ŽURNĀLS Tiesību politika

30. Oktobris 2018 /Nr.44 (1050)

Jauna pieeja tiesnešu un prokuroru atlīdzības sistēmai
20 komentāri

Otrdien, 23. oktobrī, Ministru kabinets lēma virzīt apstiprināšanai Saeimā Valsts kancelejas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā" (turpmāk – Atlīdzības likums). Likumprojekts paredz jaunu pieeju tiesnešu un prokuroru atlīdzības sistēmai.

"Lai izstrādātu tiesnešu atlīdzības sistēmas reformu, tika izveidota darba grupa, kas iepazinās ar tiesnešu un prokuroru atlīdzības noteikšanas praksi Eiropas Savienības valstīs, analizēja atlīdzības samēru dažādu varas atzaru salīdzināmos amatos, vērtēja amata atlīdzību atbilstoši atlīdzībai darba tirgū, ņēma vērā tuvāko reģiona valstu pieeju tiesnešu atlīdzības noteikšanā (Lietuva un Igaunija), kā arī konsultējās ar Latvijas Banku par dažādu indeksācijas mehānismu ietekmi uz atlīdzības līmeni ilgtermiņā," skaidro Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

komentāri (20)
20 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Students un Fakts
5. Novembris 2018 / 08:55
0
ATBILDĒT
Padalīšos ar dažiem tīri pragmatiskiem cipariem diskusijai.

Jurists, 26 gadi, maģistrs no LU.

Bakalauru 3.gadā: 900 uz rokas, klāt bonusi.
Tagad darbs ZAB: 1500 uz rokas, klāt bonusi.
Kursabiedrs Nr.1 lielā, privātā uzņēmumā: 1400 uz rokas.
Kursabiedrs Nr.2 mazā privātā uzņēmumā: 1200 uz rokas.
Paziņa Nr.3 (27 gadi) valsts kapitālsabiedrībā: 1200 uz rokas.
Māsīca, juristu bakalauru 2.kurss, pusslodze ZAB: 550 uz rokas.

Secinājums: universitāti tikko pabeiguši maģistri vai pat bakalauru studenti privātajā sektorā uzreiz spēj pelnīt par 20-40% vairāk nekā aizejot strādājot Tiesu varai, un arī Izpildvarai, nemaz nerunājot par karjeras perspektīvām, jo algas privātajā lec krietni eksplozīvāk (vecākie juristi ZABos, algas no 2000 līdz 3000).
Seskis > Students un Fakts
5. Novembris 2018 / 16:22
2
ATBILDĒT
Seskis, juriskonsults pašvaldībā, gadu ļoti daudz, saskaitīt nevar, jo tad, kad Seskis piedzima, cilvēki vēl nebija iemācījušies skaitīt laiku.
Ienākumi 800 eiro uz ķepiņas, klāt bonuss - pašvaldības zaudētajās lietās jāmaksā piedzītās summas un tiesas izdevumi no savas kabatas.
Seska lietvedībā lietas par zaudējumu piedziņu no pašvaldības aptuveni 2 000 000 eiro apjomā.
Stājies spēkā spriedums par 80 000 eiro piedziņu no pašvaldības, vienlaikus Seska medicīnas dokumentos izdarīta atzīme par aizliegumu pārdot, dāvināt, ieķīlāt vai kā citādi atsavināt nieres bez pašvaldības rakstiskas piekrišanas.
Darbu mainīt Seskis nevar, jo iepriekš strādāja tiesā, kur ar tiesas nolēmumu tika nosūtīts sabiedriskajos darbos uz pašvaldību, uz nenoteiktu laiku.
Jaunais speciālists > Students un Fakts
5. Novembris 2018 / 09:35
0
ATBILDĒT
Pilnīgi pievienojos kolēģim. Minētais pilnīgi atbilst tirgum.

Jurists, 25 gadi, Maģistrs no LU.
Bakalaurs 3.gadā 925 uz rokas, + prēmijas.
Maģistra pēdējie gadi līdz 1250, + prēmijas.
Tagad darbs lielā privātā uzņēmumā: 1550 uz rokas, + prēmijas.

Kursabiedrs Nr.1, ZAB līdz 1500 uz rokas, + prēmijas. Pēc palīga statusa attiecīgi vēl vairāk.
Draugs Nr.2, maģistra pēdējais gads - uzņēmumā 1200 uz rokas, + prēmijas.
+ Neskaitāmi citi kursabiedri advokātu birojos un uzņēmumos, kuri sevišķi neatšķiras no iepriekš minētā.

Par vecākiem kolēģiem ZAB nemaz nerunāsim. Turklāt pēc pāris gadiem ZAB iespējas paveras tikai plašākas. Protams, sabalansēt, piemēram, ZAB ar privāto dzīvi ir grūtāk.
Koks
30. Oktobris 2018 / 14:03
0
ATBILDĒT
VP izmeklētājam algai būtu jābūt vismaz tik lielai kā prokuratūrā, ja ne vēl lielākai, lai spējīgie, varošie, gudrie tur rindā stāvētu uz amatu un konkurētu
atvainojiet
30. Oktobris 2018 / 11:09
0
ATBILDĒT
Izpildvara šo ST sprieduma daļēju izpildi pasniedz kā kaut kādu panākumu,vai bezmaz labās gribas izpausmi.Atvainojiet,bet tas ir salīdzināms ar to,ja, piemēram,apsūdzētais daļēji nomaksā no viņa ar tiesas spriedumu piedzītu kompensāciju, un klāsta, ka tā ir viņa "jaunā pieeja".
Jaunais speciālists
30. Oktobris 2018 / 10:19
0
ATBILDĒT
Šobrīd galvenais iemesls, kāpēc jauni un spējīgi profesionāļi izvēlas nekandidēt uz prokurora amatu vietām, ir darba samaksas konkurētNEspēja ar privāto sektoru. Neskatoties uz faktu, ka man pašam ļoti patīk krimināltiesības, patiktu prokurora darbs un specifika, tai skaitā ar to saistītā rutīna, es nevaru piespiest sevi kandidēt uz prokurora amata vietu, kad pirmos 5 gadus prokurora atalgojums nespēj konkurēt ar jaunākā jurista atalgojuma advokātu birojos vai vidējos un lielos uzņēmumos privātajā sektorā. Atšķirību kļūst vēl lielāka, kad esi jau 30+ gadus vecs un pelni gandrīz uz pusi vairāk nekā vidēji prokurors ar noteiktu stāžu. Spējīgiem speciālistiem, kuri ir vitāli nepieciešami prokuratūrā, ir jāpieņem lēmums būtiski pasliktināt savu sociālo stāvokli, lai uzsāktu darbu prokuratūrā. Tas vienlaikus paceļ sasāpējušo jautājumu par prokurora neatkarību.

Rakstā minētais solis gan jau ir pareizajā virzienā, tomēr tas joprojām ir tikai solis, ir vēl daudz lietu, kuras būtu jāuzlabo, lai prokurora vietas tiktu aizpildītas ar spējīgiem kandidātiem, ne tikai ar tādiem, ka spēj "izturēt" prokurora atlases procedūru.
Kārlis > Jaunais speciālists
30. Oktobris 2018 / 14:07
21
ATBILDĒT
Tiesneša un prokurora darbs ir profesionāļa aicinājums un izaicinājums, tāpēc neizprotama ir vēlme šo aicinājumu izmērīt naudas vienībās. Ja speciālists ir nopietni izvēlējies prokurora vai tiesneša karjeru, diezin vai viņu interesēs atalgojuma apmērs.
Jaunais speciālists > Kārlis
31. Oktobris 2018 / 10:05
0
ATBILDĒT
Neizprotama ir "aicinājuma" piesiešana tikai vienam amatam. Mans aicinājums ir būt iespējami labākajam juristam tajā jomā, kuru es esmu izvēlējies. Es labprātāk izvēlētos nozari, kura man ir tuvāka sirdij un es sniegtu lielāku ieguldījumu sabiedrības attīstībai, taču tā dēļ es neplānoju dzīvot divas reizes sliktāk. Katrā darbā ir iespējams atrast kaut ko patiesi interesantu, taču dažos darbos interesantā ir nedaudz vairāk.

Turklāt man ir jādomā ne tikai par mani un manu aicinājumu. Man ir jādomā arī par vecākiem, kurus man, visticamāk, nāksies uzturēt mazo pensiju dēļ, kā arī maniem bērniem, kuriem būs jānodrošina iespējami labākā izglītība vai citas iespējas. Atvainojiet, bet tie, kuri strādā pēc aicinājum, visticamāk, neapzinās savas iespējas vai ir vienkārši bezatbildīgi pret savu ģimeni. Tikai ļoti retais kādā maz apmaksātā darbā saskata tik lielu aicinājumu, ka ir gatavs pret to iemainīt savu un ģimenes labklājību.
Kārlis > Jaunais speciālists
31. Oktobris 2018 / 13:04
11
ATBILDĒT
Pamatota argumentācija no praktiska cilvēka skatupunkta, piekrītu! Laikam esam dažādu paaudžu cilvēki, skolā mācījos laikā, kad jaunatnes ideāls bija Pāvels Korčagins no N.Ostrovska romāna „Kā rūdījās tērauds". Tādējādi mums tika ieaudzināts, ka cilvēks kalpo sabiedrībai, bieži ziedojot savu privāto dzīvi, materiālo labklājību, veselību un pat dzīvību. Pāvels Korčagins ziedoja visu iepriekšminēto ar mirdzošām acīm un entuziasmu, neprasot par to atalgojumu, atzinību vai pateicību. Tiesnesis ir profesionāls speciālists, kurš savu mūžu ziedo taisnīguma izplatīšanai, tiesiskuma un likuma autoritātes nostiprināšanai. Ja tiesnesim vai prokuroram ir privātā dzīve, nekustamais īpašums, citas materiālas intereses, viņš nevar nodrošinot tiesas neatkarību, jo ir atkarīgs no sabiedrības saņemtā atalgojuma apmēra ziņā. Protams, atalgojums ir jāsaņem, bet tā apmēram nebūtu jāpārsniedz minimālā izdzīvošanas standarta griestus.
sapratu > Kārlis
31. Oktobris 2018 / 14:25
0
ATBILDĒT
Beidzot sapratu - zem nika Kārlis ir paslēpies Seskis,kurš atkal mūs te troļļo.
Ķirzākcilvēks > Kārlis
31. Oktobris 2018 / 13:54
0
ATBILDĒT
Kārlis, dārgais, tie laiki jau sen prom - PSRS ir kritusi. Tev sasaldēja kaut kur, kamēr atrada zāles Tavai kaitei? Kur tu esi bijis visu laiku? Mūsdienās mums ir vērtības - mēs arī vērtējam cilvēka darbu un fakts, ka cilvēks strādā pēc aicinājuma, taču uzskatām, ka nebūtu taisnīgi cilvēkam prasīt strādāt bez atalgojuma un ticam arī, ka privāts īpašums ir nepieciešams, lai nodrošinātu katra cilvēka labklājību. Mūsdienās vairs neeksistē pretstats starp kalpošanu sabiedrībai un peļņas gūšanu. Tavā sociālā ciņa ir iebalzamēta kopā ar Tavu varoni sarkanajā laukumā. Pasteidzies, ja gribi apciemot! Klīst baumas, ka pavisam drīz tas, kuru cilvēki iecēla par dievību apraks kopā ar tiem, ko pats nogalināja. Izradās, ka ja tērauds ir attraipīts ar asinīm tas arī sarūsē…
Kārlis > Ķirzākcilvēks
31. Oktobris 2018 / 14:40
7
ATBILDĒT
Diskutējams temats! Pieļauju, ka cilvēks nevar dot sabiedrībai savu laiku, ziņāšanas, prasmes, darbu, un vienlaikus kaut ko saņemt pretī virs tā, kas nepieciešams izdzīvošanai. Tad tā vairs nav kalpošana sabiedrībai, bet tāda neveikla koķetērija bez pašaizliedzības faktora. Tiesnesis vai prokurors taču saprot, ka tā nauda, ko viņi saņem atalgojumā, nekrīt no gaisa. Nauda ir resurss, ko var iegūt, tikai atņemot kādam citam, visbiežāk mazāk aizsargātajam. Kā tiesnesis var spriest taisnīgu tiesu, ja saņem algu, kuras apmēru veido slimniekam atņemtā nauda ārstēšanai vai raudošai mātei atņemtie līdzekļi badā izdēdējuša bērna pabarošanai? Tāpēc tiesneša vai prokurora atalgojums būtu aprēķināms, lai pēc iespējas mazāk skartu budžeta resursus - nepieciešamā summa pārtikai, drēbēm, rēķiniem, 9 kv.m. (PSRS aprēķins) dzīvojamās telpas īrei. Profesionālis, kurš kalpo ideāliem, piekritīs strādāt par šādu atalgojumu. Vēl par atalgojumu citēšu sava priekšnieka vārdus: „Ar 2000 eiro algu var izdzīvot katrs nejēga, bet lai izdzīvotu ar 200 eiro algu, nepieciešamas zināšanas, prasmes un pieredze. Un mani ir vajadzīgi darbinieki ar zināšanām, prasmēm un pieredzi".
Armands > Kārlis
31. Oktobris 2018 / 15:15
0
ATBILDĒT
Kārlis tiešām ir Seskis! Kārlis to nedomā nopietni. Kārlis mūs labdabīgi troļļo.
Jurčiks > Kārlis
30. Oktobris 2018 / 21:54
0
ATBILDĒT
Kārli, es tev novēlu, lai tavas lietas iztiesā tiesneši, kuri nonākuši amatā pēc aicinājuma, t.i. tāpēc, ka dikti grib tiesāt par katru cenu, nevis tāpēc, ka tie ir labākie profesionāļi juristu tirgū...
Kārlis > Jurčiks
31. Oktobris 2018 / 06:54
12
ATBILDĒT
Jurčik, no Jūsu komentāra teksta izriet, ka labākie profesionāļi strādās par augstāku atalgojumu, tāds ļoti kapitālistisks apgalvojums. Latvijā, par laimi, tas nedarbojas, un cilvēki savu profesiju izvēlas pēc aicinājuma, nedomājot par to, cik viņiem par to maksās. To spriežu no savas pieredzes - kad vajadzēja privatizācijas procesā atgūt māju ar zemi un sakārtot būvniecības dokumentāciju, iztērēju advokātiem tūkstošiem latu, kamēr beigu beigās visu nokārtoja tiesību zinātņu students par 150 latu atlīdzību. Tā kā profesionalitāti nevar mērīt naudā.
Jurčiks > Kārlis
31. Oktobris 2018 / 09:40
0
ATBILDĒT
Kārli, bet vai tad mēs nedzīvojam kapitālismā? Protams, ka atlīdzībai ir nozīme. Jums, izskatās, nav jānodrošina ģimene, jāizaudzina un jāizglīto bērni, jāpalīdz vecākiem, kuri pensijā saņem 200 eur. Tas viss maksā naudu, un ne mazu naudu. MOSTIETIES, KĀRLI, TAS IR KAPITĀLISMS. Un kapitālismā katra tauta dabū tādu valsti, par kādu ir gatava maksāt...
Ķirzākcilvēks > Kārlis
31. Oktobris 2018 / 09:28
0
ATBILDĒT
He he he... laikam vienīga kapitālisma definīcijā, ko Kārlis ir izlasījis ir tā, ko var atrast Latvijas PSR mazajā enciklopēdijā
nu,nu > Kārlis
31. Oktobris 2018 / 08:51
0
ATBILDĒT
Kapitālisms nepatīk? Sarūgtināšu. Pat kompartijā cilvēki savulaik stājās ne tikai "pēc aicinājuma, nedomājot par to, cik viņiem par to maksās".
Hm! > Kārlis
30. Oktobris 2018 / 16:55
1
ATBILDĒT
Tā jau var runāt par daudzām profesijām, piemēram, ārsta, skolotāja, zinātnieka aktiera u.c. Ko tad nevienam nemaksāt atbilstošu algu?
blueberry > Kārlis
30. Oktobris 2018 / 16:52
0
ATBILDĒT
Cik saprotu, tad Jūs, Kārli, savā profesijā darbojaties bez jebkāda aicinājuma un saņemat milzīgu atalgojumu. „Laba loģika".
visi numura raksti
Ģirts Strazdiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Civillikuma 1635. panta atbildības priekšnoteikumi
Raksta mērķis ir sniegt vispārēju ieskatu katrā no Civillikuma 1635. pantā minētajiem atbildības priekšnoteikumiem, izņemot cēlonisko sakaru, par kuru neliels raksts jau publicēts iepriekš.1 Prasību apmierinot vai noraidot, tomēr ir ...
4 komentāri
Estere Egle
Notikums
Kalvis Torgāns: ejiet līdzi laikam!  
Līdz ar diskusiju, vai mūsdienās kāds maz lasa grāmatas un, ja lasa, kāds formāts tam ir piemērotāks, aizvadītajā nedēļā, 22. oktobrī, Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē (LU JF) notika profesora, LZA akadēmiķa Dr. ...
Viktorija Soņeca
Citu pieredze
Polija un tiesiskums
Autore sniedz nelielu ieskatu Polijas Republikas (turpmāk – Polija) aktualitātēs saistībā ar jauno Polijas Likumu par Augstāko tiesu, kā arī Polijas tieslietu ministra Zbigņeva Ziobro (Zbigniew Ziobro) pieteikumu, ar kuru Polijas ...
Āris Kakstāns
Intervija
Sabiedrības interese par juristu darbu un rīcību aug
Ar Erasmus+ starptautiskās docētāju apmaiņas programmas atbalstu ar lekcijām kursā "Jurista ētika" Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē viesojās vieslektors Pāvels Skučinskis (Pawel Skuczynski) no Varšavas Universitātes ...
Jānis Lapsa
Viedoklis
Civilprocesam un normu piemērotājam ir jānodrošina godprātīga tiesību izmantošana
2018. gada 19. oktobrī Tieslietu ministrijā izskanēja ikgadējā tiesību zinātnieku un praktiķu konference "Aktuālie civilprocesa problēmjautājumi". Šogad tā bija īpaši nozīmīga, jo Civilprocesa likumam kopš tā pieņemšanas ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS