ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

27. Septembris 2016 /Nr.39 (942)

Vainas intelektuālais un gribas moments jeb "kvantu" kriminoloģija
5 komentāri
Dr. iur.
Jānis Baumanis
Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks 

Fizikāla lieluma mazāko vērtību vai enerģijas lieluma mazāko vērtību dēvē par kvantu (vācu Quant < latīņu quantum – cik, cik daudz).1 Kriminālatbildības pamatā saskaņā ar Krimināllikuma 1. panta pirmo daļu nepieciešamākais, vismazākais un bieži praksē visnetveramākais elements ir vaina. Gluži kā kvantiem fizikā ir divas īpašības – viļņa īpašības un daļiņas īpašības, arī vainai krimināltiesībās ir divas īpašības, kuras tiek apzīmētas ar jēdzieniem "intelektuālais moments" un "gribas moments". Šo īpašību analīze kriminoloģijā tradicionāli tiek atstāta otrajā plānā, uz pirmo izvirzot vieglāk uztveramo procesu un parādību analīzi. Tādējādi vainas kā psihiskā procesa izpēte kriminoloģijā faktiski atgādina kvantu teoriju.

Krimināllikuma 8. panta pirmā daļa paredz divas vainas formas – nodomu un neuzmanību. Vainas formu klasifikācijas pamatā, kā norāda Latvijas vadošais krimināltiesību eksperts Uldis Krastiņš, ir apziņas un gribas dažādi kombinējumi.2 Apziņa un griba krimināltiesību doktrīnā tiek analizēta, izmantojot jēdzienus "intelektuālais" un "gribas moments". Profesors U. Krastiņš raksta: "[..] katrā vainas formā, analizējot personas psihisko attieksmi noziedzīgā nodarījumā, noteicošās ir personas psihiskās darbības divas puses – intelektuālais moments (zināšana, apzināšanās, paredzēšana) un gribas moments, kas reālajā pasaulē izpaužas gribētas darbības vai bezdarbības veidā."3 Analoģisks psihisko procesu iedalījums redzams arī kognitīvajā psiholoģijā, kur izdala izzinošo un motivējošo sfēru, kam seko izzinošās sfēras analīze.

Psiholoģe Jeļena Sokolova (Елена Соколова) norāda, ka viena no senākajām klasifikācijām ir psihisko procesu iedalījums trijās grupās: prāts, jūtas un griba. Kā psihisko procesu pamatgrupas tiek iedalītas:

1) izzinošie procesi (sajūta un uztvere, atmiņa, iztēle un domāšana);

2) emocionālie procesi (jūtas un emocijas);

3) gribas procesi (motīvs, tieksmes, vēlmes, risinājumu pieņemšana).4

Šajā rakstā autors neakcentēs uzmanību uz noziedzīgās rīcības emocionālajiem procesiem, bet detalizētāk pievērsīsies vainas intelektuālajam un gribas komponentam.

Psihologs Valerijs Petuhovs (Валерий Петухов,1950–2003) norāda, ka jebkāds psihisko procesu iedalījums ir nosacīts. Balstoties uz psihisko procesu tradicionālo dalījumu, V. Petuhovs šos procesus iedala:

1) procesi, kas tiešā veidā attiecas uz izzināšanu (познавательные процессы), jeb izzināšanas specifiskie procesi, kuros ietilpst: sajūtas (ощущение), uztvere (восприятие) un domāšana (мышление);

2) procesi, kas attiecas ne tikai uz izzināšanu, jeb universālie psihiskie procesi, kuros ietilpst: atmiņa (память), uzmanība (внимание) un iztēle (воображение).5

Neiedziļinoties katrā atsevišķā psihisko procesu elementā, bet, ieskatoties tikai psihologa V. Petuhova sniegtajā klasifikācijā, tās noslēgumā var atrast līdzību ar vainas formu veidu iedalījuma kritērijiem. Respektīvi, klasificējot uzmanību pēc ģenētiskā kritērija, vainas gribas komponents kā krimināltiesiskā kategorija atklājas mērķos, bet vainas intelektuālais komponents atklājas līdzekļos.

komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Fiziķis
28. Septembris 2016 / 15:45
3
ATBILDĒT
Manuprāt, raksta autors, kas nekad nav studējis eksaktās zinātnes, pilnīgi aplami un nevajadzīgi lieto vārdu "kvants" sociālajās zinātnēs. Termins "kvants" ir lietojams vienīgi attiecībā uz mikropasaulē notiekošajām fizikas parādībām. Kvantu mehānikā un kvantu elektrodinamikā fizikas parādību matemātiskais apraksts sastāv no darbībām ar matemātiskiem operatoriem. Turpretm sociālajās zinātnēs minētās darbības ar matemātiskiem operatoriem nav iespējamas. Tādēļ raksta autora apgalvojums, ka vainas kā psihiskā procesa izpēte kriminoloģijā faktiski atgādina kvantu teoriju, nav pareizs.
ZAB COBALT SIA
27. Septembris 2016 / 16:17
7
ATBILDĒT
Atkal jautājums ne par tēmu (par ko atvainojos), bet man vienmēr ir interesējies, ko par krimināltiesību teoriju domā ārpus Latvijas, Krievijas un Vācijas tiesiskās telpas dzīvojošie autori? Skaidrs, ka ir pareizi atsaukties uz lielajām tiesību skolām un izmantot tās valodas, kuras pārvaldām. Tomēr, tīri konceptuāli, varbūt ir vērts atsaukties arī uz franču, holandiešu vai kaut vai čehu, ungāru u.c. valstu autoriem, un nonāksim pie jaunām atziņām (raksti angļu valodā un/vai Google Translate?)? Vai arī Latvijas krimināltiesību sistēma ir tik ļoti lokalizēta, ka der atsaukties tikai uz vācu un krievu autoriem?
V.A. > ZAB COBALT SIA
2. Oktobris 2016 / 21:17
0
ATBILDĒT
Latvija tomēr vairāk vai mazāk ir nonākusi Vācijas tiesību telpā, kaut vēl stipri jūtamas padomju tiesību paliekas. Arī citas Austrumeiropas valstis pēc 1990.gada ir iegājušas Vācijas tiesību telpā (katrā ziņā Poliga, Čehija un Ungārija). Tādēļ vācu tiesību teorija Lavijai ir nozīmīga. Protams, ja iespējams salīdzināt arī ar citām valstīm, ir labi, bet nu nevar teikt, ka tas būtu obligāti.
anonīms > ZAB COBALT SIA
30. Septembris 2016 / 13:17
0
ATBILDĒT
Varbūt, ja cienījamais autors, pārzina šīs citas valodas, aicinātu arī uzrakstīt kaut ko par krimināltiesībām šajās valstīs:). Citādi pārmest raksta autoram vai citiem par vācu un krievu darbu izmantošanu, ir kaut kā nevietā.
Nezinītis
27. Septembris 2016 / 16:16
3
ATBILDĒT
Atkal jautājums ne par tēmu (par ko atvainojos), bet man vienmēr ir interesējies, ko par krimināltiesību teoriju domā ārpus Latvijas, Krievijas un Vācijas tiesiskās telpas dzīvojošie autori? Skaidrs, ka ir pareizi atsaukties uz lielajām tiesību skolām un izmantot tās valodas, kuras pārvaldām. Tomēr, tīri konceptuāli, varbūt ir vērts atsaukties arī uz franču, holandiešu vai kaut vai čehu, ungāru u.c. valstu autoriem, un nonāksim pie jaunām atziņām (raksti angļu valodā un/vai Google Translate?)? Vai arī Latvijas krimināltiesību sistēma ir tik ļoti lokalizēta, ka der atsaukties tikai uz vācu un krievu autoriem?
visi numura raksti
Agneta Rumpa
Skaidrojumi. Viedokļi
Banku loma noziedzīgu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanā
Latvijai šogad jūlijā izdevās panākt ilgi gaidīto un iestāties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (turpmāk – OECD). Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas (turpmāk – ...
1 komentāri
Dina Gailīte
Informācija
Būt vai nebūt notariālai formai nekustamā īpašuma darījumos
Turpinot diskusijas par nepieciešamību veikt reformas, kas paaugstinātu tiesisko drošību darījumos ar nekustamiem īpašumiem, 16. septembrī Saeimas namā notika Saeimas Juridiskās komisijas  un Latvijas Zvērinātu notāru padomes ...
Māris Leja
Skaidrojumi. Viedokļi
Turpinot diskusiju par vainas formām krimināltiesībās
Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (turpmāk – OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupa, vērtējot Latvijas tiesību aktu atbilstību OECD Konvencijai par ārvalstu amatpersonu ...
Guntis Lauskis
Informācija
Ieskats konferencē par Eiropas ģimenes tiesību praktiskajiem aspektiem
2016. gada 2. septembrī Polijas pilsētā Lodzā notika Eiropas juristu asociācijas (European Association of Lawyers) konference par aktuāliem jautājumiem ģimenes tiesību piemērošanas praktiskajos aspektos. Visplašākā skaitā ...
Tiesību politika
Jautājumi un atbildes par komercbanku klientu anketēšanu
Finanšu un kapitāla tirgus komisija septembrī apkopojusi un publicējusi biežāk uzdotos jautājumus un atbildes par komercbanku klientu anketēšanu un politiski nozīmīgu personu (PNP) padziļinātu pārbaudi korupcijas risku novēršanas ...
AUTORU KATALOGS