ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Oktobris 2020 /Nr.40 (1150)

Datu aizsardzība pēc noklusējuma un integrētā datu aizsardzība: koncepti un izaicinājumi
Mg. iur.
Gabriela Šantare
ZAB "Cobalt" juriste 

Viens no izaicinošiem datu pārziņa pienākumiem, kas paredzēts Vispārīgajā datu aizsardzības regulā (turpmāk – Regula), ir noteikts Regulas 25. pantā. Proti, datu pārzinim ir jānodrošina, ka tiek izmantoti atbilstoši datu apstrādes līdzekļi, lai efektīvi īstenotu datu aizsardzības principus, ņemot vērā tehnikas līmeni, īstenošanas izmaksas, apstrādes raksturu un citus apsvērumus, kā arī jānodrošina, ka apstrādē ir integrētas vajadzīgās garantijas, lai izpildītu Regulas prasības un aizsargātu datu subjektu tiesības. Nenoliedzami, Regulas 25. pants ir viens no inovatīvākajiem un ambiciozākajiem ar Regulu uzliktajiem pienākumiem, jo pirmo reizi koncepti "integrētā datu aizsardzība" (privacy by design) un "datu aizsardzība pēc noklusējuma" (privacy by default) tiek noteikti par juridisku pienākumu, nevis ieteikumu vai datu pārziņu labo praksi.

 

Integrētas datu aizsardzības un datu aizsardzības pēc noklusējuma attīstība

Jau pirms Regulas 25. panta pieņemšanas redakcijā, kādā tas ir šobrīd, datu aizsardzība pēc noklusējuma, it īpaši pēdējā desmitgadē, jau veidoja būtisku sastāvdaļu personas datu aizsardzības un privātuma tiesībās.

2010. gadā 32. starptautiskajā datu aizsardzības un privātuma konferencē tika pieņemta rezolūcija par integrēto datu aizsardzību,1 ar kuru tika apzināti tehnoloģiju attīstību izaicinājumi attiecībā uz privātumu un datu aizsardzību. Integrētā datu aizsardzība tika atzīta par privātuma aizsardzības būtisku sastāvdaļu, kā arī tika rosināts pieņemt šā koncepta būtiskākos principus. 29. panta darba grupa, kas bija neatkarīga Eiropas darba grupa un kas līdz Regulas piemērošanas brīdim risināja jautājumus par privātās dzīves un personas datu aizsardzību, 2014.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Viktorija Soņeca
Numura tēma
Dati kā tehnoloģiju laikmeta resurss
Ineta Ziemele
Skaidrojumi. Viedokļi
Moderno tehnoloģiju ietekme uz privātumu
Jekaterina Macuka
Skaidrojumi. Viedokļi
Personas dati ir vērtība, kas jāsargā, nevis šķērslis attīstībai
Uldis Ķinis
Skaidrojumi. Viedokļi
Kiberdrošība – tiesiski aizsargājama vērtība
Rūta Pirta-Dreimane, Jānis Grabis
Skaidrojumi. Viedokļi
Informācijas drošība digitalizācijas laikmetā: izaicinājumi un risinājumi
AUTORU KATALOGS