ŽURNĀLS Redaktora sleja

17. Novembris 2015 /Nr.45 (897)

Divi ceļi
3 komentāri

Jānis Pliekšāns (Rainis) un Pēteris Stučka (Paragrāfs). Dzimuši vienā gadā. Draugi kopš skolas vecuma. Kopā mācījušies Rīgas pilsētas ģimnāzijā, pēc tam Pēterburgas Universitātes Tieslietu fakultātē. Jaunības gados vasarās bieži ciemojas viens pie otra ģimenes laukos, bet studiju laikā pat īrējuši kopīgu istabu. Neskatoties uz to, ka cēlušies no ļoti turīgām latviešu lauksaimnieku ģimenēm, abi aizraujas ar sociāldemokrātiskām idejām un aktīvi tās izplata Latvijā, kopīgi darbojoties Jaunajā strāvā un veidojot "Dienas Lapu". Abi cieš no cara režīma represijām – vispirms Rainis nonāk cietumā, pēc tam abi kopā ar ģimenēm tiek izsūtīti uz attāliem Krievijas novadiem.

Tad viņu ceļi šķiras. Rainis kopā ar Aspaziju dodas trimdā, kur uzraksta savus nozīmīgākos literāros darbus un, palikdams uzticīgs sociāldemokrātijas idejām, vienlaikus stiprina latviešu nacionālo pašapziņu un kaldina Latvijas valstiskuma ideju. Stučka šai laikā veido veiksmīgu advokāta karjeru Pēterburgā un vienlaikus pievēršas boļševismam, uzskatot, ka šķiru cīņas un vispasaules revolūcijas priekšā atsevišķo tautu interesēm jāatkāpjas. Kamēr Rainis Šveicē strādā pie patriotiskās poēmas "Daugava", Stučka vada sarkanās armijas iebrukumu tikko kā dibinātajā Latvijas valstī, ar terora palīdzību iedvešot šausmas visā Latvijā. 1920. gadā Rainis atgriežas Latvijā un iesaistās gan Satversmes sapulces, gan Saeimas un Ministru kabineta darbā. Stučka šai laikā, būdams viens no tuvākajiem Ļeņina līdzgaitniekiem, Krievijā liek pamatus sociālistiskajām tiesībām (rakstīto likumu aizstādams ar tiesnešu revolucionāro sirdsapziņu) un kļūst par pirmo PSRS Augstākās tiesas priekšsēdētāju. Rainis, arī mūsdienās saukts par savas tautas lielāko dzejnieku, cerēto Nobela prēmiju (un vispār plašāku starptautisku atzinību) tā arī neiegūst, turpretī Stučka, kaut arī ar naidu padzīts no dzimtenes, pateicoties darbībai padomju tiesību laukā, joprojām ir pasaulē pazīstamākais latviešu (un pat visa Austrumeiropas reģiona) jurists, kura vārds bieži atrodams ārvalstu tieslietu literatūrā.

Rainim un Stučkam šogad tiek atzīmēta 150 gadu jubileja. Abi viņi spēlējuši ļoti būtiskas, kaut arī pilnīgi pretrunīgas lomas Latvijas liktenī. Lai labāk iepazītu abus šos juristus (kaut arī viens no viņiem vairāk zināms kā dzejnieks, bet otrs kā politiķis), "Jurista Vārds" lasītājiem šodien piedāvā iepazīt Raiņa un Stučkas dzīves ceļus un uzskatus gan aprakstos par viņiem, gan viņu pašu radītajos tekstos par tieslietu tematiku.

Redakcija apzināti pielāgojusi šo tematisko žurnāla laidienu gaidāmo valsts svētku priekšvakaram. Raiņa un Stučkas likteņi ir laba izejviela pārdomām par to, cik ļoti katrs lēmums un solis var ietekmēt cilvēka tālāko dzīves ceļu. Savukārt ikviena dzīve var kļūt izšķiroša visas nācijas un valsts liktenī. Vērtības un atbildība – tie, mūsuprāt, ir jautājumi, par kuriem vērts domāt, sagaidot Latvijas valsts dibināšanas 97. gadadienu.

Sveicam svētkos!

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Divi ceļi. Jurista Vārds, 17.11.2015., Nr. 45 (897), 2.lpp.
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
sm.
20. Novembris 2015 / 19:39
0
ATBILDĒT
Joprojām JV klusē bēgļu jautājumā. Vai amatpersonu darbības ir likumīgas? Vai ES nepārkāpj kompetenci? Kas notiek, ja Latvijā bēgļa statusa piešķiršanas standarts ir augstāks? Vai pilsoņu tiesībām nav augstāks jur.spēks par cilvēktiesībām?
Švarcs
17. Novembris 2015 / 14:31
0
ATBILDĒT
Komplimenti redakcijai par intelektuāli bagātīgo materiālu kopu par abiem laikabiedriem! Būs ko lasīt un piedomāt!
Magone
17. Novembris 2015 / 10:10
1
ATBILDĒT
Viņu abu ceļi šķīrās tikai idejiski, jo Raiņa māsa bija Stučkas sieva.
visi numura raksti
Dita Amoliņa
Juristu likteņi
Rainis. Latvijas valsts idejas “gals un sākums”
Rainim 150! To nevar nemanīt. Lielās jubilejas gadā Rainis ir visur un visāds. Piedāvātas ļoti dažādas interpretācijas,1 atklāti līdz šim nezināmi aspekti par dzejnieka dzīvi un darbu2 un sarakstīts milzum daudz pārdomu.3 Tomēr ...
1 komentāri
Dace Šulmane
Juristu likteņi
Stučka. Proletāriskā apziņa likuma vietā
Pētera Stučkas dzīves gājums bijis ļoti piesātināts aktīva politiķa, sabiedriskā darboņa un jurista ceļš. No izsūtījuma un dzīves trūkumā līdz, lai arī pieticīgai, bet dzīvei Kremlī. No "Mazajiem dunduriem" līdz Dekrētam Nr. ...
Andris Plotnieks
Juristu likteņi
Pēteris Stučka un marksistiskās tiesību zinātnes “sākums un beigas”
Pētera Stučkas kā politiķa un tiesību teorētiķa vārds lielā mērā saistās ar Oktobra apvērsumu, kas ievadīja gadu desmitus ilgstošo divu nometņu (kapitālisma un sociālisma) konfrontāciju. Divu pasauļu pretstatā tika izmantota ...
Pēteris Stučka
Domu mantojums
Tiesību un valsts revolucionārā loma (1924)
Fragmenti no P. Stučkas Krievijā (krievu valodā) publicētā sacerējuma "Tiesību un valsts revolucionārā loma", kas izdots vairākos, autora pārstrādātos izdevumos. Šeit izmantots 1924. gada izdevuma tulkojums latviešu valodā, kas ...
Rainis
Domu mantojums
Kas ir satversme?
Fragmenti no raksta "Kas ir satversme?", kas publicēts 1906. gadā "Zīslaka latviešu kalendārā". Raksts pārpublicēts Raiņa Kopoto rakstu 18. sējumā 1983. gadā.
AUTORU KATALOGS