ŽURNĀLS Intervija

26. Aprīlis 2016 /Nr.17 (920)

Arodbiedrības vadītājs: līdz šim tiesu darbinieks ir bijis kluss
Ēriks Pūle intervijā JURISTA VĀRDAM
16 komentāri
Ēriks Pūle: "Gan ģenerālprokurors, gan tieslietu ministri arī līdz šim ir norādījuši uz jomas problēmām, taču politiķi to visu acīmredzot nav sadzirdējuši. Mēģināsim panākt, lai ieklausās."
Boriss Koļesņikovs

Lai kļūtu par nozares darbinieku tiesību un interešu aizstāvi un aktīvu kopējā viedokļa paudēju, cerībā tikt sadzirdētiem šā gada 9. februārī ir nodibināta Latvijas tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrība. Tās vadītājs Ēriks Pūle ir apņēmības pilns rīkoties biedru izvirzīto mērķu sasniegšanai – izbraukāt visas Latvijas tiesas un izstaigāt visas Saeimas frakcijas, doties uz ministrijām un Ministru kabinetu, tikties ar katru, kurš varētu palīdzēt pietuvoties sekmīgam rezultātam, un kā radikālākais līdzeklis šajā ieroču arsenālā ir pat iespējams nozares darbinieku streiks. Sarunā ar "Jurista Vārdu" Ē. Pūle plašāk stāsta gan par šādas arodbiedrības dibināšanas nepieciešamību un mērķiem, gan arī veidiem, kā plānots pietuvoties vēlamajam.

Pastāstiet par savu līdzšinējo profesionālo darbību, lai varētu apjaust, kāda ir jūsu paša personīgā pieredze un izpratne par tiesu sistēmas un tiesībaizsardzības iestāžu darbu.

Šobrīd praktizēju privāti un esmu arī jurists zvērināta tiesu izpildītāja birojā, bet līdz 2013. gadam mana juridiskā darbība bija saistīta ar banku sektoru. Pēdējos piecus no šiem gadiem strādāju kredītiestādes parādu atgūšanas nodaļā par parādu atgūšanas speciālistu, taču faktiski darba pienākumi atbilda jurista darbam, jo biju atbildīgs par tiesas spriedumu un lēmumu izpildi. Tas bija darbs ne tikai ar pašiem parādniekiem, bet arī tiesām, zvērinātiem tiesu izpildītājiem un maksātnespējas administratoriem. Līdz ar to neesmu svešs ar tiesu sistēmu, jo ikdienā ar to saskāros kā klients jeb procesa dalībnieks. Turklāt šobrīd arī mācos maģistrantūrā Latvijas Universitātē, un starp maniem studiju biedriem ir daudz tiesnešu palīgu un tiesu sekretāru, ar kuriem ikdienas komunikācijā mums izveidojies labs kontakts. Tādēļ, kad tiesu darbinieki nolēma dibināt šo arodbiedrību, tie arī lēma, ka vadītāja amatā ir nepieciešama neitrāla persona, kas nestrādā tiesā, kam ir pieredze sabiedriskajās aktivitātēs un drosme paust viedokli. Tā kā savu sabiedrisko aktivitāti un spēju pārstāvēt kādas grupas intereses publiski biju jau parādījis, vadot biedrību "Āgenskalns – mūsu mājas" un pēc tās iniciatīvas organizējot dažādus pasākumus saistībā ar "Rail Baltica" projekta apspriešanu, tiku uzrunāts arī jaundibinātās arodbiedrības vadītāja pienākumiem.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (16)
16 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Bijušais
29. Aprīlis 2016 / 15:05
0
ATBILDĒT
Pats tālajā 2011.gadā biju viens no aktīvistiem, kas mēģināja arodbiedrības jautājumu pacelt gaismā. Mazā alga lika meklēt labākus medību laukus, līdz ar to līdz galam lietas nenonāca. Taču prieks, ka tas beidzot ir izdevies! Lai veicas tiesu darbiniekiem! Ja bez arodbiedrības izdevās panākt nelielus uzlabojumus, tad ar arodbiedrību domājams, ka jūsu balsis kļūs tikai dzirdamākas un rezultāti redzamāki.

Un runājot par "studentu prakses vietu" - jā, tā ir, nenoliedzami. Bet tas ir tikai labi, ja censonis jurists savu karjeru sāk tiesā. Kur gan iegūt vēl labāku priekšstatu par tiesiskumu!
Eleonars
28. Aprīlis 2016 / 15:25
0
ATBILDĒT
Pūle nav tas pats, ka vāca parakstus pret Rail Baltic Āgenskalnā un bija tieši saistīts ar 9.maija pasākumiem?
Uldis Pētersons > Eleonars
5. Maijs 2016 / 11:34
0
ATBILDĒT
Viens Pūle Eriks ir starp tiem, kas ziedo organizācijai 9. maijs lv.
Seskis
26. Aprīlis 2016 / 18:43
18
ATBILDĒT
Skat, atkal tiesu darbinieki dumpāties sadomājuši! Algas pārāk niecīgas, bet neviens jau neatzīsies, ka izspiež no procesa dalībniekiem dažādus labumus, un vēl krāpjas. Piemēram, pieņemot narkotikas vai zelta monētas, izmanto no Temīdas statujas noņemtos nekalibrētos svarus, turklāt vēl izmanto magnētus, lai panāktu svaru šūpošanos.
Atbildiet - vai tiesu darbinieki, izmantojot regulējumu, ka Tiesas sūtītie dokumenti ieslodzījuma vietās netiek pārbaudīti, par Valsts līdzekļiem sūta ieslodzītajiem tiesas nolēmumu lapās ietītas narkotikas un izjauktus ieročus?
Vai Tiesā par nelielu, bet taisnīgu samaksu iespējams apliecināt pilnvaras ar notāra zīmogiem, un pat saņemt uz vietas izgatavotu advokāta apliecību?
Turklāt Tiesu darbinieka amats jau sākotnēji ir bijis iecerēts kā nekvalificēta fiziskā darba strādnieka amats, kura galvenais pienākums - pārnēsāt procesa dalībnieku iesniegtos dāvanu saiņus uz tiesneša kabinetu, kā arī apkalpot ziedojuma vietas pie Temīdas statujas, nokaut ziedojamos lopus, zīlēt pēc to iekšām par iespējamo Tiesas nolēmumu rezultātu, kā arī uzturēt kārtību Tiesas zālē, piemēram, izraujot no raudošas mātes rokām izbīlī brēcošu bērnu saistībā ar atņemtām aprūpes tiesībām.
Armands > Seskis
29. Aprīlis 2016 / 14:15
2
ATBILDĒT
Izskatās, ka dažiem komentētājiem trūkst humora izjūtas. Iespējams, tas skaidrojams ar apstākli, ka šie komentētāji ļoti reti ieskatās Jurista Vārdā, līdz ar to viņiem var nebūt zināms, ka Seskis ir viens kārtīgs humora dzīvnieks. :-D
Jurčiks > Armands
2. Maijs 2016 / 17:33
0
ATBILDĒT
Armands ir kukuļņēmējs, turklāt ne visai gudrs, jo ņem tikai "pa mazo". Ha-ha-ha!... Joks...
To > Seskis
28. Aprīlis 2016 / 09:04
10
ATBILDĒT
Godājamais/ā Seska kungs/kundze Jums ir kādi pierādījumi, kas apliecinātu Jūsu aprakstītās situācijas? Varbūt Jums kāds tiesas sēžu zālē ir rāvis no rokām bērnu? Iespējams, ka Jūs esat tas, kuram tiek nosūtītas nolēmumu lapās ietītas narkotikas vai ieroči?
No Jūsu komentāra izriet, ka Jūs neko nezināt par tiesu darbu un vēl jo vairāk par tiesu darbiniekiem. Vēlos Jūs apgaismot, ka Nav tāda amata kā Tiesu darbinieks. Ir amati - tiesneša palīgs, tiesas sēžu sekretārs, tiesas sekretārs, kancelejas vadītāja u.c.
Ar cieņu, tiesu sistēmai piederoša persona.
Abolicionists > To
17. Maijs 2016 / 09:34
0
ATBILDĒT
Cienījamais tiesu sistēmai piederošs TO! Jūs zinājāt, ka Latvijā verdzība ir aizliegta?
Seskis > To
28. Aprīlis 2016 / 20:26
5
ATBILDĒT
Godātā/Godātais TO - Tiesu darbinieks tiešām nav amats vai profesija, bet gan dzīvesveids, kas saistīts ar personas reliģisko izpratni par procesiem tiesiskuma duālajā dimensijā!
Jums taisnība, ka Seskim nav ne nojausmas par Tiesu darbu un to darbiniekiem, jāteic, ka nav arī pierādījumu, citādi jau sen Seska kauliņi gulētu salauzti Tīreļpurvā.
Toties Seskim ir neremdināma tieksme pēc taisnīguma un tiesiskuma, un satrauktā reakcija uz komentāriem par Tiesu darbiniekiem akurāt liecina par balto patiesību Seska komentāros.
TO > Seskis
29. Aprīlis 2016 / 09:19
3
ATBILDĒT
Augsti godātais/godātā, ja Jums ir tik ļoti neremdināma tieksme pēc taisnīguma un ja Jums liekas, ka visi ir korumpēti, tad varbūt ir vērts no sākuma paskatīties, vai Jūs pats/pati esat kristāl tīrs/kristāl tīrā. Parasti jau ir tā, ka par citiem spriež balstoties uz savām vērtībām un darbībām. Sekojoši, ja Jums ir tāda neapgāžama pārliecība par citu personu korumpētību, varbūt Jūsu ikdienas sastāvdaļa ir kukuļņemšana un kukuļdošana, kā arī narkotiku apgrozības veicināšana.
Kā arī, ja, jūsuprāt, tiesu sistēmā valda tāds netaisnīgums, kurš Jums liedz kaut ko darīt lietas labā, lai to novērstu.
Ar cieņu, tiesu sistēmai piederīga persona.
Seskis > TO
29. Aprīlis 2016 / 16:30
3
ATBILDĒT
Augsti godātā/godātais TO, jā, Seska sirdsapziņa ir tīra kā kristāldzidrs dimanta trauciņš, kurā skalojas skaidrs tiesiskās apziņas eliksīrs, gaišs kā zīdaiņa asara!
Ne jau personīgās savtīgās intereses paģēr Seskim rakstīt par Tiesām un to darbiniekiem, bet gan apkārt esošās traģiskās vienkāršo ļaužu dzīves, ko salauzusi Tiesa. Piemēram, kaimiņiene Brigitiņa, kura Tiesā zaudējusi divus dēlus (devās uz Tiesu un neatgriezās), gan rudais Magnītis, kurš, lai samaksātu valsts nodevu apelācijas sūdzības iesniegšanai par Tiesas spriedumu, ar kuru Magnītis izlikts no dzīvojamās telpas, atdeva abas nieres! Tiesa nieru vietā piešķīra dialīzes aparātu, bet aizmirsa pateikt, ka aparāts darbojas tikai vienu mēnesi - apelācijas sūdzības iesniegšanas termiņā. Pēc tam viss, - beigas, krusts pāri, un izbeigta tiesvedība.
Līdz ar to, cienītā/cienītais, ar Seska komentāriem runā raupjā, skarbā dzīves patiesība - mazā darba cilvēka sāpe!
Ja Jūs varat no tā abstrahēties - lūdzu, bet Seskis ziedos Temīdai un aizlūgs par Jums, lai Temīda novirzītu Tiesu virzienā gaišu tiesiskuma staru, kas anihilēs tur esošo tumšo tiesiskā nihilisma matēriju un noregulēš šķībo taisnīguma žiroskopu.
really N? > To
28. Aprīlis 2016 / 09:09
0
ATBILDĒT
Dārga,

Seski pa pilno nevajag ņemt nekad... Lai jauka diena!
Jugurta > really N?
28. Aprīlis 2016 / 11:37
1
ATBILDĒT
Izskatās, ka Seskis ir ļoti labi informēts par tiesās notiekošo viņš jau gadiem globālajā tīmeklī ceļ trauksmi par dažādām tiesu un tās darbinieku prettiesiskām izdarībām.

"Tiesa ir korumpēta!
Redzēju, jau tiesas darbinieki rosījās pa jaunbūves teritoriju. Pašvaldība speciāli izmētā pudeles un krāsmetāllūžņus, bet tiesneši un darbinieki savāc un nodod. Jāteic, ļoti viltīga korupcijas shēma. Tomēr tiesas negaušiem par maz, rosās blakus kapos - jau pāris kapi atrakti un nelaiķiem izlauzti zelta kronīši un novilkti gredzeni. Kāds tiesneša palīgs vēl pamanījās novilkt kurpes aizgājējam. Tik tālu esam nodzīvojušies!" (tvnet 2012.gada 8.decembris)

"Kad biju ieradies uz tiesas sēdi, tiesnese zālē ievēlās tik paģiraina, ka nepārtraukti trīcēja un drebēja. Nolasījusi procesuālās tiesības, viņa pārtrauca tiesas sēdi un aizsūtīja sekretāri uz kanceleju pēc kokaīna, jo kokaīns mazinot paģiru sindromu. Kad sekretāre atnesa kokaīnu, tiesnese palūdza kredītkarti, lai kokaīnu vagās sadalītu un iešņauktu. Pēc iešņaukšanas viņa izstreipuļoja no tiesas zāles, atgriezās pec pusstundas ar ūdens pudeli, un atdeva karti. Pēc sēdes konstatēju, ka no kartes pazuduši 200 latu, bet pats vainīgs, biju pielīmējis PIN kodu kartes otrā pusē. Tā kā uzmanīgi ar tām tiesām!" (turpat, 2013.gada 31.marts).
. > Seskis
26. Aprīlis 2016 / 20:08
2
ATBILDĒT
Zīlēt pēc ziedojamo lopu iekšām nekādi nebūs nekvalificēts fizisks darbs. Tas drīzāk būtu pielidzināms laboranta darbam zinātniskā institūcujā.
Seskis > .
26. Aprīlis 2016 / 20:50
6
ATBILDĒT
Jā, tā ir!
Daudzi tiesu darbinieki ne tikai zīlē lopa iekšās, bet arī pareģo, tulko Tiesas manuskriptus un runā mēlēs, kas norāda uz to, ka tiesu darbinieks no fiziskā darba strādnieka ir evolucionējis līdz vieda krīva līmenim. Diemžēl vienota profesijas standarta, izglītības prasību trūkums neļauj tiesu darbiniekam ieņemt cienījama zintnieka vietu, un pienākumu apjoms ir atkarīgs no konkrētā tiesneša/kancelejas prasību līmeņa, atbilstoši sociālisma principam - no katra pēc spējām un katram pēc nopelniem! Tāpēc tiesas ir kļuvušas par centīgu studentu prakses vietām, vai arī dažādu dīvainu zvēriņu patvēruma vietām.
Senlatvietis > Seskis
2. Maijs 2016 / 10:47
1
ATBILDĒT
Joprojām fascinē Seska vārdu krājums - iespaidīgi
visi numura raksti
Irēna Kucina
Informācija
Komentārs par iespējamām atalgojuma izmaiņām tiesu sistēmā
1 komentāri
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Grāmata par izcilu, bet maz zināmu Latvijas juristu
Šī gada sākumā latviešu valodā iznākusi britu vēsturnieka Džona Haidena (John Hiden) monogrāfija "Pauls Šīmanis. Minoritāšu aizstāvis", kas pirmo izdevumu piedzīvoja 2004. gadā Lielbritānijā (John Hiden. Defender of Minorities: ...
Katrīna Kaktiņa
Informācija
ESIL konferencē – arī par valsts imunitātes aktuālajām problēmām
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 8. līdz 10. septembrim notiks Eiropas Starptautisko tiesību biedrības (European Society of International Law – ESIL)1 ikgadējā konference, kas šogad pirmo reizi notiks Rīgā. Iepriekš konferenci ...
Jūlija Kolomijceva
Skaidrojumi. Viedokļi
Civiltiesību un krimināltiesību mijiedarbība
Kad vienu un to pašu dzīves gadījumu vienlaikus var kvalificēt atbilstoši civiltiesībām un krimināltiesībām, jānosaka, kā tieši jāizvērtē faktiskie apstākļi un kādas sekas iestājas civiltiesību un krimināltiesību jomā. Šis ...
Jurista Vārds
Informācija
Pieņemti strīdīgie grozījumi Krimināllikumā saistībā ar noziegumiem pret valsti
Saeima ceturtdien, 21. aprīlī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem precizēta un pilnveidota sākotnējā redakcija likumprojektam, kas paredz jaunu tiesisko regulējumu saistībā ar noziegumiem ...
AUTORU KATALOGS