ŽURNĀLS Viedoklis

8. Novembris 2022 /Nr.45 (1259)

Kāpēc demokrātijai, taisnīgumam un cilvēka cieņai vajadzīga tiesa
Kūns Lēnartss
Eiropas Savienības Tiesas priekšsēdētājs  

Man ir liels prieks svinēt kopā ar jums šeit – Tiesas telpās – Latvijas Republikas Satversmes 100. gadadienu. Simt gadu – gadsimts – ir cienīga gadadiena. Šodien mēs godinām senāko joprojām spēkā esošo Centrāleiropas konstitūciju. Diemžēl 20. gadsimta lielā daļā tās piemērošana bija apturēta: vispirms 1934. gadā notikušā valsts apvērsuma un tam sekojošā Otrā pasaules kara rezultātā un pēc tam padomju okupācijas dēļ.

Pēc neatkarības atjaunošanas 1990. gadā Latvija vēlējās pievienoties Eiropas saimei – Eiropas Savienībai, kuras pamatā sākotnēji ir bijis Eiropas Ogļu un tērauda kopienas dibināšanas līgums, kas stājās spēkā tieši pirms 70 gadiem. Šis Eiropas projekts, kas aizsākās tūlīt pēc Otrā pasaules kara, būtībā ir miera projekts. Tas ir nodrošinājis mieru un stabilitāti mūsu kontinentā pēdējos 70 gadus. Satraucošā situācija pasaulē, ko pašlaik piedzīvojam, ļauj mums vēl labāk apzināties šā sasnieguma neizmērojamo vērtību un it īpaši nepieciešamību saglabāt un turpināt Savienības pamatlicēju aizsākto darbu, lai garantētu mieru un stabilitāti arī nākotnē.

Latvija Eiropas Savienībai pievienojās 2004.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Vaira Vīķe-Freiberga
Viedoklis
Viens likums visiem. Par tiesībām un taisnīgumu
Laila Medina, Žaneta Mikosa
Notikums
Tiesības, vērtības un kultūra – Eiropas Savienību vienojošie elementi  
Godinot Latvijas Satversmes simtgadi, Eiropas Savienības Tiesā (EST) šogad notika pasākums, kas atspoguļoja Latvijas vēsturi, tās ciešo saikni ar Eiropas vērtībām un kultūru, kuru nes gan tās pamatlikumā ieliktie fundamenti, gan ...
Ineta Ziemele
Viedoklis
Latvijas Republikas Satversmes 100 gadu ieguldījums kopējās Eiropas vērtībās
Jānis Pleps
Viedoklis
Satversme un kultūra
Andrejs Stupins
Notikums
Zīmīgi pavērsieni Satversmes tiesas starptautiskajā sadarbībā  

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš 4.–6. oktobrī piedalījās Pasaules Konstitucionālās justīcijas konferences V kongresā "Konstitucionālais taisnīgums un miers" Bali, Indonēzijā.

AUTORU KATALOGS