ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

26. Oktobris 2021 /Nr.43 (1205)

Izmaiņas kārtībā, kādā izpildāmi nolēmumi par personu un mantu izlikšanu no telpām
Mg. iur.
Guna Berlande
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes direktore 

2021. gada 17. martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Dzīvojamo telpu īres likumu (turpmāk – Īres likums),1 tādējādi pilnībā mainot līdzšinējo attiecīgās jomas normatīvo regulējumu, kas ar dažādiem kosmētiskiem uzlabojumiem bija spēkā kopš 1993. gada 1. aprīļa.2 Gandrīz vienlaikus ar Īres likuma pieņemšanu izdarīti grozījumi arī saistītajās civilprocesuālajās normās, tai skaitā Civilprocesa likuma 74.1 nodaļā "Personu un mantas izlikšana no telpām".3 Arī minētajā nodaļā, kas līdzšinējo saturu ieguvusi ar Civilprocesa likuma 2002. gada 31. oktobra grozījumiem,4 būtiskas izmaiņas aizvadīto 18 gadu laikā nebija veiktas. Tādēļ grozījumi, kas ar 2021. gada 25. marta likumu izdarīti kārtībā, kādā izpildāmi nolēmumi par personu un mantu izlikšanu no telpām, lai gan pēc apjoma nelieli, tomēr ir ļoti nozīmīgi, jo vērsti uz to, lai beidzot atrisinātu atsevišķus, sen zināmus nolēmumu izpildi kavējošus problēmjautājumus.

Lai gan izpildu lietu par izlikšanu skaits, salīdzinot ar reģistrēto izpildu dokumentu skaitu citās lietu kategorijās, ir neliels,5 tomēr vairums šo lietu ir emocionāli smagas un juridiski sarežģītas. Ja persona pieņem savu zaudējumu strīdā un respektē tiesas nolemto, telpas tiek atbrīvotas labprātīgi un tiesu izpildītāja iesaiste nav nepieciešama. Savukārt piedzinēja lūgums veikt piespiedu izpildi, visticamāk, nozīmē, ka parādnieks vai ar viņu saistītas personas ir nolēmušas pretoties nolēmuma izpildei, attālinot īpašuma atbrīvošanas brīdi. Šādai parādnieka rīcībai mēdz būt dažādi iemesli, sākot ar subjektīvu pārliecību, ka tiesas spriedums ir netaisnīgs un nepareizs un tādēļ nav pildāms, beidzot ar apzinātu rīcību nolūkā izspiest no piedzinēja kādu materiālu labumu par īpašuma atbrīvošanu. Izmantotie līdzekļi šādā cīņā ir gan juridiski, piemēram, tiesu izpildītāju darbību pārsūdzēšana tiesā,6 Tieslietu ministrijā, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē un citās institūcijās, gan psiholoģiski, eskalējot konfliktu un piesaistot medijus, tādējādi cenšoties radīt maksimāli negatīvu publicitāti gan izpildē iesaistītajām amatpersonām, gan piedzinējam. Šādos apstākļos bez skaidra un saprotama tiesiskā regulējuma nolēmuma izpilde faktiski nav iespējama.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Civilprocesa likums  
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Sannija Matule
Numura tēma
Pienākums pret sabiedrību un īres tiesībām
Mārtiņš Auders
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamo telpu īres likuma mērķis un izstrādes nepieciešamība
Jānis Lapsa
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līgums: subjekti, priekšmets, termiņš, forma, īres maksa un saistītie maksājumi
Pēc gandrīz trīsdesmit gadiem 1993. gada 16. februārī pieņemto likumu "Par dzīvojamo telpu īri"1 ir nomainījis Dzīvojamo telpu īres likums2 (turpmāk – Īres likums), kurš stājās spēkā 2021. gada 1. maijā un kura pieņemšanas ...
Inga Kudeikina
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līguma obligātie noteikumi – tiesiskā regulējuma apskats

Rakstā analizēti Dzīvojamo telpu īres likuma 8. pantā paredzētie dzīvojamo telpu īres līguma obligātie noteikumi īrnieka un izīrētāja tiesību un pienākumu samērīguma kontekstā.

Dita Buša
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līguma grozīšana, izbeigšana un atkāpšanās no tā
Šī raksta mērķis ir sniegt īsu ieskatu dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanas, izbeigšanas un atkāpšanās tiesību īstenošanā līdz ar jaunā Dzīvojamo telpu īres likuma (turpmāk – Īres likums) spēkā stāšanos. Rakstā ...
AUTORU KATALOGS