ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

17. Maijs 2022 /Nr.20 (1234)

Personas dati FinTech uzņēmumos: pirms lietošanas izlasiet instrukciju
LL.M, MBA
Anna Vladimirova-Krjukova
Zvērinātu advokātu biroja "Cobalt" vecākā speciāliste, sertificēta personas datu aizsardzības speciāliste Latvijā un Eiropā (CIPP/E) 

Degviela

Personas dati bieži ir galvenais uzņēmuma resurss, un tas ne vienmēr ir atkarīgs no biznesa apjoma. Protams, ir tādi tehnoloģiju giganti kā Meta, strauji augoši un pelēkajā zonā esoši globālie uzņēmumi kā Clearview AI, bet ir arī vairāki mazāki, tomēr spēcīgi uzņēmumi, kam ir nepieciešami personas dati, lai sniegtu pakalpojumus un būtu ienesīgi. Starp tiem ir arī pie FinTech nozares piederīgas organizācijas Baltijā, tostarp gan start-up uzņēmumi, gan attīstības ziņā klasiskāki biznesi.

Lai sagatavotu šo rakstu un identificētu ar datiem saistītās vissāpīgākās un visiepriecinošākās (ja tādas vispār var būt) nianses, bija jāaprunājas ar FinTech nozares pārstāvjiem Baltijā. Lai gan ne visi no tiem ir Latvijā juridiski vai faktiski esoši uzņēmumi, vairākos gadījumos personas datu ietekme uz to pamatdarbību ir līdzīga. Turklāt izdarītie secinājumi var tikt attiecināti arī uz citu nozaru uzņēmumiem, ja tie strādā ar personas datiem, sadarbojas ar trešajām pusēm savas pamatidejas īstenošanai un to darbību vismaz daļēji regulē normatīvie akti.

Pirmā svarīgā atziņa: personas dati ir līdzīgi degvielai, bez kuras FinTech uzņēmuma mehānismam nebūtu iespējama pietiekamā jauda vērtības radīšanai pakalpojumu saņēmējam. Tāpat kā par reālu degvielu (vai arī elektrisko "degvielu") ir jāzina, kāda degviela ir nepieciešama, lai sasniegtu savu mērķi. Diemžēl personīgā pieredze liecina, ka benzīna izmantošana dīzeļdzinējam vai nepareizas ielādes stacijas izvēle var sliktākajā gadījumā atstāt braucēju vispār bez transportlīdzekļa, bet labākajā – būtiski traucēt virzībai uz priekšu.

Līdzīgi ir ar personas datiem. Likumdošanas un normatīvo aktu piemērošanas tendences rāda, ka arvien garāka vai sarežģītāka mēdz būt personas datu izmantošanas "instrukcija". Turklāt tā bieži atšķiras katra konkrētā uzņēmuma gadījumā. Savukārt atkarībā no konteksta nepareiza personas datu izmantošana var novest ne tikai līdz naudas sodam, bet arī līdz regulatora prasībai izdzēst attiecīgos datus vai pārtraukt to izmantošanu, kā rezultātā var tikt apdraudēta pamatdarbība.

Tāpēc ir būtiski pēc iespējas agrāk identificēt to personas datu apjomu, kas tiešām ir nepieciešams uzņēmuma darbībai. Tas palīdz izvairīties no situācijas, kad vairs nav iespējams uzskaitīt un izkontrolēt visus visādam gadījumam ievāktos personas datus, kas neatbilst, piemēram, Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 (turpmāk – VDAR) drošības prasībām.

Tomēr teorija ir viena lieta, bet praksē FinTech nozarē tas var nebūt tik viegli. Piemēram, patērētāju kreditēšanas jomas uzņēmumiem ir diezgan būtiski saprast, vai klients spēs atmaksāt kredītu. Šim nolūkam noteikti būtu interese ievākt pēc iespējas vairāk ziņu par potenciālo kredīta saņēmēju. Neskatoties uz to, ka Patērētāju tiesību aizsardzības likums 8. pantā nosaka kredītspējas datu pieprasīšanas kārtību, konkrētas datu kategorijas tajā nav noteiktas, kas padara datu apjomu par diezgan elastīgu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Mārtiņš Bērziņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Bankas pieredze: kā sadarbība ar FinTech var paātrināt uzņēmuma izaugsmi un atvieglot ikdienu
Arvien biežāk dažādu nozaru uzņēmumi, t.sk. finanšu, izvēlas savus risinājumus radīt nevis paši no A līdz Z, bet gan konkrētā to izstrādes posmā piesaistīt partnerus. Finanšu tehnoloģiju uzņēmumu pakalpojumu izmantošana kļūst ...
Marine Krasovska
Skaidrojumi. Viedokļi
FinTech ekosistēma Latvijā: izaicinājumi un attīstības virzieni
Inese Lazdovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Finanšu tiesību problemātikas risinājumu ietekme uz Latvijas FinTech nozares attīstību
Veronika Sajadova
Skaidrojumi. Viedokļi
Decentralizēta ilūzija par finanšu brīvību
Decentralizētās finanses (turpmāk – DeFi) ir viens no ievērības cienīgiem finanšu tehnoloģiju (FinTech) aktivitāšu sektoriem.1 Augošā tendence jau ir piesaistījusi miljardiem ASV dolāru un turpina stimulēt sabiedrības interesi. ...
Laima Letiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
FinTech risku pārvaldības vide un vajadzības
AUTORU KATALOGS