ŽURNĀLS Redaktora sleja

24. Maijs 2016 /Nr.21 (924)

Tiesu (ne)atkarība
22 komentāri

Salīdzinājums un bezkaislīgs skats no malas bieži palīdz ieraudzīt problēmas, kuras citādi paliek nepamanītas, vai atzīt negribētas. Tiesu sistēmas darba vērtējumam šāds objektīva vērtējuma instruments ir Justice Scoreboard – Eiropas Komisijas pētījums, kas 2016. gadā iznācis jau ceturto reizi un kurā tiek aplūkota ES dalībvalstu tiesu sistēma no trim skatpunktiem – tiesu sistēmas efektivitāte, kvalitāte un neatkarība. Ziņojuma mērķis ir sniegt atbalstu ES dalībvalstīm to nacionālo tiesu sistēmu darbības uzlabošanā, kas ir svarīgi ne vien katras valsts funkcionēšanai, bet arī visai organizācijai kopumā – ņemot vērā, ka likuma vara ir viena no ES pamatvērtībām.

Ziņojums Justice Scoreboard 2016 ir brīvi pieejams Eiropas Komisijas mājaslapā, un tam ir vērts veltīt uzmanību. Jāatzīst, ka daudzos rādītājos Latvija atrodas normālās "vidusmēra" pozīcijās starp citām ES valstīm vai pat ir veiksmīgāko vidū (skat., piemēram, rādītājus par IKP daļu, ko valsts atvēl tieslietu sistēmai, lietu izskatīšanas termiņus, komunikāciju ar presi, alternatīvo strīdu izšķiršanas metožu ieviešanu, sieviešu īpatsvaru tiesnešu kopskaitā u.c.).

Diemžēl ir arī tādi rādītāji, kas izbrīna un arī nepatīkami pārsteidz. Starp pārsteigumiem varētu minēt juristu daudzumu uz kopējo valsts iedzīvotāju skaitu, kas, izrādās, Latvijā ir viens no zemākajiem ES: tikai nedaudz virs 50, rēķinot uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Grieķijā, Luksemburgā, Itālijā un Maltā šis rādītājs ir vismaz 350. Situācijā, kad ilgstoši tiek runāts par juristu pārprodukciju Latvijā, ir pagrūti iedomāties, ar ko gan lielais juristu pulks nodarbojas šajās valstīs.

Daudz nopietnākus jautājumus liek uzdot ziņojuma sadaļa, kurā aplūkota tiesu varas un tiesnešu neatkarība. Šeit Latvijas tiesu sistēma diemžēl ierindota salīdzinošo tabulu lejasgalā. To rāda ļoti pieticīgie rādītāji, kas tiesu neatkarībai piešķirti pēc dažādiem kritērijiem: biznesa vides skatījumā (18. vieta no 28 ES dalībvalstīm), Tieslietu padomes sastāva veidošana (mazāk par 50% no tās locekļiem ievēl paši tiesneši), Tieslietu padomes pilnvaras (viszemākais rādītājs ES!), budžeta noteikšanas mehānisms tiesu sistēmai (vissliktākais rādītājs ES, jo tiesu finanses pilnībā kontrolē abi pārējie varas zari – parlaments un valdība). Taču vislielākās pārdomas raisa Latvijas tiesnešu sniegtais pašvērtējums par savu neatkarību: šis rādītājs ir viszemākais starp Justice Scoreboard 2016 aplūkotajām ES dalībvalstīm.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Tiesu (ne)atkarība. Jurista Vārds, 24.05.2016., Nr. 21 (924), 2.lpp.
komentāri (22)
22 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
26. Maijs 2016 / 17:17
3
ATBILDĒT
Taču vislielākās pārdomas raisa Latvijas tiesnešu sniegtais pašvērtējums par savu neatkarību: šis rādītājs ir viszemākais starp Justice Scoreboard 2016 aplūkotajām ES dalībvalstīm (citāts iz raksta).
Jā, tiesnešu neatkarība Latvijas Republikā ir dramatiski apdraudēta gan no privātpersonu, gan arī no valsts iestāžu puses! Nelielais iedzīvotāju skaits caurvīts krustu šķērsu ar ģimeniskām, radnieciskām, korporatīvām, sociāli - ekonomiskām saitēm, no kurām tiesnesim izrauties grūtāk kā mantijas klātajam taurenim - sfinksam no „melnās atraitnes" lipīgajām ķepiņām. Valsts iestādes arī spaida tiesnešus, piemēram, kāds Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvis skaidroja Seskim, ka Pētersones kundze ar sardonisku smaidu vēlējusi iekļaut pilnvarās tiesām frāzi, ka iestādei nelabvēlīga tiesas nolēmuma gadījumā iestāde vērsīs tiesībsargājošo orgānu uzmanību uz apstākli, ka tiesneša mantijā atrodas 10 g kokaīna.
Jājautā - kāds risinājums mūsu nelielajā zemītē var nodrošināt tiesnešu neatkarību? Šķiet, pareizākais risinājums ir veidot Temīdas kalpu - Temidiāņu ordeni, kurā iestājoties tiesnesis dos Temīdai šķīstības solījumu (neveidos ģimenes saites), nabadzības solījumu (atalgojumu saņems no ordeņa līdzekļiem) un paklausības solījumu (ievēros ordeņa noteikto disciplīnu). Līdzīgi kā Vācu ordeņa vadība atrodas Vīnē, Temidiāņu ordeņa vadība atrastos Strasbūrā vai Briselē, bet vietējās lietas kūrētu Lielkomturs - AT priekšsēdētājs, kurš sadarbotos ar Lielkapitulu - Tieslietu padomi, un Latvijas Republikas Saeimu jautājumos par tiesnešu iecelšanu un atcelšanu.
Tiesnesis bez ģimenes, vedot askētisku dzīvesveidu, būs pakļauts stingrajam Bangaloras ediktam, un mitināsies pieticīgās tiesu cellēs kā tiesiskuma mūkam/mūķenei pieklājas. Atsevišķi mitināsies pelēči - tiesnešu palīgi un puspelēči - kancelejas darbinieki. Tiesnešiem uz mantijām būs uzkrāsoti balti Temīdas svari, kas vizuāli uzsvērs tiesneša piederību ordenim. Izklausās skarbi, bet tas ir optimālākais risinājums tiesiskas tiesas darba organizācijai!
Dzēsts lietotājs > Seskis
27. Maijs 2016 / 09:31
0
ATBILDĒT
Ideja laba, bet kur Temidiāņu ordenis ņems finansējumu tāda liela temidiāņu bara un tiesiskuma piļu uzturēšanai? Ja finansējums nāks no valsts budžeta tad neatkarība nevarēs tikt nodrošināta. Manuprāt vienīgais risinājums šeit ir iedalīt Temidiāņu ordenim pašam savas zemītes, kur tad temidiāņi var ievākt meslus un uzlikt klaušas. Tādā vīzē var izveidot patiesi neatkarīgus tiesu varas centrus, piemēram, Rīgas tiesu apgabala vietā - Rīgas temidiāņu patrimonālo apgabalu, Kurzemē - Kurzemes tieskapiju utt. Protams vienmēr var arī iet igauņus apsirot.
Armands > Dzēsts lietotājs
27. Maijs 2016 / 12:52
0
ATBILDĒT
:-D Labs humors piektdienā! Es par iešanu sirot igauņus.
Jurčiks > Dzēsts lietotājs
27. Maijs 2016 / 11:30
0
ATBILDĒT
Zemītes, klaušas un mesli nebūs labi, jo vispārīgs piespiedu darbs ir aizliegts Varētu būt akmeņlauztuves un kūdras purvi, uz kuriem nosūtīs Temīdas zobena skartos...
Viens no juristu saimes
25. Maijs 2016 / 16:39
1
ATBILDĒT
Šķiet, ka raksta autorei Dinai Gailītei jātaisa labojumi dotajos skaitļos, jo 50 uz 100000 iedzīvotājiem pie diviem miljoniem iedzīvotāju (šobrīd pat mazāk) dod tikai kopskaitā 1000 juristus, bet advokāti vieni paši jau ir pāri tūkstotim. Kur vēl citas tiesu sistēmai piederīgās personas - tiesneši, prokurori, notāri, zvērināti tiesu izpildītāji un arī citi, kuri ieņem juristu (juriskonsultu) amatus valsts iestādēs, pašvaldībās, pašvaldību iestādēs, komercsabiedrībās, dažādos fondos un nodibinājumos u.t.t. Reālais skaitlis varētu būt 50 uz 10000 iedzīvotājiem, jo 50 uz 1000 iedzīvotājiem šķiet par daudz. Kļūda šķiet ir nuļļu daudzumā!
Baraks Osama > Viens no juristu saimes
25. Maijs 2016 / 19:03
0
ATBILDĒT
Ar labojumiem laikam gan jāvēršas pie pētījuma autora - Eiropas Komisijas, nevis atreferētāja.
sponger
25. Maijs 2016 / 15:21
1
ATBILDĒT
Starp juristu un juristu ir atšķirība, ka viens zina, saprot un IR jurists, otrs tikai plātās ar diplomu un nekā nav no jurista.
Jurčiks > sponger
25. Maijs 2016 / 20:54
2
ATBILDĒT
Juristu ar lielo "J" ir ap 100, ne vairāk, un liela daļa no tiem nav advokāti...
Maija > Jurčiks
26. Maijs 2016 / 08:50
0
ATBILDĒT
tiesu jāļauj spriest arī advokātiem, jo tie mums ir universāljuristi, turklāt traki godīgi
Dzēsts lietotājs > Maija
26. Maijs 2016 / 08:54
0
ATBILDĒT
I pētījumus arī māk rakstīt, gan par teritorijas plānošanu, gan visādām konvencijām. Mums advokatūra it tīri akadēmiķi un, kā jau tu teici, traki godīgi, īpaši actiņas.
Maija > Dzēsts lietotājs
26. Maijs 2016 / 15:56
0
ATBILDĒT
Akadēmiķi ar advokātu ētiku un skatījumu
Jurčiks
25. Maijs 2016 / 08:29
2
ATBILDĒT
Eiropas komisija, šķiet, atkal ir salīdzinājusi skābu ar apaļu...

Latvijā ir ap 1000 advokātu, tie tad arī varētu veidot tos "50 juristus uz 100 000". Juristu ir reizes 15 vairāk. Katru gadu LU izlaiž krietni virs 200 juristu. Ja vē viņi būtu labi apmācīti...
nedomāju vis > Jurčiks
25. Maijs 2016 / 17:22
2
ATBILDĒT
Pēc Jūsu rēķiniem iznāk 15000 juristu Latvijā.
Ticamāk - ar jurista diplomu, bet ne 15000 juristu, kas praktizē.
Jurčiks > nedomāju vis
25. Maijs 2016 / 20:53
0
ATBILDĒT
Es jau arī runāju par cilvēkiem ar jurista diplomu, jo rakstā bija minēts, citēju: "juristu daudzumu uz kopējo valsts iedzīvotāju skaitu". Ne advokātu, ne praktizējošo juristu, bet tieši juristu. Un ar juristu plašākā nozīmē es saprotu cilvēku ar atbilstošu izglītību...
ja jau par sievietēm
24. Maijs 2016 / 22:05
2
ATBILDĒT
Jāatzīmē,ka lielāko kaitējumu mūsu tiesu varai(no tā viedokļa,ka darījušas visu,lai pavilktu to zem abām pārējām varām un padarītu par peramo zēnu) nodarījušas tieši trīs visiem zināmās jur.komisijas dāmas,no kurām viena ironiskā kārtā arī notiesāta.Pārējās divas staigā lepni paceltām galvām,kaut arī pelnījušas svilpienus.(nekādas politiskās nākotnes gan viņām vairs nav) Nožēlojami tuvredzīgi ir pārvērst tiesu varu par boksa maisu,kuru padauzīt ikreiz,kad pašiem politikā kaut kas aiziet greizi.Vēlētājam bokss patīk,un viņš nemaz nemana,ka ar to dauzīšanu arī pats paliek nevarīgāks,jo zaudē fundamentāli nozīmīgu atsvaru divu citu varu patvaļai.
24. Maijs 2016 / 09:22
0
ATBILDĒT
Nez kāpēc sieviešu īpatsvars tiesnešu kopskaitā būtu jāuzskata par veiksmes rādītāju? Tas ir bezkaunīgs seksisms un nekas vairāk. Mūsdienās vīrietis vairs nav truls tēviņš, ko aizdzīt uz dīvānu ar divlitrīgo, lai viņš tur klusās dusmās grauztu ķiploku grauzdiņus vai semočkas. Mūsdienās vīrietis ir izglītots un jūtīgs indivīds, kurš ar ilgām gaida to acumirkli, kad varēs kļūt par tiesnesi un nomazgāt savu kaunu tiesiskumā. Vajag nozarē ieviest pozitīvās rīcības pasākumus, nevis priecāties par veiksmi vīriešu diskriminācijā.
Baraks Osama > Dzēsts lietotājs
24. Maijs 2016 / 12:52
1
ATBILDĒT
Komisijas pētījumi pēc būtības vienmēr būs vairāk rietumnieciski, bet Rietumos par minēto rādītāju satraucas vēsturisko kultūras īpatnību dēļ. Daudzās valstīs (Eiropā, ASV) vēl salīdzinoši nesen varēja ar lielu ticamību pieņemt, ka vidējais jurists, ārsts utt. noteikti būs vīrietis, jo sieviešu šajās profesijās bija ārkārtīgi maz. Brīvvalsts laikā pie mums, cik zinu, situācija bija līdzīga. Lai nu kādas nejēdzības sastrādāja komunisti, bet vismaz šīs dzimumu pārstāvības īpatnības pie mums sen jau ir izskaustas.
nu ziniet > Baraks Osama
24. Maijs 2016 / 15:49
0
ATBILDĒT
Nevajag pāragri sapriecāties par komunistu labajiem darbiem.Vai tikai sieviešu īpatsvars pie mums vēsturiski nepieauga darba vietās,kas bija maz apmaksātas? 25 gadu laikā šī īpatnība vienkārši vēl nav pārregulējusies.
Baraks Osama > nu ziniet
25. Maijs 2016 / 19:00
0
ATBILDĒT
Nekad neesmu jūsmojis par komunistiem. Vienkārši atzīmēju, ka bez komunistu laikiem mums, ļoti iespējams, nebūtu jābrīnās par dažādām "Eiropas problēmām", jo paši varbūt dzīvotu tāpat. Diez vai, kad Eiropas Padome rekomendēja tiesneša amatam pieteikt abu dzimumu kandidātus, tur kāds paredzēja, ka to būs jāpielieto pret kādu valsti, no kuras visas kandidātes būs sievietes (Latvija 2004.gadā).
Baraks Osama
24. Maijs 2016 / 00:31
0
ATBILDĒT
Ja Latvijā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 50 "juristi", tad sanāk, ka uz visiem 2 miljoniem to būtu ap tūkstoti. Šāds skaitlis ir dzirdēts zvērinātu advokātu kopskaita sakarā, bet tie taču ne tuvu nav visi Latvijas juristi. Citās valstīs uzņemšana juridiskajā profesijā, ar to saistītās pilnvaras un statuss noteikti ievērojami atšķiras. Savukārt tie, kas runā par juristu pārprodukciju, noteikti ar to domā, viņuprāt, pārmērīgi lielo (tostarp - par valsts līdzekļiem sagatavoto) jurisprudences studiju absolventu skaitu.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
visi numura raksti
Kaspars Balodis
Skaidrojumi. Viedokļi
Pamattiesību ierobežojuma konstitucionalitātes izvērtēšana Satversmes tiesā

Rakstā aplūkota personu pamattiesību ierobežojuma konstitucionalitātes vērtēšana Satversmes tiesas spriedumos, konkrēti – pamattiesību ierobežojumu konstitucionalitātes izvērtēšanas metodoloģiskie aspekti.

4 komentāri
Dina Gailīte
Notikums
Tiesnešu konferencē – par Ētikas komisijas darbu un jaunajiem locekļiem
13. maijā notika ikgadējā Latvijas tiesnešu konference. Pasākums tika organizēts divās daļās: pirmā puse aizritēja, apspriežot tiesnešu ētikas jautājumus un izvērtējot Tiesnešu ētikas komisijas astoņu gadu darbu, bet dienas ...
Jānis Priekulis
Skaidrojumi. Viedokļi
Ārējo normatīvo aktu izdošana: vai diskusija beigusies?
Satversmes tiesa 2016. gada 2. martā atzina, ka Latvijas Banka kā autonoma valsts pārvaldes iestāde ir tiesīga izdot likumpilnvarotus ārējos normatīvos aktus. Tas ir fundamentāls atzinums, un tādēļ šis spriedums nevar palikt bez ...
Vija Kalniņa
Informācija
Latvijas Banka ir demokrātiski leģitimēta izdot ārējos normatīvos aktus
2016. gada 2. martā Satversmes tiesa pieņēma spriedumu lietā Nr. 2015-11-03 "Par Latvijas Bankas 2014. gada 15. septembra noteikumu Nr. 141 "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas prasības, veicot ...
Elīna Dupuža
Skaidrojumi. Viedokļi
Lielāki ienākumi – garāki saistību dzēšanas procedūras īstenošanas termiņi
Pirms nu jau vairāk nekā gada, 2015. gada 1. martā, spēkā stājās plaši apspriestie Maksātnespējas likuma grozījumi. Lielāko sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu uzmanību izpelnījās plānotā, bet tā arī nepieņemtā "nolikto ...
3 komentāri
AUTORU KATALOGS