ŽURNĀLS Redaktora sleja

1. Decembris 2015 /Nr.47 (899)

Eiropas Savienības konstitūcija 2.0
2 komentāri

Pēdējos gados Eiropas Savienība ir piedzīvojusi vairākas krīzes un smagas problēmas. 2008. gada lielā ekonomiskā krīze, kas radīja grūtības vairākām Eiropas Savienības dalībvalstīm, eiro valūtas vērtības pakāpeniska samazināšanās, Grieķijas astronomiskā parāda atmaksa un draudi izkrist no eirozonas (Grexit), Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no Eiropas Savienības (Brexit), Skotijas un Katalonijas neatkarības kustības, Ungārijas atšķirīgā izpratne par pamatvērtībām, nevienprātība par notikumiem Ukrainā un sankcijām pret Krieviju, patvēruma meklētāju plūdi utt. Šīs un citas problēmas samilzušas tik ļoti, ka par Eiropas Savienību runā nevis kā par nākotnes, bet pagātnes problēmu. Šādā atmosfērā juristi lēnām mostas no miega un atdzimst ideja par Eiropas Savienības konstitūciju.

Šī doma patiesībā nav jauna. Pirms desmit gadiem Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāji izstrādāja un apstiprināja konstitūcijas projektu, tomēr ne visas valstis to ratificēja. 2004.–2005. gadā projekts tika ratificēts 12 dalībvalstu parlamentos, to vidū arī Latvijā (2005. gada 2. jūnijā), tomēr Francijā un Nīderlandē notikušajos referendumos tas tika noraidīts. Beigu beigās ideja zaudēja aktualitāti.

Šobrīd starptautiskos juristu forumos parādās vairāki raksti (piem., Matej Avbelj: Now Europe Needs a Constitution; Mark Dawson, Florisde Witte: Europe Does Need a Constitution. But Of What Kind?), kuru autori secina, ka tieši tagad Eiropas Savienībai vajag konstitūciju. Turklāt galvenais jautājums nav par to, vai ir nepieciešama Eiropas Savienības konstitūcija, bet kādai tai ir jābūt!

Eiropas Savienība desmit gados nonākusi citos apstākļos, un tās salīdzināšana ar Veimāras Republiku vairs nav tikai akadēmiķu fantāzija, bet realitāte. Tiek norādīts, ka ekonomiskās, politiskās un humanitārās krīzes ir "atvērušas acis" daudzos jautājumos, tajā skaitā par Austrumeiropas valstu patieso attieksmi pret liberālās demokrātijas vērtībām. Tāpēc Eiropas Savienībai vajag konstitūciju un konstitucionālismam ir nozīmīga loma ticības atjaunošanai Eiropas Savienībai. Turklāt konstitūcija ir vairāk nepieciešama sliktā nekā labā laikā. 2005. gadā konstitūcijas idejas realizācija bija neveiksmīga tieši tāpēc, ka tajā laikā Eiropas Savienībai klājās labi. Notika jauna dalībvalstu uzņemšana, eiro valūta bija spēcīga, ekonomikas attīstības līmenis bija augsts. Valdīja optimisms. Labs laiks nav piemērots konstitūciju rakstīšanai. Turpretī tagad apstākļi ir piemēroti, lai dalībvalstis konstitucionālā procesā kopā risinātu problēmas.

Jautājums par konstitūciju nav tikai tehnisks. Tā pamatā ir jautājums, kādu Eiropas Savienību vēlamies nākotnē. Nav jābaidās no viedokļu dažādības konstitucionālajās debatēs. Jau šobrīd pastāv viedokļu dažādība, un to nevar vienkārši ignorēt.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Litvins G. Eiropas Savienības konstitūcija 2.0. Jurista Vārds, 01.12.2015., Nr. 47 (899), 2.lpp.
komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
sm.
1. Decembris 2015 / 23:33
1
ATBILDĒT
Joprojām uzskatu, ka JV vajadzēja rakstīt par bēgļiem. Vismaz lai noskaidrotu, kāda ir atšķirība starp bēgļiem, patvēruma meklētājiem un nelegālajiem imigrantiem. Būtu mums viena konstitūcija, būtu mums lielākas saistība rīkoties vienoti šobrīd valstu suverenitātes sfērā vēl paturētos jautājumos.

Un vēl "par Austrumeiropas valstu patieso attieksmi pret liberālās demokrātijas vērtībām" būtu jāpapildina ar: un Rietumeiropas valstu patieso attieksmi pret pilsoniskās sabiedrības vērtībām. Bēgļi ir kliedzoša kolīzija starp pilsoņu tiesībām un cilvēktiesībām. Pilsoņiem ir vai nav tiesību lemt par to, kas dzīvos viņu (tautas) valstī?
Viesturs
1. Decembris 2015 / 09:42
1
ATBILDĒT
:) man patika Raiņa citāts iepriekšējā redakcijas slejā - ne austrumiem kalpot, ne rietumiem vergot.
Viss pārējais tikai iepakojuma mūsdienīgums un stils, tai skaitā kontekstā ar ES konstitūciju :)
visi numura raksti
Linards Muciņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts amatpersonas statuss maksātnespējas administratoriem: problemātiskie aspekti
Latvijas tiesu varas sistēma, kā arī Latvijas komercdarbības joma, neskatoties uz 25 gadu attīstību pēc neatkarības atjaunošanas, joprojām atrodas bērna autiņos. Daudzu tiesību institūtu ieviešanas process apzināti vai neapzināti ...
26 komentāri
Notikums
Tieslietu nozares svētku pasākuma kopbilde
Numura tēma
Juridiskā valoda saziņā ar iedzīvotājiem: kad saņemta atbilde, bet jāmeklē skaidrojums
"Jurista Vārda" šī numura tēma veltīta valsts un pašvaldību iestāžu saziņai ar iedzīvotājiem. Būtībā jautājums ir par juristu un ierēdņu rakstītprasmi cilvēkiem saprotamā valodā. Redakcijas rīcībā ir dažas ne visai ...
3 komentāri
Rihards Gulbis
Tiesību politika
Lietas jauna izskatīšana sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem nav alternatīva apelācijai vai kasācijai
Augstākās tiesas Civillietu departaments šogad atzinis par pamatotiem un apmierināmiem tikai divus pieteikumus nodot lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem, kaut gan šādu pieteikumu skaits, ...
Dace Šulmane
Akadēmiskā dzīve
Rīgas Stradiņa universitātes jaunie tiesību doktori
2015. gads Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskajā fakultātē bijis zinātniski piesātināts, jo veiksmīgi savus promocijas darbus aizstāvējuši seši jaunie zinātnieki, iegūstot tiesību doktora grādu. Latvijas tiesību doktoru pulkam ...
AUTORU KATALOGS