ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

18. Augusts 2020 /Nr.33 (1143)

Zvērināta advokāta jaunā loma: nekustamā īpašuma darījumu starpnieks
Mg. iur.
Jekaterina Kalniņa
Zvērināta advokāte ZAB "Ecovis Convents" 

2020. gada 22. jūnijā "Latvijas Vēstnesī" tika izsludināts Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums (turpmāk – Starpnieku likums), kas ir stājies spēkā 2020. gada 1. augustā. Šis likums ir saistošs un aktuāls visām personām, kas darbojas vai vēlas darboties kā aģenti vai starpnieki darījumos ar nekustamo īpašumu par atlīdzību, tai skaitā arī grupu veidojošām sabiedrībām, kur nereti mātes sabiedrība sniedz starpniecības pakalpojumus meitas vai māsas sabiedrībām; Eiropas Savienības pilsoņiem vai Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētiem komersantiem.

Starpnieku likuma mērķis ir sekmēt stabilu, drošu un uzticamu starpniecības pakalpojumu sniegšanu, kā arī novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma un proliferācijas finansēšanu, izmantojot tādus nekustamā īpašuma darījumus, kuros sniegti starpniecības pakalpojumi. Starpnieku likuma 3. panta otrā daļa nosaka, ka atsevišķas Starpnieku likuma normas (10. un 11. pants, kā arī 12. panta pirmā daļa) attiecas arī uz zvērinātiem notāriem, zvērinātiem advokātiem, zvērinātiem tiesu izpildītājiem, zvērinātiem revidentiem, zvērinātu revidentu komercsabiedrībām, maksātnespējas procesa administratoriem un publiskas personas kapitālsabiedrībām, kas atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likumam atsavina publiskas personas mantu vai atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumam pārvalda publiskas personas nekustamo īpašumu. Proti, Starpnieku likums nosaka iepriekš minētajām personām pienākumus saistībā ar informācijas sniegšanu starpniecības pakalpojumu darījumu dalībniekiem un valsts institūcijai, atbildību par informācijas nesniegšanu, kā arī pienākumu ievērot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumu (turpmāk – NILLTPFN likums).

Šī raksta mērķis ir raisīt diskusiju, vai tiešām būtu pamats likt vienādības zīmi starp nekustamā īpašuma darījumu starpnieku un zvērinātu advokātu, kā arī citām iepriekšējā rindkopā nosauktajām personām (zvērinātiem notāriem, zvērinātiem tiesu izpildītājiem, zvērinātiem revidentiem, zvērinātu revidentu komercsabiedrībām, maksātnespējas procesa administratoriem). Un, protams, ir arī citi ne mazāk svarīgi jautājumi, kuri izriet no jaunnoteiktā advokāta statusa un būtu jāapskata saistībā ar Starpnieku likuma noteikumu izpildi.

Raksta autore analizēs advokātam saistošos Starpnieku likuma noteikumus no zvērināta advokāta viedokļa, taču, visticamāk, šajā rakstā minētais lielā mērā varētu tikt attiecināts arī uz citām minētajām personu kategorijām, kuru darbības pamatprincipi ir atsevišķi regulēti speciālajos likumos un citos normatīvajos aktos.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Helmuts Jauja
Skaidrojumi. Viedokļi
Kreditoru prasījumu segšana ārpus tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna
8 komentāri
Iluta Kalniņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Iekšējā pretkorupcijas kontroles sistēma: drošības spilvens pret pārkāpumiem
Ministru kabineta 2017. gada 17. oktobra noteikumi Nr. 630 "Noteikumi par iekšējās kontroles sistēmas pamatprasībām korupcijas un interešu konflikta riska novēršanai publiskas personas institūcijā" paredz, ka publiskas personas ...
Līga Mazure
Skaidrojumi. Viedokļi
Pārmērīgas ietekmes civiltiesiskās sekas pacienta gribas izteikumā
Andrejs Judins
Viedoklis
Likumprojekts neparedz fundamentālu tiesībsarga institūcijas reformu
Juris Jansons
Viedoklis
Tiesībsarga institūcija būtu jānostiprina Satversmē
AUTORU KATALOGS