ŽURNĀLS Tiesību politika

2. Janvāris 2018 /Nr.1 (1007)

Tiesu varas pienākums rīkoties savas reputācijas krīzes gadījumā
25 komentāri

Vēl pagājušā gada izskaņā kā turpinājums 2017. gada 14. decembra Augstākās tiesas plēnumā tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča tiesnešiem izteiktajam aicinājumam departamentos objektīvi izvērtēt situāciju, kad publiskajā telpā tiek apšaubīta tiesu sistēmas reputācija saistībā ar maksātnespējas procesu tiesvedībām, sekoja 14 Augstākās tiesas tiesnešu parakstīta un Tieslietu padomei adresēta vēstule, kurā uzsvērts, ka, pastāvot tiesu varas reputācijas krīzei, tiesneši nevar būt pasīvi vērotāji un pašas tiesu varas uzdevums būtu iedziļināties situācijā un dot tai atbilstošu vērtējumu. Savukārt 2017. gada 20. decembrī arī Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība izplatīja paziņojumu, norādot: kaut arī biedrība pārstāv tiesnešus, kuru kompetencē nav maksātnespējas lietu izskatīšana, tā piekrīt, ka žurnālistu aktualizētā maksātnespējas lietu problemātika ir radījusi tiesu varas reputācijas krīzi.

komentāri (25)
25 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Viesturs
8. Janvāris 2018 / 12:06
8
ATBILDĒT
Nedomāju, ka tiesneša spējas būtu saistāmas ar padomju, 90-tajiem vai kādu citu laiku, jo tiesas funkcija ir pilnīgi jebkuras (!) cilvēku sabiedrības neatņemama sastāvdaļa. Godīgi, negodīgi, blēži, neblēži, pūļa cilvēki un personības ir bijuši un būs vienmēr.
Runa šajā gadījumā ir par to, ka ,,reputācijas krīze" ir nevis tiesnešu veiktais darbs (pat notikumi risnājušies n-tos gadus atpakaļ), bet ar citu sabiedrības grupu vēlme graut šo reputāciju un tieši ietekmēt tiesu darbu. Un viss.
Tieši tādēļ šī ,,vēstule" ir neadekvāta un nevietā, un tiešā veidā liecina par pašcenzūru vārda sliktākajā nozīmē.
īsi > Viesturs
8. Janvāris 2018 / 19:17
0
ATBILDĒT
Labi. Reputācijas krīze tātad ir tikai šķietama.
Tad apstipriniet, ka tā statistika par ceļojošajiem uzņēmumiem ir izdomāta. Ja nē, tad pasakiet, ar ko tā izskaidrojama.
Ar to vien puse no žurnālistu teiktā būs atspēkota.
Baisi > Viesturs
8. Janvāris 2018 / 12:39
1
ATBILDĒT
Padomju okupācijas režīma laikā tiesai bija radikāli citas funkcija nekā demokrātiskā valstī, t.i., tiesa bija padomju represīvā aparāta daļa, kas nodrošināja komunistiskās partijas diktatūras stabilitāti. Ar taisnīgu tiesas spriešanu tai nebija nekāda sakara. Atgādināšu, ka padomju sistēmā neeksistēja arī privātīpašums, vārda brīvība, tiesības uz privāto dzīvi utt.
Mūsdienu tiesu nespējīgums stāvēt par demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatvērtībām un pašatkarība no kāda cita (maksātnespējas karteļiem, korumpētiem tiesu sistēmas darboņiem, izpildvaras vai jebkā cita) ir tieši viena no padomju okupācijas sekām, kas diemžēl nešķiet tuvākajā laikā pārvarama.
Viesturs > Baisi
8. Janvāris 2018 / 14:31
8
ATBILDĒT
Ir ļoti dažādi viedokļi par to, kāpēc masu medijos gadiem konsekventi tiesas tiek atspoguļotas negatīvi - Jūs uzskatat, ka pie vainas PSRS, citi, ka - liberālā ideoloģija, nereālā slodze, Saeimas un izpildvaras varaskāre, zemās algas, sliktā atlase, lielais sieviešu īpatsvars utt..
Realitātē, tiesneši ir vnk cilvēki, kuri nāk uz darbu un veic to, kas viņiem jādara. Fascinējošās cīņas par demokrātiju, pamatvērtībām vai pret kādu, īpašu nozīmi dienas kārtībā neieņem. Nu varbūt vienīgi augstākās instancēs, jo tur fiziski ir mazāk darba :)
A ,,smagie" teksti par nepārtrauktām korupcijām, maksātnespējas lietām utt. gandrīz vienmēr izrādās parasti murgi.
Baisi
3. Janvāris 2018 / 14:59
5
ATBILDĒT
Atjaunojot neatkarību, vajadzēja atlaist visus padomju okupācijas laika tiesnešus un atpakaļ pieņemt tikai tos, kas izturētu teorētiskus juridiskos eksāmenus un praktiskus ētiskus un psiholoģiskus testus.
Vienlaikus vajadzēja sūtīt uz Rietumu augstskolām jauniešus, lai mācās ar padomju "tiesiskuma" un Austrumu tipa korupcijas kultūras nesaindētās augstskolās.
Vienīgi administratīvās tiesas, kur ir savākti jauni kadri, spēj saprast, cik lielā reputācijas bedrē ir Latvijas tiesu sistēma un cik ļoti tas kaitē sabiedrībai un valstij kopumā.
Visi pārējie tiesneši ierauj galvu plecos un klusiņām rullē uz priekšu. Ļoti žēl, ka veco tiesnešu stilu gandrīz vai piespiedu kārtā uzsūc arī jaunie, kas nonāk vispārējās jurisdikcijas tiesās. Sistēma pati sevi atražo, nekas nemainās un arī nemainīsies.
Par Latvijas justīcijas bēdu leju liecina arī pieaicinātie "juristi - eksperti", kas Sudrabas komisijā cītīgi un diemžēl arī ļoti veiksmīgi pūš miglu, jauc melus ar patiesību un dara visu citu, lai maldinātu un apdullinātu Latvijas sabiedrību. Kauns par šiem cilvēkiem, kas uzmetas par visu Latvijas juristu pārstāvjiem!
atvainojiet > Baisi
4. Janvāris 2018 / 11:19
5
ATBILDĒT
Vai jūs runājat par to pašu valsti, kuras pirmajā un otrajā varas atzarā joprojām (arī 2018.gada 4.janvārī) komandē kompartijas un komjaunatnes pīlāri? Tos negribat "atlaist"? Šajā ziņā neesat "ierāvis galvu plecos"? Vai arī te nav jāsaka Jūsu vārdiem, ka Sistēma pati sevi atražo, nekas nemainās un arī nemainīsies? Sāciet rindas kārtībā - 1.,2., un tikai tad sanāks - 3.
Baisi > atvainojiet
4. Janvāris 2018 / 11:59
0
ATBILDĒT
Vienmēr var teikt otram - sāc tu pirmais, es pēc tam. Bet var arī sākt ar sevi un rīkoties.
Tiesu vara nav hierarhiski zemāka par pārējām divām (trim), tāpēc tai arī ir leģitīmas tiesības kontrolēt visus citus varas zarus.
Loģisks secinājums: ja tiesu vara būtu efektīva, attīrītos arī visa pārējā valsts, pirmkārt jau atbrīvojoties no oligarhu neleģitīmās varas un korupcijas, kas ir mūsu valsts divas galvenās pamatproblēmas.
atvainojiet > Baisi
4. Janvāris 2018 / 13:46
3
ATBILDĒT
Skan jau labi, tikai te derētu ievērot vēsturisku faktu - kopš neatkarības atjaunošanas tiesu vara ir turēta īsā pavadiņā tieši no divu pirmo puses. Tas pēc būtības nav mainījies līdz pat šodienai. Kaut vai pēdējo padsmit gadu nemainīgā politiķu pakāpšanās uz tiesu sistēmas muguras ikreiz,kad pašiem sanāk kāds nesmukums, sak, ķeriet zagli. Un prese nemainīgi uz to pavelkas - mūžīgi muļļājama tēma. Trīs visiem zināmās dāmas sev veiksmīgi(vietā un nevietā) ar to nodrošināja TV rēgošanās laiku gadiem ilgi. Nu visas ir projām. Cerams, ka ies labāk ar to efektivitāti un "leģitīmajām tiesībām kontrolēt visus citus varas zarus." Piebildīšu vēl tikai to, ka attieksmi uzskatāmi demonstrē pirmo divu un tiesu varas pārstāvja Tieslietu padomes attiecības. Padomes lēmumi, kuri kaut cik ir ņemti vērā, ir saskaitāmi uz pusrokas pirkstiem. Ja sanāks pilna roka, tad atvainojos.
Viesturs
2. Janvāris 2018 / 19:18
29
ATBILDĒT
Nu man šī vēstule izklausās pēc vājnervu (pēc būtības vāju personību) tiesnešu spilgtākās izpausmes - pašcenzūras. Pašcenzūra tai nozīmē, kā bērnišķīgi un nekritiski grib izskatīties balti un pūkaini, uzbrūkot kkādiem nabaga pirmās instances tiesu tiesnešiem, turklāt caur TP.
Tā vietā, lai noskaidrotu, kam izdevīgs ir šis atsevišķu mediju šizofrēniskie murgi un kādēļ tāds tiek tiražēts pat LTV1, pieprasītu attiecīgus paskaidrojumus utt..
Tipiski padomju komunistu pirmrindnieki un ,,biedru tiesinieki" - tobiš laiki mainās, bet cilvēku daba nē..
blueberry > Viesturs
3. Janvāris 2018 / 15:53
0
ATBILDĒT
Gribētu jautāt, vai no tās informācijas, kas izskanēja medijos, apsūdzība tika atspēkota? Vai tomēr palika tā, ka tiesneši ir vai nu stulbi vai korupmēti. Manuprāt, vismaz to tiesnešu labā, kuri publiski tika apsūdzēti, būtu jāsaņemas nopietnai informācijas apstrādei, kuras rezultātā varētu nākt klajā ar nopietniem pretargumentiem medijos izskanējušajam, protams, neatmetot domu, ka var uzdurties arī kādiem nesmukumiem. Domāju, ka visas sabiedrības interesēs ir tiesu varas reputācija. Būtu pēdējais laiks to saprast un domāt, kā to visu „menedžēt", nevis atstāt pilnīgā pašplūsmā.
Jurčiks > blueberry
4. Janvāris 2018 / 10:36
12
ATBILDĒT
Ko nozīmē "vai apsūdzības tika atspēkotas"? Vienalga, ko tiesu sistēma atbildēs, gaudotāji gaudos tālāk. Atkal tiks citētas tautas gudrības "roka roku mazgā", "vārna vārnai acī neknābj" utt. Jo pūlis netic, ka kāds nevar būt korumpēts. Netic, nekad nav ticējis un neticēs arī...

Magonei: ar interesi lasu jūsu komentārus par maksātnespējas tēmu. Bet par šo esmu visai šokēts. Ja jums ir informācija par konkrētu tiesnešu izdarītiem noziegumiem, vai jūs sniedzāt šo informāciju tiesībaizsardzības iestādēm? Ja nē, vai sniegsiet?

Mani tiešām šokē it kā juristu rīcība, bezatbildīgi mētājoties ar apvainojumiem, faktiski prasot linča tiesu. Un tie ir cilvēki, kuriem it kā vajadzētu būt priekšstatam par pienācīgu procesu, par pierādījumiem utt. Patiesībā tiešām traki...
Magone > Jurčiks
4. Janvāris 2018 / 14:01
2
ATBILDĒT
Vai vērsos tiesībaizsardzības iestādēs? Konkrētajā gadījumā, nē.
Kā lai Jums to pasaka....ja es sāktu stāstīt savu pieredzi ar tiesībaizsardzības iestādēm un gadījumiem, kad tur vērsos un gadījumiem, kad bez pamata vērsās pret mani, tad Jūs saprastu, ka tie šausmīgie stāsti par tiesnešiem salīdzinājumā ir vēl balti un pūkaini. Jo ar vairumu tiesnešiem viss ir kārtībā. Bet tiesībaizsargājošās iestādes.... (es, protams, nedomāju gadījumus, kad standarta atbilde ir, ka nav noziedzīga nodarījuma sastāva, tā jau ir norma un tas neskaitās nekas šausmīgs, tādas vēstules man ir vairāki desmiti). Ja es stāstīšu, nez vai Jūs noticēsiet, ka tā vispār var būt.
Cik ļoti es sapratu Poikānu (NEO), kuram pārmeta, kādēļ viņš nevērsās par jaunatklāto problēmu pašā VID un citur, bet vērsās uzreiz pie žurnālistiem. Tādēļ, ka bija iepazinis sistēmu. Stāstīja, cik ļoti grūti viņam ir pārliecināt, ka viņš to nav darījis, lai gūtu naudu (kuru neguva), kaut kādu savtīgu mērķu labad, bet gan savas pārliecības dēļ, tādēļ, lai lietas mainītos uz labu. Un to neviens nekādi nevarot saprast un tam noticēt. Es viņu sapratu. Jo biju iepazinusi sistēmu. Tas ir grūtākais, ko sistēmai var ieskaidrot. Kā arī to, ka visi administratori nav, nu jūs jau paši zināt tos visus apzīmējumus...
Mēs, administratori, esam smejoties apsprieduši - ja mēs par to, ko esam piedzīvojuši maksātnespējas procesos, uzrakstītu grāmatu...tad tā patiešām būtu šausmu grāmata.
Magone > Viesturs
3. Janvāris 2018 / 09:40
3
ATBILDĒT
Murgi?! Nē, tie nebūt nav nekādi murgi un uzbrukums atsevišķiem tiesnešiem. To zināja visi, kas ir saistīti ar maksātnespējas lietām. Tas notika gadiem ilgi. Man arī būtu ko pastāstīt par dažiem tiesnešiem maksātnespējas lietu sakarā. Minētie maksātnespējas tiesneši ir godam pelnījuši atlaišanu.
uz priekšu! > Magone
3. Janvāris 2018 / 10:58
10
ATBILDĒT
Me Too, Magone?? Ja jau "ir ko pastāstīt", tad nevajadzētu vilkt garumā un mētāties ar neko neizsakošiem komentāriem. Normālais ceļš - papīrs,pildspalva,iesniegums. (var arī elektroniski parakstīt)
Magone > uz priekšu!
4. Janvāris 2018 / 09:40
0
ATBILDĒT
Un Jūs domājat, ka es neko nedarīju?! Darīju. Tiesneša Bula "koruptīvais" spriedums tika pārsūdzēts protesta kārtībā, jo AT atzina to par nelikumīgu un atcēla. Kopā ar banku iesniedzām Bičkovičam un disciplinārlietu komisijai iesniegumu ar lūgumu uzsākt disciplinārlietu. Sākumā mums atbildēja, ka neesot pierādījumu, ka tiesas lēmums ir nepareizs. Vēlāk, kad tiesas lēmumu par nepareizu atzina arī AT, tad tika sniegta atbilde, ka pats par sevi nepareizs tiesas lēmums vēl neliecina, ka tiesnesis ir ko pārkāpis. Neviens pat neuzskatīja par nepieciešamu uzsākt disciplinārlietu pret Bulu. Tiesas lēmuma negatīvās sekas tikai daļēji izdevās novērst, kaut arī tiesas lēmums tika atcelts. No tā secināju, ka tiesnesis šajā valstī ir dievs, kurš var darīt visu, kas vien iepatīkas un nekādu negatīvu seku tam nebūs. Viņu uzrauga citi tiesneši, kuriem viņš ir vajadzīgs (iespējams, ka padod kukuļus uz augšu, citu iemeslu es neredzu).
Šis nav vienīgais gadījums.
Žurnālisti netika izskatījuši gadījumus, kad administrators nepieņem parādnieka piedāvātos kukuļus un tad parādnieks dodas pie tiesneša, kur viss notiek. Tajā skaitā tiesnesis atceļ administratoru, lai tas netraucētu maksātnespējas procesā. Tiesas lēmums ir nepārsūdzams (tikai pēdējos gados tas ir mainīts).
To vairāki administratori ir teikuši, ka tādu beztiesiskumu kā esot administratora amatā nekur citur nav jutuši (šī ir otra maksātnespējas puse, bet par to jau medijos neviens nestāsta, bet stāstīt varētu daudz).
Jurčiks > Magone
4. Janvāris 2018 / 12:59
6
ATBILDĒT
(c) Magone: Un Jūs domājat, ka es neko nedarīju?! Darīju. Tiesneša Bula "koruptīvais" spriedums tika pārsūdzēts protesta kārtībā, jo AT atzina to par nelikumīgu un atcēla
================

Nu bet tad viss kārtībā. Tiesu SISTĒMA strādā, jūs sasniedzāt jums vajadzīgo rezultātu, taisnība trimfēja. Tāpēc jau tiesai ir 3 instances - lai labotu zemāko instanču kļūdas. NEVIENĀ CIVILIZĒTĀ valstī tiesnesi netiesā par nepareizu spriedumu. Bet linča pūlim, protams, vienalga, jo viņi PRINCIPIĀLI netic, ka kāds var nebūt korumpēts...
Magone > Jurčiks
4. Janvāris 2018 / 13:11
0
ATBILDĒT
Banka sasniedza rezultātu. Es nē -ja reiz tiesa tevi kā administratoru ir atcēlusi, tad tas tā arī paliek. Pat, ja AT protesta kārtībā (tiec līdz protestam, kuram interesē kaut kāda administratora atcelšana, ja jau atcēla, tad pats vainīgs, visi viņi tādi) atzīst šādu tiesas lēmumu par prettiesisku. Jo pēc atcelšanas uzreiz tiek iecelts cits administrators un tas arī paliek (tikai pēdējos gados atcelšanu var pārsūdzēt un arī tikai tāpēc, ka viens administrators vērsās Satversmes tiesā un tādēļ Saeima pati nolēma ieviest šādu normu).
Jurčiks > Magone
4. Janvāris 2018 / 13:37
0
ATBILDĒT
OK. Pēc kārtas. Ko Buls jūsu gadījumā pārkāpa?
Magone > Jurčiks
10. Janvāris 2018 / 16:58
0
ATBILDĒT
Īsi un kodolīgi. Buls jau sen bija solījis mani atlaist (toreiz vēl tiesas sēdes netika ierakstītas), jo ar banku pieteicām noraidījumu viņa kolēģei, tiesnesei, kura visu lēma mums par sliktu, kavēja maksātnespējas procesu, vēlāk otrā instance atcēla viņas lēmumus (izsoles lietās). Tiesnese pieņēma noraidījumu, viņas vietā stājās Buls. Atcēla mani, jo uzskatīja, ka esmu nepareizi sastādījusi izsoles izmaksu aprēķinu (nodrošinātais kreditors, banka, un Maksātnespējas administrācija uzskatīja, ka aprēķins ir pareizs, bet tas Bulu neinteresēja). Piesēja neesošus interešu konfliktus (kaut šis jautājums jau iepriekš tika skatīts atsevišķās tiesas sēdēs un gala nolēmums jau bija pieņemts). Tiesas sēdē neļāva izteikties, kaut uzstāju uz savām tiesībām. Pārmeta, ka nav iesniegti dokumenti, kas apliecina interešu konflikta neesamību, kaut tikai tiesas sēdē uzzināju, ka šāds jautājums par atcelšanu tiks paralēli skatīts. Īsāk sakot, ne tur process ievērots, ne materiālās normas. Labi, ka AT protesta kārtībā visu šo atcēla, jo aprēķins bija sastādīts pareizi un interešu konflikta nebija.
Magone > Magone
11. Janvāris 2018 / 08:55
0
ATBILDĒT
Papildināšu. Kad rakstīju, ka tiesneši lēma mums par sliktu, to var lasīt arī šādi -lēma visu maksātnespējīgajam parādniekam par labu (bijušajam miljonāram, varbūt arī esošajam, kura interesēs bija panākt, lai viņa n/ī pēc iespējas vēlāk nonāktu citu personu īpašumā, jo par šo laiku viņš varēja gūt ievērojamu nomas maksu (vidējais mn process)). Buls uzskatīja, ka izsoles izmaksu aprēķins bija sastādāms tādējādi, ka mn parādnieka drauģeļiem/citiem kreditoriem pienāktos daļa no izsolē atgūtās naudas. Pārmeta, ka man ir interešu konflikts ar banku, jo lēmu bankai par labu -ka visa nauda pienākas bankai, nodrošinātajam kreditoram. Man jau nebija daudz iespēju lemt savādāk, jo uz n/ī bija reģistrēta spēkā esoša hipotēka bankai par labu.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 5
visi numura raksti
Ingus Meimers, Kalīne Ozola
Skaidrojumi. Viedokļi
Prasības nodrošināšana pirms vēršanās starptautiskā šķīrējtiesā
Latvijas juridiskajā literatūrā1 un tiesu praksē2 ir plaši aplūkots jautājums par prasītāja tiesībām lūgt prasības nodrošinājumu strīdā, kas izskatāms Latvijas vispārējās jurisdikcijas tiesās Civilprocesa likumā3 noteiktajā ...
Dina Gailīte
Notikums
Izdota Latvijas tiesnešu biogrāfiskā vārdnīca  
Aizvadītā gada nogalē, 20. decembrī, Rīgas apgabaltiesā tika svinīgi atvērta vēsturnieku Dr. hist. Ērika Jēkabsona un Dr. hist. Valtera Ščerbinska sastādītā un Tiesu administrācijas izdotā Latvijas Republikas neatkarības pirmā ...
Iveta Skujiņa, Edgars Tauriņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Informācijas tehnoloģiju drošības incidenti: sagatavoties, atpazīt, ziņot, atrisināt
Katru dienu meklējam informāciju, lasām ziņas, sarakstāmies, iepērkamies, izmantojot datorus, viedtālruņus un citas ierīces. Šī ir tikai daļa no tā, kādā veidā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas ir ienākušas mūsu ...
Jānis Baumanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Personu nereabilitējošie apstākļi kriminālprocesā jeb kriminālprocesuālā dekoherence
Kriminālprocess primāri ir valsts instruments, lai konstatētu cilvēka vainīgumu vai nevainīgumu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Kriminālprocesa likums paredz, ka kriminālprocesam pret personu jābeidzas ar šīs personas ...
1 komentāri
Raimonds Apinis
Informācija
Baltijas valstu vienotā tiesu ekspertu reģistra būtība un priekšrocības
Baltijas valstu sadarbība tiesu ekspertīzes jomā kalpo par labu piemēru tam, kā valstis var gūt labumu, strādājot kopējam mērķim. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tiesu ekspertīžu iestādes vienmēr ir bijušas aktīvas zināšanu un ...
AUTORU KATALOGS