ŽURNĀLS

30. Oktobris 2001 /Nr.33 (226)

Vai Latvijā nepieciešams probācijas dienests
Dr.iur.
Aivars Lošmanis
zvērināts advokāts 

Vai Latvijā nepieciešams probācijas dienests

Mag. iur. Ilona Kronberga, LPA doktorante, — "Latvijas Vēstnesim"

KRONBERGA.JPG (22800 bytes)Jau 1938.gadā tieslietu ministrijas Kriminālpolitiskā departamenta direktors Kornēlijs Veitmanis rakstīja: "Ieslodzīto pāraudzināšanas darbam cietumos būs maza nozīme, ja viņus pēc atsvabināšanas no ieslodzījuma atstās savam liktenim. Bijušiem ieslodzītiem ar saviem spēkiem ir grūti iekārtoties godīgā dzīvē pat tad, ja viņi savā sirdī cieši apņēmušies laboties un nestaigāt noziedzīgus ceļus. Sabiedrības neuzticības un vienaldzības dēļ pret bijušajiem noziedziniekiem viņiem grūti nākas atrast nodarbošanos un pajumti. Tādēļ atsvabinātiem ieslodzītiem jāpalīdz uzsākt godīgu dzīvi un jācenšas viņus atturēt no jauniem noziegumiem. Gādība pat atsvabinātiem ieslodzītiem nav vienkārša labdarība, bet gan valsts kriminālpolitisks uzdevums, kas jāsekmē arī pašai sabiedrībai."[1; 63]

Šie vārdi ir aktuāli arī šobrīd — nekas nav mainījies, un sabiedrībai atkal un atkal nākas pierādīt šo vienkāršo īstenību, ka par problēmu nerunājot, neko nedarot, to atrisināt nav iespējams. Iepriekšminētā iemesla dēļ gribu lasītāju uzmanību vērst uz to, kā šo postpenitenciāro palīdzību saprata, nodibinoties neatkarīgai Latvijas valstij 1918.gadā.

Jau 20. gadu sākumā pēc cietumu izveidošanas Galvenā cietumu valde sāka domāt par aizgādnības organizāciju dibināšanu, kas rūpētos par bijušo ieslodzīto likteni. Nolēma dibināt četras patronāta biedrības — pa vienai katras apgabaltiesas rajonā.

Pirmais solis bija statūtu izstrādāšana, kurus tieslietu ministrs apstiprināja 1923.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Rita Belousova
Par vienotu izpratni šķīrējtiesu darbībā Latvijā
Par Komerclikumā iecerētajiem grozījumiem
Grozījumi Komerclikumā
Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums
Dmitrijs Skačkovs
Par civiltiesisko atbildību, kad zaudējumus nes paaugstinātās bīstamības avots
AUTORU KATALOGS