ŽURNĀLS Redaktora sleja

3. Aprīlis 2018 /Nr.14 (1020)

Eiropas (ne)vienotais aresta orderis
2 komentāri

Kā tas sensāciju laikmetam pienākas, Katalonijas temats kopš neatkarības referenduma pagājušā gada rudenī jau krietnu laiku bija nozudis no globālās informācijas telpas skatuves, kur to bija aizēnojuši citi, "karstāki" temati. Un tad pēkšņi pagājušajā nedēļā Katalonija atkal bija ziņu virsrakstos: Vācijas tiesu iestādes, īstenojot Spānijas tiesas atkārtoti izdoto Eiropas vienoto aresta orderi, aizturēja kataloņu separātistu līderi Karlesu Pučdemonu (Carles Puigdemont). Pret viņu un vairākiem citiem Katalonijas politiķiem jau vairākus mēnešus Spānijā ir izvirzītas apsūdzības par dumpi, kas notiesājoša sprieduma gadījumā beigtos ar ļoti ilgiem cietumsodiem.

Lai izvairītos no apcietinājuma, Pučdemons līdz šim uzturējās ārpus Spānijas – galvenokārt Beļģijā. Vācijas tiesas atšķirībā no citām ES dalībvalstīm tomēr sāka īstenot Spānijas izdotā vienotā aresta ordera izpildi.

Eiropas vienotā aresta ordera mehānisms tika izveidots 2000. gadu sākumā – pēc vairākkārtējiem terora aktiem ASV un Eiropā, lai veicinātu smagos noziegumos aizdomās turamu personu efektīvu izdošanu ES ietvaros un tādējādi apkarotu sabiedrībai sevišķi bīstamus noziegumus. Līdz šim plašāka kritika Eiropas vienotajam aresta orderim tika veltīta sakarā ar to, ka dalībvalstis šo līdzekli sāka izmantot sīku noziedznieku tvarstīšanai vienotajā ES telpā un tādējādi pārmērīgi apgrūtināja cita citas institūcijas. Tomēr Pučdemona gadījums ir pavisam atšķirīgs, jo šeit spilgti izpaužas vienotā aresta ordera eventuālā politizācija, tādējādi parādot jaunu šī savulaik labi iecerētā mehānisma problemātisku aspektu, kas 2000. gadu sākumā diezin vai vispār bija prognozējams.

Katalāņu politiķis savos centienos izvairīties no izdošanas Spānijai kā galveno argumentu min politisko vajāšanu, ko pret viņu un domubiedriem veicot centrālā valdība. Tomēr Pučdemona advokātiem tas varētu nebūt viegls uzdevums – pierādīt Vācijas tiesām, ka politiķa izdošanu varētu neveikt, balstoties uz aizdomām par Spānijas nedemokrātismu vai likuma varas neesamību šajā valstī (un, ja tas izdotos, tad loģiski vajadzētu sekot ES reakcijai līdzīgi kā Polijas gadījumā, kur radušās bažas par likuma varas demontāžu). Un dabisks it kā ir arī jautājums – kāda jēga no Eiropas aresta ordera, ja šāda institūcija ir izveidota, taču netiek konsekventi īstenota?

Vienlaikus jāatceras, ka gan ES centrālās institūcijas, gan dalībvalstis līdz šim ir centušās principiāli neiesaistīties Spānijas un Katalonijas domstarpībās, saucot tās par valsts iekšējo lietu. Savukārt Eiropas vienotā aresta ordera izpildīšana pati par sevi neizbēgami kļūtu par šādu iesaistīšanos. Katalāņu politiķi jau sen ir pūlējušies panākt Eiropas valstu un ES institūciju kā starpnieku iesaisti savu politisko centienu īstenošanā. Bieži par argumentu tiek piesaukts ES politiķu kādreizējais atbalsts Baltijas valstu neatkarības centienos (lai gan nedz politisks, nedz tiesisks salīdzinājums starp totalitāro PSRS un demokrātisko Spāniju nav iedomājams), eiropiešu starpniecība Kipras grieķu – turku konfliktā (arī acīmredzami nesalīdzināma situācija) u.tml.

Iespējams, tieši Eiropas vienotā aresta ordera institūts, kaut arī dibināts pilnīgi citiem mērķiem, palīdzēs kataloņiem sasniegt savu mērķi – ievilkt ES valstis Spānijas un tās separātiskā reģiona attiecību risināšanā. Faktiski laikam jau tas ir noticis. Tiesiskam mehānismam ir gadījušās ārkārtīgi politiskas blakusparādības.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Eiropas (ne)vienotais aresta orderis. Jurista Vārds, 03.04.2018., Nr. 14 (1020), 2.lpp.
komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
3. Aprīlis 2018 / 11:55
2
ATBILDĒT
Vācijā ordnungs ir ordnungs...
Seskis
3. Aprīlis 2018 / 10:45
4
ATBILDĒT
Karlesa Pučdemona vajāšana ir piemērs, ka Eiropas Savienības eirokrātiem nav izdevīga autonomu valstisko veidojumu kreācija Eiropas teritorijā, jo tas nozīmē salaupīto nodokļu maksājumu mazināšanos kopējās Eiropas kasē. Arī Latvijā ir Karlesa līdzinieks - Ansis Ataols Bērziņš, kurš tiek vajāts par it kā piedalīšanos nemieros, bet patiesībā mērķis ir nepieļaut Anša fundamentālā darba izstrādi - pētījuma, kurā pierādīts, ka latgaliešu valoda ir pilnībā ar latviešu valodu nesaistīta valoda, laišanu Tautā. Saprotams, ka minētais pētījums radīs zinātnisku pamatojumu Latgales seperātistu kustībai, bet tas nepatīk pie varas esošajiem birokrātiem. Eiropas decentralizācija ir būtiska Eiropas integritātes saglabāšanai un pretošanās kustības stiprināšanai musulmaņu migrantiem. Pirmais drosmīgais putnēns - Lielbritānija, kas izsludināja Breksīti, un tagad aktīvi atjauno Adriāna valni un Antonīna sienu, kas atdalīs no Anglijas skotu un kaledoniešu apdzīvotos apgabalus. Savukārt musulmaņu migrantu armādas sagaidīs Temzas grīvā ievilktas milzu ķēdes, pret kurām sašķīdīs migrantu peldlīdzekļi. Savukārt Sicīlijā ir būtiski atjaunot normāņu valstisko veidojumu, jo normāņu ātrie oša koka kuģi panāks uz Itāliju kuģojošos migrantu peldlīdzekļus, izlaupīs un nogremdēs. Būtiski arī Spānijas dienvidos atjaunot Rekonkistas darbību, lai katoliskie zemes kungi nelaistu pāri Gibraltāram morus un beduīnus. Atcerēsimies, ka mongoļu - tatāru iebrukums Vakareiropas zemēs apsīka daļēji dēļ tā, ka teritorija bija sadrumstalota daudzos feodālos valstiskos veidojumos, kuru centrā atradās labi nocietinātas pilsētas vai cietokšņi, kas varēja izturēt ilgstošu aplenkumu (Krakovas aplenkuma laikā vien mongoļi zaudēja gandrīz pusi aplenkuma ierīču). Līdzīgi arī tagad - lai nokļūtu līdz draudzīgajai Briselei, busurmaņiem vajadzēs šķērsot daudzas nedraudzīgas pilsētvalstis vai arī kuģot pa jūru, kur tos pārtvers holandiešu jūras gēzi un pārdos verdzībā Anglijas šampinjonu plantācijās. Tā kā Eiropas decentralizācijas tendences ir cieši saistītas ar Eiropas teritoriju apdzīvojošo nāciju pašsaglabāšanās instinktu un efektīvāko pretošanās statēģiju islama invāzijai.
visi numura raksti
Erlens Kalniņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Civillikuma 1714. panta piemērojamība ekspromisoriskam galvojumam
2 komentāri
Intervija
Jurists lingvists veic kreatīvu darbu
Eiropas Savienības Tiesā lietas var tikt izskatītas jebkurā no 24 Eiropas Savienības oficiālajām valodām. Tulkojumus nodrošina juristi lingvisti. Sarunā Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits stāsta par juristu lingvistu lomu ...
Estere Egle
Juridiskā literatūra
Juridisko personu publiski tiesiskā atbildība: aktualitātes, problēmas un risinājumi  
2014. gadā sākts, bet šā gada 21. martā, atverot Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā apgāda jaunāko kolektīvās monogrāfijas izdevumu, pilnībā ir noslēdzies darbs pie pētījuma, kura izstrādē iesaistījusies LU Juridiskās ...
Marija Fadula
Skaidrojumi. Viedokļi
"Itāļu torpēdas" un trešo valstu jurisdikcijas Eiropas tiesiskajā telpā
2015. gads bija visnotaļ nozīmīgs starptautisko privāttiesību speciālistiem un ES tiesām, kuru darba kārtībā ir jautājumi, kas saistīti ar šo tiesību nozari. 2015. gada 10. janvārī stājās spēkā Regula 1215/2012 (turpmāk – ...
Anna Marta Nordmane
Skaidrojumi. Viedokļi
Nepamatotas iedzīvošanās regulējums kopējā modeļa projektā
Tiesu prakse liecina, ka strīdi no netaisnas iedzīvošanās izceļas pietiekami bieži, kas nozīmē, ka Civillikumā iekļauto netaisnas iedzīvošanās sistēmu ikdienā nākas izmantot gan pusēm, gan tiesai, tomēr šī sistēma ir smagnēja, ...
AUTORU KATALOGS