ŽURNĀLS Viedoklis

8. Novembris 2022 /Nr.45 (1259)

Latvijas Republikas Satversmes 100 gadu ieguldījums kopējās Eiropas vērtībās
PhD
Ineta Ziemele
Eiropas Savienības Tiesas tiesnese, Rīgas Juridiskās augstskolas profesore 

2022. gadā Latvija svin konstitūcijas, kurai latviešu valodā ir pašai savs nosaukums, proti – Satversme, simtgadi. Pirmkārt, pievērsīšos iemesliem, kāpēc mums ir pašiem savs konstitūcijas nosaukums.

1869. gadā šo vārdu darināja Atis Kronvalds, viena no nozīmīgākajām 19. gadsimta Latvijas personībām, kas iestājās par to, ka latviešiem var būt pašiem sava valoda un tātad vienota nācija. Toreiz latviešu zemes joprojām bija daļa no Krievijas impērijas, kurā vācbaltiešiem bija ievērojama autonomija zemes pārvaldībā. Latviešu zemnieki bija tikai nesen atbrīvoti no vācu muižnieku varas, proti, Latvijas teritorijas ziemeļos un rietumos brīvlaišana no dzimtbūšanas notika 19. gadsimta sākumā, savukārt austrumos – tikai 1861. gadā.1 A. Kronvalds bija valodnieks, skolotājs un aktīvists. Viņa devums bija jaunvārdu darināšana latviešu valodā; starp tiem bija arī vārds, lai apzīmētu konstitūciju. Vārda "satversme" sakne darināta no darbības vārda "tvert/satvert", un šis vārds konstitūcijas jēgu atspoguļo ar iespaidīgu precizitāti, jo konstitūcijas pamatmērķis ir tautas vienošanās – tā vieno cilvēkus ar kopīgām vērtībām.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Vaira Vīķe-Freiberga
Viedoklis
Viens likums visiem. Par tiesībām un taisnīgumu
Laila Medina, Žaneta Mikosa
Notikums
Tiesības, vērtības un kultūra – Eiropas Savienību vienojošie elementi  
Godinot Latvijas Satversmes simtgadi, Eiropas Savienības Tiesā (EST) šogad notika pasākums, kas atspoguļoja Latvijas vēsturi, tās ciešo saikni ar Eiropas vērtībām un kultūru, kuru nes gan tās pamatlikumā ieliktie fundamenti, gan ...
Kūns Lēnartss
Viedoklis
Kāpēc demokrātijai, taisnīgumam un cilvēka cieņai vajadzīga tiesa
Jānis Pleps
Viedoklis
Satversme un kultūra
Andrejs Stupins
Notikums
Zīmīgi pavērsieni Satversmes tiesas starptautiskajā sadarbībā  

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš 4.–6. oktobrī piedalījās Pasaules Konstitucionālās justīcijas konferences V kongresā "Konstitucionālais taisnīgums un miers" Bali, Indonēzijā.

AUTORU KATALOGS