ŽURNĀLS

23. Oktobris 2001 /Nr.32 (225)

Par īpašuma sākumdeklarēšanu Latvijā

ES “Phare” Korupcijas novēršanas projekta direktors (Vācija) Aksels Kunelis:

Par īpašuma sākumdeklarēšanu Latvijā

Mana referāta mērķis ir rezumēt ES “Phare” Korupcijas novēršanas projekta viedokli par sākumdeklarāciju sistēmas ieviešanu Latvijā. Pirmkārt, sniegšu īsu ieskatu par pašlaik pastāvošajiem informācijas avotiem par Latvijas rezidentiem piederošo mantu. Otrkārt, es komentēšu, cik lietderīga sākumdeklarāciju sistēma ir kā līdzeklis, kas virzīts tikai uz korupcijas apkarošanu. Visbeidzot, mēs nedaudz pakavēsimies pie jaunākajiem plāniem attiecībā uz sākumdeklarāciju ieviešanu Latvijā, kā arī sniegsim ieteikumus par to, kā nodrošināt visaptverošāko pieeju korupcijas apkarošanā.

Es zinu, ka gan par sākumdeklarāciju likumdošanas pamatu, gan par teorētisko koncepciju ir izteikti arī vairāki citi viedokļi — tādi izskan arī šīs konferences ietvaros. Tādēļ savā runā gribu rezumēt sākumdeklarāciju sistēmas ieviešanas un administrēšanas praktiskos aspektus un sevišķi — galvenos riska veidus, kas saistīti ar tās praktisko lietošanu.

 

I. Pašreizējā situācija attiecībā uz informāciju par Latvijas rezidentiem piederošo mantu

Policijas spēki un prokurori, kas iesaistīti korupcijas lietu izmeklēšanā Latvijā, parasti sastopas ar vienu galveno problēmu: katru reizi, kad tie atklāj lielas naudas summas vai cita veida mantu, kas pieder par korupciju aizdomās turētai personai, šīs personas var viegli izvairīties no notiesāšanas, “izdomājot” kādu ticamu šīs mantas avotu. Trūkstot attiecīgajai informācijai, Latvijas valsts iestādes parasti šādus izdomātus ieganstus nevar atspēkot. Šajā kontekstā sākumdeklarāciju galvenais nolūks būtu sniegt korupcijas izmeklētājiem ticamu informācijas avotu, kas ļautu viņiem atspēkot šādus izgudrotus skaidrojumus un tādējādi liegt šo galveno izvairīšanās iespēju pašreizējā korupcijas apkarošanas sistēmā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Ilze Krastiņa
Par Latvijas suverenitāti, kad sāks darboties brīvais zemes tirgus
Laura Andževa
Informācija
Par nepilngadīgo ieslodzīto atgriešanos sabiedrībā
Par Latvijas Zvērinātu advokātu padomē lemto
Par Sabiedrības integrācijas fonda padomes locekļiem
Mārtiņš Mits
Par mazākumtautību tiesībām Latvijā reģionālā aspektā
AUTORU KATALOGS