ŽURNĀLS Redaktora sleja

1. Jūlijs 2014 /Nr.25 (827)

Sports pār konstitūciju
2 komentāri

"Sporta karalis" futbols ir pārņēmis cilvēku prātus visā pasaulē, arī Latvijā. Daži pat zaudējuši dzīvību no pārmērīgas futbola spēļu skatīšanās, kaut gan ir arī tādi, kas pat dzirdēt negrib par pasaules čempionātu.

Savukārt pašā futbolā ir kā dzīvē. Futbola čempionāta galvenais rīcības princips ir godīga spēle, tomēr spēles laukumā var redzēt ne tikai precīzas piespēles un skaisti iesistus vārtus, bet arī pārkāpumu tēlošanu, pretinieka provocēšanu uz pārkāpumu un pat košanu citam spēlētājam. Pa vidu visiem ir tiesnesis, kuram viss jāredz un visos gadījumos jāpieņem taisnīgs un galīgs lēmums, turklāt bez atkārtojuma iespējām. Ja tas nenotiek, tad skatītājs "pieņem lēmumu" par tiesneša "slēptajiem motīviem" un "sūtīšanu uz mājām".

Arī valstij, kas vēlas rīkot futbola pasaules kausa finālturnīru, nākas piedzīvot ne mazāk spraigus notikumus. Analītiķi vērtē, cik izmaksā šāda pasākuma organizēšana un kādām sociālām problēmām būtu bijis iespējams novirzīt futbolam iztērētos resursus. Savukārt citi rēķina, cik daudz šī turnīra organizētājvalsts nopelnīs.

Brazīlijas gadījumā tiek pat norādīts, ka valsts konstitūcija piekāpjas futbola priekšā. Daniels De Saules (Daniel De Saulles) portālā www.thelawyer.com publicējis interesantu blogu "Kā Starptautiskā Futbola federāciju asociācija ir izmainījusi Brazīlijas konstitūciju Pasaules kausa dēļ?".

Grozījumi dažādos likumos un pat valsts konstitūcijā bija priekšnoteikums, lai Brazīlija varētu kļūt par šī sporta pasākuma mājvietu. Izmaiņas bija saistītas ar drošību, alkohola izplatīšanu, vīzu izsniegšanu, patērētāju tiesību aizsardzību, nodokļiem, infrastruktūru un darba tiesībām. Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (Fédération Internationale de Football Association, saīsināti – FIFA) rosināja turnīra laikā ļaut stadionos tirgot alkoholu, kam Brazīlijas valdība arī piekrita, jo alus ražotāji ir vieni no galvenajiem FIFA sponsoriem. Lai izdarītu izņēmumu no vispārīgā likuma, kas Brazīlijā aizliedz alkohola tirdzniecību futbola stadionos, īpašajā Pasaules kausa likumā tika iekļauts speciāls regulējums.

Šajā pašā Pasaules kausa likumā Brazīlija uzņēmās arī civiltiesisko atbildību pret FIFA par kaitējumu, kas tai radīsies Pasaules kausa izcīņas laikā, lai gan Brazīlijas konstitūcija paredz valsts atbildību tikai publiskajās tiesībās. Turklāt FIFA var noteikt komercdarbības ierobežojumus noteiktās teritorijās divu kilometru attālumā no stadioniem. Līdz ar to tikai komersanti, kas saņēmuši FIFA atļauju, var veikt komercdarbību šajās Brazīlijas teritorijās.

Ja valsts vēlas organizēt lielus sporta pasākumus, tai nākas piekāpties virknei prasību, no kurām daļa nesamērīgi ierobežo pamattiesības. Valsts kļūst par ķīlnieci starp vēlmi organizēt cilvēkiem svētkus un tās iedzīvotāju cilvēktiesībām. Vai sports ir tā vērts?

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Litvins G. Sports pār konstitūciju. Jurista Vārds, 01.07.2014., Nr. 25 (827), 2.lpp.
komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Futbolists
2. Jūlijs 2014 / 11:24
0
ATBILDĒT
Paldies par interesantu rakstu!
Pavisam neliels precizējums: FIFA jeb "Fédération Internationale de Football Association" ir tulkojams nevis kā "Starptautiskā Futbola federāciju asociācija", bet gan kā "Starptautiskā Asociācijas futbola federācija". Vārds "association" šajā gadījumā ir apzīmētājs vārdam "football". Tās spēles, kuru mēs ikdienā pazīstam vienkārši kā "futbolu", pilnais oficiālais nosaukums ir "asociācijas futbols" – lai to atšķirtu no citiem futbola veidiem (amerikāņu futbola, kanādiešu futbola, īru (gēlu) futbola, austrāliešu futbola un abiem regbija veidiem).
outra pergunta
1. Jūlijs 2014 / 10:36
0
ATBILDĒT
Vai kāds vispār runātu par nabadzību Brazīlijā un par smagiem darba apstākļiem Katarā ja FIFA nebūtu nolēmusi rīkot tajās valstīs PČ?
visi numura raksti
Kristīne Tropa
Numura tēma
Kā notiek tiesu nolēmumu anonimizācija Latvijā
3 komentāri
Irēna Kucina
Numura tēma
Tiesu prakses publicēšana kā viens no tiesas atvērtības instrumentiem
Tiesu atvērtība, nodrošinot sabiedrību ar informāciju, tiek akcentēta tieslietām veltītajos pētījumos un konferencēs – gan attiecībā uz Latviju, gan arī runājot par kopīgām tendencēm Eiropā un pasaulē. Aizvien skaidrāk mēs ...
Diskusija
Kā tiesas tiek galā ar nolēmumu anonimizēšanas un publicēšanas pienākumu
1. Kā mainījusies tiesu nolēmumu pieejamība kopš 2013. gada 1. septembra, kad stājās spēkā grozījumi likumā "Par tiesu varu"? 2. Vai, jūsuprāt, tiesu prakses pieejamība pašlaik tiek nodrošināta pilnā apmērā? 3. Kā jūsu tiesā ...
Numura tēma
“Jurista Vārda” lasītāju viedoklis par tiesu nolēmumu pieejamību un anonimizāciju Latvijā
Lai noskaidrotu, kā mūsu žurnāla lasītāji vērtē Latvijas tiesu nolēmumu pieejamību un anonimizāciju, "Jurista Vārda" redakcija žurnāla 2014. gada 3. jūnija laidienā un portālā juristavards.lv (no 29. maija līdz 15. jūnijam) ...
5 komentāri
Tieslietu ministrija
Tiesību politika
Lemj, kā efektīvāk izmeklēt sūdzības par valsts amatpersonu iespējamu vardarbību
Pirms pāris nedēļām, 17. jūnijā, Ministru kabinets pieņēmis zināšanai Tieslietu ministrijas iesniegto informatīvo ziņojumu par gadījumiem, kad konstatēti pārkāpumi sūdzību par iespējamu vardarbību, ko izdarījušas valsts ...
AUTORU KATALOGS