ŽURNĀLS Numura tēma

11. Aprīlis 2017 /Nr.16 (970)

Favorītisms publiskajos iepirkumos
1 komentāri
Mg. iur., Mg. sc. env.
Jānis Geks
Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta tiesneša palīgs 

Lai radītu vienlīdzīgus konkurences apstākļus visā Eiropā, Eiropas Savienības (turpmāk – ES) tiesības nosaka minimālās vienotās prasības publiskajam iepirkumam. Šīs prasības ir pārņemtas nacionālajos tiesību aktos un attiecas uz iepirkumiem, kuru līgumcena pārsniedz noteiktus ES sliekšņus. Tās nosaka vienotu kārtību, kādā pasūtītāji iepērk preces, pakalpojumus vai būvdarbus. Iepirkumiem ar zemāku vērtību tiek piemērotas katras valsts nacionālās prasības. Tomēr jebkurā gadījumā arī katras dalībvalsts nacionālajiem tiesību aktiem ir jāatbilst ES vispārējiem tiesību principiem publiskajā iepirkumā, jo nolūks ir radīt konkurētspējīgu, atvērtu un labi regulētu kopējo iepirkumu tirgu. Tas ir būtiski, jo šādā veidā tiek panākta lietderīga sabiedrības līdzekļu izmantošana. Šie pamatprincipi ir ietverti ES iepirkumu direktīvās, un to vidū ir tādi principi kā pārskatāmība jeb pārredzamība,1 vienlīdzīga un taisnīga attieksme, brīva konkurence, objektivitāte.

Publisko iepirkumu likuma2 2. pants skaidri nosauc likuma mērķi, kas faktiski vēlreiz atkārto direktīvās ietvertos pamatprincipus. Publiskā iepirkuma būtība ir saimnieciski izlietot sabiedrības līdzekļus godīgos iepirkumos. Nav pieļaujamas situācijas, kas var radīt pamatotas šaubas par pasūtītāja izrādītu nepelnītu labvēlību kādam tirgus dalībniekam jeb – citiem vārdiem sakot – favorītismu. Šāda rīcība būtiski mazina sabiedrības uzticību valsts pārvaldei, jo grauj taisnīgumu kā pamatvērtību. Publiskas personas finanšu līdzekļi ir jāizlieto likumīgi un atbilstoši sabiedrības interesēm, nepieļaujot šo resursu izšķērdēšanu, nelietderīgu izmantošanu, korupciju.

Šī raksta mērķis ir ar piemēru palīdzību parādīt atsevišķus gadījumus, kā Latvijā publiskajos iepirkumos faktiski ir izpaudies favorītisms. Rakstā tiks aplūkotas jaunākās Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta nolēmumos paustās atziņas saistībā ar pasūtītāju pieļautajiem pārkāpumiem, patvaļīgi pārtraucot publiskos iepirkumus. Konkrētie gadījumi ir spilgti piemēri, kas kopumā ilustrē joprojām aktuālo problēmu publiskajos iepirkumos – patvaļu, un tie ir tikai lielā aisberga pati redzamākā, mazākā daļa.

Pasūtītāja lēmums par iepirkuma procedūras pārtraukšanu jebkurā gadījumā nedrīkst būt patvaļīgs, pārkāpjot publiskā iepirkuma pamatprincipus,tam ir jābūt objektīvi pamatotam, nepieļaujot jebkādu favorītismu.

Latvijas jaunais normatīvais regulējums publisko iepirkumu jomā piešķir pasūtītājam plašu rīcības brīvību pārtraukt iepirkumu. Proti, pasūtītājs var jebkurā brīdī pārtraukt izsludinātu iepirkumu, ja tam ir objektīvs pamatojums.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
11. Aprīlis 2017 / 14:11
0
ATBILDĒT
Jāteic, ka publisko iepirkumu aktualitāte saasināti no valsts/pašvaldības iestāžu vadības puses tiek uztverta kalendārā gada beigu posmā, kad par visām varītēm ir jāiztērē gada laikā ietaupītā/neiztērētā nauda. Jāatzīst, ka iestādes vadība dažreiz ir ieklausījusies mazā darbinieka - Seska kautrīgajās idejās par budžeta naudas izšķiešanas, atvainojiet, izlietošanas iespējām. Piemēram, par publiskā iepirkuma organizēšanu - sieviešu intīmās higiēnas preču iepirkšanu un apdrukāšanu ar iestādes vapeni. Viena iepirkuma ideja gan tika noraidīta - Seskis publiskā iepirkuma ietvaros bija ierosinājis veikt eiro banknošu drukāšanas pasūtījumu tipogrāfijām, tā teikt, papildus nauda nebaltām dienām vienmēr noder. Nekas, toties tika ņemts vērā Seska ieteikums par vadlīnijām juridisko pakalpojumu iepirkumu organizēšanā. Kā zināms, iestādei caurmērā ir paredzēta jurista/juristu šata vieta, tomēr papildus tiek iepirkti zvērinātu advokātu ārpakalpojumi. Ieteikuma būtība - publisko iepirkumu līgums tiek slēgts ar advokātu biroju, kurš visbiežāk pārstāv iestādes kašķīgākos antagonistus - privātpersonas. Ja iestāde zaudē tiesu, un gan iestādi, gan pretējo prāvnieku pārstāv advokāti no iepirkumu uzvarējušā biroja, tad var teikt, ka advokāti ir bijuši gudrāki gan par iestādi, gan paši par sevi, tātad iepirkums ir bijis pareizs, Ja uzvar tiesā iestāde, tad atkal ir apstiprinājums publiskā iepirkuma pareizībai, jo advokāti ir bijuši visgudrākie. Jāpiezīmē, ka iemeslu publiskajam iepirkumam var atrast vienmēr - kad privātpersona vērsās iestādē ar lūgumu sniegt informāciju par publisko iepirkumu, tika veikts publiskais iepirkums atbildes sagatavošanai - publiskā iepirkuma ietvaros tika veikta liela apjoma naudas banknošu kopēšana un nosūtīšana klientam, lai klients varētu aptvert iestādes iztērētās naudas apmēru.
visi numura raksti
Numura tēma
Kā jaunie likumi ietekmēs iepirkumu procedūras
1. martā stājās spēkā jauns Publisko iepirkumu likums, kura uzdevums ir ieviest Eiropas Savienības direktīvu noteikumus iepirkumu jomā un vairākus citus jaunumus piedāvājumu sagatavošanā, iepirkuma plānošanā, piedāvājumu ...
Māra Stabulniece
Numura tēma
Piegādātāju iesaistīšana pirms iepirkuma izsludināšanas – neizmantotās iespējas un riski
Jānis Padēls
Numura tēma
Izmaiņas iesniegumos par iepirkuma procedūras dokumentos iekļautajām prasībām
2016. gada 15. decembrī pieņemts jauns Publisko iepirkuma likums, un izmaiņas stājās spēkā 2017. gada 1. martā. Viens no jauninājumiem paredz depozīta iemaksu par iepirkuma procedūras rezultātu apstrīdēšanu, par sūdzību iemaksājot ...
Tiesībsargs
Tiesību politika
Tiesībsarga ziņojums Saeimai par 2016. gada darbu
Tiesībsargs Juris Jansons 30. marta Saeimas plenārsēdē sniedza savu ikgadējo pārskatu par Tiesībsarga biroja darbu un aktualitātēm cilvēktiesību, kā arī labas valsts pārvaldības jomā 2016. gadā. Tiesībsarga gada darba ziņojuma ...
Āris Kakstāns
Informācija
Darbu sāk darba grupa valsts noslēpuma regulējuma pilnveidei
Satversmes tiesa (ST) ar 2017. gada 10. februāra spriedumu lietā Nr. 2016-06-01 "Par likuma "Par valsts noslēpumu" 11. panta piektās daļas, 13. panta trešās un ceturtās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 92. panta pirmajam ...
AUTORU KATALOGS