ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

24. Septembris 2019 /Nr.38 (1096)

Mākslīgais intelekts kā cilvēces darbarīks
Dr.
Rolands Lappuķe
Valsts prezidenta padomnieks viedo tehnoloģiju jautājumos 

Šajā rakstā, izvērtējot mākslīgā intelekta (turpmāk – MI) nozīmi šodienas cilvēka dzīvē, necentīšos sastādīt sarakstu ar visām MI pielietošanas iespējām un to konsekvencēm. Tas vienkārši nav iespējams, jo MI ir kļuvis par vispārēju instrumentu daudziem praktiskās dzīves risinājumiem, kuriem nepieciešama arvien lielāka jauda. MI ir kļuvis par pavisam transversālu jautājumu – ar to nodarbojas visi uzņēmumi, visas valdības un visas starptautiskās organizācijas. Tas laikam nebūs tikai modes kliedziens. Rakstā centīšos aplūkot dažus MI aspektus, kuri varētu mūs uzrunāt tieši un labi ilustrē ar MI saistītos izaicinājumus un riskus.

MI un komunikācija

Šķiet, ka komunikācija – īpaši verbālā – varētu būt viena no īpašībām, kas vislabāk raksturo cilvēku kā sabiedrisku būtni. Viens no komunikācijas pagriezieniem noteikti iezīmējās 2007. gadā, kad Apple izlaida pirmo iPhone – nevis vairs telefonu, bet veselu pārnēsājamu datoru, kura funkcijas ir tikai attīstījušās. Cilvēks ne tikai runā ar citiem cilvēkiem tālumā, bet arī sazinās ar pazīstamiem vai svešiem cilvēkiem internetā, pateicoties daždažādiem sociālajiem medijiem, kā arī izmantojot augošo aplikāciju skaitu daudzu funkciju pildīšanai. Mobilais aparāts lietotājam rada sajūtu, ka viņš atrodas pasaules centrā un ar to ir pilnībā saistīts.

Sociālo mediju skaits pieaug, radot jaunas iespējas sazināties lietderīgi, piemēram, lai attīstītu biznesa attiecības LinkedIn tīklā, un reizēm ne tik lietderīgi – kaut vai Facebook vai Instagram tīklā. Indivīdi meklē sev līdzīgi domājošos.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Ingrīda Veikša
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai datora veidotu darbu aizsargā autortiesības
Egils Levits
Viedoklis
Mākslīgais intelekts – izaicinājumi un riski
Ineta Ziemele
Skaidrojumi. Viedokļi
Demokrātijas otrā elpa postliberālā tehnoloģiju pārvaldītā pasaulē
Irēna Kucina
Skaidrojumi. Viedokļi
Mākslīgais intelekts (algoritmi) tiesās un prognostisku lēmumu taisnīgums
Tehnoloģiju inovācijas paver debates par būtisku demokrātiskas sabiedrības pamatprincipu – lēmumu leģitimitāti. Starp sabiedrību, kura dzīvo ar likumu noregulētā tiesiskajā telpā, un tiesnesi pastāv savstarpējās uzticēšanās ...
Jānis Dreimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Nākamā pietura – mākslīgais saprāts?
Šķietami ik dienu publiskajā telpā parādās ziņas par jauniem sasniegumiem mākslīgā saprāta jomā. Šādi mūs uzrunā ziņas par mākslīgā saprāta spēju izšķirt objektus attēlos, atpazīt emocijas runā un sejas attēlos, vadīt ...
AUTORU KATALOGS