ŽURNĀLS Numura tēma

1. Jūlijs 2014 /Nr.25 (827)

Kā notiek tiesu nolēmumu anonimizācija Latvijā
3 komentāri
Kristīne Tropa
Tiesu administrācijas Tiesu informācijas sistēmas nodaļas referente 
Foto: Boriss Koļesņikovs

1. Nolēmumu anonimizācijas un publicēšanas nepieciešamība

Plašāka tiesas nolēmumu pieejamības internetā nepieciešamība tiek pamatota gan ar dažādu starptautisko organizāciju rekomendācijām, gan valdības rīcības plānā un Tiesu iekārtas attīstības pamatnostādnēs ietvertajiem uzdevumiem veicināt tiesu judikatūras pieejamību un sistematizāciju.

Mūsdienās internets ir kļuvis par vienu no galvenajiem informācijas avotiem. Tāpat kā visu tiesību aktu publiska pieejamība internetā veicina tiesiskumu, arī tiesu spriedumu publicēšana ļauj sabiedrībai labāk saprast un novērtēt tiesu darbu, kā arī sekmē tiesu prakses stabilitāti (nolēmuma paredzamību).

 

2. Normatīvo aktu regulējums

Tiesu nolēmumu pieejamību Latvijas Republikā regulē likums "Par tiesu varu", Administratīvā procesa likums, Informācijas atklātības likums, Fizisko personu datu aizsardzības likums, procesuālie likumi un uz šajos likumos ietvertā deleģējuma pamata izdotie Ministru kabineta 2009. gada 10. februāra noteikumi Nr. 123 "Noteikumi par tiesu informācijas publicēšanu mājaslapā internetā un tiesu nolēmumu apstrādi pirms to izsniegšanas" (turpmāk – Noteikumi Nr. 123).

Atbilstoši Noteikumu Nr. 123 redakcijai, kas bija spēkā no 2009. gada 30.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
1. Jūlijs 2014 / 09:01
1
ATBILDĒT
Tiesu nolēmumu anonimizācijas lielais pozitīvais (+) ir tas, ka anonimizēt var no jebkura datora, turklāt paroles paliek datora atmiņā, kā rezultātā jebkurš interesents var izbaudīt anonimizācijas brīnišķo garšu.
Taisnība, ka neanonimizēti paliek daudzi būtiski svarīgi personas dati, tāpēc, lai sajauktu pēdas, nolēmumi tiek apvienoti, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu lietu apvieno ar krimināllietu par izspiešanu, Bāriņtiesas lietu par aprūpes tiesību atņemšanu apvieno ar civillietu par laulības šķiršanu.
Vispār jau efektīvākais privātpersonas tiesību aizsardzības līdzeklis būtu tiesas nolēmumu ievietošanu lejupielādes vietnēs internetā. Piemēram, tiesa ievieto sava sprieduma beta versiju. Interesanti var lejupielādēt un izteikt savu viedokli. Pēc tam tiek ievietota sprieduma 1.1 versija, 1.2 versija, paplašinātā versija ar tiesneša atsevišķajām domās, ar liecinieku, procesa dalībnieku atsevišķajām domām u.t.t. Lai spriedumu varētu lejupielādēt, jāreģistrējas un tad var konstatēt, kurš ir lejupielādējis.
Vēl varētu apvienot anonimizēšanu ar Bitcoin, Litecoin vai citas virtuālās valūtas ražošanu, bet tiesu tehniskais aprīkojums ir pārāk slābens priekš tādām darbībām.
Gogelmogels > Seskis
1. Jūlijs 2014 / 12:23
2
ATBILDĒT
Korporācija Intel solīja saviem procesoriem anonimizēšanas instrukcijas atbalstu, pārdošanā jau ir datori ar uzlīmi "Anonimizēšanai gatavs", videokaršu ražotāji gatavo sevišķas jaudīgas videokartes anonimizēšanai trīsdimensiju režīmā, kad anomizēšanas operators vienlaicīgi pieslēgsies Tiesu administrācijas ano-padomniekam un vienlaikus uzklausīs virtuālo mākoņprocesa dalībnieku pamācības anonimizēšanai. Tā kā anonimizējot stipri uzkarsīs dators, ir patentēta jauna dzesēšanas sistēma, kas darbosies ar procesa dalībnieku asarām, dzesējot uzkarsēto procesoru. Microsoft jau uzsācis anonimizēšanas licenču tirdzniecību, tā kā bizness attīstās.
. > Seskis
1. Jūlijs 2014 / 11:14
0
ATBILDĒT
Vai reģistrēties varēs arī ar facebook, twitter un draugiem.lv lietotājvārdiem? Ja tā, vai neradīsies sociālo tīklu noteikumu pārkāpums, veicot nesankcionētu lejupielādi? Mēs taču negribēsim aizvainot Lielo Brāli.
visi numura raksti
Irēna Kucina
Numura tēma
Tiesu prakses publicēšana kā viens no tiesas atvērtības instrumentiem
Tiesu atvērtība, nodrošinot sabiedrību ar informāciju, tiek akcentēta tieslietām veltītajos pētījumos un konferencēs – gan attiecībā uz Latviju, gan arī runājot par kopīgām tendencēm Eiropā un pasaulē. Aizvien skaidrāk mēs ...
Diskusija
Kā tiesas tiek galā ar nolēmumu anonimizēšanas un publicēšanas pienākumu
1. Kā mainījusies tiesu nolēmumu pieejamība kopš 2013. gada 1. septembra, kad stājās spēkā grozījumi likumā "Par tiesu varu"? 2. Vai, jūsuprāt, tiesu prakses pieejamība pašlaik tiek nodrošināta pilnā apmērā? 3. Kā jūsu tiesā ...
Numura tēma
“Jurista Vārda” lasītāju viedoklis par tiesu nolēmumu pieejamību un anonimizāciju Latvijā
Lai noskaidrotu, kā mūsu žurnāla lasītāji vērtē Latvijas tiesu nolēmumu pieejamību un anonimizāciju, "Jurista Vārda" redakcija žurnāla 2014. gada 3. jūnija laidienā un portālā juristavards.lv (no 29. maija līdz 15. jūnijam) ...
5 komentāri
Tieslietu ministrija
Tiesību politika
Lemj, kā efektīvāk izmeklēt sūdzības par valsts amatpersonu iespējamu vardarbību
Pirms pāris nedēļām, 17. jūnijā, Ministru kabinets pieņēmis zināšanai Tieslietu ministrijas iesniegto informatīvo ziņojumu par gadījumiem, kad konstatēti pārkāpumi sūdzību par iespējamu vardarbību, ko izdarījušas valsts ...
Andris Pumpišs
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesību normu iztulkošanas kvintesence
Pēdējo 20 gadu laikā Latvijas tiesību zinātnē ir veikti vairāki pētījumi tiesību teorijā, kuru izpētes objekts ir tiesību normu iztulkošanas metodoloģijas īpatnības. Lai arī tiesību normu iztulkošana ir Eiropas tiesību zinātnē ...
3 komentāri
AUTORU KATALOGS