ŽURNĀLS Redaktora sleja

7. Jūlijs 2020 /Nr.27 (1137)

Laulību nianses

Saistībā ar laulībām tiek lietota dažāda terminoloģija un apzīmējumi. Ja, piemēram, tiek slēgta laulība, lai iegūtu uzturēšanās atļauju, to uzskata par fiktīvu. Saskaņā ar Civillikumu par fiktīvu ir uzskatāma laulība, kas tiek noslēgta bez iemesla izveidot ģimeni.

Angļu valodā visus tā dēvētos bezjūtu laulību paveidus aptver termins marriage of convenience. Savukārt latviešu valodā šādas laulības tiek apzīmētas kā aprēķina laulība, darījuma laulība, piespiedu laulība, fiktīva laulība.

Tomēr, piemēram, fiktīvas laulības jēdzienā īsti neiekļaujas aprēķina laulība, jo latviešu valodā tai ir cita nozīmes nianse. Laulības noslēgšana savtīgās interesēs nenozīmē, ka laulātie nevēlas izveidot ģimeni. Šajā gadījumā ģimenes izveidošana balstās uz materiāliem apsvērumiem. Klasisks aprēķina laulības piemērs ir attēlots Elīnas Zālītes romānā "Agrā rūsa".

Terminā "fiktīva laulība" neiekļaujas arī darījuma laulība, jo šāds apzīmējums dokumentos netiek izmantots. Darījuma laulība parasti tiek lietota sarunvalodā. Arī termins "piespiedu laulība" neiederas, jo latviešu valodā tam ir cita nozīme. Turklāt tā var būt laulība, kas noslēgta draudu ietekmē. Tas ir viens no iemesliem, lai laulību atzītu par spēkā neesošu. Saskaņā ar Civillikumu laulātais var apstrīdēt laulību, ja viņš tajā stājies draudu ietekmēts. Šim skaidrojumam atbilst angļu valodā lietotais forced marriage.

Svarīgs ir konteksts, vai laulība ir noslēgta labprātīgi (fiktīva laulība) vai piespiedu kārtā (tā dēvētā piespiedu fiktīvā laulība). Angļu valodā šiem terminiem tiek lietoti vairāki apzīmējumi: sham marriag, false marriag, fictitious marriag, bogus marriage, marriage of convenience, forced marriage, fake marriage.

Eiropas Komisija ir izdevusi skaidrojošu rokasgrāmatu,1 kurā visas laulības tiek iedalītas divās grupās: genuine marriage un marriage of convenience. Saistībā ar imigrācijas laulībām tiek lietots termins marriage of convenience, kas apzīmē dažādus paveidus un ko var uzskatīt par pamata terminu. Eiropas Komisija to ir izvēlējusies ar attiecīgo problēmu saistīto fiktīvo laulību apzīmēšanai.

Tiesības uz ģimenes apvienošanos ir vienas no pamattiesībām, kuru ierobežošana ir pieļaujama tikai atsevišķos gadījumos un ja ir iespējams pilnībā pierādīt, ka personas ir ļaunprātīgi izmantojušas savas tiesības, lai apietu imigrācijas nosacījumus. Ņemot vērā, ka laulības ir institūts, kas attiecas uz personas privāto dzīvi, fiktīvo laulību fakta konstatēšana un pārbaužu veikšana ir sensitīva un balansē uz privātās dzīves neaizskaramības principa pārkāpšanu. Pierādījumu iegūšana par noslēgtajām fiktīvajām laulībām ir saistīta ar iejaukšanos personu privātajā dzīvē.

Civillikuma Saistību daļā tiesisks darījums ir definēts kā "atļautā kārtā izdarīta darbība tiesisku attiecību nodibināšanai, pārgrozīšanai vai izbeigšanai". Līdz ar to šis apzīmējums akcentē laulības juridisko raksturu.2

Eiropas Savienībā, Apvienotajā Karalistē, ASV un citās pasaules valstīs terminoloģija saistībā ar laulībām atšķiras. Jēdzienam "laulība" nav vienas noteiktas definīcijas. Saistībā ar laulībām terminoloģijai un apzīmējumiem ir dažādas atšķirīgas nianses.


RAKSTA ATSAUCES /

1.  Handbook on addressing the issue of alleged marriages of convenience between EU citizens and non-EU nationals in the context of EU law on free movement of EU citizens.

2.  Skat.: https://juristavards.lv/doc/267612-bfiktiva-laulibab-cilvektirdzniecibas-konteksta-terminologijas-problemas/

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Pāvils L. Laulību nianses. Jurista Vārds, 07.07.2020., Nr. 27 (1137), 2.lpp.
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Ineta Ziemele
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas Savienības tiesību konstitucionalitātes kontrole Latvijā
4 komentāri
Jekaterina Macuka
Skaidrojumi. Viedokļi
Lietotne "Apturi Covid" un personas datu aizsardzība
3 komentāri
Dina Gailīte
Informācija
Ar likuma videoanotāciju un salūtu iezīmē administratīvās atbildības sistēmas maiņu
1. jūlijā spēkā stājās ilgi gatavotā administratīvās atbildības reforma: Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu nomainīja Administratīvās atbildības likums (kas nosaka administratīvo pārkāpumu sodīšanas procesu) un ...
Māris Leja
Skaidrojumi. Viedokļi
Atgriežoties pie tiesību neliecināt pret sevi satura
Kriminālprocesā iesaistītai personai piešķirtās tiesības neliecināt pret sevi ir viens no taisnīga kriminālprocesa pamatiem. Tomēr praksē dažkārt šis princips tiek absolutizēts un tā pārkāpums piesaukts nevietā. Līdz ar to šī ...
Ritvars Purmalis
Juridiskā darba tirgus
Ritvars Purmalis
1 komentāri
AUTORU KATALOGS