ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

20. Jūnijs 2017 /Nr.26 (980)

Advokatūras likuma 107. pants: interpretācijas problēmas
5 komentāri
Dmitrijs Skačkovs
zvērināts advokāts, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes loceklis, Advokātu atbalsta biedrības valdes priekšsēdētājs 

Latvijas Republikas Advokatūras likuma (turpmāk – Advokatūras likums) 107. pants nosaka, ka zvērinātu advokātu profesionālā darbība (prakse) ir intelektuāls darbs, un tās mērķis nav peļņas gūšana. Šī vienkārši formulētā tiesību norma tiek citēta un izmantota ļoti bieži, taču tās jēga reti tiek analizēta padziļināti, likuma sistēmā un, konkrēti, vēsturiskās realitātes kontekstā, kurā pašlaik dzīvo gan advokāti, gan mūsu klienti. Diemžēl plakātiska pieeja Advokatūras likuma 107. pantam izraisa tajā nostiprinātā pareizā principa kļūdainas un maldinošas interpretācijas, kuras ietekmē ne tikai jau esošo tiesību normu interpretēšanu un piemērošanu, bet arī jaunu normu izstrādi.

Advokatūras likuma 107. pants: interpretācijas problēmas

Princips, ka advokāts kalpo sabiedrībai taisnīguma nodrošināšanā, ir sens, bet nenoveco. Tas attīstījies gadsimtu garumā, kulminēja Lielās franču revolūcijas laikā un 19. gadsimtā izplatījies Eiropā un pasaulē demokrātijas "teritoriālās ekspansijas" procesā, kurš turpinās arī pašlaik.

Tā viens no Lielās franču revolūcijas dalībniekiem advokāts Armāns Gastons Kamī (Armand-Gaston Camus, 1740–1804) pauda uzskatu, ka cilvēka īpašības, kurš studē jurisprudenci un kopj oratora mākslu tikai iedzīvošanās nolūkā, ir diametrāli pretējas tām, kas ir nepieciešamas advokātam, – profesionālim, kurš velta visas savas spējas, lai palīdzētu citiem cilvēkiem.1

Kaut arī jau viduslaikos mūsu valsts teritorijā pastāvēja tiesas un var smelties vērtīgu pieredzi arī no tiem juristiem, kuri praktizēja Rīgas un citu pilsētu un teritoriju tiesās šajā vēstures posmā, tomēr advokatūra šodienas izpratnē Latvijā radās tikai 19. gadsimta otrajā pusē, kad Krievijas impērijā tika īstenotas tiesu iekārtas ierobežoti liberālās reformas, izmantojot Eiropas attīstītāko valstu pieredzi.

Viens no šī laikmeta izcilākajiem Krievijas juristiem un sabiedriskajiem darbiniekiem Anatolijs Koni (Анатолий Федорович Кони, 1844–1927) uzsvēra, ka advokāta darbs ir kalpošana sabiedrībai, ka advokāts nav klienta kalps, ir nesavtīgs mantiskajā ziņā un neatkarīgs savā pārliecībā.2

Lai šādas autoritāšu atziņas nepārvērstos par tukšu skaņu, ir jāprecizē to kādreizējais un arī joprojām aktuālais saturs.

Piemēram, vārdi "advokāts nav klienta kalps" nozīmē pirmām kārtām to, ka advokātam nav pienākums verdziski izmantot pilnīgi visus klientam tīkamos argumentus, pat tos, kuri advokātam nešķiet pārliecinoši.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
22. Jūnijs 2017 / 11:12
1
ATBILDĒT
Pateicība par lieliski argumentētu filozofiskas ievirzes rakstu! Saistībā ar Advokatūras likuma 107.pantu Seskis atļausies atrefertēt zvērinātas advokātes un erudītas pasniedzējas Danas Rones teikto - ja advokāta prakses mērķis nav peļņas gūšana (negatīvais regulējums), tad kas tad ir advokāta prakses mērķis (pozitīvā regulējuma trūkums likumā)? Šajā sakarā atmiņas archīvos ataust diskusija padomju varas pēdējos gados ar skolas „poļitruku", kurš mēģināja pamatot cilvēku deportācijas pēc II Pasaules kara. Patiesībā viņš runāja gudri un arī pamatoti - norādīja, ka cilvēka darbības pamatā ir vairāki instinkti - izdzīvošanas, drošības, dzimtas turpināšanas un dominēšanas instinkts. Komunisma uzdevums ir radīt cilvēku, kurš maksimāli kontrolēs šos instinktus, lai kalpotu Dzimtenei, Partijai un citām ģenerālklauzulām. Cilvēku „rotācija" pastāvīgi piespiedu kārtā mainot to dzīvesvietas nometinājumā neļauj apmierināt drošības instinktu un iesakņoties, iemācot cilvēku dzīvot bez māju apziņas. Koncepcija racionāla, tomēr „poļitruks" nevarēja atbildēt uz vienu jautājumu - ja cilvēkam nav mantas, māju, ienākumu, ģimenes, ambīciju, kāda viņam ir motivācija kādam kalpot? Ja cilvēka vienīgais iemesls socializēties ir 2 l ūdens un 500 gramu maizes dienā, kā viņu piespiest kalpot, jo Valstij nav absolūti neviena instrumenta, lai ietekmētu šādu cilvēku. Protams, Pasaulē ir niecīgs autonomu cilvēku skaits, tomēr viņi nebūt nealkst nesavtīgi kalpot sabiedrībai (filozofs Diogens mucā) vai arī kalpo sabiedrībai tikai pēc saviem noteikumiem (diezin vai kompartija varētu piespiest māti Terēzi transportēt ieročus Kongo nemierniekiem vai piedalīties mākslīgā bada izraisīšanā Ukrainā). Turklāt, papētot dažādu kanonizētu personu (svēto), askētu, mūku, jogu un citu personu biogrāfijas, materiālā ziņā askēze ir bijusi vairāk viņu izvēle nekā spiesta nepieciešamība, jo ļaudis nāca pie viņiem pēc padoma un steberēja uz askētu alām pat cauri tuksneša smiltīm, atstājot ziedojumus, kuri vien bieži vien uzkrājās un pārvērtās mecenātu pienesumos slimnīcu, skolu, klosteru un citos veidos. Turklāt ir viens ļoti būtisks apstāklis - visi šie svētie, filozofi un jogi ir savu dzīves ideoloģiju izstrādājuši iekšējās cīņas ceļā nevis pakļaujoties iedarbībai no apkārtējas vides (likumiem, varas aktiem u.c.). Tādējādi, lai personu/personu grupu/nodarbošanās veidu neizslēgtu no mijiedarbības ar sociumu, un neradītu fanātiķu „nav ko zaudēt" grupas, katram negatīvam regulējumam nepieciešams korespondējošs pozitīvs regulējums, un advokāti nav izņēmums. Attiecīgi, arī zvērinātu advokātu birojs nav abstrakta eņģeļu pulcēšanās vieta, bet tīri laicīga organizācija, kuras statuss pagaidām no likumdevēja puses nav konkrēti noteikts.
Advokāts
21. Jūnijs 2017 / 16:26
1
ATBILDĒT
Izcils raksts. Paldies autoram par drosmi un veltīto laiku. Tas, kas šobrīd Latvijā notiek un ko pat likumdošanas līmenī grib nostiprināt, ka advokātu birojs nevar klientam izrakstīt PVN rēķinu, ir vienkārši veselajam saprātam neaptverams un neizskaidrojams fakts.
sm.
20. Jūnijs 2017 / 19:50
0
ATBILDĒT
1) Nav jau pašmērķis ierobežot advokāta prakses formas. Mērķis ir iekasēt nodokļus līdzvērtīgā apjomā, kā no komersantiem. 2) Ja izlemj par labu SIA, tad svarīgs ir īpašnieku moments. Gadījumā, ja īpašnieki ir 3.personas, advokātu neatkarība kļūst pakārtota. 3) Latvija ir tiesiska valsts ne vien pateicoties, bet arī par spīti advokātiem. Nav iespējams uzzināt, vai klientam sniegtā palīdzība neizpaužas kā “intelektuāls darbs” par to, kā apiet likumu. 4) Advokāta darbs ir ļoti daudzveidīgs, piemēram, tiesvedības vai konsultācijas. Pēdējās ir ļoti tuvas parastai komercdarbībai, bez sevišķā “tiesu sistēmas” elementa.
advokāc ar ierobežotu atbildību
20. Jūnijs 2017 / 19:15
6
ATBILDĒT
Citāts no raksta: "ir pienācis laiks attīrīt šo normu no tā satura, kas tās jēgā un tekstā nekad nav ticis ietverts. Iespējams, tad advokatūra attīstīsies racionālāk un veiksmīgāk, kas atbilst arī sabiedrības interesēm, jo bez stipras advokatūras stipra pilsoniskā sabiedrība nevar pastāvēt."
Šis fantastiskais secinājums gribot negribot liek padomāt, vai tikai pats autors nepieder tai kategorijai, kuru aroganti nodēvējis par 'juristu pārprodukciju'.
Ar nožēlu jāatzīst, ka ne universitātes tiesību teorijas kursā, ne no kādām tiesībnieku grāmatām nav nācies kaut ko uzzināt par tādu juridisko metodi kā normas attīrīšana no satura. Tad nu ar interesi gaidīsim, kad beidzot iestādēs un tiesās sāks to pielietot. Un kā nu ne, autors it kā esot izpētījis, ka normas attīrīšana no satura var stiprināt pilsonisko sabiedrību.
Un vispār, tie nav nekādi joki, ja atceramies kaut vai Ilfa un Petrova "Divpadsmit krēslus", kur invalīdu namā karājās lozungs "Rūpīgi sakošļādams barību, tu palīdzi sabiedrībai"
sm. > advokāc ar ierobežotu atbildību
20. Jūnijs 2017 / 19:57
0
ATBILDĒT
Par normas attīrīšanu no satura bija iepriekšējā numurā par judikatūras maiņu :) Veco saturu aizstāj ar jaunu. Interpretāciju citreiz tā skaidro - kā priekšrokas došanu vienai nozīmei, salīdzinājumā ar citu nozīmi.

Vienīgi nezinu, vai 107.p. tiek piemērots. Tas būtu izplatītāk gadījumā, ja sauktu pie atbildības par mērķa negūt peļņu neievērošanu.
visi numura raksti
Kristīne Zvejniece
Informācija
Starptautiskā jauno juristu organizācija AIJA Rīgā pulcē 300 juristus no visas pasaules
Laikā no 17. līdz 20. maijam Rīgā norisinājās Starptautiskās jauno juristu organizācijas AIJA (Association Internationale des Jeunes Avocats / International Association of Young Lawyers) pusgada konference, kas pulcēja 300 juristus no visas ...
Ingus Meimers
Skaidrojumi. Viedokļi
Kompensācijas apmēra noteikšana pakāpeniskās ekspropriācijas gadījumos
Pieaugot pakāpeniskās ekspropriācijas gadījumu skaitam praksē,1 pieaug arī vajadzība pēc priekšnoteikumiem, kas paredz atlīdzinājuma noteikšanu ārvalstu ieguldītājam. Praksē šajā sakarā pastāv vienotība, ka kompensācijai ir ...
2 komentāri
Māris Mednis
Skaidrojumi. Viedokļi
Soda regresīvās izpildes aktualitāte krimināljustīcijas reformā
Valsts probācijas dienesta konferences "Četras rehabilitācijas: virzoties uz starpdisciplināra darba modeli"1 (turpmāk – Konference) rīkotāji ir līdzdarbojušies Latvijas krimināljustīcijas reformā. Prieks, ka turpinās sekmīgā ...
1 komentāri
Veronika Krūmiņa
Tiesību politika
Kādēļ Latvijā nepieciešams regulēt lobēšanu
Āris Kakstāns
Juridiskā literatūra
Papildināta un pārstrādāta mācību grāmata darba tiesībās
Darba likums kopš Velgas Slaidiņas un Ilzes Skultānes 2011. gadā iznākušās mācību grāmatas darba tiesībās ir piedzīvojis trīs grozījumus. Tāpat jāņem vērā Ministru kabineta aktivitāte, radot jaunus vai precizējot esošos ...
AUTORU KATALOGS