ŽURNĀLS Diskusija

26. Novembris 2013 /Nr.48 (799)

ECT sprieduma lietā Delfi pret Igauniju kopsavilkums
11 komentāri

"Jurista Vārda" redakcija lūdza vairākiem speciālistiem sniegt viedokli par nesen Eiropas Cilvēktiesību tiesā pieņemto spriedumu lietā "Delfi pret Igauniju",1 kurš gan vēl nav stājies spēkā. Šis spriedums ir vērā ņemams, jo specifisku apstākļu izpildīšanās gadījumā tas paredz elektronisko masu mediju atbildību par anonīmu lietotāju atstātajiem komentāriem.

Lietas apstākļi ir šādi: interneta portāls Delfi, kas ir viens no lielākajiem interneta ziņu portāliem Baltijas valstīs, vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (turpmāk – ECT) par Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas (turpmāk – Konvencija) 10. panta (vārda brīvība – tiesības sniegt informāciju) pārkāpumu, ko radījušas Igaunijas tiesas.

2006. gada 24.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (11)
11 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
govs
2. Decembris 2013 / 14:48
0
ATBILDĒT
Es tak smejos par Alda 100 miljonu prasību.

Pretīgs, uz citu asinīm taisīts PR, jēgas no prasības nekādas, makšķerē lumpeņu vēlētājus.
Magone
2. Decembris 2013 / 13:11
0
ATBILDĒT
Ne katrs, kas taisa lielisku PR, arī darbos ir lielisks. To es par to Gobzemu. Varētu daudz ko pastāstīt, bet nevēlos lai pret mani vēršas ar morālā kaitējuma piedziņu.
govs
29. Novembris 2013 / 14:11
0
ATBILDĒT
jūtu, ka par daža laba aizskarošajiem komentāriem, nāksies man iesniegt prasību eiropas tiesā pret Jurista vārdu par 100 miljonu latu piedziņu par morālo un nodarīto kaitējumu.

un gobzemu nolīgšu!
Lauris Bočs
29. Novembris 2013 / 13:52
0
ATBILDĒT
Paldies par viedokļiem!



Ja neskaidri uzraktsīju, precizēju savu sākotnējo jautājumu - kāda atšķirība starp ēkas ārsienu, kuru ar īpašnieka atļauju iespējams izmantot līdzvērtīgi kā delfi portālu?



Atzīstu, ka piemēru 1:1 varētu nebūt, bet nekas neliedz īpašniekam uz ēkas ārsienas iekārtot kaut tāfeli ar krītiem - lai katrs raksta, ko grib, izņemot rupjības un aizvainojumus.



No sprieduma (lasīju rakstu, bet ne spriedumu) saprotams, ka tādā gadījumā īpašnieks būs atbildīgs, ja tomēr tiks rakstīti aizskaroši komentāri, neskatoties uz to, ka šie komentāri tikuši likvidēti un nav iespējams noteikt faktisko auditorijas un cilvēku skaitu (attiecīgo morālā kaitējuma apjomu cietušajiem)godas un cieņas aizskāruma noteikšanai (kā tas ir daļēji izdarāms iespieddarbu tirāžas gadījumos).



Uzskatu, ka tas varētu būt pārsteidzīgi, bet to man, Boča jaunskungam, 140 rakstu zīmēs nudien neizspriest. :)



Par iespējamām ķengām un apvainojumiem - jāatzīst, ka nebiju domājis kādu aizskart, bet garn ironizēt. Ja neizdevās, centīšos turpmāk apdomāt vairāk sevis rakstītā teksta iespējamo izpratni citu acīs.
mhe
29. Novembris 2013 / 13:27
0
ATBILDĒT
Bet tad ir jautājums - Jurista Vārds ir nācis tuvāk parastajai \"delfu auditorijai\" vai arī \"delfu auditorija\" ir nākusi tuvāk Jurista Vārdam? Manuprāt, otrais variants - par juristiem kļūst paaudzes, kuras viedokli pat tā īsti necenšas pamatot, jo mūsdienās taču viss notiek 140 rakstu zīmju ietvaros:)

Ja par Boča kunga vai jaunskunga jautājumu - atšķirība starp sienu un delfiem - sienas īpašnieks nevienu neaicina apķēpāt sienu, taču delfi paši ir radījuši iespēju tur kaut ko ieķengāt.
mja
29. Novembris 2013 / 12:30
0
ATBILDĒT
Piekrītu. Gandrīz nekā juridiska tajos komentāros nav, iepriekš bija plašas un jēdzīgas diskusijas. Viens Seskis savā stilā vēl nekas, bet kad vairums sāk to atdarināt ne visai veiksmīgi...

Likums un Tiesības jāatjauno!
.
29. Novembris 2013 / 12:23
0
ATBILDĒT
Žēl, bet tik tiešām apstiprinās jau vairākkārt paustā tēze, ka \"Jurista Vārda\" komentētāji ir nolaidušies līdz Delfu komentētāju līmenim (kāda ironija, skatoties kontekstā ar ECT spriedumu). Nav brīnums, ka šī numura drukātajā versijā iepriekšējās nedēļas komentāri nemaz netika publicēti - nav jau vairs ko publicēt, viena ironija, ķengas un nu jau arī apvainojumi.



Cerams, ka jaunajā \"Jurista Vārda\" elektroniskajā versijā būs nepieciešama autorizācija ar sociālo tīklu (Facebook, Twitter, draugiem.lv) vai internetbankas datiem.



P.S. Būtu arī patīkami, ja \"Jurista Vārds\" kļūtu par (vismaz daļēji) recenzētu žurnālu, jo ir pienācis laiks attīstībai; šis formāts sevi nepārprotami ir izsmēlis.
Lauris Bočs
29. Novembris 2013 / 10:48
0
ATBILDĒT
Es smejos, bet ne par asprātu, ja saprotat... :)



Par savu rakstības stilu - šie ir komentāri, nevis izsmeļošo eseju slejas! Saglabājot domu, izsakos lakoniski. Ja neiet pie dūšas, varat iet delfos atgremot!
govs
29. Novembris 2013 / 09:14
0
ATBILDĒT
Ja kas, lauris.bocs@inbox.lv! kas, ja kas, ko, ja kas, ko kas kas?



kas ir ECT, kas tā par tiesu, kāpēc kaut kāda briseles tiesa jaucas mūsu valsts iekšējās lietās ar kaut kādu spriedumu par igauņu delfi.ee?



es nesaprotu, vai mums pašiem nav daudz lietas, kas var izskatīt tiesas iesniegumus par delfi komentāriem mūsu portālos, vai kad lauris@bocs apzīmē pats sev sienu?

atvainojiet, ko?!



ja kas, tad 17:00 pie mārupes hesīša, labi
Lauris Bočs
28. Novembris 2013 / 14:43
0
ATBILDĒT
Ja trešā persona uz Seskam pilsētas centrā piederošas daudzdzīvokļu ēkas ārsienas uzzīmēs lielu \"vidējo pirkstu\" ar uzrakstu \"Tas Seskim 7Hz debesīs\", tad Seskis sūdzēs Sesku kā aizsākruma organziatoriskā satvara īpašnieku tiesā par morālā kaitējuma atlīdzinājumu?



Morāles jautājums - kāpēc, lai varētu ēkas ārsienu noteiktā kārtībā un saskaņā ar īpašnieka interesēm izmantot (piem., izvietot komerciālu reklāmu, paziņojumus, komentārus u.tml.), bet nedrīkst īpašnieka interesēm pretēji izmantot (piem., rakstīt aizskarošus rakstus), savukārt interneta portālā drīkstētu abus darīt, neskatoties uz īpašnieka skaidri atrunātu gribu (nerakstīt aizskārumus)?



Ja kas, lauris.bocs@inbox.lv!
Seskis
26. Novembris 2013 / 09:34
0
ATBILDĒT
Ļoti pareizs spriedums!

Ja Seskis uzdrīcelē komentāru izdevumā \"Jurista Vārds\", tad \"Jurista Vārds\" ir komentāra publicētājs un \"Jurista Vārda\" tiesiski funkcionālais satvars tā atbildīgā organizatoriskā veidojuma personā ir tieši atbildīgs par nodarītajiem zaudējumiem.

Tādējādi, ja Seskis lasa izdevumu \"Jurista Vārds\" un atrod Seska komentāru, kas Seskim šķiet aizskarošs, tad Seskis vēršas pie \"Jurista Vārda\" atbildīgā organizatoriskā satvara ar prasījumu par zaudējumu un morālā kaitējuma atlīdzinājumu.

Paldies arī A.Vilka kungam par saturiski bagāto un interesanto rakstu. Turpmāk, lai Seskis nodarītu lielāku kaitējumu Seskim un, attiecīgi, lūgtu lielāku kaitējuma atlīdzinājumu, komentāri tiks rakstīti 7 hercu frekvencē.
visi numura raksti
Andrejs Vilks
Skaidrojumi. Viedokļi
Psihotehnoloģijas un neirotehnoloģijas tiesībaizsardzības iestāžu darbībā
"Acis vienmēr novēroja, balss visur sekoja. Guļot vai nomodā, strādājot vai ēdot, istabā vai ārā, vannā vai gultā – izbēgt nebija iespējams. Pašam piederēja tikai daži kubikcentimetri telpas galvaskausā." – Džordžs ...
7 komentāri
Jurista Vārds
Notikums
Pasniegti tieslietu sistēmas apbalvojumi  
Valsts dzimšanas dienas nedēļā gandrīz simts juristu un tieslietu sistēmai piederīgo saņēma dažādus apbalvojumus, kas tika pasniegti gan svinīgajā ceremonijā pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, gan Tieslietu ministrijas 95. ...
Jurista Vārds
Diskusija
Portāla atbildība par anonīmiem komentāriem: ECT spriedums Delfu lietā raisa diskusiju
"Jurista Vārds" lūdza lietpratējiem izteikt viedokli par šādiem jautājumiem: 1. Kā jūs vērtējat Direktīvas par elektronisko tirdzniecību piemērošanu šīs lietas ietvaros? 2. Vai jūs piekrītat ECT secinājumam, ka portālam ...
1 komentāri
Jurista Vārds
Notikums
Atzinības krusts – diviem juristiem  
Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienā, 18. novembrī, Rīgā, Melngalvju namā, notika Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta pasniegšanas svinīgā ceremonija, kuras laikā tika pasniegti 66 valsts ...
1 komentāri
Jurista Vārds
Tiesību politika
Deputāti izvērsti debatē par jauninājumiem Rīgas sabiedriskajā transportā
Saeima ceturtdien, 21. novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma būtiskus grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā. Līdz ar citiem jauninājumiem likums papildināts ar noteikumu, ka turpmāk pašvaldības nevarēs noteikt ...
AUTORU KATALOGS