ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

26. Oktobris 2021 /Nr.43 (1205)

Dzīvojamo telpu īres likuma pārejas noteikumu problemātika saistībā ar nolēmumu izpildi
Mg. iur.
Elīna Avota
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes direktora p.i., Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes doktorante 

Šī raksta mērķis ir iezīmēt Dzīvojamo telpu īres likuma pārejas noteikumu regulējumu, problemātiku un to saistību ar tiesas nolēmumu izpildi. Ievērojot to, ka pēc jauno tiesību normu spēkā stāšanās joprojām spēkā ir īres līgumi, kas slēgti saskaņā ar spēku zaudējušām tiesību normām, pārejas noteikumiem ir būtiska nozīme īres tiesisko attiecību regulējumā.

Dzīvojamo telpu īres regulējuma sociālā un ekonomiskā funkcija ir nodrošināt mājokļa pieejamību. Valstij ir tiesības pieņemt likumus, ko tā uzskata par nepieciešamiem, lai kontrolētu īpašuma izmantošanu saskaņā ar vispārējām interesēm. Šādi likumi īpaši vajadzīgi, tāpēc tie ir plaši izplatīti mājokļu jomā, kura mūsdienu sabiedrībā ir nozīmīga sociālās un ekonomiskās politikas sastāvdaļa.1 Līdz 2021. gada 30. aprīlim spēkā bija likums "Par dzīvojamo telpu īri",2 kas pieņemts 1993. gada 16. februārī. Minētais likums paredzēja īpašu īrnieku tiesību aizsardzību, un būtiski tika ierobežotas izīrētāja kā nekustamā īpašuma īpašnieka tiesības. Lai nodrošinātu līdzvērtīgu īrnieku un izīrētāju pienākumu un tiesību apjomu, kā arī citus ar īres tiesībām saistītos jautājumus, kuru piemērošanā ir konstatētas problēmas,3 tika izstrādāts un 2021. gada 17. martā pieņemts jauns likums "Dzīvojamo telpu īres likums"4 (turpmāk – Īres likums), kas ir spēkā no 2021. gada 1. maija.

Šī raksta mērķis ir iezīmēt Īres likuma pārejas noteikumu regulējumu, problemātiku un to saistību ar tiesas nolēmumu izpildi. Ievērojot to, ka pēc jauno tiesību normu spēkā stāšanās joprojām spēkā ir īres līgumi, kas slēgti saskaņā ar spēku zaudējušām tiesību normām, pārejas noteikumiem ir būtiska nozīme īres tiesisko attiecību regulējumā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Civilprocesa likums  
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Sannija Matule
Numura tēma
Pienākums pret sabiedrību un īres tiesībām
Mārtiņš Auders
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamo telpu īres likuma mērķis un izstrādes nepieciešamība
Jānis Lapsa
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līgums: subjekti, priekšmets, termiņš, forma, īres maksa un saistītie maksājumi
Pēc gandrīz trīsdesmit gadiem 1993. gada 16. februārī pieņemto likumu "Par dzīvojamo telpu īri"1 ir nomainījis Dzīvojamo telpu īres likums2 (turpmāk – Īres likums), kurš stājās spēkā 2021. gada 1. maijā un kura pieņemšanas ...
Inga Kudeikina
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līguma obligātie noteikumi – tiesiskā regulējuma apskats

Rakstā analizēti Dzīvojamo telpu īres likuma 8. pantā paredzētie dzīvojamo telpu īres līguma obligātie noteikumi īrnieka un izīrētāja tiesību un pienākumu samērīguma kontekstā.

Dita Buša
Skaidrojumi. Viedokļi
Dzīvojamās telpas īres līguma grozīšana, izbeigšana un atkāpšanās no tā
Šī raksta mērķis ir sniegt īsu ieskatu dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanas, izbeigšanas un atkāpšanās tiesību īstenošanā līdz ar jaunā Dzīvojamo telpu īres likuma (turpmāk – Īres likums) spēkā stāšanos. Rakstā ...
AUTORU KATALOGS