ŽURNĀLS Informācija

26. Aprīlis 2022 /Nr.17 (1231)

Tiesībsargs ziņojumā Saeimai vērtē cilvēktiesību situāciju Latvijā

Pagājušajā ceturtdienā, 21. aprīlī, Latvijas Republikas tiesībsargs Juris Jansons sniedza ikgadējo ziņojumu Saeimai par cilvēktiesību situāciju valstī, atskatoties uz tiesībsarga biroja darbu 2021. gadu. Pilns ziņojuma teksts pieejams institūcijas mājaslapā tiesibsargs.lv. Šajā "Jurista Vārdā" publicējam izvilkumus no ziņojuma.

Covid-19 pandēmija un ar tās pārvarēšanu saistīti jautājumi, kas radīja dažādus cilvēktiesību ierobežojumus, jau otro gadu pēc kārtas bija tiesībsarga dienaskārtības centrā. Iedzīvotāji lūdza skaidrot un pamatot gan dažādus valdības jau pieņemtus lēmumus, gan arī vēl tikai ieceres un pat politiķu individuālos paziņojumus vai izteikumus. Tiesībsargs atzīst, ka Covid-19 krīze ir radījusi sabiedrības šķelšanos, daļā iedzīvotāju tā ir pat radījusi šaubas par tiesiskumu un demokrātiju Latvijā.

Epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās valstī kopumā un veselības aprūpes sistēmas pārslodze 2021. gada rudenī, tiesībsarga ieskatā, atspoguļoja sekas, ko radīja valdības ilgstoši nogaidošā nostāja, izvairoties pielāgot epidemioloģiskos drošības pasākumus pieaugošajam apdraudējuma līmenim un epidemiologu prognozēm, kā arī neveltot pietiekamu uzmanību vakcinācijas aptveres kāpināšanai.

Valdības grūtības vienotu lēmumu pieņemšanā un nesaskaņas starp dažādu nozaru ministrijām radīja situāciju, ka nepopulāri valdības lēmumi vairs nebija atliekami un iedzīvotājiem nācās saskarties ar sevišķi būtiskiem cilvēktiesību ierobežojumiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Rolands Neilands
Skaidrojumi. Viedokļi
Kopīpašuma izbeigšanas tiesiskā regulējuma izmaiņas
2022. gada 1. maijā stājas spēkā Grozījumi Civillikumā1 (turpmāk – grozījumi), kas būtiski modernizē kopīpašuma izbeigšanas tiesisko regulējumu. Rakstā tiek aplūkoti būtiskākie jaunievedumi un to sagaidāmās sekas attiecībā uz ...
Erlens Kalniņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Kopīpašuma izbeigšanas regulējums un tā reforma. I. Līdzšinējā situācija
Jānis Kāršenieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts iestāžu tiesības pieprasīt un saņemt informāciju kontekstā ar personas datu aizsardzību
Tieslietu ministrija
Tiesību politika
Pilnveidos bezmantinieku mantas un bezīpašnieka lietas tiesību institūtus
Ministru kabinets 7. aprīlī Saeimā iesniedzis grozījumus Civillikumā1 (turpmāk – Likumprojekts). Turpinājumā izvilkums no Likumprojekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojuma (anotācijas).
Gunārs Kūtris
Mūsu autors
Iepazīstieties: JV autors Gunārs Kūtris
Juridisko zinātņu maģistrs. Bijis 12. Saeimas deputāts, Satversmes tiesas priekšsēdētājs, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs. Pirms tam strādājis Ģenerālprokuratūrā, Finanšu policijā. Pieredzi un zināšanas papildinājis ...
AUTORU KATALOGS