ŽURNĀLS Tiesību prakses komentāri

5. Jūlijs 2022 /Nr.27 (1241)

Komentārs par Satversmes tiesas spriedumu lietā Nr. 2021-38-01
Mg. iur.
Armands Smans
ZAB "Rode un Partneri" zvērināts advokāts 

Ievads

Satversmes tiesa 2022. gada 14. aprīlī pieņēma spriedumu lietā Nr. 2021-38-01 "Par Kriminālprocesa likuma 529. panta pirmās daļas 3.1 punkta un 550. panta pirmās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 92. panta pirmajam teikumam", atzīstot apstrīdētās normas par atbilstošām Satversmei.

Minētajā lietā autors sniedza savu viedokli, paužot uzskatu, ka, vērtējot apstrīdētā regulējuma atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 92. panta pirmajam teikumam, ir svarīgi izvērtēt, vai regulējums nodrošina līdzsvaru starp nepieciešamību nodrošināt tiesisko stabilitāti un tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, no vienas puses, un nepieciešamību noteikt taisnīgu jeb pietiekamu pārsūdzības termiņu (kas nodrošina Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6. panta 3. punkta "b" apakšpunktā nostiprinātās tiesības uz pietiekamu laiku savas aizstāvības sagatavošanai), no otras puses.

Autora ieskatā, jautājums par to, vai valsts ir atvēlējusi apsūdzētajam pietiekamu laiku un iespējas sagatavot aizstāvību kriminālprocesā, tai skaitā iesniedzot kvalitatīvu apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas spriedumu, ir nesaraujami saistīts ar konkrētu kriminālprocesu un tā raksturojošiem elementiem, daži no kuriem expressis verbis noteikti arī apstrīdētajā regulējumā, proti, kriminālprocesa apjoms un sarežģītība.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Kārkliņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Noilguma pārtraukums ar parāda atzīšanu
Valentija Liholaja
Viedoklis
Personiski, huligāniski vai kādi citi motīvi? (Post scriptum)
Egons Rusanovs
Viedoklis
Prokurora darbības leģitimācijas problemātika Latvijas mūsdienu kriminālprocesā
Edgars Zelderis
Viedoklis
Arhaisms prasības nodrošināšanas izpildē
Šī raksta mērķis ir vērst uzmanību uz nepilnībām Civilprocesa likuma normatīvajā regulējumā attiecībā uz tiesas lēmumiem par prasības nodrošināšanu uz nekustamo īpašumu. Tiks izvērtētas esošās tiesību normas un izdarīti ...
Artūrs Šuspāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Citas lietas no defektīvas lietas pirkuma nošķiršana
AUTORU KATALOGS