ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

2. Februāris 2016 /Nr.5 (908)

Nepieciešamība vienkāršot kriminālprocesu
2 komentāri
Mg.iur.
Dainis Vēbers
Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks 

Personas sodīšana par vienkāršiem noziedzīgiem nodarījumiem dažu stundu vai, vēlākais, dažu dienu laikā. Izmeklēšana, kas veikta samērīgi attiecībā pret noziedzīgā nodarījuma smagumu, sabiedrisko bīstamību, nodarīto kaitējumu. Ātra un efektīva izmeklēšana bez liekām formālām procesuālajām darbībām. Vienādi izmeklēšanas standarti (prokuratūras prasības) visā valstī. Tās ir tikai dažas no tēzēm, kas raksturo vēlamo kriminālprocesu izmeklēšanas standartu – mērķi, kas būtu jāsasniedz.

Valsts policija pašlaik ir pabeigusi Eiropas Komisijas finansētā projekta "Mazāk smagu noziegumu izmeklēšanas vienkāršošana ar mērķi sabalansēt nozieguma sabiedrisko bīstamību, radīto kaitējumu un izmeklēšanā izlietotos resursus" (turpmāk – projekts) īstenošanu, kura ietvaros tika analizēts Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Rumānijas, Somijas, Zviedrijas, Nīderlandes un Čehijas kriminālprocesuālais regulējums un prakse mazāk smagu noziegumu izmeklēšanā.

Diemžēl projektā gūtie secinājumi liecina, ka tieši Latvijā policijai ir jāiegūst visvairāk pierādījumu un jānoformē visvairāk procesuālo dokumentu, lai kriminālprocesu par mazāk smagu noziegumu varētu nodot prokuratūrai.

Salīdzinoši vērtējot ārvalstīs īstenoto izmeklēšanas apjomu dažādu veidu zādzību izmeklēšanā, Latvijā tiek patērēts visvairāk resursu. Piemēram, izmeklējot tādu noziedzīgu nodarījumu kā zādzība no tirdzniecības objekta, Vācijā, Somijā un Zviedrijā izmeklēšanas stadijā tiek noformēti dokumenti 7–10 lapu apjomā, bet Latvijā šādu noformējamo dokumentu ir daudzkārt vairāk un to apjoms var sasniegt 50 vai pat 100 lapas.

komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Romans Doncenko
4. Februāris 2016 / 14:32
0
ATBILDĒT
No šā raksta man nav skaidrs, vai policija procesa vienkāršošanai ir uzsākusi kādas praktiskas darbības vai nē. Diemžēl, bet man ir iespaids, ka šīs vadlīnijas tā arī iestrēgušas publikācijās un rakstāmgaldu atvilktnēs.
ai_bi
2. Februāris 2016 / 11:18
1
ATBILDĒT
Vispār, varētu iesākt ar to, ka vienādo pieeju sāktu ieviest jau tagad. Piemēram, šobrīd, Rīgā, katrā iecirknī ir sava kārtība un pieeja k/p uzsākšanai, izbeigšanai, izmeklēšanai utt., bet likums tā kā būtu visiem viens.
visi numura raksti
Numura tēma
Meita Kaza un dēls Raspodiņš: bērna vārda došanas tiesiskie aspekti
Pagājušā gada nogalē vairākos masu medijos parādījās pārskati par Latvijā sastopamajiem retajiem un neparastajiem vārdiem. Kā interesantākie piemēri tika minēti zēnu vārdi Džihads, Žikivators, Afrikants, Aminžons, Pirāts, ...
68 komentāri
Jurista Vārds
Informācija
“Jurista Vārda” abonenti laimē 63 vērtīgas grāmatas
Pateicoties lasītājiem par interesi un uzticību, "Jurista Vārda" redakcija sadarbībā ar žurnāla izdevēju VSIA "Latvijas Vēstnesis" arī šogad rīkoja juridiskās literatūras izlozi saviem pasūtītājiem: žurnāla "Jurista Vārds" ...
Egils Levits
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts prezidenta aizvietošana
Valsts prezidenta aizvietošanu nosaka Satversmes 52. panta otrais teikums: "Tāpat Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts Prezidenta vietu, ja pēdējais atrodas ārpus valsts robežas vai citādi aizkavēts izpildīt savu amatu."
3 komentāri
Kristīne Krūma
Eiropas telpā
Polijas masu mediju regulējums: Eiropas Savienībai ir iespējas iesaistīties
Kopš 2010. gada Komisija veic pārskatu par likuma varas ievērošanu dalībvalstīs. Tādējādi Eiropas Savienībai ir iespējas iesaistīties valsts iekšējās lietās situācijās, kad notiek sistēmiski cilvēktiesību pārkāpumi. Pašlaik, ...
Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā
Eiropas telpā
Eiropas Komisija par tiesiskumu Polijas notikumu kontekstā
Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā piedāvā skaidrojumu saistībā ar Eiropas Komisijas uzsākto pārbaudes procedūru pret Poliju, lai izvērtētu, vai grozījumi tiesību aktos (tai skaitā saistībā ar sabiedrisko raidorganizāciju ...
AUTORU KATALOGS