ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

8. Jūnijs 2021 /Nr.23 (1185)

Bērna labākās intereses
1 komentāri
Mg. iur.
Dace Daugule
Tieslietu ministrijas Civiltiesību departamenta juriste 

Bērna labāko interešu ievērošanas princips ir nostiprināts gan starptautiskajos,1 gan nacionālajos tiesību aktos.2 No vienas puses, tā piemērošana ar bērnu tiesību aizsardzību saistītās lietās profesionāļiem šķiet pašsaprotama, bet, no otras puses, šī principa ievērošana mēdz būt gana vispārīgi, nekonkrēti un plaši interpretēta, jo attiecīgo tiesību jomu regulējošajos aktos bērna labākās intereses nav definētas.

ANO Bērnu tiesību aizsardzības komitejas Vispārējais komentārs Nr. 14 (2013)3 sniedz skaidrojumu, ka bērnam nodrošina tiesības nevis uz abstraktām labākajām interesēm, bet uz konkrētā bērna vajadzību novērtējumu aktuālajā situācijā. Jēdziena "bērna labākās intereses" tvērumā ietilpst gan materiālās tiesību normas, gan tiesību interpretācijas princips, kas nodrošina, ka dažādu iespējamo interpretāciju gadījumā jāizvēlas tā interpretācija, kas visefektīvāk kalpo bērna tiesību aizsardzībai, gan atsevišķas procedūras noteikums, kas nozīmē, ka lēmuma pieņemšanas procesā jāietver tā iespējamās pozitīvās un negatīvās ietekmes novērtējums attiecībā uz bērnu.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Toms Dreika
9. Jūnijs 2021 / 18:57
5
ATBILDĒT
Nu re!
Ja mēs vēl iemācītos šajā procesā neiepīt reliģiju dogmas, būtu pavisam skaisti!

Atceros biju mazs, biju kapu svētkos, sēdējām ar kaut kādu attālo radinieci uz krēsla un skatījāmies procesiju, tā sāka kaut ko aktīvi stāstīt par dieva gribas darīšanu un tādām lietām. Teicu, ka man liekas, ka mums pietiek lietas, ko uz zemes darīt un risināt, pirms atļaujamies par nezināmiem dieviem runāt. Dabūju 20 minūšu monologu par to, kā es neko nesaprotu un kā atļaujos aksiomas apstrīdēt. Sajūta bija tāda, ka, ja tas būtu viņas ziņā, tiktu normāli aizsūtīts uz kristīgo internātskolu, kur sauli neredzētu, kamēr dogmas ar pārliecību acīs nespētu skaitīt.
Man paveicās, jo mani vecāki ļāva man augt. Mans rebell gars nekad neļautu sevi salauzt. Fanātiski reliģiskā kopienā, es vnk aizbēgtu un nonāktu uz ielas un tur arī dzīvotu. Bet citiem nepaveicas un tie nabaga cilvēki veido daļu no tiem, kas ir izstumti un distancējas no sabiedrības.

Cieņa pret cilvēku ir galvenā lieta, kas mums ir jāiemācās un bērns ir cilvēks, kurš ir jāciena! Ja mēs cerības liekam uz jauno paaudzi (kas radīs labāku rītdienu), mums ir jāatceras, ka labāku nevar radīt, ja tiek uzspiesti vecā trūkumi. Kas ir labāks, mēs nezinām, tādēļ ir jārada vide, kurā var jaunas idejas veidoties.
visi numura raksti
Jānis Kārkliņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Vekseļtiesības 21. gadsimtā (I)
2021. gada 29. aprīlī Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Tieslietu ministrijas iesniegtais likumprojekts "Grozījumi Vekseļu likumā"1 (turpmāk – Grozījumi), ar kuru ir paredzēts veikt būtiskas izmaiņas Vekseļu likuma2 ...
Jurista Vārds
Numura tēma
Gatavojas būtiskām pārmaiņām bērnu tiesību aizsardzības sistēmā
Pagājušo otrdien, 1. jūnijā, norisinājās Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai veltīta stratēģiskā diskusija "Bērni 2025", kuru organizēja Tieslietu un Labklājības ministrijas. Šajā diskusijā skartās, bērnu tiesību ...
Jānis Bordāns
Tiesību politika
Bērnu tiesību aizsardzība – no Tieslietu ministrijas skatupunkta
Sintija Peņkovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Bērna administratīvā atbildība
Irēna Kucina, Ilze Celmiņa, Mihails Papsujevičs
Diskusija
Institūciju un sabiedrības pienākumi bērnu tiesību aizsardzībā
Balstoties uz praksē pieredzēto, bērnu tiesību aizsardzības jomas eksperti ir formulējuši jautājumus lietpratējiem, tos aicinot uz plašāku domapmaiņu. Šajā diskusijā par bērnu likumpārkāpumu cēloņiem, to mazināšanas iespējām, ...
AUTORU KATALOGS