ŽURNĀLS Aptauja

29. Marts 2022 /Nr.13 (1227)

Kāds bija Ekonomisko lietu tiesas pirmais darba gads: tiesneši atbild uz "Jurista Vārda" jautājumiem

2022. gada 31. martā aprit gads, kopš darbu uzsāka Ekonomisko lietu tiesa (ELT), tādēļ "Jurista Vārds" uzrunāja ELT tiesnešus un aicināja sniegt atbildes uz vairākiem jautājumiem par gūto pieredzi un iespaidiem. Atbildes uz jautājumiem sniedza septiņi tiesneši – Vija Kalniņa (VK), Kaspars Vecozols (KV), Dagnija Muceniece (DM), Oksana Pulle-Čižova (OPČ), Ieva Jankovska (IJ), Katarīna Sniedze (KS) un Aivars Latkovskis (AL).

Atskatoties uz pirmo gadu jaunajā amatā, vai esat apmierināts ar savu izvēli kļūt par ELT tiesnesi?

VK: Savu izvēli nenožēloju. Tomēr, ja man vēlreiz būtu šāda izvēle jāizdara, zinot, kāds būs pirmais gads un lietas, ar ko reāli jāstrādā (nevis kas saliktas uz papīra), droši vien padomātu divreiz. Varbūt lēmumu kļūt par tiesnesi (ELT vai citā tiesā) pieņemtu kaut kad vēlāk, pēc kāda laika.

KV: Mans mērķis bija strādāt komerctiesā, pirms tā vēl tika izveidota. Ar izvēli esmu apmierināts, neskatoties uz to, ka ELT pamatēdiens ir krimināllietas, bet komerclietas sanāk tikai saldajā.

DM: Jā, esmu apmierināta ar savu izvēli. Esmu pārliecinājusies praksē, ka darbs specializētajā tiesā ļauj koncentrēties uz konkrētām šai tiesai piekritīgām lietām, izstrādājot tajās lietu izskatīšanas metodoloģiju un attīstot tiesu praksi šajās lietās.

OPČ: Esmu gandarīta par savu lēmumu kļūt par tiesnesi, jo tas ir jēgpilns, atbildīgs, interesants un radošs darbs, kas sniedz man piepildījuma sajūtu.

IJ: Jā, esmu apmierināta ar savu izvēli. Darbs nav viegls, ir liela atbildība lietas dalībnieku un sabiedrības priekšā, ir slodze, bet vienlaikus darbs ir ļoti interesants un dinamisks, jo katra tiesā saņemtā lieta ir atšķirīga, katrā lietā ir interesanti pētīt un vērtēt, kas patiesībā ir noticis, un rast taisnīgu un pareizu rezultātu.

KS: Ir pagājis tikai gads (tas gan, jāatzīst, ir paskrējis ļoti ātri), tāpēc secinājumus vēl ir pāragri izdarīt. Ne velti jaunie tiesneši sākotnēji tiek iecelti amatā uz trim gadiem, lai būtu iespējams saprast šo darbu un arī izvērtēt, vai personas kompetences un arī rakstura īpašības ir atbilstošas attiecīgā darba veikšanai.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Kārlis Piģēns
Intervija
Ekonomisko lietu tiesa – aizritējis pirmais gads
Specializētās Ekonomisko lietu tiesas darbības teritorija aptver visu Latviju. Tās kompetencē ir specifiski komercstrīdi un krimināllietas par sevišķi smagiem un smagiem noziegumiem, kas rada būtisku kaitējumu uzņēmējdarbības videi un ...
Krista Asmusa
Skaidrojumi. Viedokļi
Jauninājumi Trauksmes celšanas likumā
2022. gada 20. janvārī tika pieņemts un jau 4. februārī stājās spēkā jaunais Trauksmes celšanas likums, kas izstrādāts, lai pārņemtu 2019. gada 23. oktobra Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu (ES) 2019/1937 par to personu ...
Dāvids Gurevičs
Skaidrojumi. Viedokļi
Procesuālo pārkāpumu ietekme uz pierādījumu pieļaujamību kriminālprocesā: pamattiesību perspektīva
Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) 92. panta otrajā teikumā ir ietverts nevainīguma prezumpcijas princips, saskaņā ar kuru ikviens ir uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav atzīta saskaņā ar likumu. Viena no ...
Elīza Roshofa
Skaidrojumi. Viedokļi
Digitālo platformu tirgus varas novērtēšana
Ieva Ābola
Skaidrojumi. Viedokļi
Informācija žurnālista rokās
Ir informācijas laikmets. Plašsaziņas līdzekļi un žurnālisti ir kā tilts, kas savieno faktus un notikumus ar sabiedrību. Informācija ir žurnālista darba instruments, un kā jebkurā profesijā ar instrumentiem ir jāprot rīkoties ...
AUTORU KATALOGS