ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

17. Decembris 2019 /Nr.50/51/52 (1108/1109/1110)

Likums paredz pilnībā mainīt administratīvo sodu sistēmu
1 komentāri
Ints Ķuzis
Valsts policijas priekšnieks 

Latvijas PSR Augstākā padome 1984. gada 7. decembrī pieņēma Latvijas PSR Administratīvo pārkāpumu kodeksu, kas stājās spēkā 1985. gada 1. jūlijā. Latvijas Republikas Augstākā padome ar 1991. gada 29. augusta lēmumu "Par Latvijas PSR likumdošanas aktu piemērošanu Latvijas Republikas teritorijā" noteica, ka līdz attiecīga Latvijas Republikas kodeksa vai cita likumdošanas akta pieņemšanai Latvijas Republikas teritorijā turpina piemērot Latvijas PSR Administratīvo pārkāpumu kodeksu, bet tā nosaukums tiek mainīts un tagad ir "Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss" (turpmāk – LAPK). Savukārt 1998. gada 15. oktobrī Saeima pieņēma likumu "Par Latvijas PSR normatīvo aktu piemērošanas izbeigšanu", kurā noteica, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss saglabā likuma spēku. LAPK sākotnēji tika radīts padomju tiesību sistēmā un atspoguļoja padomju juristu viedokļus par administratīvās sodīšanas būtību un tā piemērošanas kārtību. 2013. gada 4. februārī Ministru kabinets atbalstīja "Administratīvo sodu sistēmas attīstības koncepciju",1 kā arī izdeva rīkojumu2 nozaru ministrijām sadarbībā ar institūcijām, kuras piemēro administratīvos sodus, sniegt priekšlikumus par šo pārkāpumu turpmāku saglabāšanu administratīvo pārkāpumu sistēmā. Tiesiskais regulējums nepārtraukti attīstās, likumdevējs izlēma nevis pilnveidot esošo normatīvo aktu formulējumus, bet radīt jaunu Administratīvās atbildības likumu.

Valsts policija intensīvi veic sagatavošanās priekšdarbus, lai tās darbinieki varētu sekmīgi sākt piemērot Administratīvās atbildības likuma normas. Par nozaru likumu grozījumiem ir atbildīgas katras nozares ministrijas, nevis Valsts policija, darbs pie likumu kodifikācijas krietni iekavējies, jo vairāki desmiti normatīvo aktu pieņemti tikai pirmajā lasījumā, piemēram, likums "Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā".

Līdz ar to ir neskaidrības citu saistīto normu piemērošanā, kā arī apgrūtināta savlaicīga amatpersonu apmācība. Jau šobrīd ir radušies vairāki jautājumi, piemēram, kā pareizi pabeigt LAPK piemērošanu un sistēmas pielāgošanu darbam ar jaunajām normām, kad organizēt amatpersonu apmācības, un citi.

Jāatzīmē, ka Valsts policija ir iestāde, kas izskata visvairāk administratīvo pārkāpumu lietu. Tā 2018. gadā no visām administratīvo pārkāpumu lietām valstī 70 % realizēja Valsts policija, turklāt 80 % no visām Valsts policijas lietvedībā esošajām administratīvo pārkāpumu lietām bija par pārkāpumiem ceļu satiksmē jeb faktiski tika izskatītas notikuma vietā.3 Iepriekšminētie dati parāda, ka Valsts policijai ir būtiski sagatavoties tieši administratīvo pārkāpumu izskatīšanai notikuma vietā. Administratīvās atbildības likums paredz pilnībā mainīt administratīvo sodu sistēmu.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
ai_bi
19. Decembris 2019 / 11:58
0
ATBILDĒT
"Tādēļ rakstā [..] likums tiks skatīts no vairākiem aspektiem: likuma satura analīze, likuma piemērošanas problēmas ceļu satiksmē, kā arī aplūkoti ar likumu praktisko īstenošanu (administratīvais arests, uzskaites punkti, procesuālie izdevumi) saistīti jautājumi Valsts policijā."

Kur rakstā būtu minētie jautājumi? VP galvenā problēma ir APAS, kuru "gatavo" IC?
visi numura raksti
Dina Gailīte
Numura tēma
Jauno administratīvās atbildības regulējumu gaidot
Informācija
Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss un Administratīvās atbildības likums: laika grafiks
Informācija
Administratīvās atbildības ceļvedis tiesību aktu vietnē Likumi.lv
Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" sadarbībā ar Tieslietu ministriju vietnē Likumi.lv ir izveidojis administratīvās atbildības ceļvedi, kas palīdzēs ātri, ērti un pārskatāmi orientēties jaunajā administratīvās atbildības ...
Anda Smiltēna
Skaidrojumi. Viedokļi
Svarīgākie administratīvās atbildības reformas elementi
Plānots, ka 2020. gada 1. jūlijā stāsies spēkā Administratīvās atbildības likums. Vai šāds fakts pelnījis lielāku uzmanību? Bieži vien administratīvo pārkāpumu joma tiek uzskatīta par mazāk svarīgu un mazāk nozīmīgu, ja to ...
Gunārs Kūtris
Skaidrojumi. Viedokļi
Administratīvās atbildības reforma: būtiskākie jauninājumi
Visticamāk, 2020. gadā beigs darboties pēdējais padomju laika likums – Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (pieņemts 1984. gadā). Saeima 2018. gada 25. oktobrī pieņēma jaunu šo jomu regulējošo normatīvo aktu – ...
AUTORU KATALOGS