ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

26. Oktobris 2021 /Nr.43 (1205)

Vai aizliegums izīrētājam netraucēt īrnieku lietot dzīvojamo telpu ir absolūts
Mg. iur.
Evija Kolberga
Zvērināta advokāte SIA "Zvērinātu advokātu birojs CersJurkāns" 

Dzīvojamo telpu īres likums noteic, ka izīrētājam ir pienākums nodrošināt īrniekam iespēju netraucēti lietot dzīvojamās telpas visu īres līgumā noteikto laiku. Šajā rakstā analizēts jautājums, vai patiesi izīrētājs ir absolūti bezspēcīgs situācijās, kad īrnieks bojā dzīvojamo telpu vai māju vai citādi pārkāpj dzīvojamās telpas lietošanas noteikumus, lai nekavējoties novērstu šādas rīcības sekas un panāktu šāda īrnieka izlikšanu no dzīvojamām telpām.

Kopš tiesību zinātņu studiju laikiem atmiņā iespiedies jurista darba ikdienā piemērojamais tiesību pamatprincips, ka privāttiesībās ir atļauts viss, kas nav aizliegts. Tātad faktiski privāttiesību jomā ikvienam ir rīcības brīvība. Taču – tikai līdz zināmam brīdim, jo likumdevējam ir dota privilēģija pateikt: "Tev nebūs to vai tā darīt!" Skan, protams, prozaiski un nedaudz kā viens no 10 Bībeles baušļiem, tomēr tik ļoti reāli. Šī realitāte, piemēram, dzīvojamo telpu izīrētāju sasniedz brīdī, kad tam ir nepieciešamība iekļūt īrnieka īrētajās dzīvojamās telpās, jo ir reālas un pamatotas bažas, ka īrnieks bojā dzīvojamo telpu vai māju vai citādi pārkāpj dzīvojamās telpas lietošanas noteikumus.

Savukārt normatīvais regulējums ir nepielūdzams – izīrētājam ir pienākums nodrošināt īrniekam iespēju netraucēti lietot dzīvojamās telpas visu īres līgumā noteikto laiku.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Civilprocesa likums  
— likumi.lv —
Civillikums  
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Sannija Matule
Numura tēma
Pienākums pret sabiedrību un īres tiesībām
Mārtiņš Auders
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamo telpu īres likuma mērķis un izstrādes nepieciešamība
Jānis Lapsa
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līgums: subjekti, priekšmets, termiņš, forma, īres maksa un saistītie maksājumi
Pēc gandrīz trīsdesmit gadiem 1993. gada 16. februārī pieņemto likumu "Par dzīvojamo telpu īri"1 ir nomainījis Dzīvojamo telpu īres likums2 (turpmāk – Īres likums), kurš stājās spēkā 2021. gada 1. maijā un kura pieņemšanas ...
Inga Kudeikina
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līguma obligātie noteikumi – tiesiskā regulējuma apskats

Rakstā analizēti Dzīvojamo telpu īres likuma 8. pantā paredzētie dzīvojamo telpu īres līguma obligātie noteikumi īrnieka un izīrētāja tiesību un pienākumu samērīguma kontekstā.

Dita Buša
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līguma grozīšana, izbeigšana un atkāpšanās no tā
Šī raksta mērķis ir sniegt īsu ieskatu dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanas, izbeigšanas un atkāpšanās tiesību īstenošanā līdz ar jaunā Dzīvojamo telpu īres likuma (turpmāk – Īres likums) spēkā stāšanos. Rakstā ...
AUTORU KATALOGS