ŽURNĀLS Redaktora sleja

24. Oktobris 2017 /Nr.44 (998)

Frāze ar jaunu dzīves elpu
3 komentāri

Strādājot amatos, kas ietver valsts interešu pārstāvēšanu jebkādā kapacitātē, kā arī darbojoties sistēmās, kas nodrošina sabiedrības dzīvi (veselības, izglītības), nozīmīgs ir ne tikai padarītais, bet arī veids, kā to pasniedz plašākai publikai. Likumdevēja un izpildvaras amatpersonu teiktais bieži veido ikdienas ziņu saturu (gan iepriekš labi pārdomāti apgalvojumi vai solījumi, gan spontānas, neveiklas frāzes, kas dažkārt mēdz labi ilustrēt amatpersonas nostāju). Var rast piemērus, kur vēstures atmiņā saglabājas nevis kādas personas bagātais, ilggadējais darbs, bet gan varbūt viena spoža frāze vai teiciens, kas izskanējis publiski. Uz jurista profesijas pārstāvjiem, kas lielākoties formē tieslietu sistēmu, tas attiecas mazāk, taču ne nenozīmīgāk. Piemēram, kāds advokāts sabiedrībā tiek atpazīts tikai kā "x lietas advokāts", ministrijas jurists – kā "likuma x autors" utt.

Ņemot vērā anglosakšu tiesību sistēmas iezīmes, Apvienotajā Karalistē arī tiesnešu spriedumos paustās atziņas vai kolorītas frāzes nereti iegūst patstāvīgu statusu: tās tiek citētas, apspriestas, kritizētas un slavētas.

Tā, piemēram, 2009. gadā visu valsti pāršalca ziņa, ka imigrācijas lietu tiesnese Džūdita Glīsona esot ļāvusi nelegālajam imigrantam, kas dzīvoja nereģistrētās attiecībās, palikt Apvienotajā Karalistē (netikt deportētam) tādēļ vien, ka viņiem ir kaķis. Turklāt stāsts tika ilustrēts ar citātu no tiesneses gatavotā sprieduma, kurā viņa bija piezīmējusi, ka "kaķim nebūs jābaidās no nepieciešamības pierast pie Bolīvijas pelēm".

Protams, ka kaķa esamība bija tikai viens no daudziem pierādījumiem pāra kopdzīves pierādīšanai (saskaņā ar oficiālajiem nosacījumiem kopdzīvei jābūt vismaz divu gadu garumā), tomēr šī viena detaļa radīja lielu rezonansi sabiedrībā (masu medijos parādījās tādi virsraksti kā "Jums ir kaķis? Varat palikt Karalistē!") un arī politiskajās debatēs, kurās skarti imigrācijas nosacījumi un cilvēktiesības. Toreizējā Apvienotās Karalistes iekšlietu ministre Terēza Meja vēl 2011. gadā atsaucās uz šo lietu, kritizējot savas valsts liberālo Cilvēktiesību aktu, ar kuru Karalistē tika ieviestas Eiropas Cilvēktiesību konvencijas prasības. Viņa solīja pārrakstīt imigrācijas nosacījumus, lai izvairītos no konvencijas 8. panta (tiesības uz savu privāto un ģimenes dzīvi) pārprašanas, kas simtiem nelegālo imigrantu ļauj palikt valstī.

Savukārt šā gada oktobrī Apvienotās Karalistes sabiedrībai ir cits iemesls pārspriest tiesneša Džeja spriedumā paustu atziņu, proti, ka likumi skata vecāka statusu kā "priekšrocību" un ka ir "morāli nepieņemami" skatīt bērnus kā "finansiālas saistības", jo bērni uzskatāmi par "svētību".

Lieta gan nav vienkārša: kāda bagāta biznesmeņa meita ir dzimusi ļoti neparastos apstākļos. 2011. gadā – labu laiku pēc attiecību izjukšanas – vīrietis saņēma ziņu no bijušās partneres, ka viņam būs bērns. Tas tika panākts, sievietei privātā apaugļošanas klīnikā viltojot vīrieša parakstu un iegūstot embriju no viņa iesaldēta materiāla.

Meitiņai tagad ir seši gadi, un tēvs ir iztērējis jau vienu miljonu mārciņu viņas uzturēšanai. Šādu summu viņš pieprasīja no privātās klīnikas, uzstājot uz to, ka tās kļūda un paviršība noveda pie šāda rezultāta. Noraidot prasību, tiesa gan atzīmēja, ka var piekrist faktam par tēva maldināšanu, tomēr kompensācijas prasīšana nebūtu pieļaujama. Spriedums, iespējams, tiks pārsūdzēts.

Anglosakšu tiesību lokā arī mūsdienās tiesnesis uzskatāms par vienu no sabiedrības domas veidotājiem un aktīviem līdzdalībniekiem. Juridiski argumenti, kas ietērpti vienkāršā, kolorītā valodā, minētajos gadījumos ļāva iesaistīties diskusijā ne tikai šauram speciālistu lokam.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Šulmane D. Frāze ar jaunu dzīves elpu. Jurista Vārds, 24.10.2017., Nr. 44 (998), 2.lpp.
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
tiesnesis
10. Janvāris 2018 / 19:01
0
ATBILDĒT
Tiesas ar vien vairāk sāk atpalikt no vardarbības taisnības nodrošināšanā.
nuja
25. Oktobris 2017 / 13:27
0
ATBILDĒT
Juridiski argumenti, kas ietērpti vienkāršā, kolorītā valodā un ļautu iesaistīties diskusijā ne tikai šauram speciālistu lokam, pie mums visticamāk novestu līdz disciplinārkolēģijai.
Seskis
24. Oktobris 2017 / 10:34
0
ATBILDĒT
Lieta gan nav vienkārša: kāda bagāta biznesmeņa meita ir dzimusi ļoti neparastos apstākļos. 2011. gadā – labu laiku pēc attiecību izjukšanas – vīrietis saņēma ziņu no bijušās partneres, ka viņam būs bērns. Tas tika panākts, sievietei privātā apaugļošanas klīnikā viltojot vīrieša parakstu un iegūstot embriju no viņa iesaldēta materiāla (citāts iz raksta).
Godātā autore ir pieskārusies Džonatana Svifta vai Fransuā Rablē spalvas cienīgam sižetam. Tātad, uzņēmīga lēdija, partnerattiecību komersante vilto bijušā drauga parakstu, iegūst ģenētisko materiālu, iznēsā un dzemdē bērnu. Turpmāk bērna tēvs maksā bērnam (lasi - uzņēmīgajai māmuļai) miljonu un nezin kādā sakarā prasa no klīnikas kompensāciju. Tiesnesis kā īstens trollis, ar smīniņu ūsās paziņo, ka „bērns ir svētība", savukārt biznesmenis, atbilstoši Ilfa un Petrova romāna „Zelta teļš" terminoloģijai, ir „cietusī puse". Galu galā tēva piekrišana viņa ģenētiskā materiāla izmantošanai nav nepieciešama, jāteic, arī mūsu mīļajā zemītē šad un tad dzirdamas baumas par „prezervatīvu dūrējām", jo galu galā „tēvs nav tas, kurš bērnu radījis, bet tas, kurš bērnu izaudzinājis". Par parakstu viltotājas atbildību neviens pat nerunā, „cietušajai pusei" būs jāmaksā slīpētajai māmuļai ne viens vien miljons līdz meitas patstāvīgas dzīves uzsākšanas mirklim, jo „bērns jau nav vainīgs". Ļoti patīkami apzināties, ka Seska tiesību izpratne ir sastopama arī Vakareiropā, tas stiprina!
visi numura raksti
Armands Smans
Skaidrojumi. Viedokļi
Aresta uzlikšana pamatkapitāla daļām kriminālprocesā
Pieaugošā kriminālprocesuālo mantisko jautājumu nozīme prasa mūsdienu apstākļiem atbilstošus risinājumus mantas aresta tiesiskajā reglamentācijā. Kriminālprocesa mērķa sasniegšanai nereti rodas nepieciešamība uzlikt arestu ...
2 komentāri
Kristīne Dupate
Skaidrojumi. Viedokļi
Ģimenes ārstu tiesības streikot: starptautisko tiesību konteksts
Šā gada 3. oktobra "Jurista Vārdā" tika aizsākta juristu diskusija par ģimenes ārstu tiesībām streikot.1 Turpinot domu apmaiņu par šo tēmu, šī raksta mērķis ir analizēt Latvijas ģimenes ārstu statusu un no tā izrietošās ...
Āris Kakstāns
Juridiskā literatūra
Drošībai veltītās konferences apkopojums žurnālā “Administratīvā un Kriminālā Justīcija”
Četrās apakšnodaļās sakārtotie zinātniski praktiskās konferences "Sabiedrība. Cilvēks. Drošība – 2017. Noziedzība un tās prevence: tagadne un nākotne – problēmas un risinājumi" pētījumu materiāli tagad ir pieejami vienkopus ...
Valsts Ieņēmumu dienests
Tiesību politika
Par nodokļu parādu atgūšanu un dzēšanu
Nepiedzenamos nodokļu parādus privātpersonām un komersantiem Valsts ieņēmumu dienests (VID) dzēš tikai pēc tam, kad administratīvā procesa ceļā ir veiktas visas likumā paredzētās piedziņas darbības, lai tomēr panāktu nodokļu ...
Viktorija Soņeca, Elīza Petrocka-Petrovska
Tiesību prakse
Eiropas Savienības Tiesa: aktualitātes judikatūrā
Tieslietu ministrija ir sagatavojusi apskatu par Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) spriedumiem vairākās tiesību nozarēs, kas atspoguļo aktualitātes EST praksē un Eiropas Savienības (turpmāk – ES) dalībvalstīs risināmo ...
AUTORU KATALOGS