ŽURNĀLS Redaktora sleja

2. Septembris 2014 /Nr.34 (836)

Turies, Ukraina!
24 komentāri

Biju nolēmusi redakcijas slejās karu Ukrainā vairs nepieminēt. Pirmkārt, tādēļ, ka jau vairākkārt bijām rakstījuši par šīs krīzes "tiesiskajiem" aspektiem. Otrkārt, tāpēc, ka likās – situācija uzlabojas. Ukrainas spēki ziņoja par panākumiem cīņā pret Doņeckas un Luhanskas teroristiem, savukārt Krievija bija pieklusinājusi agresīvo retoriku un Putins pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko Minskā izteicās par miera nepieciešamību Austrumukrainā. Tomēr tas atkal izrādījās tikai klusums pirms vētras.

Nezinu, kas būs noticis Ukrainā brīdī, kad iznāks šis "Jurista Vārds". Diemžēl ziņas, kas bija pieejamas žurnāla tapšanas brīdī, liek domāt par aizvien briesmīgāku situācijas attīstību. Krievija 27. augustā ir uzsākusi neslēptu iebrukumu savā kaimiņvalstī – ļaunākais no scenārijiem ir piepildījies.

Dienu pirms tam man laimējās būt ukraiņu populārākās rokgrupas "Okean Elzy" (skat. youtube.com, tiešām iesaku!) koncertā Dzintaru koncertzālē. Publika – galvenokārt Latvijas ukraiņi – ar Ukrainas karogiem rokās un dzeltenziliem ziedu pušķiem solistam Svjatoslavam Vakarčukam. Saucieni no zāles: "Slava Ukrainai!" Un acīmredzami izmisuši cilvēki uz skatuves, kas atklāti atzīst – ir grūti muzicēt, jo pārāk bieži jāskatās internetā ziņas no dzimtenes (tā bija diena, kad Minskā notika iepriekšminētā tikšanās). Un arī rūgti pajoko, aicinot izvest no zāles "žūriju", ja tāda uzradīsies (atsauce uz šeit notiekošo prokremlisko "Jauno vilni"). Tomēr pamazām mūzika gūst virsroku pār politiku, un sajūsminātajai publikai par prieku mākslinieki pēc programmas beigām vēl vismaz trīs reizes atgriežas uz skatuves, lai kopā ar zāli turpinātu dziedāt. Vakarčuka ieraksts tviterī nākamajā dienā: "Paldies, Latvija!"

Koncerta eiforija realitāti tomēr aizsedz vien uz īsu brīdi. Nākamajā dienā Krievijas armija neslēpjoties iesoļo Dienvidukrainā, sākot plašu uzbrukumu Ukrainas spēkiem un tādējādi no neizbēgamās sakāves glābjot brālīgos teroristus.

Šī invāzija, starp citu, notiek pat bez formālas Putina leļļu parlamenta atļaujas, kas atbilstoši Krievijas Federācijas likumiem tomēr ir nepieciešama karaspēka nosūtīšanai uz ārvalstīm. Kaut gan tas, protams, nav nepieciešams, jo gan Austrumukrainas teroristi, gan viņu darba devēji no agresīvās kaimiņvalsts Aizsardzības un Ārlietu ministrijām vienā balsī apgalvo, ka visi Krievijas Federācijas karavīri, kas devušies uz Ukrainu, to dara brīvprātīgi un sava atvaļinājuma laikā!

Gadījumā, ja kāds (piemēram, Depardjē) šiem fantasmagoriskajiem meliem censtos noticēt, neatbildēts tomēr paliek jautājums – kādā veidā Krievijas desantnieki no darba brīvajā laikā spēj tikt pie ieročiem un kaujas tehnikas, ar kuras palīdzību nogalināt savas kaimiņvalsts iedzīvotājus? Ja armijas komandieri nezina, kur atrodas viņu karavīri un kur tanki, tas normālā valstī nozīmētu vismaz kriminālatbildību, bet drīzāk kara tiesu. Tomēr Krievijas Federācijas gadījumā tiesību normas un loģikas likumi nav spēkā.

S. Vakarčuks 28. augustā tviterī raksta: "Tam, kurš aizstāv savu dzimteni, motivācija ir daudz lielāka nekā tam, kurš karo svešā zemē. Tas ir cilvēka dabā. Ukraina izturēs!" Protams.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Turies, Ukraina!. Jurista Vārds, 02.09.2014., Nr. 34 (836), 2.lpp.
komentāri (24)
24 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
8. Septembris 2014 / 11:34
0
ATBILDĒT
P.S. Tas bija adresēts Žirafei
Jurčiks
8. Septembris 2014 / 11:33
1
ATBILDĒT
Nu redz, deformētā informācijas telpā viss aizmirstas ļoti ātri... Principā jau tie nebija krievi, kas visu uzsāka. Krievijas Krimas kampaņa bija reakcija uz iespējamo kara bāzu (īpaši Sevastopoles) zaudēšanu Maidanā notikušās (iespējams, neleģitīmās) varas maiņas rezultātā. Par to neviens pie mums nerunā. Citur pasaulē runā, bet pie mums - nē. Nedrīkst, jo tad tu viennozīmīgi esi Kremļa trollis, sazvērestības teoriju piekritējs un vispār Tvaika ielas pacients.. Bet fakts, ka to darītu dajebkura lielvalsts savu stratēģisko interešu aizsardzībai (un ir darījušas, piem., Karību krīze) - to neviens vairs "neatceras"... Es ne mazākajā mērā neaizstāvu un neattaisnoju Krieviju, bet vienkārši redzu šo situāciju atbilstoši manām zināšanām par šo pasauli un pieredzei tajā. Kā saka sens tautas sakāmvārds - pagale viena nedeg. Un mēģināt visu "izskaidrot" ar to, ka Putins ir psihs un krievi slikti - piedodiet, bet man tas nerullē. Pasaule ir sarežģītāka par šo. Un tieši tāpēc man ir lielas bažas par Latviju: demokrātija iespējama tikai (a) izglītotā un (b) informētā sabiedrībā. Izskatās, mēs neesam īsti ne (a), ne (b)...
Dzēsts lietotājs > Jurčiks
8. Septembris 2014 / 16:05
0
ATBILDĒT
Manuprāt visi ir informēti, ka krievi šito šurumburumu uzsāka ģeopolitisku apsvērumu vadīti, nevis tāpēc, ka ir psihi. Tā nav ekskluzīva informācija. Tomēr interešu pastāvēšana nenozīmē to, ka tās ir leģitīmas. Un šoreiz tā acīmredzami nav. Runājot līdzībās - ir saprotama motivācija, ja cilvēks, kura sieva aizgājusi pie cita, aizvainojumā sadod viņai pa kaklu un piečurā istabas kaktā, tomēr tas neliedz viņu saukt par vardarbīgu cūku.
Un ja jau es, kā izrādās, runāju ar dzīvesgudru reālpolitikas piekritēju, tad, aizmirstot par politkorektumu, atļaušos norādīt, ka Kuba, Afganistāna, Āfrika un visādi tur arābi ir viena lieta, bet šitādi fokusi Eiropā nav forši un ir galīgi garām.
ai_bi
5. Septembris 2014 / 09:58
0
ATBILDĒT
Par kuru tautu,krieviem vai ukraiņiem, vairāk jāpārdzīvo ir liels jautājums. Sabiedriskā organizācija publisko informāciju par D.Medvedeva krievijas armijai nodotajām mobilajām krematorijām, kritušo krievu zaldātu dedzināšanai, http://podrobnosti.ua/podrobnosti/2014/09/05/991981.html
Tā ir vēl viena līdzība ar II Pasaules karu.
Skats no malas
3. Septembris 2014 / 11:44
0
ATBILDĒT
Jebkutas tiesības, tai skaitā starptautiskās, tā sakot "darbojas" kamēr visas iesastītās puses tās atzīst, vai kamēr ir pietiekami piespiedu mehānismi, lai nodrošinātu to piespiedu izpildi, ja kāda no pusēm atsakās tiesības ievērot.

Manuprāt, Krievija jau labu laiku iepriekš ir sapratusi, ka starptautiskā sabiedrība nebūs pietiekami ieinteresēta, lai piemērotu atbilstošus piespiedu mehānismus, lai Krievu ierobežotu, ja tā atteiktos ievērot kādas starptautiskās tiesības, līdz ar to šobrid Krievija faktiski bez nekādām nopietnām ekonomiskajām un politiskajām sekām realizē savas intereses Ukrainas teritorijā.

Noslēgumā - neliels citāts no Cicerona, kurš jau labu laiku atpakaļ bija sapratis to, ko lielākā daļa nevar/ negrib saprast vēl joprojām - Silent enim leges inter arma.
Jurčiks > Skats no malas
4. Septembris 2014 / 12:56
0
ATBILDĒT
Varbūt jāsāk ar skarbo realitāti - ka starptautiskās tiesības, ja runa nonāk līdz nopietnām lietām, ir lielo puišu klubiņš. Un ka šajās lielajās lietās lielie puiši, pat ja nedrīkst, bet viņiem ļoti vajag, tad var. Nebāziet tak galvu smiltīs, kolēģi...

Starp citu, vai Satversmi preambulas vietā nevajadzēja papildināt ar jaunu pamattiesību - tiesības uz patiesu un objektīvu informāciju? Jo bez patiesas un objektīvas informācijas gan tautvaldībai, gan tiesiskumam ir nulles vērtība...
Dzēsts lietotājs > Skats no malas
3. Septembris 2014 / 15:43
0
ATBILDĒT
Tas viss tiešām ir mazliet nomācoši. Gandrīz jāsāk ticēt tiem pukstētājiem, kuri žēlojas par Rietumu civilizācijas norietu. Sankcijas un pirksta kratīšana nav aizvietotājs lielai rungai un apņēmībai to likt lietā.
Atliek tikai cerēt, ka lielo valstu līderi šobrīd uzvedas tik pussijaini tādēļ, ka viņiem patiesībā ir nospļauties par Ukrainu, nevis tādēļ, ka patiešām tic pasaulei kurā lielos ļaunos vilkus var iebaidīt ar morālu nosodījumu un atsaucēm uz konvencijām, hartām, līgumiem un cita veida makulatūru.
Jurčiks > Dzēsts lietotājs
4. Septembris 2014 / 13:31
0
ATBILDĒT
Vai nav ienācis prātā, ka "pussijainaijiem" lielo valstu līderiem ir pieejama informācija, kuras nav tev?
Dzēsts lietotājs > Jurčiks
4. Septembris 2014 / 14:53
0
ATBILDĒT
Nē nav gan ienācis, neesmu visādu sazvērestības teoriju piekritējs. Kas tad šiem tāds īpašs ir zināms? Izklausās, ka nojaušat.
Jurčiks > Dzēsts lietotājs
4. Septembris 2014 / 15:22
0
ATBILDĒT
Nav runa par sazvērestības teorijām. Kas tā par modi - nosaukt oponenta viedokli par "sazvērestības teoriju", cerot, ka ar to oponents būs diskreditēts un izslēgts no spēles? Bet par tēmu runājot - vai tu tiešām nopietni domā, ka lielvalstu un starptautisko organizāciju vadītāji savus lēmumus pieņem balstoties uz to infu, kas ir pieejama tev? Vai arī, ka tev ir pieejama infa, kas ir viņiem?
Dzēsts lietotājs > Jurčiks
4. Septembris 2014 / 16:12
0
ATBILDĒT
Nu atvainojos Jurčika kungs, bet drūmi noslēpumaini mājieni par to, ka iesvaidītajiem noteikti ir ziņas, kuru nav cilvēkam parastajam un kuras ir tik ļoti atšķirīgas no cilvēkam parastajam pieejamās informācijas, ka cilvēka parastā vispārīgi spriedumi par politiku neizbēgami ir kļūdaini, vienlaikus atsakoties konkretizēt, kas ar to domāts, liek domāt, ka autors pieder specifiskai subkultūrai.
Es arī domāju, ka Obama ar Merkeli zina krietni vairāk par cilvēku parasto. Bet tā ir detalizācijas pakāpe, nevis kardināli pretēja infa. Nav tādu slepeno ziņu, kas spēku līdzsvaram esot tādam kāds viņš ir liktu Rietumiem būt tik mīkstiem, ka tie aprobežojas ar pirksta kratīšanu. Kas tās par tādām ziņām? Ka Putinam ir wunderwaffe? Rietumiem ir rīcības brīvība, bet nav intereses un gribēšanas. Lūk, arī visas slepenās ziņas.
Jurčiks > Dzēsts lietotājs
4. Septembris 2014 / 16:50
1
ATBILDĒT
OK, ja reiz tu visu zini principā, un atšķirības ir tikai detalizācijas pakāpē, tad, lūdzu, iedod man sākumam vismaz šādu AR FAKTIEM PAMATOTU informāciju par to, no kuras puses tiek apšaudītas A-Ukrainas pilsētas? Es pilnīgi droši zinu, ka to zina gan Krievijas vadība, gan ASV vadība, gan ES valstu vadības. Bet to nezina publika (izņemot delfu komentētājus, protams, kuriem viss ir zināms ex natura, acīmredzot ar tiešo pieslēgumu Lielajam Zināšanu Egregoram...
Dzēsts lietotājs > Jurčiks
5. Septembris 2014 / 10:39
1
ATBILDĒT
Domāju, ka tās pilsētas apšauda abas puses, kā parasti kariņos notiek. Bet kas no tā ka valdības to zina? Tā jau nav tāda infa, kas būtiski ko mainītu.
Bez tam publikas domas un zināšanas rada pašas savu realitāti. Piemēram, brēkāšana par banderovciem, fašistiem, pindosu sazvērestībām, lai gan acīmredzami stulba, ir radījusi Krievijai politisku fonu kuru nevar ignorēt pat ja Putins pats zina, ka nav nekādu banderovpindosfašistu.
Bet Lielais Zināšanu Egregors bija labs. Gandrīz pēc Seska izklausās :D
Jurčiks > Dzēsts lietotājs
5. Septembris 2014 / 20:03
0
ATBILDĒT
Turklāt infa par to, kura puse apšauda pilsētas, mainītu visu BŪTISKI, vismaz man. Jo es nepiederu pie bļāvējiem, kuriem viss ir skaidrs uzreiz. Man vajag faktus. Piedod, taču profesija tāda - nepaļauties uz bļaustīšanos. BET FAKTU NAV, un pats interesantākais - nevienam, kā izskatās, tie īpaši nav vajadzīgi...
Jurčiks > Dzēsts lietotājs
5. Septembris 2014 / 20:01
0
ATBILDĒT
Es tev lūdzu konkrētu informāciju, nevis minējumus, tipa, apšaudīja abas puses, jo parasti tā notiek bla-bla-bla. Redzi - infas te nav, bet tu mēģini piedomāt klāt un izdarīt secinājumus, izejot no savas filozofiskās/ideoloģiskās/politiskās/seksuālās pārliecības. Nu labi, tad varbūt vismaz vari pateikt, kurš apšaudīja bēgļu kolonnu? Vai kurš to nelaimīgo Boeingu nogāza, par kura melnajām kastēm nākamajā dienā pēc to nodošanas teica, ka pirmā infa būšot 24 stundu laikā, bet vakar Nīderlandes eksperti paziņo, ka septembrī darīšot zināmus pirmos secinājumus, taču vainīgo nenosaukšot? Vari teikt, ko gribi, vai apsaukāties par sazvērestību teorijām, bet tā lieta nav tīra. Tīrās lietās infu neslēpj
Dzēsts lietotājs > Jurčiks
8. Septembris 2014 / 09:59
0
ATBILDĒT
Nu nezinu, nezinu, nezinu. Man arī diezgan vienalga. Jebkurā gadījumā krievi to lietu iesāka un krievi par to atbild. Varam jau, kā tagad moderni, paralēles ar Otro pasaules karu vilkt. Ja nacisti apgalvo, ka Poļi uzbrukuši viņu robežpunktam vai slepkavo vāciešus Polijā, ko pasaulei vajadzētu darīt - izveidot komisiju, meklēt pierādījumus un objektīvi izmeklēt, kamēr vācieši pa Varšavu tusē? Vienīgā infa kurai ir nozīme šajā lietā ir tas vai krievi atbalsta/neatbalsta Donbasa teroristus un vai krievu karavīri ir/ nav Ukrainas teritorijā. Pārējais ir detaļas un PR jautājumi.
PUSLABS
3. Septembris 2014 / 09:53
0
ATBILDĒT
Bez jau atceltās Federācijas padomes atļaujas pastāv vēl otra, neatceltā . Ja Krievija paziņo, ka tās militārpersonu konflikta zonā nav, neviens nevarētu nosodīt Ukrainu, ja tā neaizturētu varbūtējos Krievijas karavīrus.
...
2. Septembris 2014 / 20:40
3
ATBILDĒT
Nu, ja JV redaktore pauž savu viedokli un šausminās par to, kas notiek Ukrainā, ir jāpiemin, ka cieš ne tikai teroristi, bet tādi iedzīvotājiem, kuriem ar politiku sakara nekāda nav. Tik vienpusīgi tas teksts ir uzrakstīts, delfu stilā, kur gandrīz to pašu var izlasīt.
Ukraina nav tikai politiskais veidojums, Ukrainā dzīvo cilvēki. Nesen pilsētā Pervomaisjakajā sāka blombēt privāto sektoru, kur ir tikai dzīvojamas mājas. Trāpīja arī pa privātmājām, kur sēdēja un slēpās cilvēki. Kur ir šāda informācija? Vai tas, autoresprāt, nav šausmīgi? Kur ir kaut kāda līdzjūtība pret cilvēkiem, kuriem vienkārši nepalaimējās dzīvot tajā reģionā? Vai ir tikai Putins un Co., bet neko citu mēs dzirdam, neredzam un negribam zināt?
Precizējot > ...
4. Septembris 2014 / 14:40
0
ATBILDĒT
Jūs rakstāt: cieš ne tikai teroristi, bet tādi iedzīvotājiem, kuriem ar politiku sakara nekāda nav.
Gribētos precizēt, ko tieši domājat ar "teroristi"? Ukrainas vai separātistus un Krievijas armiju? Rodas iespaids, ka pirmos nevis otros.
? > ...
3. Septembris 2014 / 08:24
0
ATBILDĒT
Kā gan tik vienpusēji var izlasīt šo sleju?! Tas, par ko Jūs runājat, manuprāt, ir pašsaprotami!! Tieši tās jau ir tās kara šausmas, kuru dēļ cilvēku prāti un sirdis ir satraukti. Ne jau teroristu dēļ (nez, kā viņiem tur klājas?1) naktīs ļaudīm nenāk miegs.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 4
visi numura raksti
Sandra Vīgante
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts atbildība, pildot starptautisko līgumu saistības
Raksta mērķis ir skaidrot un vēlreiz uzsvērt, ka starptautisko līgumu saistību izpilde ir jebkuru publisko tiesību subjektu, ne tikai Ministru kabineta pienākums. Rakstā iztirzāta valsts un amatpersonu atbildība, pildot starptautiskus ...
Ilze Dubava
Notikums
Molotova – Ribentropa pakta atskaņas mūsdienās un nākotnes izaicinājumi
2014. gada 23. augustā notika Tieslietu ministrijas rīkotā konference "Molotova – Ribentropa pakts 75: atskaņas mūsdienās. Totalitāro upuru atceres diena Eiropā". 23. augustā apritēja 75 gadi kopš nacistiskā Vācija un Padomju ...
Elīna Semeņuka
Skaidrojumi. Viedokļi
Personas tiesības pašvaldības teritorijas plānošanas procesā: likums un prakse
Personas tiesību īstenošana ir teritorijas plānošanas procesa leģitimitātes garantija. Parasti personu tiesības teritorijas plānošanas procesā tiek iedalītas trijās daļās: 1) tiesībās iegūt informāciju; 2) tiesībās ...
1 komentāri
Māris Simulis
Skaidrojumi. Viedokļi
Interpretācijas problēmas darbinieku kvalifikācijas celšanas normatīvajā regulējumā
Uzņēmuma konkurētspēju cita starpā nosaka uzņēmumā nodarbināto personu kvalifikācija un viņu spēja pielāgoties jaunām izmaiņām un inovācijām konkrētajā nozarē. Aizvien biežāk darba devēji ar nodomu sasniegt uzņēmuma ...
Jurista Vārds
Diskusija
Tieslietu padomes izveidošana ir attaisnojusies
Aizritējis Tieslietu padomes pirmais četru gadu darbības posms, kura noslēgumu iezīmē vēlēto Tieslietu padomes locekļu pārvēlēšana. Tieslietu padomes izveidošana tika noteikta ar 2010. gada 3. jūnija grozījumiem likumā "Par tiesu ...
AUTORU KATALOGS