ŽURNĀLS Informācija

28. Maijs 2024 /Nr.22 (1340)

Saeimas Analītiskā dienesta funkcijas un līdzšinējais veikums

Saeimas Analītiskais dienests tika izveidots 2017. gadā. Ilgstoši tajā darbojās tikai trīs pētnieki. Pašlaik dienestā ir piecas pētnieku un viena jaunākā pētnieka štata vietas, tomēr salīdzinājumā ar citu valstu parlamentiem šī aizvien ir skaitliski neliela struktūrvienība. Saeimas Analītiskā dienesta apakšstruktūrvienība ir arī Saeimas bibliotēka ar pieciem darbiniekiem, kas nav pētniecības personāls un neveic pētniecisko darbu.

Dažādu jomu lietpratēji Saeimas Analītiskā dienesta personālsastāvā nodrošina starpdisciplināru pieeju analizējamajai problemātikai. Personālsastāva veidošanas principi ļauj nodrošināt iespējami efektīvu un uzticamu zināšanu pārnesi no akadēmiskās kopienas pie lēmumu pieņēmējiem. Dienestā tiek nodarbināts augstas raudzes personālsastāvs – pētnieki, kas apliecinājuši savu kvalifikāciju akadēmiskajā kopienā (prioritāri tādi darbinieki, kuri ir ieguvuši doktora grādu vai veic pētniecību doktorantūrā; ir guvuši pieredzi pētniecisko projektu realizācijā un darba vai studiju pieredzi ārvalstīs, spēj veikt liela apjoma datu analīzi, kā arī novērtēt nozares datus plašākā kontekstā u.tml.). Darbinieki ir speciālisti tādās jomās kā vides zinātne, ekonomika, tiesību zinātne, politikas zinātne, informācijas zinātne, antropoloģija, cilvēkģeogrāfija, vēsture u.c.

Analītiskā dienesta darbība Saeimā ir balstīta starptautiskā paraugpraksē – pētniecisku un analītisku struktūrvienību darbība valstu parlamentos mūsdienās ir vispārpieņemta prakse. Likumdevējam vajadzīga detalizēta un niansēta analīze, lemjot par dažādiem plaša spektra jautājumiem. Tāpat parlamentam ir jāsniedz iespēja saņemt gan no izpildvaras, gan interešu grupām neatkarīgu informāciju un analīzi.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Daiga Rezevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Labas likumdošanas princips un likumdevēja rīcības brīvība
Ineta Ziemele
Skaidrojumi. Viedokļi
Likumdošanas rezultāta satversmības nodrošināšana: Satversmes tiesa un papildu risinājumi
Anita Rodiņa, Gatis Bārdiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts valoda Satversmes tiesas judikatūrā

Šajā rakstā apkopotas Satversmes tiesas atziņas, kas atspoguļo valsts valodas nozīmi un būtību, aizsardzības aktualitāti, kā arī izaicinājumus mūsdienās.

Ieva Lībķena, Anna Deksne
Viedoklis
Valsts kancelejas Analītiskā dienesta uzdevums: nodrošināt rīcībpolitikai nepieciešamos datus
Dāvids Gurevičs
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesu varas reforma Izraēlā: kādu mācību varam gūt?
AUTORU KATALOGS