvēku psihiskā ietekmējamība ir sasniegušas ,,vidējam\" cilvēkam neiedomājamu līmeni (pats ,,po faktu\" esmu ar to saskāries darbā). Galvenās problēmas ir - šo tehonoloģiju/zināšanu izmantošanas likumība un piemērojamība jurisprudencē (cilvēku sadzīvē), ņemot vērā ,,mūsu vidējo\" zināšanu līmeni.
A.S.
27. Novembris 2013 / 12:16
0
ATBILDĒT
Piedodiet, taču nespēju šo savārstījumu izlasīt līdz galam. Daži fakti par tehnoloģiju attīstību saputroti kopā ar acīmredzamām muļķībām un pretrunām tekstā...



Piemēram, citāts: \"Personām, kuras ir nodarījušas smagus noziegumus [...], neiroloģiskā izpēte ir fiksējusi pazeminātu serotonīna līmeni, līdz ar to šādas personas, balstoties uz bioloģiskiem rādītājiem, nespēj veikt tīšas mērķtiecīgas darbības. Pēc būtības viņi pilnā apmērā kontrolē savu uzvedību. Šādas personas varētu būt daļēji pieskaitāmas, un tām varētu tikt piemērots mazāks sods, salīdzinot ar personām, kurām ir serotonīns normālā līmenī.\"



Jautājums: kā iet kopā apgalvojums \"šādas personas [...] nespēj veikt tīšas mērķtiecīgas darbības\" ar apgalvojumu \"Pēc būtības viņi pilnā apmērā kontrolē savu uzvedību\"? Kontrolē, turklāt pilnā apmērā, bet nespēj veikt tīšas darbības?



Un kroņa secinājums: kāpēc cilvēkam, kurš apdraud sabiedrību, ir jāpiespriež mazāks sods tikai tāpēc, ka viņam ķīija smadzenēs ir savādāka nekā citiem. Iedomājieties, vienam slepkavam - 15 gadi, otram - 4 gadi nosacīti, jo seratonīns par zemu...



Cits citāts: \"Daudzos gadījumos raidītā ultraskaņa ietekmē sirdsdarbību, ja uz upuri iedarbojas ar infraskaņu zem 100 herciem. Vissmagākā ietekme ir septiņu hercu diapazonā. Šajā gadījumā starojums ir tādā pašā ritmā kā sirdsdarbība\"



Pirmkārt, infraskaņa ir tā, kura ir zem cilvēka dzirdes uztveres sliekšņa, t.i., zem 20 Hz, nevis zem 100 Hz. 20-100 Hz skan no daudziem mūzikas instrumentiem, un nav dzirdēts, ka kāds būtu nomiris no zemākās klavieru nots (~30Hz), kontrabasa (~40Hz) vai pat no ērģeles (10-16 Hz, atkarībā no ērģeles izmēriem).



Otrkārt, runājot par 7 Hz frekvenci autors apgalvo, ka \"Šajā gadījumā starojums ir tādā pašā ritmā kā sirdsdarbība\" - piedodiet, bet man personiski nav gadījies, ka sirds sistos ar ātrumu 7 sitieni sekundē. Domaju, ka tas vispār nav iespējams.



Nesaku, ka viss raksts ir aplams, taču šādi feileri mazina ticamību citām rakstā minētajām lietām, radot iespaidu, ka autors līdz galam nesaprot, par ko runā.
Magone
26. Novembris 2013 / 15:43
0
ATBILDĒT
Jāāāāāāā... Autors atvēra man acis uz jaunu, nezināmu pasauli. Traks var palikt, cik tālu zinātne ir aizgājusi. Varbūt pēc kāda laika kriminālprocesā (un arī citos procesos)varēsim pilnībā pārveidot sadaļu par pierādījumu iegūšanu un novērtēšanu. Nebūs nepieciešamas liecības un papīra pierādījumu blāķi, pietiks ar smadzeņu skenēšanu, vibroskeneri un citām tehnoloģijām.
visi numura raksti
Jurista Vārds
Diskusija
ECT sprieduma lietā Delfi pret Igauniju kopsavilkums
"Jurista Vārda" redakcija lūdza vairākiem speciālistiem sniegt viedokli par nesen Eiropas Cilvēktiesību tiesā pieņemto spriedumu lietā "Delfi pret Igauniju",1 kurš gan vēl nav stājies spēkā. Šis spriedums ir vērā ņemams, jo ...
11 komentāri
Jurista Vārds
Notikums
Pasniegti tieslietu sistēmas apbalvojumi  
Valsts dzimšanas dienas nedēļā gandrīz simts juristu un tieslietu sistēmai piederīgo saņēma dažādus apbalvojumus, kas tika pasniegti gan svinīgajā ceremonijā pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, gan Tieslietu ministrijas 95. ...
Jurista Vārds
Diskusija
Portāla atbildība par anonīmiem komentāriem: ECT spriedums Delfu lietā raisa diskusiju
"Jurista Vārds" lūdza lietpratējiem izteikt viedokli par šādiem jautājumiem: 1. Kā jūs vērtējat Direktīvas par elektronisko tirdzniecību piemērošanu šīs lietas ietvaros? 2. Vai jūs piekrītat ECT secinājumam, ka portālam ...
1 komentāri
Jurista Vārds
Notikums
Atzinības krusts – diviem juristiem  
Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienā, 18. novembrī, Rīgā, Melngalvju namā, notika Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta pasniegšanas svinīgā ceremonija, kuras laikā tika pasniegti 66 valsts ...
1 komentāri
Jurista Vārds
Tiesību politika
Deputāti izvērsti debatē par jauninājumiem Rīgas sabiedriskajā transportā
Saeima ceturtdien, 21. novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma būtiskus grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā. Līdz ar citiem jauninājumiem likums papildināts ar noteikumu, ka turpmāk pašvaldības nevarēs noteikt ...
AUTORU KATALOGS