ŽURNĀLS Redaktora sleja

3. Februāris 2015 /Nr.05 (857)

Laiks izskaidrot Igaunijas fenomenu
20 komentāri

Latvija arvien tiek salīdzināta ar Igauniju. Piemēram, pagājušajā nedēļā 27. janvāra LTV raidījumā "Viens pret vienu" Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniecei nācās publiski skaidrot, kāpēc Igaunijā jau ilgu laiku ir jauni cietumi un ieslodzījuma vietu sistēma kopumā ir labāka. Savukārt ar Lietuvu Latvija tiek salīdzināta mazāk. Lai gan ir vērts kartē palūkoties gan uz augšu, gan uz leju, lai redzētu kopainu.

No visām trīs Baltijas valstīm Igaunija tomēr ir vispamanāmākā. Atsaukšanās uz Igaunijas pieredzi Latvijā cilvēkos rada dažādas emocijas – no intereses un prieka līdz dusmām un pārmetumiem par snobismu. Es piederu pie pirmās grupas. Igaunijas un Lietuvas pieredze ir analizējama nevis tāpēc, lai bērtu sāli uz mūsu brūcēm vai celtu pašapziņu. Latvijai līdzīgo valstu analīze ļauj skaidrāk ieraudzīt mūsu pašu kļūdas vai sasniegumus un nepieciešamības gadījumā pilnveidot savu rīcību.

Igaunijas pieredzē ļoti bieži ir kaut kas acīmredzami racionāls un simpātisks, kas pievērš uzmanību un liek analizēt plašāk. Juristiem būtu vērts izskaidrot šo parādību jurisprudences jomā.

Ar Igaunijas tiesisko regulējumu iespējams viegli iepazīties kopš šā gada janvāra, kad šīs valsts likumu tulkojumi angļu valodā un daži arī krievu valodā ir pieejami valsts oficiālā izdevēja mājaslapā www.riigiteataja.ee/en/. No savas pieredzes varu teikt, ka tie Igaunijas likumi, kurus esmu lasījis, ir pārskatāmi un skaidri. Tie priecē, jo tajos ir arī risinājumi problēmām, par ko Latvijā gadiem "lauza galvas".

Varētu izteikt tēzi, ka Igaunijā likumdošana ir kvalitatīva. Pēc neatkarības atjaunošanas Igaunijā tika pieņemti jauni un mūsdienīgi tā sauktie lielie likumi. Notiek pierādījumos balstīta lēmuma pieņemšana. Nav vērojami likumu grozījumu plūdi. Likumu sistēma ir veidota plānveidīgi un loģiski, kā arī balstoties uz noteikta veida vērtībām. Latvijā var patikt vai nepatikt nesen pieņemtais Igaunijas Partnerattiecību likums, tomēr tas bija loģisks Igaunijas likumdevēja solis, kas atbilst Igaunijas parlamenta līdzšinējās tiesību politikas vērtībām un praksei.

Igaunijas likumdošanas veiksmes stāsta pamatā nav milzu nauda, bet gan vēlme radīt noteiktu tiesisko kārtību, nevis haotisku brīvību. Pasaules valstu attīstības vēsture parāda, ka ekonomika attīstās, ja ir spēcīga likuma vara (Fukuyama F. Good Government, Bad Government. The American Interest. Policy, Politics&Culture. Vol. X, No. 2, November/December 2014, p. 11.). Tāpēc ne tikai informācijas tehnoloģiju, bet arī citās jomās radītas skaidras sistēmas, kas balstās iepriekš definētās vērtībās. Izmantojot medicīnas terminoloģiju, varētu teikt, ka Igaunijas veiksmes stāsta atslēga ir nevis augoņu ārstēšana ar plākstera uzlīmēšanu, bet asins attīrīšana no infekcijas. Tas ir grūtāk un nereti arī finansiāli dārgi, bet ilgtermiņā izdevīgāk. Šāda sistēmiska pieeja ne tikai izārstē "augoņus", bet neļauj rasties jauniem un rada labvēlīgus apstākļus imunitātes nostiprināšanai kopumā.

Latvijā likumdošanā novērojama pilnīgi pretēja tendence. Piemēram, tiesnesis nepareizi piemēroja prasības nodrošināšanu civilprocesā attiecībā uz mediju. Risinājums bija plāksteris konkrētai problēmai, likumā skaidrojot samērīguma principa piemērošanu šajās lietās. Vai tas nodrošina, ka cita veida lietās nebūs līdzīgu problēmu?

Sistēmiskas pieejas priekšrocības un vērtību nozīmi uzskatāmi parāda Igaunijas ceļu kvalitāte. Ja Latvijā braucam ar "zelta" trolejbusiem pa "kartupeļa vagām", tad Igaunijā brauc pa ļoti gludu asfaltu ar vidējas klases trolejbusu.

Ja ir stabili pamati, tad arī pašu ēku iespējams uzbūvēt drošu. Plānotai veiksmei ir domino efekts. Veiksme vairojas.

Protams, iespējams, ka es savos novērojumos par Igaunijas tiesiskā regulējuma kvalitāti kļūdos, un es neizslēdzu, ka tajā ir arī savi trūkumi. Tāpēc "Jurista Vārds" aicina juristus – it īpaši tos, kam ir cieša sadarbība ar kaimiņvalstīm, un tādu ir daudz! – dalīties pieredzē un atbildēt uz jautājumu, vai un kāpēc Latvijas likumdošanas kvalitāte atšķiras no Igaunijas un Lietuvas.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Litvins G. Laiks izskaidrot Igaunijas fenomenu. Jurista Vārds, 03.02.2015., Nr. 05 (857), 2.lpp.
komentāri (20)
20 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
KB
9. Februāris 2015 / 17:21
0
ATBILDĒT
Igaunijas attīstības pamatā ir savādāks privatizācijas process. Netika ļauts sertifikātus pārdot. Līdz ar to neizveidojās oligarhi un koruptīvā kultūra.
_
9. Februāris 2015 / 15:59
0
ATBILDĒT
_
. > _
9. Februāris 2015 / 16:00
0
ATBILDĒT
.
9. Februāris 2015 / 15:59
0
ATBILDĒT
Liikais
4. Februāris 2015 / 10:06
0
ATBILDĒT
Man savukārt ir piemērs nevis no komerctiesībām, bet kriminālprocesa.
Proti, LPSR kriminālkodekss. Iesaku jebkuram apskatīties un novērtēt, ko nozīmē likums ar augstu abstrakcijas pakāpi. Šobrīd teju 1000oš pantīgais kriminālprocesa likums 3x apjomā pārsniedz veco, taču taču tā izmantošanas ērtums, pārskatāmība un loģiskā struktūra ir kā studentu sastādītājiem likumprojektiem universitātē. Taču politiķiem tas netraucē dēvēt šo likumu par fundamentālu darbu...
Atceros tā brīža KPL visu līmeņu piemērotāju neizpratni par regulējuma trūkumu dažādās situācijās (klaji likuma robi), taču tas netraucēja atsevišķiem mācībspēkiem stāstīt, ka likums ir ar augstu abstrakcijas līmeni, tādēļ arī netiek dotas ,,instrukcijas" katram minēto tiesību piemērōšanas gadījumam, tādēļ likums ir jālasa un jāsaprot kopumā. Te vnk nav ko komentēt. 1000 pantu nevar ietvert to, ko kādreiz spēja noregulēt 300 pantos
mja > Liikais
4. Februāris 2015 / 10:23
0
ATBILDĒT
Atmetam starptautisko sadarbību, paliek nepilni 700. :)
Seskis
4. Februāris 2015 / 09:03
0
ATBILDĒT
Latvijas teritorijā dzīvojošo ļaužu atieksmi pret Igaunijā dzīvojošajiem "kurratām" vislabāk raksturo Livonija Indriķa hronika! No vienas puses, tur tika snobiski paziņots, ka Igaunijā nekā nav, izņemot sniegu un muciņas ar roņu taukiem. No otras puses, Igaunijas teritorijā pastāvīgi tika veikti sirojumi, un uz Latvijas teritoriju tika vestas tūkstošiem govis un meitas, no kā var secināt, ka Zobenbrāļu ordeņa ekspansijas sākumposmā Igaunijā iedzīvotāju blīvums sasniedza Tokijas vai Mehiko apmērus.
Arī šodien, vērojot Igauniju no pozīcijas - ko ta viņi, tiem igauņiem jau tikai OU "Lādzīgs bizness" pievienotās vērtības nodokļu karuseļu veidošanai, jāsecina, ka igauņi jau pašā neatkarības atgūšanas sāumposmā ir rīkojušies prātīgāk likumu izstrādes procesā - efektīvāks privatizācijas process, un atšķirībā no Latvijas igauņiem nav aktuāls 25 gadus ilgstošais "pilsoņu karš" starp denacionalizēto māju īpašniekiem un īrniekiem. Tas tā - atsevišķs piemērs.
Proficius Aliri
4. Februāris 2015 / 00:22
0
ATBILDĒT
Savulaik V.Sinaiskis rakstīja, ka tiesību normas rodas un attīstās divējādā ceļā – praktiski (kāzusu, precedentu ceļā kā paražu tiesības) un teorētiski kā lietpratēju mērķtiecīgi radītas tiesību normas (Sinaiskis V. Civiltiesību teorija un prakse. Jurists, 1933, nr.3, 67.sl.). Mūsu likumdevējs dažkārt nonāk savdabīgā abu veidu mistrojumā, radot tiesību normu principā konkrētam gadījumam. Gadās, ka šāda norma vairs neatbilst citām situācijām, prasot atkal jaunus grozījumus, lai neatbilstības novērstu. Īslaicīgais rezultāts dominē pār jēgpilnu un mērķtiecīgu tiesību jaunradi.
To pašu var teikt par normu abstraktuma pakāpi. No vienas puses, pamatā netiek apšaubīts, ka augstas abstrakcijas pakāpes normas ir kvalitatīvākas. No otras puses, praksē piemērotāji nereti neattaisno šādu normu esību, radot šaubas par to kvalitāti. Tā nokļūstam savdabīgā lokā – lai piemērotāji kļūtu prasmīgāki, augstas abstrakcijas pakāpes normas būtu nepieciešamas, tomēr sākotnēji tās ir kļūdu un daudzveidīgas piemērošanas cēlonis. Savukārt kazuistiskas normas šķietami ir vieglāk realizējamas, bet tas atkal neveicina piemērotāju prasmju attīstību. Likumdevējs arvien vairāk izvēlas kazuistiku (par to liecina arī iecerētās izmaiņas būtiska kaitējuma institūtā). Acīmredzot cerība uzlabot piemērotāju darbu ir zudusi pavisam…
mazgudrais > Proficius Aliri
4. Februāris 2015 / 08:31
0
ATBILDĒT
pas zudušo cerību - ja tas tiešām tā, tad jāuzslavē likumdevējs - pareizi ir saprasts, ka uzlabojumu iespējamība ir vairāk kā apšaubāma, tad nu nākas rikšot dzīvei nopakaļus un rakstīt tiesību normas gadījumiem, kas jau bijuši, bet kuru atkārtošanās iespējamība ir vairāk kā nenoteikta
A.Strupišs
3. Februāris 2015 / 13:01
0
ATBILDĒT
Padomju normatīvisms, iespējams, ir kaut kādā ziņā pie vainas, taču uz to norakstīt visu problēmu nav pamata. Es, piemēram, no juridiskās izglītības "periodizācijas" viedokļa esmu padomju tiesību produkts (1985-1990), tomēr dažādās darba grupās cīnos par to, lai likumi nebūtu kazuistiski, lai normas būtu pēc iespējas abstraktākā pakāpē. Protams, šādu normu piemērošana prasa ne tikai prasmi lasīt, saprast izlasīto un paturēt galvā vienu-divus likumus, bet arī pārzināt tiesisko sistēmu kopumā, prast pielietot juridisko tehniku un, iespējams, galvenais - pieredzi. Un, protams, radoša, atvērta un kritiska domāšana.

Ņemot vērā daudzus novērojumus, esmu secinājis, ka problēma rodas no šādiem galvenajiem iemesliem:
1) "politiskā nieze" (jeb birokrātiskā nieze - pēc vajadzības) - ja ir radusies skaļa problēma, tā ir skaļi jārisina. Kā to vislabāk izdarīt (vislabāk no politiķu un ierēdņu viedokļa, protams) - pieņemt vai grozīt likumu. Kņada ir acīmredzama, process notiek, aparāts strādā, sēdes, apspriedes, semināri, atskaites, monitoringi notiek. Kas no tā visa sanāk rezultātā - vairs nav tik svarīgi.

2) izglītošanas aizstāšana ar likumiem. Bieži vien darba grupās parādās priekšlikumi, kuri radušies vienkārši tādēļ, ka kāds nesaprot vai pat vienkārši nezina likuma regulējumu. Rezultātā no likuma mēģina veidot mācību grāmatu. Pēdējais piemērs - "akciju opciju" ieviešana Komerclikumā. Šāda regulācija esot vajadzīga, lai viens konkrēts Latvijas komersants varētu tādas izlaist. Tas nekas, ka jau ir vispārīgs noteikums par tiesībām izlaist vērtspapīrus (jebkādus), plus vēl īpaša regulācija par konvertējamajiem vērtspapīriem, kuru es personiski vairākkārt esmu izmantojis praksē, lai izlaistu šīs te pašas "akciju opcijas". Tagad izrādās, ka tas agrāk neesot bijis iespējams. Varbūt es savu pieredzi nosapņoju?...

3) vairākuma pasīvā nostāja pret jautājumiem, kuri vairākumu neskar, vai šķietami neskar. Piemēram, nāk ar iniciatīvu pāris dīvaiņi. Vairākums paskatās - ai, tas mani neskar, lai viņi paši tur ņemas. Un rezultātā aiziet lietas, kuras nestrādā, kurām nav ne ne vien sociālas nozīmības, bet arī juridiskās un institucionālās infrastruktūras. Bet galvenais, ka ieviests kaut kāds "mūsdienīgs" koncepts. Piemēram, par dzīvu zivju tirgošanas aizliegumu... (tas nāk prātā kā viens no pēdējiem piemēriem).

Likumprojektu anotācijas ir lielākoties formālas. Uz pēdējo lasījumu tiek sniegti priekšlikumi, kuri skar konceptuālus jautājumus un kuri nav skaidroti anotācijās - arī akmens ierēdņu un politiķu dārziņā. Vai jūs bez ierunām ticat anotācijās tik bieži sastopamajām frāzēm "likumprojekts šo jomu neskar" un "likumprojekta ieviešanai budžeta līdzekļi nav nepieciešami"?...

Par šo tēmu var rakstīt daudz un dikti, bet īsumā: atslēgas vārdi ir - izglītība, pieredze, plānošana, stratēģija. Nevis - nieze, lāpīšana, darbības imitācija...
A.Strupišs > A.Strupišs
3. Februāris 2015 / 19:01
0
ATBILDĒT
P.S. Ja jāsaka godīgi, tad īsti neesmu redzējis, ka kāds valdības vadītājs publiskotu tādu nopietnu valstiskās attīstības koncepciju/vīziju. Divas lietas, kuras daudzmaz, bet vienalga tikai nosacīti varēja pretendēt uz šādu statusu bija dalība ES un NATO. Nosacīti - tāpēc, ka šīm divām lietām vajadzēja būt tikai instrumentiem valsts stratēģisko mērķu sasniegšanai, taču tie paši tika pasludināti par mērķiem. Visādas abstraktas "uzlabošanas", "attīstīšanas", "veicināšanas" un pārējās "konsolidācijas" ir nevis stratēģiskas vīzijas, bet birokrātiskas atrunas un smadzeņu skalošana.
mazgudrais > A.Strupišs
4. Februāris 2015 / 08:27
0
ATBILDĒT
diviem Jūsu mimētajiem var pievienot arī eiro ieviešanu, tur tāpāt līdzeklis tika pasludināts par mērķi, un, kā šķiet, ar to viss arī beidzās
Liikais
3. Februāris 2015 / 12:01
3
ATBILDĒT
Hmm jāpiekrīt Osamas komentāram.
Vienlaicīgi autoram gribētos norādīt, ka ,,nelaimes ceļas no salīdzināšanas" - vai sievu/vīru, vai mašīnas, vai valstis vai vēl kādas citas salīdzināšanas :)
Un treškārt, likumi kļūst ar vien nevajadzīgāki, jo tiesiskuma koalīcija nu jau ilgstoši vadās no likuma gariem, likuma dvēselēm utt., pēc vajadzības, bet ne pēc likuma :)) te Lembis jāvajā, te vēl kautkādas akūtas sadzīves vajadzības :))
mazgurais > Liikais
3. Februāris 2015 / 12:23
1
ATBILDĒT
par sievu un mašīnu - man reiz gadījās vienam puikam pateikt, ka viņš sievu ne tādu izvēlējies un mašīna viņam aplama, viņš apvainojās pamatīgi - kas man daļas par viņa mašīnu
Baraks Osama
3. Februāris 2015 / 11:23
0
ATBILDĒT
Atceros, kā universitātē man, tāpat kā visiem, stāstīja, ka Latvijā kā postpadomju valstī ir raksturīgs juridiskais normatīvisms – rakstītā likuma dievināšana, nespēja domāt vērtību kategorijās, piemērot vispārējos tiesību principus u.tml. Tagad esmu sācis domāt, cik lielā mērā šāda pieeja tiek veicināta un atražota no paša likumdevēja puses. Rakstā minētais piemērs par prasības nodrošinājumu spilgti ilustrē minēto domāšanas veidu – likumdevējs nosprieda, ka risinājums vajadzīgs tūlīt un tagad, ka jādzēš ugunsgrēks, citādi būs par vēlu. Kas ir ātrākais un drošākais risinājums? Protams, grozīt likumu. Aktualizēt un risināt problēmu doktrīnā (kas Latvijas viegli vāciskajā tiesību sistēmā, atšķirībā no, piemēram, Itālijas, ir ieguvusi pietiekami lielu autoritāti kā tiesību avots) vai kā citādi mērķtiecīgi izvairīties no likuma grozīšanas – tas neder. Vajag tūlīt un tā, ka pat vislielākais muļķis saprot melnu uz balta uzrakstītu. Vienmēr esmu domājis, ka likumdošanas un likumu ieviešanas procesā jābūt sabalansētiem politiskiem un racionāliem apsvērumiem (tas nav nekas cits kā rakstā minētā lēmumu pieņemšana, balstoties uz pierādījumiem). Man ir sajūta, ka pie mums šī līdzsvara nav un dominē pirmie. Trūkst pamatīguma, ideālisma neaizmiglotas domāšanas ilgtermiņā un ar skatu nākotnē, savukārt dominē principiāla iestāšanās pret kaut ko, vēlme izpatikt vēlētājam un parādīt tam, ka kaut kas tiek darīts, atbildības un pienākuma apziņas trūkums (vai kaut kāda īpatnēja tās izpausme brīžos, kad to vajadzētu vismazāk). Taisnību sakot, sašķeltā sabiedrība, kas brīžiem nesaprot pat to, vai un kuros jautājumos ir liberāla vai konservatīva, arī nav tā pateicīgākā auditorija, kam kaut ko skaidrot un uz ko strādāt ilgtermiņā.
> Baraks Osama
9. Februāris 2015 / 15:59
0
ATBILDĒT
mazgudrais > Baraks Osama
3. Februāris 2015 / 12:21
0
ATBILDĒT
manuprāt tiesību piemērotāji mums ir tādi (kādi nu ir, tādi ir), ka jekkuru rakstītu normu, pat tādu, kura ir pavisam šauri tulkojama, iztulkos un piemēros pašā aplamākajā no iespējamajiem veidiem, tad kas būs, ja normas varēs plaši tulkot un kādus vēl tur tiesību principus piemērot?
tikko kā tauta pratīs sev jēdīgu Saeimu ievēlēt, pratīsim ari tiesību normas saskaņā ar principiem piemērot; piemērs - nupat kā bija ziņa medijos, ka kāda tur venecuēliete nav dabūjusi uzturēšanās atļauju, jo pase nederīga dēļ laulībās mainītā uzvārda, šeit pati ziņa nav tik interesanta, kā komenti pie šīs ziņas, kur vairumā gadījumu ierēdņu rīcība tiek attaisnota, kas būtu traucējis ņemt lietu pēc būtības, un skatīties, vai norma par nederīgu pasi šeit ir piemērojama, un tad saskaņā ar tiesību principiem sanāktu, ka pasei nav ne vainas, vai gadījums ar puiku, kuru uz ameriku veda operēt - nu nekādi likums neļauj maksāt valsts naudu uz ameriku, un ministrs priecājas, ka izdevies apiet likumu, kaut gan bēc būtības skatoties fināls tāds pats - faktiski valsts piedalījās maksāšana, kaut gan pēc principiem skatoties varēja konstatēt, ka norma nav šim gadījumam piemērojama, bet tad jālasa levist ko raksta un citi gudrīši, un atbildība par lēmumu jāuzņemas, bet priekš tam kiška tonka
Magone > Baraks Osama
3. Februāris 2015 / 11:31
1
ATBILDĒT
Pilnībā pievienojos. Latvijā trūkst domāšanas ilgtermiņā jeb konkrēta mērķa, ko katrā nozarē un arī kopumā vēlamies sasniegt. Likumi un to grozījumi tiek pieņemti noteiktu grupu vai vēlētāju interesēs. Latvijā ir arī zems juridiskās izglītības līmenis.
mazgudrais
3. Februāris 2015 / 11:00
0
ATBILDĒT
šis ir citāts no raksta augstāk: "privātpersonām un privāto tiesību juridiskajām personām (turpmāk – juridiskās personas)", autore sevi pozicionē kā PhD (Cantab.), manuprāt tāpēc arī mums ir sliktāk kā Igaunijā.
mazgudrais
3. Februāris 2015 / 10:56
0
ATBILDĒT
tests
visi numura raksti
Ilze Dubava, Gatis Litvins
Intervija
Padarīts liels darbs
Kopš 2015. gada 8. janvāra Latvijas Republikas Satversmes tiesa pēc ilgāka laika atkal strādā pilnā – septiņu – tiesnešu sastāvā: šai dienā amatā stājās 2014. gada 11. septembrī Saeimas apstiprinātā tiesnese Ineta Ziemele. ...
1 komentāri
Ineta Ziemele
Skaidrojumi. Viedokļi
Privātpersonu un juridisko personu veiktie cilvēktiesību pārkāpumi
Starptautiskās cilvēktiesības tradicionāli ir attīstījušās, lai dotu tiesības indivīdiem un grupām un uzliktu pienākumus valstīm. Tomēr kopš to pirmsākumiem cilvēktiesības ir ietvērušas brīdinājumu indivīdiem un ...
10 komentāri
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Kāda ir vārda “neuzmanība” jēga krimināltiesībās
Šīs pārdomas radās sakarā ar 2015. gada 20. janvāra Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas lēmumu, ar kuru netika atbalstīts viens no Tieslietu ministrijas izstrādātajiem likumprojektiem par grozījumiem ...
9 komentāri
Jurista Vārds
Notikums
Eiropas Tieslietu ministri – cīņā pret terorismu
Pagājušajā nedēļā, 29. un 30. janvārī, Latvija kā Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošā valsts Rīgā uzņēma ES iekšlietu un tieslietu ministru neformālās tikšanās dalībniekus. Pasākums aizritēja trīs daļās: 29. ...
Jurista Vārds
Juridiskā literatūra
Klajā nācis jaunais Darba likuma izdevums
AUTORU KATALOGS